Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 131972 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #255 dnia: Kwietnia 08, 2012, 19:01:10 »
    Ale fantasy dzieli sie na subgatunki np hight fanstasy ,Heroic fantasy etc.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #256 dnia: Kwietnia 25, 2012, 20:15:09 »
    Hmm, innego tematu o książkach nie znalazłem, więc zadam tutaj pytanie. Czy może istnieje, jakiś spis książek przetłumaczonych na język polski, albo ew. czy ktoś wie czy książka "Achtung - Panzer!", Heinza Guderiana z 1937r została przetłumaczona na Polski? Znalazłem http://www.empik.com/achtung-panzer-guderian-heinz,614454,ksiazka-p ,  ale niestety, pewnie w tej książce nie zrozumiał bym ok. 30% fachowych stwierdzeń w języku angielskim, a nie chciałbym zaglądać co rusz do słownika.

Pytałem się już paru nauczycieli historii i w paru bibliotekach, lecz nikt nie zdołał mi pomóc.

(click to show/hide)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #257 dnia: Kwietnia 26, 2012, 14:14:30 »
    Tak, możesz bez problemu wybrać opcję dostarczenia zamówienia do najbliższego empiku - wtedy nie płacisz nic za przesyłkę.

Pisząc pracę o doktrynach walki pancernej sam szukałem książki Guderiana, ale prawdopodobnie nigdy nie została ona wydana po polsku. Możliwe, że jest przetłumaczony egzemplarz np. Centralnej Bibliotece Wojskowej, na WAT'cie, albo w Bibliotece Narodowej, ale wątpię. Jedyną książkę Guderiana jaką znalazłem przetłumaczoną na język polski i wydaną to "Wspomnienia żołnierza".

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #258 dnia: Kwietnia 28, 2012, 15:31:42 »
    Przebrnąłem przez Trylogie i Krzyżaków Sienkiewicza, Władcę Pierścieni, Hobbita, a ostatnio zacząłem czytać Wiedźmina, na razie skończyłem na Krwi Elfów ale będę czytał dalsze tomy. Moim zdaniem najlepiej pisze Sapkowski.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Kinro

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #259 dnia: Kwietnia 28, 2012, 20:12:12 »
    Moim zdaniem to Tolkien  pisze najprzyjemniej i najpiękniej. Jego polski przekład też nie najgorszy.
    Życie jest jak śmierć.
    Tylko... nie do końca...

Offline Mały Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Czerwca 02, 2012, 15:37:23 »
    Ja czytam trylogie Anioła Nocy
    Ja też świetna seria , jednak trudno powiedzieć żeby bohater był "zły z natury" , jest jak Fantomas
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2012, 16:03:18 wysłana przez Mały Rycerz »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor
    No kaman powiedz(tj. napisz) co się stanie//Mały Rycerz
    [/UR

Offline tomaszproblem

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #261 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:47:20 »
    Moim zdaniem to Tolkien  pisze najprzyjemniej i najpiękniej. Jego polski przekład też nie najgorszy.

Tolkien to pionier gatunku . Nie ma co się oszukiwać , był geniuszem . Swoje doświadczenia z I WŚ przelał do "Władcy Pierścieni" (z tego co czytałem to jego syn zginął podczas II WŚ). Władcę i hobbita przeczytałem z przyjemnością . Jednak bardziej do gustu przypadł mi Wiedźmin . Jest bardziej luźny i słowiański.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #262 dnia: Września 04, 2012, 15:32:48 »
    Czas wziąć łopatkę i odkopać temat. Chciałbym wam polecić książkę którą właśnie przeczytałem, mowa o kryminale "Czerwone Gardło" napisanym przez Jo Nesbø.

Przyznam że nie jestem wielkim fanem gatunku ale akurat ta książka zdecydowanie zachęciła mnie do przeczytania innych kryminałów tego autora. Wprowadzenie i zaznajomienie się z postaciami zajmuje trochę czasu ale w pewnym momencie akcja przyśpiesza i wciąga tak bardzo że nie zechcesz odłożyć książki bez poznania zakończenia. Postaram się pobieżnie opisać czego można się po niej spodziewać jednocześnie unikając spoilerów. Głównym bohaterem jest norweski policjant Harry Hole, mimo że jest bardzo zdolnym śledczym ma problemy z alkoholem i nawiązywaniem znajomości. Akcja powieści dzieje się naraz w dwóch różnych sceneriach. Na przemian poznajemy losy żołnierzy sympatyzujących z National Samling i walczących pod Leningradem w czasie 2 WŚ oraz śledczych rozpracowujących środowisko neonazistowskie we współczesnej Norwegii. Jest to bardzo ciekawe działanie bo aby zrozumieć zagadki przed jakimi stają współcześni śledczy czytelnik musi dobrze poznać przeszłość i motywy kierujące żyjącymi wtedy ludźmi. Z czasem fabuła coraz bardziej się komplikuje i prawie nic nie jest tym na co wygląda. Jeszcze raz polecam książkę, zarówno dlatego że jest bardzo wciągającym i trzymającym w napięciu kryminałem jak i ze względów historycznych, bo porusza mało znany temat nazistowskich rządów w Norwegii.

