Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 120742 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna
    « dnia: Listopada 24, 2009, 20:30:12 »
    Witajcie! Chciałbym was co nieco zapoznać z tematem rekonstrukcji historycznej.
    Przytoczę kawałek z wikipedii:
    Historyczne rekonstrukcje to zbiór działań, podczas których ich uczestnicy odtwarzają w strojach i za pomocą artefaktów wytworzonych współcześnie, względnie oryginalnych, konkretne wydarzenia z przeszłości (najczęściej bitwy) lub różnorodne aspekty życia w wybranym okresie historycznym.
    Tak więc rekonstruować można dowolny okres historyczny. Każdy z nich ma swoje imprezy i wielkie wydarzenia (Grunwald dla XV wiecznych zbrojnych to jak Wolin dla Słowian i wikingów).
    Osobiście odtwarzam Wielkopolskiego możnego woja z X-XI wieku.

Na tak wielkim forum mam nadzieję że znajdą innych odtwórców jednak uprzedzam, to nie temat o ASG gdzie większość nie patrzy na zgodność munduru a kupuje co chce! Jeśli jednak rekonstruujecie kogoś dokładnie i uprawiacie ASG piszcie i chwalcie się sprzętem i osiągnięciami.
    Oczywiście osoby nie związane z odtwórstwem też zachęcam do pisania, możecie o wszystko tutaj pytać od cen aż do tego czy boli jak ktoś walnie w głowę z miecza.
    Pytajcie, dyskutujcie od legionistów aż do współczesnego komando :P
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2014, 17:08:37 wysłana przez HUtH »
    Sława!

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2009, 20:37:02 »
    Czy boli jak ktoś walnie w głowę z miecza?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2009, 20:40:44 »
    No wiadomo że trochę tak, to też zależy czy walczysz w Wolinie gdzie każdy tłumaczy się "adrenalinką" i naparza jak pudzian z drgawicą czy też chce wyjść jakoś technicznie i zada takie walnięcie :P Pod hełmem masz taki specjalny czepiec który też robi swoje. Raz mnie już zamroczyło, straciłem na chwilę ostrość widzenia i pisk w uszach miałem ale po chwili było ok.
    Sława!

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2009, 20:50:36 »
    1.Ten twój hełm wygląda na drogi..., ile kosztował?
    2.Chyba oberwanie nawet z całkowicie tępego toporka może zadac niezłe rany obuchowe(kawałki żeber przebijające "opłucną" czy coś w tym guście) ,mam rację?
    3.Czy istnieją średniowieczne walki konno?Bo jak tak to goście biorący w tym udział muszą byc albo głupi albo odważni , sama gra w np takie Polo niesie za sobą duże ryzyko śmierci czy wylądowania na wózku inwalidzkim, a co dopiero coś takiego.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2009, 21:02:00 »
    1.   550zł od kolegi płatnerza :-)
    2. Niby tak jednak nikt aż tak mocno się nie bije bo to niepoważne, gdybyśmy tak walczyli to w 7 Wolińskich bitwach by z 20% uczestników było poważnie rannych a z 10 by nie żyło :P Rany to wiadomo, są, jednak nie takie aby odstraszały od tego hobby, no chyba że chcesz walczyć nago ze zgrają jakiś tru fajterów w prawie giermundach na głowie : d
    3. Walki? Hmmm, są popisy, są nawet wojowie na koniach jednak to bardziej wygląda pokazowo typu bliskie przejazdy i pyknięcie się mieczem niż jakieś walki :-D

Sława!

Offline Francysh

• Użytkownik
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2009, 21:06:21 »
    Mówisz, że odtwarzasz Wielkopolskiego możnego woja a można wiedzieć z jakiego bractwa jesteś? Bo z Wielkopolski to znam tylko Wilczą Watahe i wojów gnieździeńskich ;D
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2009, 21:08:56 »
    Mam pytanie. Czy skur***la, tj miecz, który niedawno (w Czerwcu) zakupiłem to solidny przedmiot, czy jakaś lipa? :P
    Zdjęcie:

Testując go w terenie patyki łamały się aż marzenie, w domu testując go na gryfie do sztangi parę wgnieceń się zrobiło - na gryfie rzecz jasna ;o.
    Parametry jego to (wg sklepu):
    Twarodść głowni 52 HRC
    Stal : 54SiCr6
    Długość całkowita - 123 cm
    Długość głowni - 95 cm
    Waga - ok. 2 kg

