Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria GOTHIC  (Przeczytany 89314 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria GOTHIC
    « Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 05, 2010, 16:17:21 »
    Z nudów szperałem po internecie i znalazłem takie cuś :
    http://www.gothic.phx.pl/news.php?id=1370
    Wiem że jest to dosyć stary news , ale według komentarzy to działa , więc gdyby ktoś był by chętny spróbować to niech napisze do mnie na pw :)

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 06, 2010, 11:36:29 »
    Owszem działa jest jeszcze 2 multiplayer, ale go nie polecam, ponieważ cieżko obczaic co i jak troche tam angielskiego,niemieckiego a w niemieckim za dobry nie jestem pozatym wynik końcowy też nie jest zadowalający (mówie tu o Gothic 2 NK w trybie kooperacji),a arena taka sobie mnie szybko sie znudziło granie z kumplem.

Offline Lord Zaps

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 22, 2010, 05:16:12 »
    ja grałem w 1 i 2 w 3 nie miałem okazi grać komputer za słaby ale uważam że gothic 2 noc kruka jest najlepsza tylko jest trochę denerwujące w głosach jak by tak mało dopracowane i w niekutych postaciach bardzo razi mnie rużnica ale to tylko moje zdanie :D

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 23, 2010, 23:41:14 »
    Ja za to miałem "okazie" wyrazić się z sensem, używając polskich znaków, przecinków i kropek. Niestety "niekuci" nie zauważają widocznie, że tekst pisany poprawnie daje dużo więcej przyjemności z czytania, i poziom kultury na forum rośnie. Cóż, widocznie tak subtelna "rużnica" umyka uwadze "niekutych".

Co do mnie i Gothic'ów - trudno chyba znaleźć serię gier, z którą byłbym bardziej zżyty. Pierwsza część była dla mnie pierwszym zetknięciem się z grami RPG w ogóle, to własnie dzięki niej zrozumiałem, że nic nigdy nie będzie mnie kręcić bardziej niż bieganie po wirtualnym świecie w cudzej skórze i poznawanie kolejnych rozdziałów wciągającej fabuły...

Druga część była znakomitą kontynuacją wspaniałej jedynki, znacznie powiększył się dostępny świat, poprawiła się grafika i animacje, a muzyka pozostała na niezmiennie doskonałym poziomie. Historia również była niczego sobie.

W trójkę grałem najkrócej, i ze smutkiem muszę stwierdzić, że od tej części seria ma tendencję spadkową... Owszem, grafika niezła, świat spory, muzyka jak wyżej, ale słaba w porównaniu do poprzedniczek fabuła i przestarzałe rozwiązania questowe mi nie podchodzą...

W sumie Gothic III przebija poprzedniczki tylko jedną rzeczą (grafiki nie liczę, nie ma dla mnie wielkiego znaczenia). Mianowicie... nie znam go tak, jak pozostałych części, wciąż mam w nim dużo (wszystko?) do odkrycia. Dwie poprzednie części znam na pamięć, i to zabiera całą magię i K.L.I.M.A.T., jaki pamiętam, gdy grałem po raz pierwszy...

Tak więc, jeżeli ktoś z was w Gothic'a nie grał... to niech wie, że zazdroszczę mu najbardziej na świecie, że ma to jeszcze przed sobą ;)
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 23, 2010, 23:56:12 »
    ja grałem w 1 i 2 w 3 nie miałem okazi grać komputer za słaby ale uważam że gothic 2 noc kruka jest najlepsza tylko jest trochę denerwujące w głosach jak by tak mało dopracowane i w niekutych postaciach bardzo razi mnie rużnica ale to tylko moje zdanie :D

Aha ok, eee

(click to show/hide)

