Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329046 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1350 dnia: Października 25, 2009, 00:48:42 »
    Mam pewien pomysł, mianowicie mini quest. Gdy przejmiemy jakieś miasto / wieś i nie będziemy w miarę lubiani w nim / niej (nastawienie < neutralne). Pospólstwo może wszcząć zamieszki. Przypominałoby to "tawern brawl", z tym, że mordobicia odbywałyby się na ulicach, z dużo większą ilością ludzi (50?), a zadaniem gracza, towarzyszy i straży miejskiej byłoby uspokojenie towarzystwa ogłuszając buntowników (nie każdy miejscowy stałby przeciwko nam). Podobne zamieszki trafiają się gdy ściągamy podatki od wieśniaków, ale tam tylko garstka osób się buntuje...
    Quest również mógłby występować również, przy zmienianiu kultury w danej lokacji. Wszak robienie prania mózgu nie każdemu się podoba...

Poza tym byłoby miło, gdyby relacje z danym miejscem wzrastały, po wybudowaniu jakiegoś obiektu... Nie dość, ze pokrywamy koszty, to niewdzięcznicy nic sobie z tego nie robią (z wyjątkiem szkoły), myślę, ze za każdy budynek +2 do relacji by nie zaszkodziło.

Ponad to, we wioskach wrogiej frakcji mogłaby być opcja rozgłaszania propagandy, która w zależności od umiejętności perswazji kończyłaby się sukcesem, lub porażką. W przypadku sukcesu +1 do relacji z wioską, lub -2 w przypadku niepowodzenia oraz rozprawienie się z  lekkim oporem ze strony wsi. Tego typu "zabieg" można by było przeprowadzać raz na dwa/trzy tygodnie.

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1351 dnia: Października 25, 2009, 00:57:55 »
    mam nadzieję, że RotS będzie bardziej wymagającym modem niż pozostałe

Oj, będzie. Już na samym początku, podczas tworzenia nowej postaci zobaczycie małą różnicę...

Daed, a jak z umieraniem lordów?

Jest, ale jako opcja (do włączenia na własne ryzyko).

Mam pewien pomysł, mianowicie mini quest...

Dobre, podoba mi się. :)

Nie dość, ze pokrywamy koszty, to niewdzięcznicy nic sobie z tego nie robią (z wyjątkiem szkoły),

Chyba mało kto zauważył, że budowa szkoły w Native tak naprawdę nic nie dawała. Serio. Podczas mieszania w plikach zauważyłem ten błąd. Skrypt, który dodawał bonus do relacji sprawdzał nie to, czy w wiosce wybudowana jest szkoła, ale to, czy gracz jest panem wioski. Zatem czy to ze szkołą, czy bez, gracz miał stały bonus do relacji w swych wioskach, a budowa szkoły tylko i wyłącznie pochłaniała kasę (i czas).

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #1352 dnia: Października 25, 2009, 07:15:22 »
    Daedalusie, mam pytanie  bo jestem ciekaw tego czy zamierzasz bardzo zwiększyć a i przeciwników czy pójdziesz bardziej w stronę osłabienia gracza.

Mam nadzieję, że nie będzie czegoś takiego 1 dzień 25 lootterów a oni wyposażeni w full automatykę czyli porządne miecze i jakieś zbroje, Fajnie jest na początku samemu troszkę pobiegać i potłuc tych zwykłych lotterów by od razu nie robić z siebie ,, Pana wieśniaków''

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1353 dnia: Października 25, 2009, 14:05:40 »
    Do zostania wasalem powinniśmy mieć więcej reputacji. Nie wiem jak to tera jest, ale wasalem można zostać w tydzień...powinno to trwać z miesiąc.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1354 dnia: Października 25, 2009, 14:19:00 »
    1..Mam pewien pomysł...

2..Poza tym byłoby miło, gdyby relacje z danym miejscem wzrastały, po wybudowaniu jakiegoś obiektu... Nie dość, ze pokrywamy koszty, to niewdzięcznicy nic sobie z tego nie robią (z wyjątkiem szkoły), myślę, ze za każdy budynek +2 do relacji by nie zaszkodziło.

