Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 331062 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1275 dnia: Października 10, 2009, 21:17:28 »
    Nie wiem  czy taka sugestia już była bo nie mam czasu na przeczytanie 86 stron tematu więc: Niewiem jak wy ale mnie bardzo irytowało to ze koń dostał z topora i dalej jedzie... Rozumiem warhorse może jakoś da rade ale zwykły koń ? Deadlus proponuje dać nie opancerzonym konią ( koniom? ) 0 Opancerzenia w statystykach oraz zmniejszyć życie do ok. 60 każdemu koniowi . Co reszta o tym sądzi ?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #1276 dnia: Października 10, 2009, 21:57:15 »
    Według mnie to kiepski pomysł-nierozwinięte, podstawowe jednostki kawalerii będą tracić wierzchowce na samym początku bitwy, a jak wiadomo kawalerzysta nie ma dobrze rozwiniętej atletyki i nie sprawdza się jako piechur, więc wytrenowanie żółtodziobów stanie się niesamowicie utrudnione. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1277 dnia: Października 11, 2009, 12:32:14 »
    Według mnie to głupi pomysł, konie to bardzo żywotne stworzenia, strzały wbite w ich ciało nie sprawiały zbyt dużych problemów, nawet poważnie ranny koń wiózł swojego pana do chwili aż padł z wycieńczenia . Moim zdaniem dobrze jest jak jest.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1278 dnia: Października 11, 2009, 13:33:52 »
    Zgadzam się z powyższym postem. Konie i tak padają po 1-3 celnych ciosach z lancy podczas szarży. Jakby padały po uderzeniu topora to nie było by kawalerii bo to by było nieopłacalne.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1279 dnia: Października 11, 2009, 14:23:27 »
    a wg. mnie osłabienie koni byłoby dobrym pomysłem, ale tylko tych, których nie mają opancerzenia (np. hunter). Zmusiłoby to gracza do wykorzystania lekkiej kawalerii nie do łamania szeregów wroga, a szarży od tyłu lub manewrów prowokacyjnych (mam nadzieję, że w modzie będzie bardziej rozwinięte dowodzenie jednostkami). Do łamania szeregów służyłaby wtedy ciężka konnica, która jednak nie mogłaby tak sprawnie manewrować.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1280 dnia: Października 11, 2009, 18:06:40 »
    Koni nie można za bardzo osłabiać, bo przy obecnych obrażeniach od broni dystansowej wystarczyłyby 1-2 strzały, by wierzchowca powalić, A to już jest bez sensu.

Mam pytanie: czy dałoby się opublikować listę NPCów, którzy się przedostali i będą w grze?

Twój, z tego co pamiętam, się dostał, więc się martwić nie musisz. :P

Aby nie było, że próżnuję, to poprzedni tydzień pracowałem nad scenami, w tym tygodniu zaś siedzę non stop ze słuchawkami na uszach poszukując dobrych darmowych próbek dźwiękowych i z włączonym Audacity (dzięki Ci o Panie za to wspaniałe narzędzie!), edytując znalezione dźwięki i muzykę. Po wielu prośbach postanowiłem też dodać formacje i morale (domyślnie są jednak wyłączone i samemu trzeba je sobie włączyć).

Ogólnie z ciekawszych rzeczy to:

- Zupełnie nowa, klimatyczna muzyka w miastach i na mapie świata oraz dynamiczna, porywająca do walki muzyka bitewna. Jest tego ponad 250 MB (sic!), więc będzie czego posłuchać... Będzie też parę małych smaczków, na których dźwięk weteranom M&B powinna się zakręcić łezka w oku. ;)

- Jeśli już znudzisz się muzyką i zechcesz ją wyłączyć, to wyraźniej usłyszysz zmiany, jakim uległo udźwiękowienie w poszczególnych scenach. Zarówno miasta, wioski jak i zwykłe pola bitewne żyją teraz własnym życiem i w zależności od terenu na jakim się znajdujesz oraz czasu będziesz mieć możliwość posłuchania śpiewu różnych ptaków, wycia wilków, cykania świerszczy, gwaru zatłoczonych ulic, wydzierających się kupców etc.