PS. Jednak udało mi się znaleźć dwa błędy rzeczowe w książce. Raz wspomniany jest rosyjski przeciwpiechotny granat trzonkowy oraz w jednym pokoju wisiały "plakaty z koncertów Burzum" :D

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #263 dnia: Września 05, 2012, 23:50:54 »
    Tolkien to pionier gatunku . Nie ma co się oszukiwać , był geniuszem . Swoje doświadczenia z I WŚ przelał do "Władcy Pierścieni" (z tego co czytałem to jego syn zginął podczas II WŚ). Władcę i hobbita przeczytałem z przyjemnością . Jednak bardziej do gustu przypadł mi Wiedźmin . Jest bardziej luźny i słowiański.
    Wiem. Odgrzewam starego kotleta, ale myślałem,że mi gałki oczne z czachy wyskoczą gdy to przeczytałe. Z tego co wiem Christopher Tolkien (syn Profesora) żyje i ma się dobrze. To dzięki niemu mamy m.in. Silmarillion. Na wojnie z tego co pamiętam to zginął syn Kiplinga. Tyle, że na I a nie na II światowej. Może autorowi cytowanego posta pomieszali się pisarze? Aha a pionierów było więcej. Leiber, Howard, na upartego Rider Haggard...

Offline Taaj

• Użytkownik
    • Piwa: -17
    • Vae victis!
    « Odpowiedź #264 dnia: Września 11, 2012, 14:26:15 »
     To moje ulubione książki opowiadania i sage o Wiedźminie ;) Władca Pierścienia ,Hobbit  Quo Vadis Krzyżacy Ogniem i Mieczem Sherlock Holmes i pare innych ale nie umiem sobie przypomnieć ;)
    Prawdziwy Krasnolud Powinien:Zbudować fortece, ściąć dąb i regularnie chędożyć.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #265 dnia: Września 18, 2012, 19:13:38 »
    Cykl pustynny Karola Maya ( za ogól - świetnie mi się to czytało, tylko te zbyt "chrześcijańskie" momenty typu "wypuszczę cię, mimo że przed chwilą dzięki tobie byłem bardzo bliski śmierci, no ale ok" sprawiały, że zamykałem książkę i nie tykałem  przez dzień- dwa), Krzyżacy(nie muszę chyba pisać czemu, no ale napiszę - za ogół) , Król Szczurów(świetne, obozy jenieckie w Singapurze.... za ogół, naprawdę polecam ) , Świat Dysku (momentami wybuchałem tak śmiechem, że domownicy sprawdzali o co cho ;o), cykl o Tecumsehu Longina Jana Okonia( bardzo piękna książka), Zwiadowcy (miło się czyta),
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #266 dnia: Września 29, 2012, 18:50:38 »
    Mary Roach - Sztywniak Osobliwe życie nieboszczyków

Mary Roach zdecydowała się opisać - z niebywałym poczuciem humoru, ale nie przekraczając granic dobrego smaku - pośmiertne przygody naszych ciał, które są wykorzystywane do różnych eksperymentów i badań. Odwiedza krematoria, zakłady pogrzebowe, kostnice i najdziwniejsze laboratoria, by odkryć przed nami najciekawsze formy spędzania „wolnego czasu” po śmierci. Można na przykład dać się pokroić na potrzeby zajęć z anatomii, można testować wytrzymałość samochodów w wypadkach albo poddać się leniwemu rozkładowi użyźniającemu rośliny ogrodowe, a w bardziej egzotycznych miejscach globu można nawet pozwolić się zjeść lub zażyć w celach leczniczych. To książka, która umożliwi wam dokonanie najlepszych planów na zbliżającą się wieczność.

także szykujta się ..a książka pisana z ,,jajem,, ..+troszke dygresji na temat świata doczenego
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline TomekPopek21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Października 03, 2012, 15:24:06 »
    Mnie ostatnio wciąneła Gra o Tron jestem już przy 8 - ostatniej książce Taniec ze Smokami. Komu serial się podobał to książka jest jeszcze lepsza. Szkoda tylko że Sapkowski zdradził zakończenie Gry o Tron i dlatego nigdy nie ruszę Wiedźmina.

Offline Taaj

• Użytkownik
    • Piwa: -17
    • Vae victis!
    « Odpowiedź #268 dnia: Października 03, 2012, 16:11:23 »
    Mnie ostatnio wciąneła Gra o Tron jestem już przy 8 - ostatniej książce Taniec ze Smokami. Komu serial się podobał to książka jest jeszcze lepsza. Szkoda tylko że Sapkowski zdradził zakończenie Gry o Tron i dlatego nigdy nie ruszę Wiedźmina.
    Bardzo dobrą książke tracisz...
    Prawdziwy Krasnolud Powinien:Zbudować fortece, ściąć dąb i regularnie chędożyć.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #269 dnia: Października 03, 2012, 19:25:56 »
    tylko że Sapkowski zdradził zakończenie Gry o Tron i dlatego nigdy nie ruszę Wiedźmina.

Możesz przybliżyć o co chodzi? Bardzo mnie to ciekawi ^^