Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B: Ogniem i Mieczem  (Przeczytany 85216 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: M&B: Ogniem i Mieczem
    « Odpowiedź #165 dnia: Grudnia 06, 2009, 13:16:23 »
    Trochę w tym racji, ale jeżeli nie pokażemy danemu producentowi, że gry w tych ,,klimatach" mają popyt to po prostu zakończą produkcję takich gierek.

Ależ my wspomagamy twórców M&B i cały czas pokazujemy im, że ta gra bardzo wiele dla nas znaczy. Czego przykładem jest chociażby nasz serwis oraz udzielanie się w tematach o becie Warbanda.

Niektórzy z nas nie chcą jednak wspierać osób, które próbują skorzystać z okazji i dobrze zarobić na zajebistości czyjegoś pomysłu, wydając niedopracowanego moda w cenie gry, reklamując go przy tym jako coś niezwykle wspaniałego. A tym właśnie według mnie jest M&B:OiM. Jak na osobny, płatny produkt, robiony przez studio developerskie, to ta gra oferuje za mało. Stanowczo za mało. Moim zdaniem zamiast wydawać kasę na OiM lepiej wspomóc w jakiś sposób polskiego moda WFaS, który jest robiony z pasją, a nie na zlecenie, na "odpieprz się" i pod publikę.

Offline Mietek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #166 dnia: Grudnia 06, 2009, 20:35:53 »
    I komu niby miałoby się opłacac wspieranie moda WFAS?
    Czy Ty wogle grałeś w tą grę? Bo czasami wypisujesz dośc dziwne rzeczy jak np. to
    Nie ma to jak kupować rzekomo skończony i kompletny produkt, a potem czekać, aż twórcy łaskawie wydadzą łatki, by dało się w miarę normalnie grać. ;)
    Nie wiem czy gra jest bardziej niedopracowana od M&B w wersji pudełkowej, poza błędami graficznymi raczej nie. Raczej śmieszy mnie mówienie o kradzieży pomysłu, nie sądze by Ukraińscy twórcy wiedzieli coś o modzie Tula gdy wpadli na ten pomysł. Bardzo nie wiele jest prawdziwych darmowych modów równie kompletnych i dopracowanych co gra OiM (choc jednak kilka takich jest). Niemniej zamiast tu wylewac swoje żale, na temat gry której jak mniemam nie posiadasz i w którą nie grałeś, zajmij się lepiej swoim modem, żeby Tobie też przebrzydłe chamy z CD Projektu pomysłu nie ukradły :P

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Grudnia 06, 2009, 20:42:30 »
    bana, bana :)

Dostajesz ostrzeżenie za spam.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 20:51:18 wysłana przez Kalpokor »
    KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 06, 2009, 21:27:22 »
    Raczej śmieszy mnie mówienie o kradzieży pomysłu, nie sądze by Ukraińscy twórcy wiedzieli coś o modzie Tula gdy wpadli na ten pomysł.

A gdzie tu padło słówko o kradzieży pomysłu, co? Ja nic takiego nie widzę. Cholera, starość nie radość, oczy już nie te... :/

Czy Ty wogle grałeś w tą grę? Bo czasami wypisujesz dośc dziwne rzeczy jak np. to

Nie, nie grałem. Mój post był reakcją na to, co wypisywali o grze inni użytkownicy nieco wyżej (ale nie tylko). Rozumiem, że niezwykle trudno to było zauważyć.

BTW: Co to są 'wogle'???

Bardzo nie wiele jest prawdziwych darmowych modów równie kompletnych i dopracowanych co gra OiM (choc jednak kilka takich jest).

:) Bez komentarza.

Niemniej zamiast tu wylewac swoje żale, na temat gry której jak mniemam nie posiadasz i w którą nie grałeś, zajmij się lepiej swoim modem

A to co, już człowiekowi nie wolno własnej opinii na forum wygłaszać? Wybacz, ale mam gdzieś tego typu teksty, jak ten powyżej. Żyjemy w rzekomo wolnym kraju i jeszcze do pewnych granic istnieje coś takiego, jak wolność słowa. Dlatego jak będę chciał sobie na coś ponarzekać, to sobie ponarzekam. Jak mam podstawy by coś uważać za kiszkę, to nikt mi nie zabroni tego powiedzieć. Możesz oczywiście spróbować. Choć nie radzę. :P

Grzebię przy M&B od ponad roku i wiem co można z tą grą zrobić, gdy się chce i ma trochę czasu, nie mówiąc już o funduszach. Mam swoje podstawy, by uważać, że ukraińskie studio odwaliło straszną pańszczyznę. Wierz mi, że przez dwa lata (tyle ponoć tworzono OiM) można było (a wręcz wypadało) zrobić znacznie, znacznie więcej, niż podmienić frakcje, mapę, dodać kilka nowych questów, scen i trochę modeli (bez LOD'ów).

