Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132600 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #315 dnia: Grudnia 16, 2012, 17:03:48 »
    ech, zle popisałem...polecam te dwie, które to tytuły wymieniłem

..nie wyzbęde sie tej manii niezrozumiałego pisania w odbiorze dla innych..sorry
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #316 dnia: Grudnia 16, 2012, 18:49:35 »
    Ja chciałbym serdecznie polecić 2 tomy Malowanego Człowieka oraz 2 tomy Pustynnej Włóczni które czytało się wyśmienicie a wszystkie części pochłonęły mnie do reszty. Świat książki jest przedstawiony w świecie gdzie nocą materializują się demony różnego rodzaju, a jedyną bronią defensywną są runy. Początkowo poznajemy trzech bohaterów : Arlena, Leeshę oraz Rojera. Każdy z bohaterów posiada unikatowe cechy, które pozwalają im przetrwać.

W Pustynnej Włóczni (kolejnej części) poznajemy dokładniej Jardira młodego Krasjanina pragnącego zostać wielkim wojownikiem.

Więcej nie będę pisał bo byłoby tego za wiele serdecznie polecam przeczytać zwłaszcza jeśli ktoś uwielbia fantastykę :).

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #317 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:55:31 »
    W najblizszym czasie mam zamiar zaopatrzyc sie te dwie ksiazki:
    - Pan Lodowego Ogrodu, Tom 1 (http://www.empik.com/pan-lodowego-ogrodu-tom-1-grzedowicz-jaroslaw,prod12390220,ksiazka-p)
    - Gra Endera (http://www.empik.com/gra-endera-card-orson-scott,prod60177485,ksiazka-p)
    Czy ktos moze mi cos o nich opowiedziec, czy warto? :) Niby czytalem jakies opinie w internecie, ale nie za bardzo interesuja mnie zdania jakis randomow, jak tu na forum mam tyle znawcow ;>

PLO jest zarąbisty. Pierwszy tom jest prześwietny, po zakończeniu od razu będziesz chciał lecieć po następny. Dalej już nie jest aż tak świetnie, ale nadal bardzo dobrze.
    Gra endera to coś co wypada znać fanowi fantastyki. Jest fajnie napisana i koncept jest nawet ciekawy, ale jakoś w ostatecznym rozrachunku zbyt trywialna, może nawet naiwna.. Dla mnie była zbyt nierealna, tzn. autor nie przekonał mnie do wymyślonej rzeczywistości... no i bohaterowie w ogóle dla mnie nic nie znaczyli... (nie mówiąc o tym, że bardzo szybko zorientowałem się, o co tak naprawdę chodzi i czytając dalej nie było zaskoczenia i funu z tego). Lepiej to wypożyczyć z biblioteki niż w ciemno kupić, imho.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #318 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:57:32 »
    Wie ktoś może coś na temat premier ostatnich dwóch części Pieśni Lodu i Ognia?
    Skończyłem wczoraj znowu całą serię i chcę wreszcie dobić tych Lannisterów. ;x

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #319 dnia: Grudnia 17, 2012, 22:03:56 »
    ^ To Lannisterzy przegrywają? Weź nie spoileruj mi tu :P

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #320 dnia: Grudnia 17, 2012, 22:09:29 »
    Ja przeczytałem w tą niedzielę Grę o Tron. I teraz żebrzę gdzie się da, żeby uzbierać na Starcie Królów. Ta książka jest po prostu epicka ^^ .
    P.S. Właśnie, bez spoilerów :P .

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Grudnia 17, 2012, 22:41:45 »
    ^ To Lannisterzy przegrywają? Weź nie spoileruj mi tu :P

Tak i nie.
    PRZEPRASZAM MUSZĘ.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 10:24:14 wysłana przez soner »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #322 dnia: Grudnia 17, 2012, 23:46:14 »
    Aharo, do jasnej ch*lery przestań spojlerować. Następne części mają ukazać się w grudniu 2013r. Przynajmniej taka jest oficjalna data na stronie pisarza.

Argaleb: Po prostu niektórzy nie dorośli do czegoś takiego jak forum i muszą na siłę niszczyć przyjemność z czytania.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2012, 00:50:28 wysłana przez MECHANIK »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #323 dnia: Grudnia 17, 2012, 23:56:13 »
    Naprawdę istnieje taka opcja jak spoiler, nie musiałeś psuć nam satysfakcji z czytania...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #324 dnia: Grudnia 18, 2012, 07:27:04 »
    Właśnie przez takich ****** ********* ********** ************ ************* ************ ************** zepsułem sobie połowę przyjemności z czytania Gry o Tron i połowę przyjemności z oglądania TWD. Takim ludziom chciałbym serdecznie podziękować, bo przewracając kartki książki w głowie miałem tylko takie myśli "O, on jeszcze żyje, a przecież ma zginąć.. Ciekawe kiedy zginie.. Bez sensu jest to co robi bo i tak zginie...".

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Grudnia 18, 2012, 20:33:36 »
    Tak tak, wybaczcie ;x Po prostu już mój taki typ, że "muszę się tym dzielić". I tak wiele nie straciliście bo to jest tak naprawdę nic, zresztą po twórczości Martina niczego innego nie można się spodziewać jak wielu zagadek i ciekawych nowości z każdym kolejnym rozdziałem.

Offline Aydenhow

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #326 dnia: Grudnia 31, 2012, 10:57:18 »
    Ja chciałbym serdecznie polecić 2 tomy Malowanego Człowieka oraz 2 tomy Pustynnej Włóczni które czytało się wyśmienicie a wszystkie części pochłonęły mnie do reszty.
    Również to polecam. Bardzo.

Poza tym książki Jacka Piekary (o Mordimerze), Andrzeja Pilipiuka (o Wędrowyczu), Jarosława Grzędowicza (Pan Lodowego Ogrodu).

Z zagranicznych:
    -Terry Goodkind (cykl Miecz Prawdy),
    -Trudi Canavan (wszystkie trylogie).
    Chyba tyle...

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #327 dnia: Grudnia 31, 2012, 22:20:58 »
    Device/Null
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #328 dnia: Stycznia 10, 2013, 20:30:23 »
    Z lekka czas przycisnął, a odcisk lenia mi wcześniej nie pozwolił się za to zabrać...

Jakie 2 książki polecicie zestawić z jakimś filmem do tematu maturalnego:
    "Świat totalitarny jako temat literatury i filmu. Przedstaw sposoby prezentacji
    doświadczeń totalitaryzmu w literaturze i filmie."

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #329 dnia: Stycznia 10, 2013, 22:07:14 »
    Z książek to pewniak byłby  "Archipelag Gułag" Sołżenicyna oraz film zestawiony z nim to "Z Archipelagu Gułag" Gębskiego... Teraz coś przeciwnego, także poszukaj coś z Totalitaryzmu niemieckiego lub japońskiego