Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria GOTHIC  (Przeczytany 89283 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Seria GOTHIC
    « Odpowiedź #240 dnia: Października 25, 2010, 15:34:37 »
    W kwestii nowych gier zgadzam się w 110% z  ^IvE.
    Jednak na jego miejscu nie liczyłbym że Dzikie Pola będą dobre.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #241 dnia: Października 25, 2010, 17:10:44 »
    Dla mnie gothic 4 to totalna porażka, a dlaczego?
    -Grafika cienka jak na te czasy, nawet na max detalach (ale przynajmniej nie tnie),
    -Wioski i miasta puste, przykład - początkowa wiocha - 5 domów i 5 ludzi na 1 wiochę,
    -npc to zwykła ozdoba z którą można tylko pogadać, nie można go zabić,pobić,okraść jak to zawsze było w gothicu,
    -brak interakcji z przedmiotami, nie można spać, do robienia bronii,miksturek,jedzenia nie trzeba kowadła,stołu,ogniska,bomy jądrowej lub czegokolwiek innego,
    -brak nauczycieli, drzewko rozwoju postaci proste jak budowa cepa,
    -Systemu walki chyba nie muszę opisywać, ale to było pewne że nie zmienią go i pozostanie taki jaki był w gothicu 3 , czyli Made For America,
    -Początek gry nudny jak flaki z olejem, zwłaszcza ten sen na początku
    -dialogi nierozbudowane, bardzo rzadko jest jakaś alternatywa przy questach, to już nie jest nawet cząstka rpg,
    -npc nie pomaga w walce z potworkami, po prostu sobie stoją i robią to co mają zapisane w swoich skrypcikach,
    Znowu zniszczyli wygląd moich koffanych ścierwojadów :(
    -Wkurzające misje w jaskiniach które ograniczają się do zabij/przynieś tyle i tyle a na końcu zabij jakiegos uber potworka,
    -bugi oczywiście :)
    Ogólnie ta gra to nie jest gothic, prawdziwy Gothic skończył się na zmierzchu bugów (trójka nie była aż taka zła przy zmierzchu i czwórce)
    Pozdrawiam chomik.

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #242 dnia: Października 25, 2010, 17:29:52 »
    Kłócił bym się z tobą ponieważ grafika jest przecudna ( przynajmniej na mojej karcie graficznej bo ty pewnie masz jakąś słaba z Tesco ) i system walki jest o wiele lepszy niż w G3 i poprzednich częściach. Jakbyś się rozejrzał to byś zauważył więcej ludzi i na pewno nie ma 5 osób na wyspie ( bo pewnie mówisz o Feshyr )  ponieważ widziałem o wiele więcej ludzi, było tam podajże 20 albo 15 osób może i niektórzy mieli ten sam wygląd ale było ich zdecydowanie więcej niż ty mówisz . Z resztą się zgodzę...

Pozdrawiam Wallace :)
    « Ostatnia zmiana: Października 26, 2010, 15:02:05 wysłana przez Wallace »
    Freeedom!!!

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #243 dnia: Października 25, 2010, 20:47:10 »
    [...]było tam podajże 20 albo 15 osób może i niektórzy mieli ten sam wygląd[...]
    A wiesz co? Znalazłem gdzieś porównanie prawie 80% (bez: Diega Miltena i inne ważnych osobistości) postaci do siebie (z twarzy i wyglądu) wszystkie miały taką samą gębę... jedynie zarostem się różniły to samo ubrania.... bardzo często się powtarzały jedynie kolory pozmieniane.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #244 dnia: Października 25, 2010, 21:21:43 »
    Kłócił bym się z tobą ponieważ grafika jest przecudna ( bynajmniej na mojej karcie graficznej bo ty pewnie masz jakąś słaba z Tesco ) i system walki jest o wiele lepszy niż w G3 i poprzednich częściach. Jakbyś się rozejrzał to byś zauważył więcej ludzi i na pewno nie ma 5 osób na wyspie ( bo pewnie mówisz o Feshyr )  ponieważ widziałem o wiele więcej ludzi, było tam podajże 20 albo 15 osób może i niektórzy mieli ten sam wygląd ale było ich zdecydowanie więcej niż ty mówisz . Z resztą się zgodzę...

Pozdrawiam Wallace :)

PRZYNAJMNIEJ,
     Przecież tam nie ma żadnego systemu walki! Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes klubu....
     Żeby przypadkiem podczas walki nie pomyśleć (jak elektrycerz, Mosiężny bodaj,  u Lema)
    Gierka jak gierka, można przejść, chociaż jak już pisałem to klon Two Worlds&Wiedźmin.
    Ale gdzie swoboda z jedynki! Dla mnie już dwójka była za bardzo ograniczona, a to... ech, loty obniżyli tak, że chyba męskością już zahaczają o ziemię...
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #245 dnia: Października 26, 2010, 15:06:37 »
    Poprawiłem, zadowolony? :) A co do systemu walki... masz racje, ale ja tylko mówię, że w porównaniu do 3 gdzie były tylko tak naprawdę 2 ataki albo w lewo albo w prawo ( no i ten silny cios po przytrzymaniu PPM ) to to jest o wiele bardziej urozmaicone.
    Freeedom!!!