Tak więc informuję Lorda Zapsa, że otrzymuje on ode mnie 1 Ostrzeżenie za totalne olewanie zasad polskiej gramatyki i ortografii. Co więcej, uprzejmie proszę, abyś dostosował się do tych zasad, jak również regulaminu forum. Proszę użyłem jako formy grzecznościowej, bo jak się nie dostosujesz, to po prostu wylecisz z forum szybciej niż nick wpisałeś. Jak zobaczę jeszcze jeden post w tym stylu, dostaniesz drugiego warna. Jak zobaczę 2 posty, dostaniesz bana. Jeżeli chcesz dalej korzystać z forum, to weź słownik do ręki lub chociaż patrz jak piszesz, bo tego nie da się czytać. Na forum pisownia, niejako świadczy o kulturze, szacunku do innych, jak i ogólnym poziomie osoby wypowiadającej się. Weź to do serca.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    « Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 24, 2010, 09:07:55 »
    Ja grałem w 1,2,NK w 3 nie miałem okazji grać.Jeżeli chodzi o mnie zdecydowanie najlepsza z tych części w,które grałem to NK,ponieważ jednak dodaje sporo nowości i o wiele większy świat niż poprzedniczki.

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #171 dnia: Maja 07, 2010, 07:51:59 »
    "Jedynka" na wszystkie możliwe (trzy) sposoby. Drugi raz zabrałem się do gry od razu po ukończeniu fabuły :) to był mój drugi eRPeG i wg mnie najlepsza gra, z jaką miałem do czynienia obok GTA 3.

Klimat każdego z o obozów miażdży: zaczepki i narzekania robotników, dziesiątki codziennych czynności w przeciwieństwie do drewnianych NPCów w Elder Scrolls, cykl dnia i nocy (złodzieje nie śpią), wymuszający haracz strażnicy, wywyższający się guru, niedostępne dla niewtajemniczonych członków zamki/groty/świątynie. LAS - nie wchodź tam w nocy a w dzień i tak coś cię zeżre, wzbudzający przerażenie orkowie, panujący od połowy gry klimat nadchodzącej zagłady. trzy zabójczo skuteczne ścieżki rozwoju: Wojownik / Łucznik / Mag (chociaż moce psioniczne zostały za mało wykorzystane- fireballe niszczą wszystko w zasięgu wzroku) Po prostu Prison Break fantasy (patrz. początek fabuły) a Ty jesteś głównym bohaterem. Noi jeszcze doskonała wersja językowa w 2 częściach

Miałem również do średnią przyjemność obcować z modem Diccuric który był krytycznie niestabilny.

Gothic 2 już nie ma tego klaustrofobicznego klimatu. Rozkład miasta to wg mnie symboliczna miniaturka zamiast 3 różnych i prawdopodobnych obozów z poprzedniej gry.
    A Noc Kruka? wprowadza kolejne frakcje tworząc ze świata gry kolorową Disneyowską papkę.
    no i gdzie się pytam wchodzenie po drabinie?! czyli system sterowania, gdzie trzeba było przytrzymać klawisz akcji. I to nieprawda że grafika jest w jakiklowiek sposób poprawiona - na tym przykładzie M&B i Warband to zupełnie inne gry :P

Część trzecia jeszcze nie wpadła w moje katowskie łapska...

PS przypomniało mi się: gra jest stara i ciężko przekonać ludzi w czasach rozmaitych "Crysisów". Myślę że wydanie niezmienionej wersji (z drobnymi poprawkami w grafice) np na PSP i w wirtualnych sklepach Xboxa i PS3 mogło by odnieść sukces, podobnie jak kilka innych gier - no bo jeśli Cacpom opycha za kilkanaście dolarów automatowe bijatyki z wczesnych lat 90...
    « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 07:57:56 wysłana przez pogomce »

Offline Goliat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 04, 2010, 22:01:14 »
    Moim zdaniem najciekawsza jest pierwsza czesc , ale to tylko moje zdanie :)

Popieram najlepsza  jest 1 pod względem fabuły, gdyby ją odnowili to były  hit...
    Seria Gothic to wg mnie najlepsza seria RPG chodź schodzi na psy.Risen gra twórców Gothica wcale mi się nie podobała (wybuliłem 110 zł ;( ) Ma wyjść Gothic 4, Piranhi Bytes ale te zapowiedzi są niepewne.

