Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121699 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #570 dnia: Sierpnia 21, 2013, 11:54:13 »
    Ale przecież znane są pojedyncze znaleziska zabawek i nikt nie mówi że są be. Wręcz przeciwnie, fajnie gdyby dzieciaki właśnie takimi się na festiwalach bawiły.
    Chodzi tylko o to że jeśli znalezisko skrajnie różni się od wszystkiego, nie da się go niczemu przypisać, to nie można od razu zakwalfikować do lokalnej kultury i zaadaptować. Można co najwyżej próbować wyjaśnić skąd i jak się to w danym miejscu znalazło :P Ludzie zapominają że mieszanie kultur we wczesnym średniowieczu nie było zbyt nasilone. W jednym miejscu potrafili mieszkać przedstawiciele różnych kultur, zachowując swój strój, obyczaje, zdobnictwo.
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #571 dnia: Sierpnia 21, 2013, 13:18:25 »
    Teoria. Dlaczego naczynia, figurki itp o dziwnych kształtach znalezione tylko  w pojedynczych egzemplarzach zostają najczęściej odrzucone i uznane za nieprawdziwe? Dlaczego jakiś wieśniak nie mógł dać kawałka gliny lub drewna dzieciakowi żeby mógł sobie zrobić zabawke? O ty to już nie pomyślą teoretycy bo:

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    ...

i tu mogłoby się pojawić mnóstwo argumentów które eliminują istnienie owej zabawki czy co tam ma być. Podaje oczywiście tylko taki przykład.
     Nie dojdziemy do porozumienia, tak samo nie zgodziłoby się z Tobą wielu rekonstruktorów, i tak samo wielu by Cie poparło ;x Herezje? Raczej brak klapek i rozwinięte horyzonty ;> Ale zwał jak zwał.
    Czy ty masz jakiekolwiek pojęcie o archeologii? Wydaje mi się, że nie. Mamy od diabła przedmiotów "unikatowych"- zabawek, pojedynczych ostróg niemożliwych do przypisania typologicznego (co nie oznacza, że niemożliwych do wydatowania), dziwnych naczyń, broni etc. Jeżeli chcesz uprawiać taką "rekonstrukcję" to nazywaj to po imieniu- fantasy. Nikt Ci tam nie zarzuci mroku czy nieznajomości źródeł.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #572 dnia: Sierpnia 31, 2013, 21:00:21 »
    A co wymyślanie ma wspólnego z rekonstrukcją? Masz jakieś przesłanki na skórzane karwasze w Europie kiedykolwiek?
    A może wpadli na pomysł żeby wykuć sobie armaty i tak na prawdę wikingowie do siebie walili z dział? Nie odkopano, a przecież mogło być!:P
    To chyba dobrze pokazuje absurd takiego myślenia. Przy próbie stworzenia czegoś, trzeba mieć jakiekolwiek oparcie w źródłach. Na karwasze nie ma ani jednego.
    Heh, dokładnie! Idąc tym tropem można stwierzić  że skoro na terenie starożytnego Rzymu nie znaleziono miedzianego drutu dowodzi że posiadano wówczas wyskoko rozwiniętą telefonie komurkową.

Mówiąc (czy może raczej pisząc) krótko jeśli czegoś nie jesteśmy pewni bądź na coś nie ma dowodów to tego nie ma i nie odtwarzamy tego doputy jakieś informacje się nie ukarzą. Trzymając się tej zasady najłatwiej uniknąć wpadek. Co prawda nie daje to 100% pewności że gdy pojawią się nowe znaleziska okaże się że sprzęt który wcześniej wykorzystywaliśmy jest mówiąc delikatnie "nie-koszerny". Cóż taka dola rekonstruktora.

Ktoś tu wspominał o tym że na XV wieku jest już znacznie lepiej z koszernością. To fakt już naprawde ciężko jest wypatrzeć kogoś biegającego w kolczudze z podkładek, ale to chyba też kwestia mentalności. Bawiłem się w różnych okresach  i wiem że ceny ekwipunku są nierówne. I trochę śmiesznie mi się robi gdy słysze tekst wcześniaka w stylu: "Kur** kupił bym sobie te nitowanke ale weź pod uwagę że jest cholernie droga!" Jakoś nie chce mi się takim ludzią tłumaczyć że za pieniądze za które na wczesnym mogę robić księcia w II połowie XV albo w pierwszej połowie XVII zrobię się na pachołka. Poza tym rączki bolą? Samemu nitowanki się nie da zrobić?
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #573 dnia: Września 24, 2013, 22:55:15 »
    Czy ty masz jakiekolwiek pojęcie o archeologii? Wydaje mi się, że nie. Mamy od diabła przedmiotów "unikatowych"- zabawek, pojedynczych ostróg niemożliwych do przypisania typologicznego (co nie oznacza, że niemożliwych do wydatowania), dziwnych naczyń, broni etc. Jeżeli chcesz uprawiać taką "rekonstrukcję" to nazywaj to po imieniu- fantasy. Nikt Ci tam nie zarzuci mroku czy nieznajomości źródeł.