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #246 dnia: Października 28, 2010, 01:11:43 »
    Poprawiłem, zadowolony? :) A co do systemu walki... masz racje, ale ja tylko mówię, że w porównaniu do 3 gdzie były tylko tak naprawdę 2 ataki albo w lewo albo w prawo ( no i ten silny cios po przytrzymaniu PPM ) to to jest o wiele bardziej urozmaicone.
    Jassne;D
    A co do walki, to taka wiedźminowa się zrobiła... Wiesz, ja kocham jedynkę, dwójka to już nie było to, a trójka załamka. No a Arcania, poza tematem, to całkiem inna gra, może i miła w swoim rodzaju, ale to nie Gothic :((
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #247 dnia: Października 28, 2010, 19:26:22 »
    E tam dwójeczka też bardzo ładna klimat gothicowy jest no, ale co racja to racja dalsze części to kupa. Ja przyznam się szczerze, że swoją przygodę z tą niesamowitą grą zacząłem od drugiej części (było to ładne parę lat temu) tak mnie zachwyciła, że musiałem sięgnąć po jedynkę a nawet gdyby nie była tak wspaniała to jeszcze ciekawość co się tam takiego wydarzyło, jakaś bariera i w ogóle. I tak sobie myślę, jak to piszę, że czas odkopać płyty i znaleźć gothica bo już dawno nie grałem a mniej więcej co 3-6 miesięcy do niego wracam.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Października 28, 2010, 20:04:55 »
    Jak zamierzasz wracać do jedynki to radzę ci zagrać w Mroczne Tajemnice.
    Zajebisty mod. Grafika dwójki,więcej obozów, jeszcze lepszy (według mnie),bardziej mroczny klimat i wzbogacona fabuła.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #249 dnia: Października 28, 2010, 20:22:38 »
    A ja powiem tak:

Byłem młodym nastolatkiem, dorwałem Gothic I...suuuuper. Nie bardzo wiedziałem o co chodzi, ale było fajnie. W końcu zacząłem już jakoś to ogarniać...przeszedłem, świetna gra.

Gothic II - też bardzo dobra

Gothic III - gdy kupiłem tą grę miałem chyba 15 lat...na początku ogrom świata, inne sterowania i całkiem zmieniona szata graficzna mnie zniechęciły...po tygodniu wróciłem i uznałem grę za przeciętną. Doszedłem bodajże do Nordmaru, troche po nim polatałem...i się znudziłem. Ale pare miesięcy później znów odpaliłem Gothic'a III, zacząłem grać od początku, z całkiem innym nastawieniem do gry, rezygnując z podejścia do niej z myślą o poprzednich częściach. To było coś nowego. Tutaj nie wgniatały w krzesło fabuła i historia, a także wcześniejsze innowacyjne (bo były nowością w RPG!) rozwiązania. I gra mi się naprawdę podobała.

Gothic IV - tutaj póki co puste miejsce, które zapiszę gdy gra stanieje jako tako.

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #250 dnia: Października 28, 2010, 20:34:03 »
    Zgadza się, rybopiotrze, Mroczne Tajemnice są świetne!  Poziomki go ostatnio wyszlifowały, jak ktoś chce to link do ich strony : http://www.poziomkaz.pl/
    I te polskie akcenty:) jak przyniosłęm gościowi szatę i ukochaną maczugę, on to założył i okazało się że to biało-czerwony dres i bejsbol...
    Mówię wam jedynka jest najlepsza!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Października 29, 2010, 13:45:32 »
    A jeszcze zajebiste jest to że w dodatku z podłożonymi głosami nowych postaci.

Teraz czekam na "Czas Zapłaty"
    Ten mod będzie takim RESem dla Gothica, ba nawet więcej (Deadalus nie obrażaj się to nie ty jesteś słaby po prostu ich jest więcej i też dużo robią).
    Wyciskają z gothica 1 ósme poty.
    Daję link do strony projektu
    http://www.czaszaplaty.pl/

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Października 29, 2010, 15:54:32 »
    W Mroczne Tajemnice oczywiście też grałem i tak jak wy mam o nich same miłe wspomnienia a co do Czasu Zapłaty to też na niego czekam zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #253 dnia: Października 29, 2010, 19:35:57 »
    [...]Wiesz, ja kocham jedynkę, dwójka to już nie było to, a trójka załamka. No a Arcania, poza tematem, to całkiem inna gra, może i miła w swoim rodzaju, ale to nie Gothic :((

Dla mnie dwójka było bardziej epicka (smoki, paladyni) i troszkę łatwiejsza niż jedynka. O nowszych częściach się nie wypowiem bo nie grałem. Ale z tego co wyczytałem to G3 jest zabugowane, a Arcania to komercyjne g*wno stworzone dla leniwych Amerykanów.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #254 dnia: Października 29, 2010, 21:08:24 »
    G3 nie jest zabugowane. Zabugowany jest dodatek Zmierzch Bogów.