Tobie gra się podoba? Zajebiście. Graj sobie, na zdrowie. Nic mi do tego. Tak samo nic Tobie do tego, co ja na temat tej gry uważam. Paniatno?

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:08:49 »
    Pograłem w Ogniem i mieczem u kuzyna i rzeczywiście jaj nie będę kupował. Według mnie ten mod jest lepszy: The Eagle And The Radiant Cross
    KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline barlogo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:37:16 »
    Adamig01 jaja są zdecydowanie gorsze od The Eagle And The Radiant Cross

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 06, 2009, 23:13:14 »
    Raczej śmieszy mnie mówienie o kradzieży pomysłu, nie sądze by Ukraińscy twórcy wiedzieli coś o modzie Tula gdy wpadli na ten pomysł.

A gdzie tu padło słówko o kradzieży pomysłu, co? Ja nic takiego nie widzę. Cholera, starość nie radość, oczy już nie te... :/

Spokojnie można to wywnioskowac, z tego co piszesz.

Nie, nie grałem. Mój post był reakcją na to, co wypisywali o grze inni użytkownicy nieco wyżej (ale nie tylko). Rozumiem, że niezwykle trudno to było zauważyć.

BTW: Co to są 'wogle'???
    Równie dobrze ja mogę zacząc krytykowac Twój mod, choc w niego nie grałem. Generalnie na tym forum jest bardzo wielu młodocianych krzykaczy, których co chwilę ogarniają skrajne emocje. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania mod Aka Ela też jeszcze miesiąc temu był wyczesany, a dziś jest totalną klapą, bo tak piszą ludzie na forum?

Niemniej zamiast tu wylewac swoje żale, na temat gry której jak mniemam nie posiadasz i w którą nie grałeś, zajmij się lepiej swoim modem

A to co, już człowiekowi nie wolno własnej opinii na forum wygłaszać? Wybacz, ale mam gdzieś tego typu teksty, jak ten powyżej. Żyjemy w rzekomo wolnym kraju i jeszcze do pewnych granic istnieje coś takiego, jak wolność słowa. Dlatego jak będę chciał sobie na coś ponarzekać, to sobie ponarzekam. Jak mam podstawy by coś uważać za kiszkę, to nikt mi nie zabroni tego powiedzieć. Możesz oczywiście spróbować. Choć nie radzę. :P

Grzebię przy M&B od ponad roku i wiem co można z tą grą zrobić, gdy się chce i ma trochę czasu, nie mówiąc już o funduszach. Mam swoje podstawy, by uważać, że ukraińskie studio odwaliło straszną pańszczyznę. Wierz mi, że przez dwa lata (tyle ponoć tworzono OiM) można było (a wręcz wypadało) zrobić znacznie, znacznie więcej, niż podmienić frakcje, mapę, dodać kilka nowych questów, scen i trochę modeli (bez LOD'ów).

Tobie gra się podoba? Zajebiście. Graj sobie, na zdrowie. Nic mi do tego. Tak samo nic Tobie do tego, co ja na temat tej gry uważam. Paniatno?
    Generalnie nie zamierzam tu ani bronic ani atakowac gry, po prostu uważam, że skoro nie interesuje Cię ta gra, nie masz jej i nie dane Ci było grac w nią, to daruj sobie komentowanie, bo przez poprzednie 11 stron tego tematu, już wszyscy jej wrogowie, którzy w nią nie grali zdążyli wyrazic swoje oburzenie wydaniem tego czegoś. Myślę, że takie posty nie wnoszą nic do tematu, a powodują wzajemne nakręcanie się osób, które w OiM nie grały a są jej przeciwne (z różnych powodów) i wprowadzają zamieszanie dla tych, którzy są ową grą zainteresowani. Czy warto jest zniechęcac osoby, które nie posiadają M&B, a są zainteresowane XVII w. i grą? W końcu do M&B, nie ma na tę chwilę moda o tym okresie, pomijając nie dorobione Age of Turbulence, w które nie da się grac oraz WFAS, który jest w fazie produkcji od lat wielu i nie wiadomo kiedy i czy w ogole wyjdzie. A samo OiM w native jest dużo ciekawsze od M&B.