3..Ponad to, we wioskach wrogiej frakcji mogłaby być opcja rozgłaszania propagandy, która w zależności od umiejętności perswazji kończyłaby się sukcesem, lub porażką. W przypadku sukcesu +1 do relacji z wioską, lub -2 w przypadku niepowodzenia oraz rozprawienie się z  lekkim oporem ze strony wsi. Tego typu "zabieg" można by było przeprowadzać raz na dwa/trzy tygodnie.

Pozdrawiam!

1.Bardzo fajny pomysl , tylko zeby nie zdazalo sie to zbyt czesto bo szybko sie znudzi kiedy co wioska bedzie trzeba nawalac wiesniakow :)

2.Dodal bym jeszcze we wsiach Garnizon,Koszary(Bardzo drogie, szkolilo by chlopow dawalo podstawowe wyposazenie) czy cos takiego co pozwalalo by rekrutowac juz chlopow jeden poziom wyzej zeby nie bylo tak ze potezna armia i taki zwykly chlop ;]

3.Z tym rozprawianiem sie z oporem wsi to za bardzo nie rozumiem ;/ , nie spodoba im sie "mowa" to spadnie i tyle :)

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1355 dnia: Października 25, 2009, 15:43:04 »
    2.Dodal bym jeszcze we wsiach Garnizon,Koszary(Bardzo drogie, szkolilo by chlopow dawalo podstawowe wyposazenie) czy cos takiego co pozwalalo by rekrutowac juz chlopow jeden poziom wyzej zeby nie bylo tak ze potezna armia i taki zwykly chlop ;]

No i powiedzmy będziesz miał taki budynek...
    W różnych frakcjach są różne rozwoje ludzi, nie zawsze jest to jedna osoba czasem już na 1 poziomie są 2 i co wtedy ?
    Zdarzało mi się już tak iż szkoliłem (quest dla wsi z szkoleniem wieśniaków) wieś i wygraiśmy oczywiście atak ^^ poszedłem ponownie do wioski by zwerbować ludzi a tu od razu ulepszeni byli... tylko co z tego że to byli łucznicy ?! którzy mi do niczego niebyli potrzebni ?!

Pomysł może mógłby być, jeśli będzie wtedy wybór które jednostki werbujemy...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1356 dnia: Października 25, 2009, 17:59:06 »

No i powiedzmy będziesz miał taki budynek...
    W różnych frakcjach są różne rozwoje ludzi, nie zawsze jest to jedna osoba czasem już na 1 poziomie są 2 i co wtedy ?
    Zdarzało mi się już tak iż szkoliłem (quest dla wsi z szkoleniem wieśniaków) wieś i wygraiśmy oczywiście atak ^^ poszedłem ponownie do wioski by zwerbować ludzi a tu od razu ulepszeni byli... tylko co z tego że to byli łucznicy ?! którzy mi do niczego niebyli potrzebni ?!

Pomysł może mógłby być, jeśli będzie wtedy wybór które jednostki werbujemy...
    To może zrobić tak ,że dostaje się rekrutów, którzy są już gotowi do awansu, mają wystarczającą ilość expa

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1357 dnia: Października 25, 2009, 20:32:59 »
    Daedalus mam nadzieję, że usunąłeś już ten problem: http://img527.imageshack.us/img527/5134/70231334.png. Przypomniałem sobie o nim dopiero teraz, gdy postanowiłem zagrać sobie ponownie łucznikiem. Jeżeli nie to miałbym prośbę o usunięcie go.

Edit: A to szkoda, jest to szczególnie wnerwiające jeśli przeciwnik jest blisko a ty strzelasz w niewidzialne drzewo!

