Koni nie można za bardzo osłabiać, bo przy obecnych obrażeniach od broni dystansowej wystarczyłyby 1-2 strzały, by wierzchowca powalić, A to już jest bez sensu.
Mam pytanie: czy dałoby się opublikować listę NPCów, którzy się przedostali i będą w grze?
Twój, z tego co pamiętam, się dostał, więc się martwić nie musisz. :P
Aby nie było, że próżnuję, to poprzedni tydzień pracowałem nad scenami, w tym tygodniu zaś siedzę non stop ze słuchawkami na uszach poszukując dobrych darmowych próbek dźwiękowych i z włączonym Audacity (dzięki Ci o Panie za to wspaniałe narzędzie!), edytując znalezione dźwięki i muzykę. Po wielu prośbach postanowiłem też dodać formacje i morale (domyślnie są jednak wyłączone i samemu trzeba je sobie włączyć).
Ogólnie z ciekawszych rzeczy to:
- Zupełnie nowa, klimatyczna muzyka w miastach i na mapie świata oraz dynamiczna, porywająca do walki muzyka bitewna. Jest tego ponad 250 MB (sic!), więc będzie czego posłuchać... Będzie też parę małych smaczków, na których dźwięk weteranom M&B powinna się zakręcić łezka w oku. ;)
- Jeśli już znudzisz się muzyką i zechcesz ją wyłączyć, to wyraźniej usłyszysz zmiany, jakim uległo udźwiękowienie w poszczególnych scenach. Zarówno miasta, wioski jak i zwykłe pola bitewne żyją teraz własnym życiem i w zależności od terenu na jakim się znajdujesz oraz czasu będziesz mieć możliwość posłuchania śpiewu różnych ptaków, wycia wilków, cykania świerszczy, gwaru zatłoczonych ulic, wydzierających się kupców etc.
- Dodatkowo miasta i wsie wreszcie nie będą się wydawać martwymi miejscami. A to za sprawą wielu nowych dźwięków środowiskowych, znacznie większej liczby mieszkańców oraz małej dawce życia, które tym mieszkańcom zostało "wstrzyknięte". Ale to trzeba samemu usłyszeć. ;)
- Zniknęły stare miasta swadiańskie i vaegirskie. Zastąpione zostały pięknymi miastami z nowymi modelami Gutkafiutka. Trochę czasu zajęło mi przystosowanie ich do moda (zmiana siatek AI, punktów spawnu, dorobienie brakujących scen...), ale już jest dobrze i wygląda to naprawdę ślicznie. Do zmienienia zostały tylko pojedyncze sceny przy miastach swadiańskich (oblężenia).
- Zmienionych też zostało wiele podstawowych dźwięków w grze, takich jak dźwięki wyjmowania broni, wyprowadzania ataków, bronienia się tarczą, odgłosy koni itp. itd.
- Nastawienie innych mieszkańców Calradii do Ciebie zależne jest w znacznym stopniu od "rasy" wybranej przez Ciebie na początku gry. Dlatego nie zdziw się, że np. nie zostaniesz wpuszczony do jakiegoś miasta, jeśli Twój naród jest w stanie wojny z frakcją, która danym miastem włada.
- Koniec z sytuacjami, że nieznana nikomu osoba przyłącza się do bitwy i wydaje innym rozkazy, jakby to było jej wojsko. Nikt poza zwykłymi chłopami takiej osoby słuchał nie będzie. Na szacunek i posłuch u innych trzeba sobie będzie ciężko zapracować.
Wpadłem też na pomysł w jak bardzo prosty sposób można zrobić to, o czym już dawno były dyskusje - zmianę wyglądu sceny w miarę budowania nowych budynków. Jeszcze nie wiem, czy na 100% to zrobię, ale szansa jest wielka, bo nie będzie z tym bardzo dużo pracy. Każdą scenę co prawda trzeba edytować i dodać odpowiednie budynki, ale na tym praca się kończy, bo resztę załatwi skrypt.