Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria GOTHIC  (Przeczytany 89239 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MECENAS

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Seria GOTHIC
    « dnia: Kwietnia 20, 2007, 14:04:47 »
    Co sadzicie o tej grze ?? .... Ja 1 i 2 Gothica przeszedlem na wszystkie chyba sposoby. ..... :p Fabula swietna .... ale jesli chodzi o system walki na bron biala to Mount&Blade bije wszystkie gierki tego typu na glowe :p Takiego systemu walki w Gothicu mi brakowalo .... no i tych koni jeszcze :p
    « Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2009, 11:41:55 wysłana przez Kalpokor »

Offline Emil

• Użytkownik
    Odp: Seria GOTHIC
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2007, 14:27:43 »
    Ja też przeszedłem obydwa Gothicki wszystkimi postaciami i uważam, że ta seria to najlepszy RPG. Ale oczywiście zgadzam sie, system walki to schrzanili. No i brakowało mi większej różnorodności zbroi...ale i tak kocham te serie gier, szczególnie że wyszła już trójka, która wszystkie te mankamenty (ponoć) wyleczyła.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2007, 16:39:57 »
    Co sadze? Gothic jest najlepszym i najciekawszym rpg w jaki mialem okazje grac. Nie jest moze jakos szczegolnie rozbudowany, ale ta dbalosc o szczegoly i tak wszystko rekompensuje.
    wyszła już trójka, która wszystkie te mankamenty (ponoć) wyleczyła.
    Czesc 3 nie jest juz tak ciekawa jak 2. Pewnie jest to spowodowane tym, ze masz wiekszy swiat, wieksza wolnosc w doborze gildi itd. To juz nie jest jedno miasto do ktorego zawsze chetnie wracasz uzupelnic zapasy i w ktorym zawsze jest cos do zrobienia. Gothic 3 to kupa mniejszych i wiekszych wiosek, ktore odwiedzisz, zrobisz co trzeba i wiecej nie wrocisz. Nowy gothic to tez mnostwo bledow, jak chocby wywazenie sil przeciwnikow. I warto tu wspomniec o samodzielnej wedrowce przez oblezona stolice pelna orkow, ktora bez wiekszych problemow uwalniasz, a nastepnie podroz do lasku obok zamku i starcie z dwoma wilkami, ktore bez trudu Cie zabijaja. Mocno wkurwiajace. Bledow moglbym wyliczyc wiecej, ale nie chce was zniechecac do Gothica 3, ktore  jest juz tylko znosnym rpg. Gdybym nie przelazl G2 na wszytskie sposoby razem z dodatkiem, to w niego wlasnie bym teraz gral ;)
    Pozdrawiam
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2007, 17:00:06 »
    Wprawdzie ja jeszcze w trójke nie grałem (oprócz dema), to jednak sporo o nim czytałem i nie sądze, by autorzy aż tak bardzo spaprali sequel. Przecież wiekszy świat i wolność jest wielką zaletą. Wg. mnie to właśnie przez wolność pozostawioną graczowi seria gothic zyskała tak dużą popularność. A czy więcej do niej nie wrócę? Cóż, w poprzednim gothicku były 3 obozy a jakoś nie było nudno i chciało sie doń wracać. Poziom trudności może wnerwiać, ale..wcale nie musi (mi tak szczeże powiedziawszy nic tam nie wnerwiało), bo gothic jest tak zacną serią, że mam do niej pełen szacunek (za 1 i 2-kę). Do niewyliczonych wad natomiast na pewno zaliczyłbym wymagania, które wynikają ze znieoptymizowanlego (czy jakoś tak) kodu gry...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2007, 17:01:47 wysłana przez Emil »

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2007, 17:08:57 »
    No tak, wiekszy swiat i wolnosc, to jest zaleta, ale mi osobiscie brakuje wlasnie takiego miasta do ktorego mozna wrocic, ktore byloby wzglednie bezpieczne, takiego khorinis. G3 to niby taka stolica, a wszytskie miasta ktore tam sie znajduja, to wiochy (no moze nie wszytskie, ale wiekszosc). Nawet klasztor jest bez porownania mniejszy w stosunku do tego z G2. Nie wspomnialem tez jednego waznego bledu/rozwiazania. Otoz w G3 masz mozliwosc wyzwolenia wiosek, a nikt z kim rozmawialem podczas gry nawet slowem nie wspomnial o tym, ze takie cos moze uniemozliwic przejscie Ci calej gry (bo wioski trzeba na koncu gry uwalniac). Dopiero jak przejdziesz 3/4 gry to jakims cudem orkowie sie o Tobie dowiaduja o tym, ze to Twoja sprawka i Cie wszyscy atakuja, zalosne. Gdybym zrobil cos takiego w G2 to zaraz bym zaczal grac od nowa, ale w przypadku wersji 3 to nawet nie chce mi sie grac. Moze to byc wina tego ze sie starzeje i gry mnie juz tak nie przyciagaja jak kiedys ;>
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2007, 18:29:10 »
    Nie, to nie wina twojego wieku(mam 17 lat). G1 i G2 tak naprawdę nie przeszedłem bo końcówki obu robiły sie dla mnie nudne i bardzo liniowe, jednak sama gra była świetna. G3 trochę pograłem i stwierdziłem że nie dam się tak rozjeżdżać wilkom więc trudność na minimum, ale wtedy gra się robi tak banalna, że to aż przykre. Skończyłem mniej więcej po wyzwoleniu Cape Dun(nie wiedziałem wtedy, że nie można wyzwalać miast od razu) i kończyłem oczyszczać... Jak to było. To następne miasto. Ardea? To chyba było początkowe. Nieważne. Potem poszedłem do Normaru(trafiłem przez przypadek bo łaziłem po lasach wokoło Okary). Dalej już mi się nie chciało. Nawet nazw miast nie pamiętam... a z G1 i G2 mapy znam na pamięć... Wiem którędy gdzie dojdę...