Mimo wszystko Ty tu jesteś moderatorem, czyli nie jako Ty współdecydujesz o zawartości i tym co na tym forum byc powinno a co nie. Tak więc potraktuj moje posty jako drobną sugestię z którą zrobisz co zechcesz. Więcej się na temat zasadności postów w tym wątku udzielac nie będę, bo nie ma sensu robic tu burdelu.

Pozdrawiam

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 07, 2009, 02:41:58 »
    Spokojnie można to wywnioskowac, z tego co piszesz.

Już chyba wiem o co Ci chodzi. Źle zrozumiałeś moje słowa. Pisząc "skorzystać z okazji i dobrze zarobić na zajebistości czyjegoś pomysłu" miałem na myśli zarabianie na zajebistości Mount&Blade, tylko i wyłącznie. Niepotrzebnie próbujesz tu podpiąć WFaS.

Równie dobrze ja mogę zacząc krytykowac Twój mod, choc w niego nie grałem.

Jest drobna różnica między darmowym modem w trakcie produkcji, robionym w wolnym czasie przez amatora, a już wydaną, komercyjną grą, zrobioną (zmodyfikowaną) przez studio deweloperskie, przetłumaczoną przez fachowców... etc. Ponadto to, że nie grałem w OiM, nie znaczy wcale, że nic o niej nie wiem. Oczywiście, że o pewnych rzeczach (jak np. klimat) pojęcia się nie ma, dopóki samemu się nie zagra. Do inny rzeczy (jak np. zakresu zmian, wydajności...) wystarczy trochę suchych informacji przepuszczonych przez nieco doświadczenia w moddingu M&B. I w ten sposób m.in. wiem, że bardziej szczegółowe modele + brak systemu LOD dla nich = drastyczny spadek wydajności podczas większych bitew. Rozumiem, że na niektórych komputerach nie będzie tego za bardzo widać, dla innych może to oznaczać szybkie spotkanie z pulpitem lub pokaz slajdów. Problem ten sponsoruje literka "P" jak partactwo/pośpiech (niepotrzebne skreślić).

A krytykować Ci wolno, jak najbardziej. O ile krytykował będziesz coś, co faktycznie w moim modzie się znajduje, to nie widzę w tym żadnego problemu.

Generalnie nie zamierzam tu ani bronic ani atakowac gry, po prostu uważam, że skoro nie interesuje Cię ta gra, nie masz jej i nie dane Ci było grac w nią, to daruj sobie komentowanie

Może od razu zablokujemy możliwość pisania tutaj osobom, które nie posiadają OiM?

Nie wiem, czy nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć, że nie trzeba jeździć samochodem, by mieć pojęcie na jakich zasadach on działa, z czego się składa, co może przeszkadzać kierowcy i pasażerom podczas jazdy oraz co może się w nim spieprzyć.

Czy warto jest zniechęcac osoby, które nie posiadają M&B, a są zainteresowane XVII w. i grą?

Tego nie wiem. Wiem natomiast, że warto mówić nie tylko o zaletach, ale i o wadach gry. Warto uczulić na pewne sprawy, by potem ktoś, kto kupi grę nie był wielce zaskoczony. Problemu nie ma, gdy grę ściąga się nielegalnie z netu, gdyż wtedy można bezstresowo odpalić, zobaczyć, czy się podoba, wywalić bez żalu. Gdy się grę kupuje, to takiego luksusu już nie ma. Dla niektórych 80zł to sporo, wierz mi. Wydając taką kwotę człowiek chciałby mieć choć odrobinę pewności, że produkt przynajmniej w części spełni wymagania. Szczerze, to nie chciałbym widzieć min tych osób, które zamówiły pre-ordery podjarawszy się trailerem, przy którym zapomniano napisać, iż jest intrem gry, zrobionym na zupełnie innym silniku graficznym.

Mimo wszystko Ty tu jesteś moderatorem, czyli nie jako Ty współdecydujesz o zawartości i tym co na tym forum byc powinno a co nie. Tak więc potraktuj moje posty jako drobną sugestię z którą zrobisz co zechcesz.

