Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 130813 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ejsun

• Użytkownik
    • Piwa: 72
    • 7pp to czarny koń tego turnieju
    Odp: Kąt z książkami
    « Odpowiedź #705 dnia: Maja 31, 2018, 23:18:50 »
    Czytaliście serie ,,świata dysku" Terrego Pratchetta? Świetna seria książek fantastycznych.

(click to show/hide)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #706 dnia: Czerwca 27, 2018, 22:22:31 »
    Odświeżę temat :) Trochę w innym stylu.

(click to show/hide)

Według mnie "Good to Great" to książka warta przeczytania zwłaszcza przez osoby, które zarządzają pośrednio lub bezpośrednio ludźmi czy też bezpośrednio przyczyniają się do zarządzania firmą np. w kontrolingu finansowym czy działach hr. W "good to great" Jim Collins bierze pod lupę największe, najwydajniejsze firmy, które stabilizowały zysk w długim okresie, pomimo różnych przeciwności. Z tych firm Collins wyłania firmy idealne, które są z pozoru pozbawione wad i to zarówno z perspektywy inwestora i pracownika. Następnie autor przeanalizował różne style zarządzania i co różni firmy wybitne od dobrych. Na podstawie wieloletnich badań doszedł z swoim zespołem do wniosków, że na sytuację firmy olbrzymi wpływ ma osoba lidera i jej styl zarządzania. Jest to według mnie najważniejsze czyli opis i porównanie liderów dobrych i liderów wybitnych. Collins przedstawia też tzw. "hedgehog concept", który nie tylko może dotyczyć firm, ale też ścieżek kariery.

I pomimo tego, że książka ma już parę ładnych lat (2001) to jest zaskakująco współczesna, ponieważ sposób zarządzania ludźmi nie zmienił się aż tak na przestrzeni tych 17 lat. Z moich własnych doświadczeń z tą książką mogę powiedzieć, że otwiera oczy na pewne mechanizmy, które w pracy wydają się normalne, ale normalne nie są, zwłaszcza w kontekście zarządzania zasobami ludzkimi.

Absolutna biblia managmentu

http://www.youtube.com/watch?v=59kDVZs91S0

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #707 dnia: Lipca 04, 2018, 23:39:27 »
    Świat Dysku czytałem, ludźmi zarządzam zgodnie starą tradycją operatorów wózka widłowego.
    Czyli przechodzimy od drobnych nieporozumień do agresywnych konfliktów w ułamku sekundy, kto szybszy ten lepszy.
    Co sprawia, że w zasadzie nie ma konfliktów. :)

Czytam teraz "Pokochać Ukrainę", świetna sprawa o tym, że Ukraina jest właśnie fajna.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #708 dnia: Lipca 05, 2018, 16:02:24 »
    Czytam sobie właśnie książkę Józefa Mackiewicza "Sprawa mordu katyńskiej - Ta książka była pierwsza". Co prawda przeczytałem dotychczas dopiero jej cześć, ale z całym sercem mogę ją polecić. Świetnie pokazuje ogrom zbrodni sowieckich (ponieważ mówi nie tylko o samym Katyniu, ale również o choćby mordach na jeńcach sowieckich dokonywanych w pośpiechu przez wycofującą się Armię Czerwoną oraz NKWD po rozpoczęciu Barbarossy).

Zdigitalizowane jest starsze wydanie tej książki, znajdujące się w serii Zeszyty Katyńskie (dostępne legalnie do pobrania - ta konkretna praca znajduje się w nr 7): https://katyn.ipn.gov.pl/kat/publikacje/3646,Zeszyty-katynskie.html

Wydanie z Zeszytów Katyńskich od tego książkowego tytułu różni się tym, że posiada wszystkie załączniki od autora w oryginale, w całości. Znajdują się tam również luźne prace i artykuły na temat Katynia autorstwa J. Mackiewicza.

P.S. W sumie nie napisałem ważnej rzeczy - Józef Mackiewicz, autor pracy, był jednym z niewielu polskich naocznych świadków odkrywania masowych grobów w Katyniu przez Niemców (pojechał tam na zaproszenie Niemców, przy uzyskaniu zgody Polskiego Państwa Podziemnego).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2018, 16:34:12 wysłana przez Kradus »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #709 dnia: Października 03, 2018, 20:25:33 »
    Chciałem zapytać czy ktokolwiek słyszał o książce:

Galicja, Sterowiec i Złoto?
    Bo Olgunia właśnie ją zrecenzowała:
    "Przemek Wszędybył musi poćwiczyć pisanie, jeśli na prawdę chce pracować w księgarni,  jeśli Przemek nie będzie się starał, jego książki nie będą fajne i nikt ich nie kupi."

