Ja za to miałem "okazie" wyrazić się z sensem, używając polskich znaków, przecinków i kropek. Niestety "niekuci" nie zauważają widocznie, że tekst pisany poprawnie daje dużo więcej przyjemności z czytania, i poziom kultury na forum rośnie. Cóż, widocznie tak subtelna "rużnica" umyka uwadze "niekutych".
Co do mnie i Gothic'ów - trudno chyba znaleźć serię gier, z którą byłbym bardziej zżyty. Pierwsza część była dla mnie pierwszym zetknięciem się z grami RPG w ogóle, to własnie dzięki niej zrozumiałem, że nic nigdy nie będzie mnie kręcić bardziej niż bieganie po wirtualnym świecie w cudzej skórze i poznawanie kolejnych rozdziałów wciągającej fabuły...
Druga część była znakomitą kontynuacją wspaniałej jedynki, znacznie powiększył się dostępny świat, poprawiła się grafika i animacje, a muzyka pozostała na niezmiennie doskonałym poziomie. Historia również była niczego sobie.
W trójkę grałem najkrócej, i ze smutkiem muszę stwierdzić, że od tej części seria ma tendencję spadkową... Owszem, grafika niezła, świat spory, muzyka jak wyżej, ale słaba w porównaniu do poprzedniczek fabuła i przestarzałe rozwiązania questowe mi nie podchodzą...
W sumie Gothic III przebija poprzedniczki tylko jedną rzeczą (grafiki nie liczę, nie ma dla mnie wielkiego znaczenia). Mianowicie... nie znam go tak, jak pozostałych części, wciąż mam w nim dużo (wszystko?) do odkrycia. Dwie poprzednie części znam na pamięć, i to zabiera całą magię i K.L.I.M.A.T., jaki pamiętam, gdy grałem po raz pierwszy...
Tak więc, jeżeli ktoś z was w Gothic'a nie grał... to niech wie, że zazdroszczę mu najbardziej na świecie, że ma to jeszcze przed sobą ;)