Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132583 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #345 dnia: Kwietnia 11, 2013, 01:11:31 »
    Heh, to nie widziałeś ile stron ma książka(książeczka)? :P Trochę dziwne to, brzmi jakbyś zarzucał autorom, że tak mało stron... ale to chyba świadczy o tym, że chciałbyś więcej i to komplement? Pogmatwane.
    Generalnie dziwne te twoje narzekanie :) Po co się nastawiać na coś przed? Może sugestia Stalkerem? Ja na szczęście w to nie grałem :P
    Chcesz coś hard i mrocznego i polskiego, to np. cyberpunkowe "Czarne oceany" Dukaja...
    A "Piknik..." to świetna minipowieść... może dość długo się rozwija i mocno czuć, że to musiał napisać ktoś w głębokiej komunie, ale to s-f pierwszej klasy, w którym futuryzm i fantastyka są tylko środkiem do urealnienia świata, na który oraz na bohaterów bezpośrednio mają wpływ spekulacje i warianty odpowiedzi na pytania nurtujące ludzkość od lat. No i ta megapoważna filozoficzna pointa.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #346 dnia: Kwietnia 11, 2013, 01:24:25 »
    No cóż, jeżeli się zawiodłeś, to przeczytaj "Hypierona". Stara seria, ale potrafi pogmatwać sprawy. Widziałem 4 księgi z serii do dostania, także polecam. Historia naprawdę się zawija...

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #347 dnia: Kwietnia 11, 2013, 03:39:03 »
    Dzięki Huth , ja sonerowi poleciłem tą powieść..skoro przesłania nie zrozumiał..no cóż..ale chyba Twoje pisane słowo zrozumiał.
    Nic na siłe ..sonerze..zamiast Strugackich..polecam Grochole..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #348 dnia: Kwietnia 11, 2013, 09:23:02 »
    Spodziewałem sie takich odpowiedzi i troche smieszy mnie podejście, ze jak sie nie podobało to uber super sf z przesłaniem tak glebokim, ze mozna sie utopić, to spadaj na drzewo i czytaj grochole :) I proszę bez agresji, bo az mi glupio, ze muszę pisać, że to co napisałem, to jest tylko i wyłącznie moja opinia.
    HUTH, tak chciałbym więcej stron, bo chciałbym żeby autorzy bardziej rozwinęli zaprezentowany świat, bo mieli dobre pomysły, ale jak rozumiem, tak to miało wyglądać i koniec.
    Możliwe, że jest też tak, że miałem zbyt duże wymagania, bo za bardzo się nastawiłem (słyszałem o tej książce juz kilka razy,ale dopiero kupiłem ja sobie po tym jak Harry mi ja polecił) i przez to spodziewałem się czegoś bardziej... nie wiem, niesamowitego? innego? Jednak tak jak napisałem podobały mi się niektóre rozważania oraz cześć sf i sama strefa. Zakończenie było słabe
    (click to show/hide)

I dzięki za polecane pozycje. Postaram się po nie sięgnąć jak fundusze i czas pozwolą. Swoją drogą dzięki temu wątkowi poznałem kilka fajnych książek. dzieki!
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #349 dnia: Kwietnia 11, 2013, 11:22:21 »
    soner, to nie agrasja..ale jeżeli ktoś dezawuuje wartość tej książki..bo jest za cienka i ma ,,głupie,, zakończenie to wybacz..ale dla ludzi , którzy ją czytali Twoja recenzja jest troszke nie do zaakceptowania. Strugaccy nigdy grafomanami nie byli w przeciwieństwie do innych autorów, którzy dzięki temu są dziś na ,,fali,, i zgarniają wielka kase za swoje tłuste objętościowo  wypociny. Stąd moja taka nie inna odpowiedz..sorry,że utopiłeś troszkę grosza ale myślałem,że to cienkie objętościowo dzieło Strugackich spodoba sie Tobie.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #350 dnia: Kwietnia 11, 2013, 11:36:07 »
    Zle odbierasz moj zarzut o objętość ksiazki. Ja po prostu chcialbym zeby ksiazka byla grubsza, aby autorzy rozwinęli WSZYSTKO to co aktualnie zmieścili na tych 200 stronach. Po prostu nie lubię jak książka jest zbyt chuda, bo wtedy ledwo ja zaczne, zapoznam sie z bohaterami, poznam świat, a tu trzeba kończyć :)
    I kończąc juz temat z mojej strony, to dodam, ze ja nie uwazam, ze bylo cos w tej pozycji 'głupie', jak juz, to słabe. Podobna ilosc liter, ale znaczenie, jak dla mnie, calkowicie inne ;)
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline huth