Na tym forum o ile dobrze pamiętam każdy ma prawo wyrazić to, co uważa na dany temat i jeśli nie są to straszne banialuki, albo okrutne kłamstwa, to wszystko jest ok. Wątki zakładane są po to, by w nich dyskutować i wymieniać swe myśli z innymi użytkownikami forum. Nieraz są to myśli dość skrajne. Życie. :) Co Ty byś chciał tu widzieć? Same obiektywne recenzje? Suche fakty na temat gry? Przypominam, że to jest forum dyskusyjne.

Po Twoich postach wnioskuję, że uważasz mnie za zagorzałego wroga OiM. Wrogiem OiM nie jestem, ba, z chęcią pograłbym sobie w dobrą grę na silniku M&B osadzoną w owych realiach, wierz mi. Jestem natomiast wrogiem partactwa i wydawania czegoś na szybko, li tylko dla zysku, nie licząc się z jakością produktu. Taki już ze mnie cholerny perfekcjonista i idealista. :) Naprawdę trudno jest nie zauważyć, że M&B: OiM jest produktem niedokończonym, albo przez pośpiech i chęć szybkiego wydania, albo przez olewackie podejście producenta. Podobnie było z polską wersją językową M&B, która była robiona albo na szybko, albo po łebka - efekt tego był koszmarny. I tak, mam zamiar czepiać się takich zagrań w przyszłości. Gdyby więcej ludzi się tak czepiało, to nie dochodziłoby do sytuacji tego typu i zmieniłoby się podejście deweloperów i dystrybutorów do klientów. A że klienci sami przymykają oczy na pewne sprawy, to jest, jak jest...

« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2009, 02:46:49 wysłana przez Daedalus »

Offline Pienik

• Użytkownik
    • Kto Kiełbasą wojuje od kiełbasy ginie
    « Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 07, 2009, 07:04:05 »
    Mietek czy ty grałeś w OIM? Czy ta świetna gra robi piorunujące wrażenie na Tobie? Ba same modele sam pomysł questy itd. Jest dość fajny ale w to nie da się grać. Mój Kolega (który pożyczył ode mnie grę wczoraj) grał w nią 4 godz. męczył się starał miał już być Lordem a tu bum kiedy wyjechał z Wioski gra zaczęła się niesamowicie ciąć i zniknęły wszystkie komunikaty po 5 minutach grę wywala do Windy. Chcesz mi powiedzieć że tak wygląda prof. Produkt? Ja miałem 2 save i żaden z nich po dniu gry nie nadawał się do grania na pierwszym skille po bitwie (siła zręczność) rosły mi niesamowicie (miałem 60), a potem nagle zniknęły mi opcje dialogowe u lordów, na drugim zaś wszystko normalnie aż tu nagle gra zaczęła się ciąć przy najmniejszych bitwach, i nie mogłem wybrać Herbu, ponieważ wyskakiwało mi to okienko z flagami i zaraz znikało. Czy tak wygląda prof. gra? Czy w profesjonalnie zrobioną grę nie można pograć w 1 dzień? Na prawdę dalej pluje sobie w brodę że nie kopiłem Stalkera.. Bo uważam że akurat twórcy tej gry zasłużyli żebym wydal te 119 zl. OIM powinien być darmowy jako mod, z dużym ostrzeżeniem.
    Ta gra jest jebnięta

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 07, 2009, 09:32:04 »
    Adamig01 jaja są zdecydowanie gorsze od The Eagle And The Radiant Cross

Dzięki za wytknięcie błędu :) co nie zmienia faktu, że OiM według mnie jest gorsze od The Eagle And The Radiant Cross. Niektórzy mogą się ze mną nie zgodzić bo w OiM jest fabuła rozbudowana i ten klimacior. Jednak dopóki nie wyjdą pathe i łatki gry nie polecam kupować.

KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 07, 2009, 11:46:15 »
    Tak to jest jak się chce wydać projekt na siłę. Dziwny zbieg okoliczności że wydawana jest ta oddzielna produkcja (która z wypowiedzi prezentuje się jak zbugowany mod) tuż przed Mikołajem. Czyżby liczyli na zwiększoną liczbę zakupów na święta? I teraz dzięki wypowiadającym się tu osobą wiem, że nie opłaca się kupować na razie tej produkcji, zanim nie wyjdą patche umożliwiające jaką taką grę. Ale tak czy inaczej wolę pograć w "Age of Turbulence" bo z tego co widzę dużej różnicy w produktach nie ma. A w to zagram jak będzie dodatkiem do jakiejś gazety co zapewne niedługo się stanie. Słyszałem że miały być formacje, armaty, ale to chyba były pobożne życzenia.

Jedyna rzecz która mnie intryguje w tej grze to zasłyszany tabor. Jak to wygląda? Czy tak jak np. w modzie "1866" gdzie w szybkich bitwach stoją wozy w koło a atakujący jeżdżą w około? Jeżeli tak to chyba twórcy tej jakże wspaniałej pełnoprawnej produkcji nie zrobili dużo więcej niż posiada dobry, darmowy mod.

Niektórzy piszą że kupią tą grę aby pokazać że jest popyt na takie produkcje. Ja nie kupię takiej gry, bo może się okazać że niedługo wszystkie mody będą płatne.

I słowo do osób które zaciekle będą bronić tego "moda" Tak nie kupiłem, nie grałem i wiedzę na temat tego "moda" czerpię z informacji zawartych na tym forum i nie tylko. Powiem że się trochę napaliłem na to, bo lubię grać w produkcje odzwierciedlające te czasy. Były szumne zapowiedzi, miał być przerobiony silnik gry. A tu płatny (wulgaryzm) z tego jest. Jestem negatywnie do tego "moda" nastawiony, gdyż twórcy przesadzili z promocją i kłamstwami na temat tej produkcji. Jeżeli by napisali uczciwie że nie ma co wymagać od tego dużo więcej niż od zwykłego moda to bym się nie wypowiadał. I tyle z mojej strony na ten temat. Dobrze że istnieją takie fora, dzięki nim człowiek może zaoszczędzić trochę grosza wydając pieniądze na "mody".

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 07, 2009, 12:39:56 »
    Pienik, bardzo mi przykro, że macie takie problemy. Ja poza nieszczęsnym backspace i chwilowymi krzakami na mapie świata nie mam problemów technicznych z grą.

Offline Yahoo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 08, 2009, 00:07:42 »
    Gra ma trochę błędów, ale nie jest zła. Klimacik mi się podoba itd. Brak Backspace przeszkadza. A mam pytanie. Odnośnie obozów najemników. Czy tam można tylko jedną jednostkę wybrać? Czy da się to jakoś zmienić, bo najpierw wybrałem kawalerię, a chciałbym teraz Dragonów :/

Offline Asagir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 08, 2009, 12:14:33 »
    Prawdę powiedziawszy to czytając powyższe wypowiedzi chwilami zastanawiałem się czy gra, którą mam od soboty to ta sama, o której wszyscy piszecie.
    U mnie instalacja poszła gładko, aktualizacja troszkę się przeciągnęła, ale przynajmniej miałem czas zapoznać się z "Drobnymi Radami Pana Ojca".
    Od soboty nie zanotowałem, żadnych wyjść do pulpitu, czy niebieskich ekranów ( choć może to kwestia Visty, ja jestem wierny XP), nie widzę żadnych prześwitów na ekranie, chyba że znikające komunikaty, ale to też w podstawowej wersji M&B jest.
    Na mapie nie zanotowałem żadnych przycinek, czy błędów graficznych.
    Ale w tej beczce miodu jest łyżka dziegciu:
    - zdarzają się przycinki na polu bitwy, na razie dwie i zawsze przy dużej ilości cieni i światła, czyli np. wschód w zagajniku. trwa to przez kilkanaście sekund, a potem wszystko wraca do normy, jakby gra doczytywała sobie coś...
    - backspace rzeczywiście powoduje jedynie sekundowe wyświetlenie mini mapy itd.
    - zdarzają się błędy graficzne przy pojedynkach na pięści w miastach, np. zniknął na kilka chwil budynek przy którym walczyłem.
    - też pewną dziwną rzeczą jest, że standardowo noszę kontusz, ale gdy przechodzę do walki na piąchy ma na sobie siermięgę...dziwne, ale no cóż nie przystoi okładać się po ryju w odświętnym stroju:)
    - trochę irytujące na początku było dla mnie to, że po pierwszym najęciu danego typu wojska w obozie najemników, później można już tylko ten typ najmować, ale zaczynam już mieszać nacje najemników, zatem to chyba błaha sprawa.
    Więcej błędów na razie nie uświadczyłem, kto wie, może wyjdą w praniu, a może nie.
    Na pewno tej grze przyda się jeszcze jeden patch oraz coś na wzór Graphical Enhancement, bo to gra z potencjałem, który nie został należycie rozwinięty.
    Drodzy opozycjoniści dajcie OiM szansę zamiast czekać na obiecane gruszki na wierzbie.