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2007, 17:23:50 »
    G3 trochę pograłem i stwierdziłem że nie dam się tak rozjeżdżać wilkom więc trudność na minimum, ale wtedy gra się robi tak banalna, że to aż przykre.
    A dla mnie tam nie ma znaczena jak wygląda przeciwnik. Ważne by nie był za łatwy do pokonania (ale nie zatrudny, bez przesady). Mi osobiście to nie przeszkadzało. A poza tym widać, że ci orkowie to już nie te same brutale z poprzedniczek, ale w miarę inteligentne stworzenia, dlatego ich siła jest mniejsza.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 21, 2007, 20:57:57 »
    Grałem w 1, 2 i Noc Kruka , wszystkimi gildiami. Gdyby w grze byłyby konie to ja bym uznał ją za najlepszy RPG. Jedynka była bardzo fajna, miała jeszcze parę wad ale ogólnie była znakomita. Druga część była jeszcze lepsza za sprawą większego świata i dużej ilości ciekawych miejsc do zwiedzenia. A z dodatkiem Noc Kruka była po prostu wielkim hitem. W trójkę natomiast nie grałem z powodu słabego sprzętu, słyszałem od kolegi że bardzo zabugowana i są czasem błędy w grafice, lecz nie sądzę żeby twórcy "spaprali" ją tak bardzo od strony technicznej. Jak niedługo zmienię procek, to pogram i przekonam się...

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 22, 2007, 00:00:21 »
    Ale jednak moim zdaniem ten dodatek do dwójki - Noc Kruka - nie był taki dobry, tzn. miałświetną nową kraine ale nie chodzi mi tu o nią, ale wprowadzone utrudnienia w rozwijaniu naszej postaci. Pamiętam, że denerwowało mnie jak trzeba było wydać iles tam punktów rozwoju na np. jeden punkt siły...

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 22, 2007, 07:58:19 »
    Ale jednak moim zdaniem ten dodatek do dwójki - Noc Kruka - nie był taki dobry, tzn. miałświetną nową kraine ale nie chodzi mi tu o nią, ale wprowadzone utrudnienia w rozwijaniu naszej postaci. Pamiętam, że denerwowało mnie jak trzeba było wydać iles tam punktów rozwoju na np. jeden punkt siły...

Nawet napisali w instrukcji że dużo osób uważało ,że Gothic 2 jest za łatwy. Ja uważam ,że Gothic 2 może jest trochę łatwy ale nie aż tak bardzo. Szkoda ,że nie da się importować postaci ,to od razu miałoby się lepszą postać i nie trzeba by było się uganiać za szczurami i tracić czas na zdobycie levelów.

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2007, 11:55:10 »
    Gra ci bardzo ładnie wyjaśnia czemu masz 1lvl i nic na sobie :P Czego chcesz więcej?

A G3 od strony technicznej nie jest spaprany... jest po prostu zniszczony, zdeptany, rozmaślony na ścianie...

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 04, 2007, 07:50:58 »
    Właśnie przed chwilą zagrałem w Mroczne Tajemnice - pierwszy polski mod do Gothica 1. Można się przyłączyć do nowych obozów i frakcji : przemytników, łowców orków, pradawnych, fanatyków i strażników starej kopalni. Głównym wątkiem jest najpierw poszukiwanie starożytnych pradawnych a potem przyłączenie się do nich i wybór ścieżki Innosa lub Beliara. Jest też kilka nowych lokacji takich jak świątynia Pradawnych, Świat Podziemny i wielka wyspa. Oprócz tego dodano umożliwiono walkę na arenie z innymi przeciwnikami i chyba ze 100 nowych przedmiotów. Polecam gorąco!

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 04, 2007, 18:18:33 »
    Brzmi zachęcająco. Skąd go zassałeś?

Offline Tom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 04, 2007, 19:08:45 »
    Gralem we wszystkie czesci Gothica, przeszedlem kazda czesc na wszystkie sposoby (oprucz 3). Niezla fabula, durza liczba przedmiotow, pojawienie sie pierwszej czesci spowodowalo przelom, 2 czesc + dodatek moze nie grzeszyl grafika ale gra takze byla bardzo grywalna. W gothicach podobalo mi sie to, ze mozna bylo wstapic do szeregow kilku (obozow) co dawalo rozne korzysci a takze straty. Jesli chodzi o Gothica 3, IMO gra zostala tak rozbudowana, ze nie wiem czy 50% graczy przeszlo te gre za pierwszym podejciem. Wiele drog ktorymi mozemy podarzac do koncowego etapu, kilka rodzajow zakonczen, kilkadziesiat godzin dobrej gry. To co najbardziej mi sie podobalo w G3 bylo to, ze na poczatku nie wystartowalismy z laga i 5 roslinkami zebranymi w miejscu rozpoczecia gry. Start nawet z ubogim ekwipunkiem jest bardzo dobrym pomyslem ktory nie tylko ulatwia gre na poczatku.
    http://pallid.piwko.pl/net_rules.htm
    Zanim wyślesz - przeczytaj,
    zanim przeczytasz - poprawnie napisz,
    zanim poprawnie napiszesz - zastanów się, co masz do powiedzenia.

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 05, 2007, 07:52:32 »
    Brzmi zachęcająco. Skąd go zassałeś?

Tu masz mod i patche do niego http://gothicmods.info/mody/mrocznetajemnice/pliki.php

EDIT: jeśli utknęliście to tu są solucje do poszczególnych frakcji http://themodders.org/forum/index.php?showforum=124
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2007, 07:57:32 wysłana przez Kolba »