;> fantasy? A gdzie tutaj nadprzyrodzone motywy? Pod fantasy to nie podchodzi, a jeżeli wg Ciebie używanie np karwaszy to fantasy co cała rekonstrukcja wczesnośredniowieczna to fantasy.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #574 dnia: Września 28, 2013, 15:20:24 »
    A co mają karwasze wspólnego z rekonstrukcją? Idąc Twoim tokiem myślenia, mogłabym w XV wieku nosić zegarek na rękę. Bo znano już wtedy mechanizm napędzający zegarek, a jubilerstwo było na tyle rozwinięte, że ów mechanizm możnaby wielokrotnie pomniejszyć.
    Chcesz nosić karwasze czy skórzane lamelki, to noś. Ale nie nazywaj tego rekonstrukcją. Rekonstrukcja to jasne pojęcie. Z łaciny oznacza to ni mniej ni więcej, tylko odtworzenie czegoś. A nie da się odtwarzać nieistniejącego.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #575 dnia: Października 03, 2013, 21:39:19 »
    Mam takie pytanie(bo mi się teraz na historycy czy freha nie chce szukać), czy znacie jakąś listę, artykuły, itp.(lub własną wiedzę) dotyczące zajęć i profesji(obydwu płci) średniowiecznych tak do XII w.? Taką listę na razie wyszukałem http://www.crann-tara.net/viewtopic.php?f=16&t=183

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #576 dnia: Października 04, 2013, 00:23:10 »
    Tak na szybko (bo nie chce mi się za bardzo w bibliotece grzebać, może w weekend dam radę) napiszę tylko o tzw. osadach rzemieślniczych. Istniało toto we wczesnym średniowieczu właśnie tak do XII-XIII wieku. Taką osadę najłatwiej poznać po nazwie- Grotniki, Łagiewniki, Świniary, Piwowary etc. i tu istnieją dwie teorie. Jedna zakładała, że przynajmniej część mieszkoańców takiej osady zajmowała się produkcją danego dobra dla władcy. Inna zakładała, że ludzie ci zajmowali się tym, czym zajmował się każdy wieśniak. Ale zyski z produkcji rolnej szły na utrzymanie konkretnego fachowca. Pewnie obie teorie są prawdziwe. Bo o ile zapotrzebowane na no. trzodę chlewną było spore (owe Świniary) to ilu złotników mógł potrzebować władca (osada Złotniki). Jednego, dwóch, góra trzech. Nie całą wiochę.

Offline huth

« Odpowiedź #577 dnia: Października 05, 2013, 17:39:25 »
    To jest całkiem ciekawe, co napisałaś, szczególnie to rozwinięcie

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #578 dnia: Października 13, 2013, 01:19:09 »
    http://www.youtube.com/watch?v=iIaHeK9f3YY
    Filmik promujący sportowe walki rycerskie. Bierzcie, oglądajcie i udostępniajcie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #579 dnia: Października 13, 2013, 08:26:24 »
    Zamiast zbędnego i nudnego patosu wolałbym jakieś dokładniejsze info. No cóż ^^ promo to promo.

Offline huth

« Odpowiedź #580 dnia: Października 13, 2013, 11:03:08 »
    lol skąd tyle potugalskich(brazylijskich?) komntarzy tam.
    Klip efektowny, ale popieram Ivego :P

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #581 dnia: Października 13, 2013, 14:01:22 »
    Dokładniejsze info? A proszę bardzo http://www.pswr.pl/

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #582 dnia: Października 13, 2013, 14:13:47 »
    lol skąd tyle potugalskich(brazylijskich?) komntarzy tam.
    Klip efektowny, ale popieram Ivego :P
    Wytłumaczenie jest proste. Pewnie ktoś wrzucił filmik na brazylijskiej stronie o tematyce średniowiecznej, np. o grach z serii Total War i już mamy wyświetlenia/komentarze.

Offline bzyk36

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #583 dnia: Listopada 03, 2013, 13:33:03 »
    A ja pytanie mam- orientuje się ktoś czy w Poznaniu/Wrześni/Gnieźnie nie działa przypadkiem jakaś grupa zajmująca się wczesnym średniowieczem? Bo od dawna mnie interesowała "zabawa" w rekonstrukcję ale nie było za co i nie było jak (na szczęście człowiek dorósł i mu się możliwości zwiększyły).

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #584 dnia: Listopada 03, 2013, 14:38:26 »
    Poszukaj na facebook, teraz tam najłatwiej.
    Ew. wyślij mi na privie swój profil FB to skontaktuje Cie z ludźmi odpowiednimi.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2013, 14:55:42 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!