« Odpowiedź #351 dnia: Kwietnia 11, 2013, 11:36:14 »
    Nic na siłe ..sonerze..zamiast Strugackich..polecam Grochole..
    To żeś..... lol

@ soner
    Eh, bo ty od razu książki kupujesz... wtedy chyba podświadomie się już wymaga nie wiadomo czego, a w każdym razie ja nie lubię jak coś, za co zapłaciłem, nie spełnia jakichś wyimaginowanych wymagań :P Tylko że czemu wymagałem czegoś od, tak właściwie, kota w worku?
    Po tej książce miałem pewien niedosyt... ale bardziej mnóstwo refleksji, bo w sumie powieść kończy się dochodząc to podstawowych kwestii i dopisana reszta byłaby nadużyciem autora.
    (click to show/hide)

EDIT:
    Ale tak właściwie to racja, że można było znacznie poszerzyć i rozpisać świat, ludzi tam żyjących, itd. Ale to ma swoje dobre i złe strony... Strugackim takie rozpisywanie się nie było potrzebne do przedstawienia historii głównego bohatera, wtedy ta historia by się gdzieś w tym zgubiła. Poza tym to nie są tacy autorzy, którzy kochają lać wodę jak np. King czy Martin...
    W Pikniku jest ciekawy pomysł na universum, no i został rozwinięty... W ogóle wtedy i w tamtym kręgu kulturowym chyba nikt myślał o budowaniu świata, żeby tworzyć jakieś universum...

Tak właściwie to ja nie znam jakichś wielotomowców z państw zza Żelaznej Kurtyny(no teraz to już jest Dukaj, czy ten od Metr 20xx i inni), wszystkie te grube tomiszcza i sagi, to dzieła z Zachodu, Herbert, Card, Simmons... W ogóle s-f raczej nie jest gatunkiem do pisania rozbudowanych i długich dzieł, bo oprócz tego, że w samym tworzeniu nieznanego świata bardzo łatwo o sprzeczności, to jest to gatunek od poruszania wątpliwości, lęków i nadziei dotyczących przyszłości(a trudno rozwlekać dany problem na paręset stron... no Dukaj umie), a nie od opowiadania dziejów rodziny Atrydów... bo w Diunie właściwie s-f zostało tak rozdmuchane, że jest blisko fantasy, dzieje się niby w przyszłości, jest nauka i podróże międzygwiezdne, ale też jakieś moce, mesjasz, rody, rasy... tylko mieczy świetlnych brakuje.

W każdym razie to jest moja opinia o s-f, same komputery i obcy to za mało, ale oczywiście nie znaczy to, że coś jest złe(jak chociażby Diuna).

Kurde, zdecydowanie za dużo i za długo się wymądrzam :P
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2013, 14:17:24 wysłana przez HUtH »

