Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 131978 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #285 dnia: Listopada 11, 2012, 19:47:18 »
    Jeszcze coś wam zapodam..abstahując od ideologii i politycznych podziałow, pełna humoru i ironii książka Dario Fo..

Przypadkowa śmierć anarchisty.

Tak na marginesie , Huth...młodzi ludzie powinni się delektować dygresjami w książkach nawet tych , które początkowo nie są dla nich do przetrawienia. Tolkien i Sapkowski (grafoman i człowiek z kopleksami seksualnymi)..to nie wszystko. Niestety sieć na to nie pozwala.

"W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #286 dnia: Listopada 11, 2012, 20:21:24 »
    Grafoman? Ciekawe. Na jakiej podstawie opiera się twoje twierdzenie? Rozumiem że Tolkiena można nie lubić, ale od razu pozbawiać go tego co dokonał?

EDIT: W takim razie przepraszam. Oparłem się na imię i imię (cecha i cecha) tak jakbyś odnosił każdą z nich do innej postaci. Mój błąd.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2012, 20:43:48 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Listopada 11, 2012, 20:24:02 »
    Nie Tolkien..,którego baaardzo lubie.Chodziło o Sapkowskiego..Mistrzu..

cholera na przyszłość postaram sie bardziej ,,czytelniej,, pisać...wybacz
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #288 dnia: Listopada 11, 2012, 21:08:07 »
    Jak dla mnie to najciekawsze sa wlasnie ksiazki fantasy w nich to wlasnie znajduje to cos. Najciekawsze to wszystkie spod pior Tolkiena, Martina czy tez nawet Sapkowskiego. Uwazam ze seria Wiedzmin to swietna ksiazka. Jest tez pewna ksiazka podzielona na dwa tomy moze ktos slyszal ostatnia kohorta autora nie pamietam. Polecam.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Listopada 11, 2012, 23:57:23 »
    Aharo - prawda. Ale samo przeczytanie tych książek nie przyniesie dla ciebie większej wartości;) To próbował napisać dezoo. Ja ostatnio natchniony filmem Se7en przeczytałem "Boską Komedię" (do której zabierałem się od roku) i "Opowieści Kanterberyjskie". Przez obydwie przepchnąć się jest ciężko - ale już po czytaniu efekt jak najbardziej pozytywny;) To nie był stracony czas.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Listopada 12, 2012, 00:21:45 »
    Inna sprawa,że młodzież podświadomie odrzuca pewne wartości które z takich książek można czerpać. Niestety,. wszyscy chcą być trendy i na topie (przykład -fenomen kichy ..Harry Potter..czy jak mu tam)..co wiąże się z mentalnym samozaspokojeniem i pewnym psychicznym komfortem. Niestety nasze mass media, które powinny w jakis sposób kreować pewien światopogląd jak i pewne wartości są nastawione na komerche i to w najgorszym wydaniu. Internet też tego nie uczy...robi się się globalna kicha...i w pewnym momencie ktoś obudzi się z ręką w nocniku.

Jeszcze łajzy z TV chcą by abvonament płacić..i za kogo??..za Mroczków czy za  Kasie Cichopek, która też jakiś bubel napisała..chociaż wątpie czy to ona.

Offline Kinro

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #291 dnia: Listopada 12, 2012, 14:35:19 »
    Przepraszam bardzo, ale Harry Garncarz od Rowling nie jest książką, którą się czyta z trendu. Zachodzi pod fantasy i będzie zachodzić tak długo, jak Hobbit, Wiedźmin czy  Grevth.
    Życie jest jak śmierć.
    Tylko... nie do końca...