Po za tym jest też taka recenja:
    https://recenzjedevi.blogspot.com/2018/08/galicja-sterowiec-i-zoto-przemysaw.html
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2018, 21:31:10 wysłana przez Octavian »

Offline Samuellew

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kat z ksiazkami
    « Odpowiedź #710 dnia: Marca 03, 2019, 17:18:14 »
    Według USTAWY, trasa na kat.A ,AM, B1jesli nie ma mozliwosci aby egaminator jechał z osobą zdającą i kat T musi byc wczesniej ustalona i obwieszczona na tablicach w poczekalni w WORD-dach.Jesli nie ma to jest to poważne naruszenie zasad egzaminowania i możesz zaskarżyć WORD

Бardzo Инereсuїąгe jest тo
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2019, 17:28:41 wysłana przez Dyktator »

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #711 dnia: Marca 19, 2019, 12:30:01 »
    Poszukuję ciekawych książek o dowódcach czy generałach militarnych. Mogą to być biografie, nie muszą.
    Na celowniku już mam "Marszałka Neya". Ktoś, coś? Najlepiej od nowożytności do teraz.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Romanow

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    « Odpowiedź #712 dnia: Marca 19, 2019, 13:57:24 »
    Od siebie polecam : Generał brygady Ludwik Mieczysław Boruta-Spiechowicz oraz książkę "Hubal" o Henryku Dobrzańskim który jest patronem mojej szkoły. :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 19, 2019, 14:06:24 wysłana przez Romanow »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #713 dnia: Marca 19, 2019, 14:42:25 »
    Zależnie od tego, co cię bardziej interesuje, a co nie w historiach generałów, mogę polecić (bądź nie) książkę pt. Jak zwyciężali wielcy dowódcy Bevina Alexandra.

Książka (jak nazwa wskazuje) zdecydowanie większy nacisk kładzie na analizę podjętych przez dowódców decyzji w konkretnych kampaniach, a ich życie prywatne jest rzeczą nawet nie drugo-, a trzecioplanową. Mimo tego, co jakiś czas informacje nt ich życia się przez tę publikację przewijają.

Pojawia się kilka postaci sprzed nowożytności, jednak większość rozdziałów poświęcona jest późniejszym dowódcom. Nie mam teraz tej książki przed sobą, ale na pewno pojawia się w niej Napoleon, "Stonewall" Jackson, W.T. Sherman, Rommel, MacArthur i Mao Zedong, a do tego chyba także Guderian z tych późniejszych.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #714 dnia: Marca 19, 2019, 20:58:05 »
    Od siebie polecam : Generał brygady Ludwik Mieczysław Boruta-Spiechowicz oraz książkę "Hubal" o Henryku Dobrzańskim który jest patronem mojej szkoły. :)
    Może sprawdzę, dzięki.

Zależnie od tego, co cię bardziej interesuje, a co nie w historiach generałów, mogę polecić (bądź nie) książkę pt. Jak zwyciężali wielcy dowódcy Bevina Alexandra.

Książka (jak nazwa wskazuje) zdecydowanie większy nacisk kładzie na analizę podjętych przez dowódców decyzji w konkretnych kampaniach, a ich życie prywatne jest rzeczą nawet nie drugo-, a trzecioplanową. Mimo tego, co jakiś czas informacje nt ich życia się przez tę publikację przewijają.

Pojawia się kilka postaci sprzed nowożytności, jednak większość rozdziałów poświęcona jest późniejszym dowódcom. Nie mam teraz tej książki przed sobą, ale na pewno pojawia się w niej Napoleon, "Stonewall" Jackson, W.T. Sherman, Rommel, MacArthur i Mao Zedong, a do tego chyba także Guderian z tych późniejszych.
    Na pewno sprawdzę, dziękuję.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #715 dnia: Marca 19, 2019, 21:03:19 »
    Czy pod pojęciem dowódcy rozumiesz dowódcę pojedynczego czołgu, ewentualnie dywizjonu myśliwskiego :D?

Jeśli tak, to polecam dwie świetne książki - Otto Cariusa, "Tygrysy w Błocie" oraz Jana Zumbacha "Ostatnia walka".

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #716 dnia: Marca 19, 2019, 21:14:23 »
    Czy pod pojęciem dowódcy rozumiesz dowódcę pojedynczego czołgu, ewentualnie dywizjonu myśliwskiego :D?

Jeśli tak, to polecam dwie świetne książki - Otto Cariusa, "Tygrysy w Błocie" oraz Jana Zumbacha "Ostatnia walka".
    Mam na myśli strategów, taktyków, na większą skalę.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #717 dnia: Marca 19, 2019, 21:39:13 »
    Jeśli chodzi o strategię per se, to polecam na pewno "Achtung! Panzer!" Guderiana. Przedwojenna książka o teoretycznym Blitzkriegu, która stała się podporą dla późniejszej zwycięskiej taktyki Wehrmachtu.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #718 dnia: Marca 19, 2019, 23:32:44 »
    Jeśli chodzi o strategię per se, to polecam na pewno "Achtung! Panzer!" Guderiana. Przedwojenna książka o teoretycznym Blitzkriegu, która stała się podporą dla późniejszej zwycięskiej taktyki Wehrmachtu.
    Czytałem. Całkiem fajnie napisane, a w szczególności analiza błędnego zastosowania czołgów w pierwszej wojnie światowej. Aczkolwiek za dużo opisów walk pancernych to się nie znajdzie, bo w czasie wojny rozegrały się, bodajże 2 lub 3 potyczki pancerne.

Polecam książkę "Piechota atakuje" Erwina Rommel'a. Przyjemnie się to czyta i naprawdę sporo uwagi jest poświęcone taktyce. Po przeczytaniu tej książki pierwsza wojna światowa pod kątem taktyki nie wydaje się taka głupia, a pokazuje jedynie brak lepszych alternatyw z tamtejszego technicznego punktu widzenia. Muszę jednak zaznaczyć, że Rommel o ile dobrze pamiętał, nie był przerzucany w miejsca, gdzie wojna pozycyjna miała się od miesięcy w najlepsze, pomimo zaciętych walk.