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Kwietnia 11, 2013, 14:38:39 »
    Oj tam, wcale Huth sie nie wymądrzasz..mądre jest to co piszesz i z przyjemnością się to czyta. Co do gry , która w pewnym sensie powstała dzieki tej książce..chociaż daleko odbiega od przekazu książki..ale autorom Stalkera w pełni udało sie oddać ten mroczny klimat ..i chęc poznania prawdy o samym sobie  głównego bohatera..szczerze polecam gre ..szczególnie mod Narodnaja Soljanka.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 11, 2013, 15:58:14 »
    Wyróżnię się i napisze coś krótkiego: soner, wcześniej pisałeś, że skończyłeś Malowanego Człowieka/Pustynna Włócznię. Jeśli Cię to zainteresuje - o ile już o tym nie wiesz - to niedawno do sprzedaży trafiła pierwsza część kolejnego tomu, "Wojna w Blasku Dnia". Dzisiaj kupiłem i sam zabieram się do lektury. No, po przeczytaniu czwartego tomu "Pana Lodowego Ogrodu" :>

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 11, 2013, 16:38:27 »
    Oczywiscie, ze o tym wiem i juz od kilku dni ksiazeczka czeka u mnie na polce na swoja kolej ;) Zawiedziony jestem tylko, ze tym razem historia zostanie przedstawiona jest z perspektywy TEJ KOBIETY :( nie przepadalem za nia od samego poczatku

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 17, 2013, 12:12:40 »
    Dorwałam się do pocztu królów i królowych Anglii. Czyta się to jak dobry kryminał. Wszystko tam jest- zdrady, morderstwa, bunty, egzekucje. Co jeden monarcha, to lepszy.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 17, 2013, 15:06:11 »
    http://wyspywirtualne.krisand.pl/flet.htm

Łysiaka możesz wszystko łyknąc...genialne książki...))..jest tego troche

Przeczytałem "Flet.." oraz "Cenę". Muszę przyznać, że zrobił na mnie wrażenie. Dawno nie byłem tak jeśli to można nazwać w ten sposób "zadowolony" po lekturze czegokolwiek.

Nie rozumiem tylko co temu Łysiakowi te kobiety zrobiły ^^

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 17, 2013, 15:19:55 »
    Dobre pytanie..Ive..^^..oto kilka cytatów Łysiaka na temat kobiet.

"Kobieta zniesie każde łajdactwo z wyjątkiem
    nieskazitelności i każdą obelgę wyjąwszy nadmierny szacunek"

"Z miłości
    zrobiły główne cesarstwo świata, a z serca jego berło. Rzeczywistość przeczy
    temu, bo jedyne realne cesarstwo jakie znają kobiety, to cesarstwo, w którym
    qtas jest berłem... twierdzą, że najważniejsze jest serce a nie qtas.
    Tymczasem facet z wielkim sercem jest przez nie odtrącany na rzecz faceta z
    wielkim fiuutem"

"Tyrania
    miłości, szlachetności i wiedzy to coś czego kobieta zbyt długo nie może
    znieść"

"Jak się wtrynisz w majtki takiej toś łobuz, bo obrażasz jej cnotę,
    jej przyzwoitość i moralność, ale jeśli tego nie zrobisz, toś dureń, bo
    obrażasz jej kobiecość, a tego co ona nie wybaczy"

"Był to odwieczny problem
    wielu kobiet-chciała być jednocześnie k... i świętą"

koniec CYTATU!!!!!

Offline huth

« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 17, 2013, 15:29:16 »
    Dorwałam się do pocztu królów i królowych Anglii. Czyta się to jak dobry kryminał. Wszystko tam jest- zdrady, morderstwa, bunty, egzekucje. Co jeden monarcha, to lepszy.
    To chyba nie tyczy się tylko Anglii, heh.

A w tych cytatach Łysiaka jest sporo prawdy :P

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 17, 2013, 15:44:26 »
    Kazimierz Moczarski ..Rozmowy z katem

Rewelacyjne wspomnienia żołnierz Armii Krajowej, który zaraz po wyzwoleniu został osadzony w jednej celi z generałem SS Jurgenem Stroopem znanego z likwidacji getta warszawskiego. Przez prawie rok czasu obydwaj skazańcy rozmawiają na temat wojny, okupacji i kariery Stroopa..pasjonujaca lektura, która też każe się zastanowić także nad ówczesnymi metodami inwigilacji jakie stosowała tuz po wyzwoleniu władza ludowa.