Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 130812 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Biały Wilk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 20, 2009, 16:16:06 »
    nigdy nie czytałem niczego lepszego niż saga Wiedźmina
    przeczytało się tom 1 potem coraz bardziej wciągało itd
    Myknąłem całą sage i teraz zaczynam czytać trylogie Tolkiena

Offline Szwejk

• Użytkownik
    • Shinpū tokubetsu kōgekitai
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 20, 2009, 18:17:55 »
    Teraz czytam "Byłem dowódcą Pancernym". Są to wspomnienia Hansa von Lucka. Książka dośc ciekawa.

Z tym, że na półce już czeka "Doktryna Szoku" Naomi Klein, i jak tylko znajdę pare luźniejszych dni.....mniam ; p ekonomia kapitalizmu w pełnej krasie...

Offline brisingr23

• Użytkownik
    • Sé onr sverdar sitja hvass!
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 26, 2009, 12:26:31 »
    Moimi ostatnimi książkami są: Eragon, Najstarszy, Brisingr, Amerykańscy Bogowie,
    Gwiezdny Pył, Century. A za niedługo wyjdzie Wersja autorska Koraliny (Neila Gaimana). ^^) 8)

PS. Czytałem Władcę Pierścieni, ale Powrót Króla mnie na początku trochę znudził. Za to Hobbit bardzo mi się podoba.

Wg. Mnie nic nie przebije Harry'ego Pottera.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 26, 2009, 16:23:42 »
    Fajnie czytało się całą sagę o Wiedźminie, Władcę Pierścienia, Bourne'a - R.Ludluma, Miasteczko Salem - S.Kinga i jeszcze duuużo fajnych książek.

P.S. Nie nawidzę tylko "Horego Portiera"

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 27, 2009, 09:50:53 »
    Fanom fantastyki polecić moge siedmioksiąg Christophera Rowleya o smokach bojowych, jak dla mnie bije na głowe władce pierścieni, (nie linczujcie) ale to oczywiście tylko moje skromne zdanie ;)

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 27, 2009, 12:10:54 »
    Kto polubił Wiedźmina Sapkowskiego, niech spróbuje trylogię Narrenturm etc.
    To trochę trudniejsze książki, ale moim zdaniem ZNACZNIE lepsze od pięcioksięgu czy opowiadań.

Z innych - ostatnio bardzo polubiłem Komudę. Polecam, naprawdę niezłe.

Jest tez taka śmieszna seria, nie wiem czy ktoś z was to czytał, autor nazywa się Lawrence Watt-Evans.
    Tytuły to "Jednym zaklęciem", "Módz mimo woli", "niedoczarowany miecz", chyba jeszcze jedna była z tej serii.
    Lekkie, bardzo przyjemne. Ciężko to znaleźc ale jak zobaczycie gdzie to bierzcie bez wahania.

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 27, 2009, 18:16:23 »
    No ja akurat jakos tak wypozyczylem pare ksiazek o tematyce drugowojennej, nie ukrywam - czesc byla naprawde tak patetyczna, ze az czytac sie tego nie dalo (patrz "Anders" Marii Nurowskiej), ale za to kilka bylo naprawde ciekawych:
    "Śmiertelna choroba Hitlera" Johna K .Lattimera to kawał dobrej historycznej relacji z procesu norymberskiego i przedstawienia paru interesujacych teorii na temat zdrowia Adolfa i jego poczytalnosci.
    "Kaci i ofiary" Laurenca Rossa to zbior krotkich lecz tresciwych wspomnien weteranow i cywilow zyjacych w czasach drugiej wojny, daje do myslenia.
    "Polscy patrioci, ktorzy pomogli uratowac Europe przed Hitlerem" Willilama B. Breuera to troche podkolorowany pean na czesc Polakow (ogolem bo i jest o naukowcach czy dywersantach jak i Dywizjonie 303). Polecam szczegolnie dla Boromira. :)

A co do "Amerykanskich bogów" to rzeczywiscie kawal dobrej ksiazki.

Offline Troublesome

• Użytkownik
    • White N.I.G.G.A
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 28, 2009, 04:06:08 »
    A ja polecam serię książek Harlana Cobena z Myronem Bolitarem i jego 'paczką' .
    Bez skrupułów
    Krótka piłka
    Bez śladu
    Błękitna krew
    Jeden fałszywy ruch
    Ostatni szczegół
    Najczarniejszy strach
    Obiecaj mi
    Bardzo dobre kryminały...ale chyba nie to jest tu najważniejsze. Ta seria książek ma niepowtarzalny klimat, tak wyraźnych i wzbudzających sympatię postaci...dawno nie spotkałem. Może popełnię świętokradztwo...ale moim zdaniem, Herkules Poirot przy Myronie i jego przyjacielu ...to leszczu...
    Pozdrawiam.

Offline brisingr23

• Użytkownik
    • Sé onr sverdar sitja hvass!
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 28, 2009, 09:29:27 »

A co do "Amerykanskich bogów" to rzeczywiscie kawal dobrej ksiazki.