I jeszcze pytanie, jak lub czym takie miecze konserwować, co prawdą nie biegam z nim często ( xD ), ale dobrze byłoby wiedzieć, jak zadbać o niego, po dłuższej "balandze"...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2009, 21:13:19 wysłana przez NIFN »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2009, 21:09:57 »
    Szczerze? Nie mamy nazwy w sumie, jesteśmy grupą kumpli jednak się zastanawiamy nad nazwą itd. Na razie po prostu blisko siebie mieszkamy i tyle nam starczy :D
    Konserwowac specjalnie nie trzeba, nie macaj za bardzo jelca paluchami i nie trzymaj w wilgoci, tyle :P
    Wygląda porządnie, jeśli fajnie Ci się nim macha to najważniejsze. Ja bym z waleniem w różne rzeczy nie przesadzał, szkoda miecza. Lepiej ćwicz fechtunek jak na razie :-)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2009, 21:12:35 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 25, 2009, 17:02:31 »
    O bardzo fajny temat... w tym roku byłem na Grunwaldzie na rekonstrukcji i bardzo mi się podobało :). Czy ktoś może był też ??
    A co do tłumaczenia się adrenaliną to jak był turniej 5 na 5 na Grunwaldzie jeden z naszych rąbnął tak Litwina z półobrotu tak, że pół godziny leżał zamroczony . 
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 25, 2009, 17:04:25 »
    Nasz swoich bił? pewno krzyżak ! :D
    Ja na Grunwald nie jeżdżę, raz byłem i fajne widowisko jednak wolę wczesne średniowiecze.
    Sława!

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 25, 2009, 17:21:47 »
    Super temat, mój kumpel bierze udział w walkach i zastanawiam się czy to co mówi to prawda.
    Czy rany zdarzają się często czy raczej rzadko??
    Walczycie w grupie, czy te bitwy są typu ja idy tu ktoś Idzie gdzie indziej itp??

Edit down

Mój kolega ma niedobory skóry przy nosie po rozcięciu gdyż idiota hełmu nie założył i szczęście miał
    « Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2009, 17:34:36 wysłana przez Tario »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 25, 2009, 17:28:04 »
    raczej cała drużyna jest po jednej stronie, znają swoje tarcze i i wiedzą kto jest kto.
    Rany są jednak zależy, wg. mnie XV wieczy zbrojny zrobi sobie mniej krzywdy za to on powie że wojowie zrobią sobie mniej. Wg. mnie wojowie a rycerze i ciężkbrojni to różne bajki, od nich miecze się odbijają a sami nie zadają takich dynamicznych ciosów. Natomiast w takiej wczesno średniowiecznej bitwie na Wolinie można nawet liczyć na to że Cię z tratują albo jakiś dureń walnie toporem duńskim z zamachu w czubek głowy. Ba, w 2007 roku chyba na Wolinie zginął ktoś jednak przez nie umiejętność i chęć popisów, w obozie rzucali sobie oszczepami i skończyło się na oszczepie w mózgu.
    Ja sam mam bliznę na ręku, dzisiaj nie zdarzają mi się kontuzje oprócz obtartych palców i większych siniaków.
    Sława!

Offline Gocio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 25, 2009, 18:04:16 »
    Ba, w 2007 roku chyba na Wolinie zginął ktoś jednak przez nie umiejętność i chęć popisów, w obozie rzucali sobie oszczepami i skończyło się na oszczepie w mózgu.
    Wiesz że bzdury opowiadasz? No chyba że masz jakieś potwierdzenie tych rewelacji?
    W Polsce nie zdarzyło się, jak do tej pory, by ktoś powiązany z ruchem rekonstuktorskim zmarł na jakiejś imprezie. Mam nadzieje że ten stan nadal się będzie utrzymywał. Po pierwszej śmierci te "ustawki" zostały by zakazane.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2009, 18:44:44 »
    Ta, jasne. Jeżdżenia samochodem jakoś nie zabronili, chociaż codziennie ktoś ginie w wypadkach drogowych. Poza tym chyba jednak jakaś wolność w tym kraju jest. Jeśli chcę ryzykować swoje życie to mam do tego prawo.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 25, 2009, 18:53:11 »
    To był turniej na Grunwaldzie :D Blitzwing walczyłeś w bohurcie ( czy jakoś tak ) ??
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...