Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121519 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #495 dnia: Sierpnia 12, 2012, 15:10:44 »
    Wiem, wiem. Ale są to chyba 2 najbardziej popularne eventy w tej okolicy, dlatego postawiłem je obok siebie ;p Byłeś na wczorajszej bitwie? Może jako rekonstruktor ? ;)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #496 dnia: Sierpnia 12, 2012, 15:15:45 »
    Nie, nie, brakło czasu. Za gęsto obsadzony kalendarz w tym roku :P
    Sława!

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #497 dnia: Sierpnia 12, 2012, 15:22:36 »
    No to żałuj ;) Było świetnie. Ludzie, którzy byli w tamtym roku mówili że teraz było o niebo lepiej. Ja od dłuższego czasu po cichu odkładam pieniążki na rekonstrukcję, jednak to żadnego bractwa/ stowarzyszenia czy jak to zwał nie dołączałem. Jednak po Gniewie jeszcze bardziej mnie ciągnie do odtwórstwa, więc mam pytanie. Znacie jakieś grupy odtwarzające XVI-XVII w., w promieniu maks. 25-30 km od Tczewa ?

http://youtu.be/TU8haham1uQ Filmik, który nagrałem w Gniewie. Przepraszam za jakość, ale nagrywane przedpotopowym aparatem ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2012, 20:07:40 wysłana przez Gedbard »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #498 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:09:48 »
    Hmmm, bitwa pod samymi murami? Widzę zmieniono koncepcje, kiedyś była walka w polu, nawet szańce pobudowane. Szkoda że zarzucono, bo do tamtej wersji wystarczyło zapraszać jeszcze więcej ludzi. I pozwalało to na jakieś manewry oprócz tzw. "na pałe":D
    Sława!

Offline Thomas Marshal

• Użytkownik
    • Ból jest tymczasowy, honor jest wieczny.
    « Odpowiedź #499 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:13:40 »
    Podobne pytanie co Gedbard - zna ktoś jakieś bractwa rycerskie, grupy itp w okolicach Wałbrzycha, Kamiennej Góry na Dolnym Śląsku? Chodzi mi o średniowiecze i dalej do 1900r ;)

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #500 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:29:33 »
    No tak, widziałem na filmach z wcześniejszych lat że inscenizacja miała miejsce gdzie indziej. Teraz zrobili z tego większe show, bo np. skoków spadochroniarzy z helikoptera nie można zakwalifikować do rekonstrukcji ;p Zobaczymy jak będzie za rok. A, i jeszcze pytanko. Kilka stron temu pisałeś, że odtwarzanie XVI-XVII wiecznej piechoty mija się z sensem, że wtedy każdy szlachcic miał konia. A co z piechotą wybraniecką? Jest odtwarzana i pojawia się na imprezach? Z tego co widziałem, to w Gniewie było kilka osób odtwarzających te oddziały.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #501 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:34:36 »
    Tak, tak. Są roty piechoty. Mi chodziło o odtwarzanie pieszej szlachty. To po prostu zabawnie wygląda jak wielki pan w kolczudze z obojczykiem, pierścieniami, w żółtych butach popierdziela po trawie z buta:D
    http://www.rotapiesza.pl/
    :)
    Sława!

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #502 dnia: Sierpnia 12, 2012, 22:54:45 »
    Hmmm... Interesujący link. Ponadto szyją pełny strój za ok. 530 zł ;D Dzięki. Skontaktuję się z nimi, może działają niedaleko mnie ? ;p

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #503 dnia: Maja 07, 2013, 02:26:49 »
    Pora odkopać trochę temat. Piszę z pytaniem do bardziej doświadczonych rekonstruktorów. Jakiś czas temu znalazłem ciekawą ofertę sprzedaży kirysu po bardzo atrakcyjnej cenie. Oczywiście jest używany także nie szukam "haczyka" w niskiej cenie. Od dłuższego czasu szukam czegoś na korpus, w końcu sezon się zbliża (a nawet już nadszedł). Na szerokość kirys powinien pasować, jednak był robiony na osobę o 8-9 cm niższą. Myślicie, że może mi to sprawiać w późniejszym czasie kłopoty? Czy może okazać się za krótki? Możliwości przymierzenia ani reklamacji nie ma, także muszę być pewien czego chcę. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #504 dnia: Maja 07, 2013, 08:59:44 »
    A ja troszkę o czym innym :)

Był ktoś lub słyszał o Operacji Kamienna Góra 2013 który odbyła się w zeszły długi weekend?

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #505 dnia: Maja 07, 2013, 19:29:42 »
    Glaedr, masz zdjęcia tego kirysu? W internecie pływa mnóstwo mroku. Pokaż jak wygląda, postaram się ocenić, czy nie będzie to kasa wyrzucona w błoto. No i podstawowe pytanie, na jaki okres ma być ten kirys?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #506 dnia: Maja 07, 2013, 22:06:43 »
    Kirys Mardinusowy, mimo że gość jako płatnerz słynie z mrocznych wyrobów to kirys akurat jest taki jak być powinien - Churburg tylko bez zbędnych zdobień. Chyba sobie jednak odpuszczę, bo 6,5 kg to trochę za dużo.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #507 dnia: Maja 07, 2013, 22:25:49 »
    Chwalcie się gdzie jedziecie!
    Ja chyba Ląd, Racibórz, Gniezno, Wolin, Grzybowo. Plus pewnie jakieś grillowanie z przyjaciółmi w historykach :D
    Co jak co, pierwsze szwy w sezonie już mam :P
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #508 dnia: Maja 08, 2013, 09:41:11 »
     Nie jestem osobą która lubi podróżować, więc po majówce, pewno zaliczę jeszcze sierpniówkę Wenecką, ot takie poprawiny i może Leśno bo wtorek ;)
     Szwy hehehe jak po starciu z Dżonem, twarz, kolano, twarz, kolano -.-

Offline Lutter

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #509 dnia: Maja 08, 2013, 10:55:27 »
    A ja troszkę o czym innym :)

Był ktoś lub słyszał o Operacji Kamienna Góra 2013 który odbyła się w zeszły długi weekend?

Nie tylko słyszałem, ale i byłem ;)

Co prawda załapałem się tylko na "Bitwę czołgów", która była... uhm, słaba, i spodziewałem się czegoś ciekawszego, ale nie było źle.
    Największa atrakcja? Godzinne wyciąganie czołgów zakopanych w błocie.