- Dodatkowo miasta i wsie wreszcie nie będą się wydawać martwymi miejscami. A to za sprawą wielu nowych dźwięków środowiskowych, znacznie większej liczby mieszkańców oraz małej dawce życia, które tym mieszkańcom zostało "wstrzyknięte". Ale to trzeba samemu usłyszeć. ;)

- Zniknęły stare miasta swadiańskie i vaegirskie. Zastąpione zostały pięknymi miastami z nowymi modelami Gutkafiutka. Trochę czasu zajęło mi przystosowanie ich do moda (zmiana siatek AI, punktów spawnu, dorobienie brakujących scen...), ale już jest dobrze i wygląda to naprawdę ślicznie. Do zmienienia zostały tylko pojedyncze sceny przy miastach swadiańskich (oblężenia).

- Zmienionych też zostało wiele podstawowych dźwięków w grze, takich jak dźwięki wyjmowania broni, wyprowadzania ataków, bronienia się tarczą, odgłosy koni itp. itd.

- Nastawienie innych mieszkańców Calradii do Ciebie zależne jest w znacznym stopniu od "rasy" wybranej przez Ciebie na początku gry. Dlatego nie zdziw się, że np. nie zostaniesz wpuszczony do jakiegoś miasta, jeśli Twój naród jest w stanie wojny z frakcją, która danym miastem włada.

- Koniec z sytuacjami, że nieznana nikomu osoba przyłącza się do bitwy i wydaje innym rozkazy, jakby to było jej wojsko. Nikt poza zwykłymi chłopami takiej osoby słuchał nie będzie. Na szacunek i posłuch u innych trzeba sobie będzie ciężko zapracować.

Wpadłem też na pomysł w jak bardzo prosty sposób można zrobić to, o czym już dawno były dyskusje - zmianę wyglądu sceny w miarę budowania nowych budynków. Jeszcze nie wiem, czy na 100% to zrobię, ale szansa jest wielka, bo nie będzie z tym bardzo dużo pracy. Każdą scenę co prawda trzeba edytować i dodać odpowiednie budynki, ale na tym praca się kończy, bo resztę załatwi skrypt.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1281 dnia: Października 11, 2009, 18:24:16 »
    Wyśmienicie Daedalus! Widzę, że pracę idą pełną parą. Na prawdę sądzę, że będzie to hit! Miejmy tylko nadzieję, że będziemy mogli zakosztować tego moda do końca tego roku;)

Pozdrawiam

EDIT: Może jakieś screeny z miast i/lub filmik?
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 21:16:39 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1282 dnia: Października 11, 2009, 18:26:18 »
    Kiedy czytam twoje posty z opisem co będzie się znajdowało w modzie to nie wiem co mam ze sobą zrobić bo już bym go chciał mieć i w niego grać :) Jeśli będzie taki jak piszesz i taki jak sobie wyobrażam to moim zdaniem powinien  to być nowy dodatek do M&B w sklepach :D

Aha przypomniało mi sie coś ciekawego z pewnego moda niestety nie znam jego nazwy, mianowicie chodzi o to ze dało się lorda wyzwać na pojedynek 1 v 1 aby np odbić swoich ludzi w niewoli lub w razie przegranej dostać sie do niej, można by też zrobić aby obcy lord mógł nas też wyzwać i w razie nie przyjęcia wyzwania bardzo mocno spadał by nasz honor
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 18:46:19 wysłana przez Chidori »

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1283 dnia: Października 11, 2009, 19:34:32 »
    Daedalus, kocham cię normalnie;P Nie mogę doczekać się tego moda. Specjalnie po to, aby podsunąć ci kilka pomysłów chciałem zarejestrować się wcześniej, ale nie było to potrzebne bo wprowadzałeś zmiany tak, jakbyś czytał w moich myślach. Już wyobrażam sobie chodzenie po mieście niczym w Assassin's Creed, wsłuchiwanie się w tłum i kupców! Ta muzyka o której mówisz musi być również musi być świetna.