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Listopada 12, 2012, 14:41:24 »
    @Argaleb: Widzę co napisał, jednakże uważam że z tych książek dość sporo wyciągnęłem. Kilka przesłań z samego Tolkiena pamiętam nadal. Z tych trzech książek które wymieniłem to chyba "najtrudniejszą" jest Wiedźmin którego dwa lata temu czytało mi się dość ciężko. Jednakże teraz idzie znacznie lepiej. Bo jak ktoś gdzieś mi powiedział lepiej najpierw przeczytać coś łatwiejszego później zabrać się np. za Wiedźmina. Książki ciekawe i miło się je czyta. Ot co. :)

@dezzo: Wątpie by ktoś "normalny" czytając HP mocno się zmienił. Jeśli o to Ci chodzi. Bo chyba chodzi o to że książka może kogoś zmienić, tak? Wciąnąć do czego, hmm? dobrze rozumiem? ;d

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Listopada 12, 2012, 16:50:05 »
    Wiedźmin ciężką książką? Ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć;)

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Listopada 12, 2012, 16:53:33 »
    Wiesz jak dla kogo. Ciężka chociażby dlatego, że trzeba uważnie czytać by zrozumieć. W późniejszych tomach dzieje się bardzo wiele rzeczy na raz, pojawia się wiele imion. By to spamiętać, ogarnąć co i jak trzeba trochę uwagi. Nie to co na przykład w Hobbicie gdzie cały czas mamy jeden wątek.

Offline Darslay12

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -7
    • Bonus RPK
    « Odpowiedź #295 dnia: Listopada 12, 2012, 19:42:33 »
    Ja nie lubie książek bo jestem dresem hehe i by siara na dzielni była
    Teraz RPK, Ciemna Strefa żadne dicho wjeżdża hardkorowy rap a lamusy dupa cicho. Na fulla wat niech roz***la odsłuchy, poznaj prawdy smak razem ponad kilo grupy, wkurwiony dzieciak jestem, co powiesz na to, latam za stosem i składam raport.

Offline Virtual

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #296 dnia: Listopada 12, 2012, 19:52:21 »
    Uwazam ze seria Wiedzmin to swietna ksiazka.
    Ludzie, trzymajta mnie bo nie wyczymie... Białej gorączki można dostać czytając takie świętokradztwa :x

Mogę polecić Conana od Howarda, Lewą Rękę Boga od Hoffmana, oczywiście Grę o Tron. Koontz napisał też kilka ciekawych horrorów sci-fi - Szepty oraz Północ utkwiły mi w pamięci.

Za to kolega dres lubi 'czytać' wyrazy twarzy osób, którym właśnie przypierdzielił kijem baseballowym :(
    'Kto czyta książki, żyje podwójnie' - Umberto Eco
    "You see in this world there's two kinds of people, my friend. Those with loaded guns, and those who dig. You dig." - Clint Eastwood jako 'Blondie' w "The Good, the Bad, and the Ugly" (1966)

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Listopada 12, 2012, 22:23:02 »
    Ludzie, trzymajta mnie bo nie wyczymie... Białej gorączki można dostać czytając takie świętokradztwa :x

Wiesz każdy kieruje się własnym gustem. Jedni wolą to drudzy tamto. :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #298 dnia: Listopada 13, 2012, 15:26:32 »
    Kończąc waszą kłótnie, chciałbym powrócić do tematu książek.

Ano, tak jakoś w szkole wyszło, że pan od historii dowiedział się, że "sympatyzuje" z dokonaniami myśli pancernej III rzeszy i że ciekawi mnie ten temat, więc zachęcił mnie do wygłoszenia prezentacji. Nie chciałbym by ona wyglądała typu: Zdjęcie Tygryska + mówienie jaki on to świetny jak pięknie atakowały Polskę [czego uczą w podstawówce - dowiedziałem się od młodszego sąsiada], tylko poważnie zabrać się za tą pracę.

Nie macie wiedzy na temat skąd mógłbym "pobrać dane" na temat liczebności wojsk pancernych w dywizjach [%, ile w danym czasie np. któraś armia miała PZ III a ile IV atakując ZSRR itp.]; głębszych danych na temat czołgów i ich prototypów.

Po prostu, chciałbym żebyście mi polecili jak najwięcej stron internetowych bądź książek na temat wojsk pancernych, dowódców, zespołów projektanckich i miejsc wytwarzania czołgów.

(click to show/hide)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #299 dnia: Listopada 13, 2012, 15:55:48 »
    Niedawno ukazało się polskie wydanie książki Achtung- Panzer! H. Guderiana
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"