Apropos kilka osób napisało, że grali ze 4 godziny...oczywiście grać się nie dało, i byli już tuż tuż, albo właśnie stali się "lordem" (bardziej pasowało by tu otrzymali szlachectwo). Napiszcie jak to robicie, bo ja jak podliczyłem to grze poświęciłem od soboty około 9-10 godzin i Jan Kazimierz za wciąż każe mi udowadniać jaki to ja oddany RP jestem.
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.

A.

Offline domator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 08, 2009, 13:03:02 »
    W OiM gram dobre kilkanaście godzin. Tworzy świetny klimat, przez objęcie mapą części obszaru Europy środkowo-wschodniej, przez sarmackie dialogi i odzywki kompanów, a także przez architekturę, skład i wygląd jednostek wojskowych, również przez smętne ukraińskie dumki (wielu osobom to przeszkadza, ale tak to wtedy muzykowano).  Pierwsze co rzuca się w oczy to wspaniale wyglądające szczegółowe tekstury postaci, broni i budynków. To oprócz klimatu największy atut gry. Dobre wrażenie sprawiają animacje posługiwania się bronią - przy ładowaniu muszkietu strzelec najpierw podsypuje panewkę, a następnie wkłada ładunek do lufy i przybija. Fantastycznie "robi się" szablą - tą broń czuje się o wiele lepiej niż w native, a wrażenie potęguje świetnie oddana krzywizna głowni. Żołnierze sprawnie posługują się pikami, szybko eliminując jazdę. Niestety nie znajdziemy w grze formacji czy dział, a szkoda.
    Minusów jest niestety wiele. Gra jest potwornie wręcz zabugowana:
    - wątek fabularny jest nie intuicyjny, z trudem można się domyśleć dalszego ciągu np. przy odmowie wykonania misji,
    - pasek zdrowia w wielu bitwach nie wiedzieć czemu jest od razu ustawiony na ok. 1/4 rzeczywistego stanu np. 16 z 56 pkt.
    - gra wywala się do windowsa po przekroczeniu limitu rodzajów jednostek w oddziale lub limitu jeńców (np. przy "dobieraniu" generała do posiadanych jeńców), gdyż brak jest informacji o wypełnieniu tego limitu,
    - oddział dziesiątkują choroby, jest to o tyle uciążliwe, iż gdy zacznie się jedna choroba często uaktywniają się nawet dwie-trzy następne i to tego samego rodzaju! (czyli trapi nas np. podwójna czerwonka); można jedynie ratować się przywróceniem stanu przed zarażeniem się (wydaje się, iż choroba jest skutkiem kontaktu z zarażonymi osobami, choć w żaden sposób tego nie widać) lub posiadaniem w oddziale bohaterów lekarzy Oksany i gościa na S. Inaczej żołnierze zginą doszczętnie;
    - oddział raz traci w nocy 3 pkt morale, a raz nie - nie doszedłem od czego to zależy, i dlaczego wogóle takie zjawisko zachodzi,
    - chociaż każda nacja posiada 5 rodzajów najemników, to o dziwo po wyborze jednego zn ich, nie można już wogóle dobrać innych rodzajów.
    Nie jestem tez w stanie pobrać aktualizacji, ale może to wina Play (ostatnio są duże problemy ze ściągnięciem plików). Zainstalowany odręcznie patch nie zmienił numeracji wersji gr, a zamiast poprawić pogorszył sytuację np. uniemożliwiając korzystanie z tak przydatnego na polu bitwy klawisza backspace.

Mimo wszystko ze względu na ujęciu w OiM tak miłemu memu sercu okresu jeszcze liczącej się w świecie Rzeczypospolitej uważam, że nie jest to zakup chybiony. Mam tylko nadzieję, że wyjdą dalsze patche eliminujące bugi.