Życzę szybkiego skończenia moda i wielu jeszcze lepszych pomysłów(o ile się da, w co wątpię ;P)

Edit: Już się robi mistrzu!
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2009, 21:44:00 wysłana przez Talar »

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1284 dnia: Października 11, 2009, 21:12:25 »
    Nowa ścieżka dżwiękowa?! SUPCIO! te smętne melodie i ciche miasta były przytłaczające... A tak z ciekawości, kto użyczył głosu kupcom? Ale czy miasta wrogiej rasy nie zamykają bram dla nas w nativie?

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1285 dnia: Października 11, 2009, 21:22:27 »
    Z tego co widzę to mod zapowiada się jeszcze lepiej niż na początku, oby tak dalej...

Pozdrawiam...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1286 dnia: Października 11, 2009, 21:24:30 »
    Zniknęły stare miasta swadiańskie i vaegirskie. Zastąpione zostały pięknymi miastami z nowymi modelami Gutkafiutka. Trochę czasu zajęło mi przystosowanie ich do moda (zmiana siatek AI, punktów spawnu, dorobienie brakujących scen...), ale już jest dobrze i wygląda to naprawdę ślicznie. Do zmienienia zostały tylko pojedyncze sceny przy miastach swadiańskich (oblężenia).

Czy dotyczy to także Tevarin Castle? Tam był schrzaiony respawn. Chodzi o to, że zamek wyglądał mniej więcej tak:

[----------------------]
    [   X                 ]
    [                      ----------------]
    [                                  Y  ]
    [                      ----------------]
    [                      ]
    [---ladder-----------]

Resp powinien być w Y a był w X - co dawało nierzeczywiste warunki oblężenia. Obrońcy powinni się cofać w obronie zamku a nie pojawiać w coraz to nowym miejscu.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1287 dnia: Października 11, 2009, 21:39:17 »
    Talar, zmniejsz sygnaturkę, bo stanowczo z nią przesadziłeś.

Nowa ścieżka dżwiękowa?! SUPCIO! te smętne melodie i ciche miasta były przytłaczające... A tak z ciekawości, kto użyczył głosu kupcom? Ale czy miasta wrogiej rasy nie zamykają bram dla nas w nativie?

Głosy, dopóki nie będzie mnie stać na opłacenie studia nagraniowego i aktorów, są zbieraniną różnych próbek, które wyszperałem w różnych zakątkach internetu.

Miasta zamykały się tylko wtedy, gdy należeliśmy do frakcji, która toczyła wojnę z frakcją miasta. To zostaje. Teraz jednak na początku gry wybiera się swoje pochodzenie i od niego też, a nie tylko od wspieranej frakcji, zależą stosunki z miastem. Innymi słowy, jeśli gramy neutralnym Nordem, lub Nordem wspierającym np. Vaegirów, a Królestwo Nordów toczy ze Swadią wojnę, to Swadianie nie będą przychylnie na nas patrzeć z racji na nasze pochodzenie.

Czy dotyczy to także Tevarin Castle? Tam był schrzaiony respawn.

Tego nie wiedziałem, przyjrzę się temu. Ogólnie z miastami gutka miałem trochę kłopotu, bo losowo porozmieszczał punkty spawnów i musiałem wszystko ustawiać na nowo, by miało ręce i nogi. W Native to jeszcze mogło działać, bo w miastach było max 8 ludzi, ale w moim modzie jest tych ludzi znacznie więcej i się robił totalny chaos i straszne korki na ulicach.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #1288 dnia: Października 11, 2009, 21:48:25 »
    Wygląda na to, że w końcu spełnią się moje sny o tym, żeby M&B miał także atuty gothica ^^ chodzi mi głównie o ścieżkę dźwiękową i lepszą fabułę :)
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1289 dnia: Października 11, 2009, 23:02:39 »
    Daed(o ile mogę się tak do ciebie zwracać), ja mam pytanie odnośnie tłumu w miastach o którym pisałeś, i zastanawiam się czy to będzie określone przez wielkość bitew w menu czy też będzie to odrębne i przez nic nie określane(ale co wtedy ze słabszymi komputerami)?