Witaj w klubie. Ja też tak uważam ^^)

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 15, 2009, 21:21:41 »
    Przepraszam za necroposting ale nie chciałem zaśmiecać forum tematem, który już istnieje.
    Szukam dobrej książki z gatunku fantasy. Zależy mi na tym aby był w niej nieugrzeczniony świat, wciągająca fabuła, klimat, brak lania wody i 20 stronnicowych opisów kwiatka na łące. Dobrze by było, gdyby to nie była książka świeżo po premierze bo chciałbym ją wypożyczyć w bibliotece. Najlepiej aby była to polska książka ponieważ one mają w sobie ten "słowiański" klimat. Żebyście nie mówili, że mi nie doradzicie bo nie wiecie co lubię i nie znacie mojego gustu napiszę przykłady lubianych i nie lubianych przeze mnie książek:
    Uwielbiam "Trylogię husycką"(Narrenturm, Boży Bojownicy i Lux Perpetua) i Wiedźmina. Władcę Pierścieni lubię ale dużo bardziej podobają mi się wcześniej wymienione. Nie znoszę "Harrego Pottera". Zastanawiam się nad "Na ostrzu noża", jeżeli ktoś czytał, to niech się wypowie.
    Ogólnie rzecz biorąc szukam dobrej książki fantasy, która dorównuje poziomem dziełom Sapkowskiego lub chociaż nie wiele jej do tego brakuje. Mam nadzieję że doradzicie mi coś dobrego.

« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2009, 21:24:44 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #55 dnia: Lipca 15, 2009, 22:29:11 »
    W takim razie polecam Ci "O włos od piwa" Eugeniusza Dębskiego.

Oraz powieśc fantastyczno-istoryczna "Kiedy Bóg zasypia" Rafała Dębskiego. Ale czy w bibliotece znajdziesz to wątpie.
    XXX

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 15, 2009, 22:31:59 »
    Na ostrzu noża czytałem i mimo,że nie przepadam za tego typu fantasy to było całkiem niezłe,poleciłbym Ci inne książki Tolkiena,ja je kupuje w ciemno i właściwie każda jest wspaniała.Jeśli chodzi o słowiańskie klimaty to należałoby wspomnieć Kraszewskiego i jego "Starą Baśń",czytam ją obecnie i jest całkiem niezła,nie jest to fantasy  ale naprawdę polecam(Jest też film).
    A z innych książek polecam książkę Roberto Saviano pod tytułem "Gomorra",dosyć głośno było o tej książce,nie napiszę dlaczego,żeby was zachęcić do dowiedzenia się czegoś na ten temat;)
    Jak mi się coś przypomni to napiszę.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 16, 2009, 00:13:52 »
    Starą Baśń już czytałem ale bardzo dawno. Co do reszty książek jakie podaliście to popytam się w bibliotece, może będą mieli, bo przy kasie ostatnio nie jestem i jak na razie wole książki wypożyczać.
    O tym "słowiańskim klimacie" to nie chodziło mi o czasy słowian tylko, no wiecie, swojskie klimaty, odzywki, dialogi. Ten "słowiański klimat" miała, np. trylogia husycka chociaż akcja działa się w XV w. W ogóle wszystkie książki Sapkowskiego to mają, kto czytał, ten wie o co mi chodzi.
    Bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwie czekam na dalsze propozycje, żeby było co czytać, kiedy skończę te książki. Najmilej widziane powieści historyczno-fantastyczne, jednak innymi nie pogardzę :)
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 16, 2009, 00:21:41 »
    Z książek uwielbiam zwłaszcza 'Wiedźmina', 'Hobbita' (oraz w nieco mniejszym stopniu 'Władcę Pierścieni') oraz 'Zbrodnię i Karę'. Świetny jest też 'Mistrz i Małgorzata'; jedną z najlepszych powieści komediowych, jakie przeczytałem, było zaś '12 Krzeseł'. Dla relaksu wszystkie części 'Eragona' - bez głębszego sensu, bez zastanawiania się, bez zawiłej fabuły, typowo, amerykańsko 'podane na tacy'.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 16, 2009, 08:48:41 »
    Z góry piszę, że sam nie czytałem, ale wciąż na to poluje...
    George Martin i "Pieśń Lodu i Ognia".
    Na tą serie składa się:
    -Gra o tron (Martin George R. R.) (tom: 1)
    -Starcie królów (Martin George R. R.) (tom: 2)
    -Nawałnica mieczy: Stal i śnieg (Martin George R. R.) (tom: 3.1)
    -Nawałnica mieczy: Krew i złoto (Martin George R. R.) (tom: 3.2)
    -Uczta dla wron: Cienie śmierci (Martin George R. R.) (tom: 4.1)
    -Uczta dla wron: Sieć spisków (Martin George R. R.) (tom: 4.2)

Wszędzie tego szukam, ponieważ jest to podobna najlepsze fantasy ostatnich lat, ale nigdzie nie mogę wypożyczyć:(