Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132604 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #420 dnia: Lipca 31, 2013, 23:51:29 »
    Strumień świadomości to bardzo typowy tok myślenia (i mówienia) Irlandczyka. Oni używają tego na co dzień. Nie-Irlandczyk musi najpierw wypić ze dwa Guinnessy żeby za nimi nadążyć.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline MOHAWK_Marchewa

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    Anubis
    « Odpowiedź #421 dnia: Sierpnia 02, 2013, 11:29:21 »
    Gorąco polecam książkę pt. "Anubis". Bardzo dobra na nudę (ok. 650 stron), tak mnie wciągnęła, że przeczytałem ją w tydzień. Trochę w tym horroru, postacie zrobione po prostu zaje*iście, przykładem może być m.in. Graves i jego tajemnicze dłonie. Nie będę wam tutaj jej opowiadał, ale powiem tylko, że książka jest świetna i spodoba się zarówno fanom fantasy, horroru, jak i po prostu osobom nudzącym się i chcącym przeczytać cokolwiek. Pozdro.

Cytat: Batmacik
    Ku*wa, jak można zabierać mi fragi z łuku? Cygany zasrane.

Cytat: Sir Luca
    widzę, że niektórzy już dawno bana nie mięli...
    Ahhh ta ortografia...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #422 dnia: Sierpnia 02, 2013, 13:37:57 »
    Strumień świadomości to bardzo typowy tok myślenia (i mówienia) Irlandczyka. Oni używają tego na co dzień. Nie-Irlandczyk musi najpierw wypić ze dwa Guinnessy żeby za nimi nadążyć.
    Haha, szaleni celtowie

Offline Sinlasil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #423 dnia: Marca 28, 2014, 00:19:43 »
    No to dokopałem się do starego tematu.

Ja polecam "Dwa lata wakacji" Juliusza Verne'a. Później próbowałem się dobrać do "Piętnastoletniego kapitana" ale już się jakoś nie wciągnąłem.

Oprócz tego przeczytałem również:
    - Serię przygód Tomka Wilmowskiego.
    - Harego Pottera.
    - Oczywiście wszystko co było w bibliotekach od Tolkiena, najbardziej przypadł mi do gustu "Silmarillion".
    - Serię "Dziedzictwo"
    - "Wiedźmina"
    - I na koniec sobie zostawiłem "Zwiadowców" którzy byli już w tym temacie poruszeni. Seria mnie bardzo wciągnęła i polecam każdemu kto zaczyna z fantastyką.

Zastanawiam się także nad książkami Trudi Canavan, lecz po przeczytaniu komentarzy które się tutaj pojawiały, zwątpiłem w to czy mi te książki się spodobają.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #424 dnia: Marca 28, 2014, 17:00:09 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:29:05 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #425 dnia: Marca 28, 2014, 19:00:09 »
    Czytałam "rękopis". Dość ciężka lektura. Trudno się połapać o co chodzi. Bo mamy opowieść pana X. W pewnym momencie pan X opowiada, co opowiedział mu pan Y. A panu Y pan Z opowiedział jeszcze coś innego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #426 dnia: Marca 28, 2014, 20:53:39 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:50 wysłana przez Sefirot »

Offline huth

« Odpowiedź #427 dnia: Marca 28, 2014, 22:54:17 »
    Musiałeś się nieźle zaprzeć, żeby przeczytać Silmariliona. ;o Mordęga.
    Czytuje ktoś Lovecrafta? Które jego powieści są waszym zdaniem najciekawsze? Kupiłem sobie niedawno w empiku (!!!) jego składankę, chyba ok. 15 opowieści. Bardzo tajemniczy i ciekawy styl pisania.
    A, zna ktoś może wspaniałe dzieło J. Potockiego "Rękopis znaleziony w Saragossie"? Powieść szkatułkowa, bardzo ciekawa i bogata w treść (...).
    E tam, Silmarillion wcale nie jest taki zły, jak świat Tolkiena kogoś wciągnie, to będzie się to bardziej podobać od jego normalnych powieści.
    Czytało się Lovecrafta, aż takim fanatykiem nie jestem, żeby pamiętać tytuły, ale jest kilka opowiadań, które wryły mi się w pamięć, ogólnie sam pomysł na Wielkich Przedwiecznych i ich paranormalnego wpływu bardzo działa na wyobraźnię. Ja przed Lovecraftem zrobiłem sobie zaprawę czytając wszystko Edgara Poe(naprawdę ogromna faza)(jeszcze mam plan sięgnąć po innych pisarzy 'gotyckich' i czarnego romantyzmu) i u Lovecrafta czuć wyraźną inspirację.

O czym w ogóle jest ten cały Rękopis, bo mnie szkoła nie nauczyła, a wikipedia niewiele zdradza?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #428 dnia: Marca 29, 2014, 11:26:56 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:42 wysłana przez Sefirot »

Offline huth

« Odpowiedź #429 dnia: Marca 29, 2014, 15:18:23 »
    hmm, jak nadejdzie mnie znów chęć na czytanie klasyki, to będę miał Rękopis na uwadze... W sumie to czasy od renesansu do romantyzmu to u mnie literacka czarna plama, nic nie pamiętam z lat "edukacji", żal :P

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Marca 29, 2014, 19:34:25 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:38 wysłana przez Sefirot »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #431 dnia: Marca 31, 2014, 12:31:38 »
    Musiałeś się nieźle zaprzeć, żeby przeczytać Silmariliona. ;o Mordęga.

To już zależy od gustu, ja Silmarilliona przerobiłem w wieku 13 lat w ciągu kilku dni, wciągnął mnie niesamowicie, potem przeczytałem go po raz drugi na spokojnie. Ale zawsze lubiłem wszelkiego rodzaju mitologie, historie antropogeniczne itd, więc Silmarillion wpasowywał się w moje gusta idealnie ;)

Mi natomiast przypadła do gustu książka z nieco innej półki, "Sekrety komunikacji niewerbalnej", autorstwa Joe Navarro. Świetne opisy, zdjęcia, ogólnie polecam jako poradnik, część rzeczy jest oczywista, jest natomiast kilka smaczków o których warto się dowiedzieć, zaskakujące jak bardzo mowa ciała może zdradzić to o czym myślimy ;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Marca 31, 2014, 14:18:30 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:20 wysłana przez Sefirot »

Offline mikon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #433 dnia: Kwietnia 11, 2014, 09:25:56 »
    ja lubię różne książki ale grunt żeby były ciekawe i porywające czas i miejsce akcji jest dla mnie już mnie istotne... teraz czytam Ragnarok 1940 i jest jakaś taka nudna niby na początku wielka ucieczka strzelają do pociągu a mimo to nudzę się przy tej książce... czasem mam wrażenie że jak się przeczyta bardzo dużo książek z danej tematyki to już nic czytelnika nie jest w stanie poruszyć tak bardzo aby zarywać noce ;)

Offline huth

« Odpowiedź #434 dnia: Kwietnia 11, 2014, 22:53:50 »
    Znaczy trzeba czytać różne książki :P