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 05, 2010, 21:56:21 »
    nom Risena schrzanili od otwarcia świątyni do końca gry jest nawalanka z jaszczurkami, a co do Gothica do przeszedłem tak jak każdy wszystkie części:P najlepszy gothic 2 a najgorsze 3 i 3 zmierzch bogów

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 07, 2010, 21:50:49 »
    Gdyby coś to o Gothica 1 , 2 i noc kruka to można mnie pytać 3/4 tych gier na pamięć :) więc zawsze pomogę.

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 07, 2010, 23:27:57 »
    Co do mnie i Gothic'ów - trudno chyba znaleźć serię gier, z którą byłbym bardziej zżyty. Pierwsza część była dla mnie pierwszym zetknięciem się z grami RPG w ogóle, to własnie dzięki niej zrozumiałem, że nic nigdy nie będzie mnie kręcić bardziej niż bieganie po wirtualnym świecie w cudzej skórze i poznawanie kolejnych rozdziałów wciągającej fabuły...

Tak więc, jeżeli ktoś z was w Gothic'a nie grał... to niech wie, że zazdroszczę mu najbardziej na świecie, że ma to jeszcze przed sobą ;)

Tutaj mam ten sam problem co ty, ach żeby tak móc tak zapomnieć wszystko co wiem o gothicu;) A grał ktoś w mroczne tajemnice stworzoną przez grupę the poziomkaz? Świetny dodatek do jedynki choć ma sporo bugów to jednak świetny.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Goliat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 12, 2010, 19:55:13 »
    Grałem w ten mod, całkiem fajny ale sporo bugów ;(

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 22, 2010, 16:05:10 »
     Trafiła sie okazja w Play więc kupiłem. 5 minut gry i zadaje sobie pytanie co oni zrobili ze sterowaniem... masakra! System walki - poje...chany. Powiedzcie mi czy patch do tej wersji Gothica da coś?

Mimo iz sterowanie jest do dupy to mam zamiar pograć w to trochę, dlatego prośba do was o parę rad.
    Czy muszę oszczędnie i rozsądnie wydawać pkt umiejętności czy też będzie tego duzo więc mogę szaleć?
    Kim łatwiej i przyjemniej grać magiem czy wojownikiem?
    Jak zarabiać kasę?
    I jeśli ktoś może to jakieś przydatne wskazówki.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 22, 2010, 18:16:13 »
    1. Możesz szaleć. Potworów jest od groma na całej mapie, a jeśli ich zabraknie, musisz przejść do następnego rozdziału.
    2. Osobiście preferuję wojownika. Możesz wszystko posiekać lub ustrzelić z łuku/kuszy. Przy magu masz większy zasięg i efekt(o/y)wniejsze zabijanie na odległość, lecz może przeszkadzać ograniczenie many która się nie regeneruje. Do puki nie wyrobisz sobie jej sporo musisz nosić przy sobie kilogramy mikstur.
    3. Ja przeszedłem grę w stylu "zabij, zbierz, sprzedaj", czyli po prostu sprzedawałem wszystko co wpadło mi w ręce. Wg mnie najlepiej jest sprzedawać skóry upolowanych zwierząt.

G2 różni się tylko tym że możesz zostać czeladnikiem któregoś z rzemieślników. Najbardziej opłacalna robota jest u Bospera (zbieranie skór)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2010, 18:19:48 wysłana przez Arto »

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 22, 2010, 22:36:40 »
    Najbardziej opłacalna robota jest u Bospera (zbieranie skór)

Z tym się nie zgodzę według mnie najbardziej opłacalna robota jest u Harada, kupujesz trochę stali robisz miecze i zgarniasz kasy tyle, że głowa mała. Pierwszym razem byłem u alchemika nie pamiętam imienia chyba coś na C Constatius, Constantino mniejsza z tym, u niego raczej mało opłacalne bo tylko grzybki się sprzedaje a wielkiej kasy z tego nie zbijesz.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.