Edit 2:A nie dałoby się rozciągnąć tekstury/zmienić modelu lub w jakiś inny sposób zaznaczyć, gdzie się to drzewo kończy?
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2009, 22:42:00 wysłana przez Talar »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1358 dnia: Października 25, 2009, 20:34:29 »
    To jest problem w samym silniku gry (dokładniej module fizycznym) i żaden modder nie może tego poprawić.
    PS. W Warbandzie ma być podobno nowy engine fizyczny.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1359 dnia: Października 26, 2009, 14:27:14 »
    To jest problem w samym silniku gry (dokładniej module fizycznym) i żaden modder nie może tego poprawić.
    PS. W Warbandzie ma być podobno nowy engine fizyczny.

Z tego co gram w warbanda, to nawet w powietrzu czasem zatrzymują się strzały (dosłownie na niebie), i czasami zdarza się że gdzieś blisko od drzewa jest strzała...
    Ale jakichś naprawdę wielkich odchyłów niema...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1360 dnia: Października 26, 2009, 15:12:19 »
    W Warbandzie jest ten sam system odpowiadający za fizykę, więc i te same błędy. Ale, tak jak wspomniał Mat, nowy silnik fizyki jest w trakcie opracowywania i jak zapewniali twórcy, już niedługo będzie gotowy, by wrzucić go do gry. Jakie przyniesie zmiany? Na razie nie wiadomo.

Rozmawiałem jednak z Gutkiem, którego obecny, wadliwy system kolizyjny nieźle blokuje przy robieniu moda Polished Landscapes i powiedział mi, że Armagan napisał mu, że system kolizji zostanie poprawiony, zarówno dla Warbanda, jak i starego Mount&Blade. Myślę więc, że już za jakiś czas możemy się spodziewać małego patcha. ;)

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1361 dnia: Października 28, 2009, 15:21:58 »
    A co myślicie o możliwości werbowania dezerterów(o ile będą w modzie)? Oczywiście jeśli gracz będzie miał odpowiednio dużą reputacje oraz wojsko.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1362 dnia: Października 28, 2009, 16:16:02 »
    To by było bez sensu. Dezerterzy przecież uciekli z armii z pewnych przyczyn i nie chcieliby prędko do niej wrócić.

Ja mam takie pytanie. Jak wiemy podczas walki czas w grze tak jakby się zatrzymywał. Czasem jest to absurdem. Zwłaszcza podczas dużej bitwy. Tak więc, czy jest możliwość "puszczenia" czasu podczas bitwy. Na przykład bitwa rozpoczęła się świcie, a gdy kończymy ją jest zmierzch. Byłoby to wszystko uzależnione od ilości jednostek walczących. Co o tym sądzisz Daedalus?

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1363 dnia: Października 28, 2009, 17:38:42 »
    Jak dla mnie dobry pomysl...
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline UncleGreg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1364 dnia: Października 28, 2009, 17:43:56 »
    To by było bez sensu. Dezerterzy przecież uciekli z armii z pewnych przyczyn i nie chcieliby prędko do niej wrócić.

Ja mam takie pytanie. Jak wiemy podczas walki czas w grze tak jakby się zatrzymywał. Czasem jest to absurdem. Zwłaszcza podczas dużej bitwy. Tak więc, czy jest możliwość "puszczenia" czasu podczas bitwy. Na przykład bitwa rozpoczęła się świcie, a gdy kończymy ją jest zmierzch. Byłoby to wszystko uzależnione od ilości jednostek walczących. Co o tym sądzisz Daedalus?

tak, jest to bardzo wkurzajaca sprawa w M&B kiedy bitwa jest duza a czas sie nie zmienia,i nie tylko z tego wzgledu ,ale i tez z tego iz ktos kto byl niedaleko nas kiedy my zaczelismy bitwe nie zdazyl do nas dolaczyc/pomoc(byc w konkretnym zasiegu) i reasumujac powinien do nas dolaczyc w trakcie bitwy, to by calkiem zmienialo rozgrywke,i tak naprawde nigdy bysmy nie byli pewni ze wygramy dana bitwe, bo do oddzialow wroga moglby dolaczyc sprzymierzony z nim Lord.