Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328800 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1260 dnia: Października 07, 2009, 17:49:58 »
    Mogło by być tak jak w Star Wars Conquest gdzie załogę nowo podbitego miasta tworzą podstawowi najemnicy, przeważnie jest ich z 20, 30.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline daver194

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1261 dnia: Października 07, 2009, 19:07:23 »
    Tak tylko po co ci rekruci? Lepiej, żeby od razu przyszła jakaś słabsza ok. 20 - osobowa załoga złożona z np. trzeciego poziomu piechoty danego państwa + paru łuczników/kuszników. A jeszcze lepiej gdyby było to na zasadzie uzbrojonych mieszkańców takiej milicji powoływanej w razie potrzeby ;) gdyby tak dorobić dzwon mobilizacyjny jak w Warcrafcie byłoby super ;) taka ostatnia deska ratunku podczas wrogiego ataku. Jeszcze lepiej byłoby gdyby liczba takich mieszkańców zależna była od stopnia uwielbienia, lub po wybudowaniu odpowiedniego budynku. Mogłoby też to działać w drugą stronę, wściekły tłum pomaga wyzwolić miasto z pod panowania uzurpatora ;) To by było super, przynajmniej wg. mnie.
    PS. nie wiem czy to wogóle możliwe ;) Pozdro.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1262 dnia: Października 07, 2009, 21:25:47 »
    Podzielam jedno zdanie kolegi powyżej. Mianowicie chodzi o milicję miejską. Stopień jej wyszkolenia i uzbrojenia zależeć by mógł od koniunktury. Nawet nie trzeba wymyślać jakiś "uwielbień" czy innego typu wymysłów.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1263 dnia: Października 08, 2009, 13:23:15 »
    Jestem przeciwny - po co tworzyć takie ułatwienia? Najlepiej od razu sprawić, żeby pojawiło się 50 huskarli i 20 swadiańskich rycerzy... Skąd niby ci rekruci mieliby się wziąć? Według mnie załogę powinna stanowić nasza ekipa (ci, którzy przeżyli szturm) + wyzwoleni jeńcy. Po podbiciu posiadłości wyzwaniem powinno być zapewnienie tym nabytkom ochrony - czyli zostawiamy wszystkich żołnierzy i jak najszybciej udajemy się w poszukiwanie nowych rekrutów.
    PS. 1) Przed szturmem warto się zastanowić, który zamek/miasto zaatakować i wybrać taki obiekt, który jest słabo obsadzony i ma wielu jeńców. Jeśli ktoś nie potrafi wyselekcjonować odpowiedniego celu i uderzyć w odpowiednim momencie, to IMO nie zasługuje na zamek. W średniowieczu niewielu rycerzy miało zamki - część mieszkała w ufortyfikowanych dworach, inni służyli u bogatych możnowładców. Zamek to był przywilej nielicznych.
    PS. 2) Ta gra i tak daje nam fory, nie widzę więc sensu w dodawaniu kolejnych ułatwień.
    « Ostatnia zmiana: Października 08, 2009, 13:34:43 wysłana przez krzyysiek »

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1264 dnia: Października 08, 2009, 13:32:24 »
    Skąd niby ci rekruci mieliby się wziąć?

A o tak zwanej wioskowej milicji Pan słyszał ? Brali by się z wiosek podległych zamkowi/miastu. W tych budowlach mogła by być opcja " zwołaj milicje wiejską z podległych wiosek " . Wtedy moglibyśmy zostawić swoich ludzi lub jak kto woli zwołać milicje ;)
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1265 dnia: Października 08, 2009, 13:38:21 »
    Skąd niby ci rekruci mieliby się wziąć?

A o tak zwanej wioskowej milicji Pan słyszał ? Brali by się z wiosek podległych zamkowi/miastu. W tych budowlach mogła by być opcja " zwołaj milicje wiejską z podległych wiosek " . Wtedy moglibyśmy zostawić swoich ludzi lub jak kto woli zwołać milicje ;)
    A ja chciałbym zauważyć, że jeśli w przyległych do zamku wioskach byli jacyś ludzie zdolni do noszenia broni, to na pewno byli zaangażowani przez właściciela posiadłości do jego obrony. Czyli de facto nie mielibyśmy skąd wziąć tej milicji, bo ona jest przez nas wyżynana podczas oblężenia. Chyba że jako wzmocnienie załogi po zdobyciu zamku chcecie otrzymywać peasant women oraz unborn children ;-)
    « Ostatnia zmiana: Października 08, 2009, 13:43:41 wysłana przez krzyysiek »

Offline Nuzurame

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1266 dnia: Października 08, 2009, 14:44:12 »
    Moja sugestia jest taka, żeby już wydać moda :D

Już od kilku miesięcy mam ochotę sobie szpilnąć w m&b i zawsze sobie mówię, że dopiero jak wyjdzie res.
    No już czekam i czekam i normalnie nooo, nie mogę już normalnie się doczekać xD

pękłem i napisałem ;p

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1267 dnia: Października 08, 2009, 15:16:49 »
    Weznijmy pod uwagę więzniów... Po podbiciu miasta mamy ich z 130... Po podbiciu zamku z 40. Czasami dużo więcej... Czego ci brak?A jeżeli rozpaczliwie potrzebujemy ludzi to są jeńcy, po podbiciu miasta bedzie ich ze 60. Jakieś 10 ludzi do nas dojdzie.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1268 dnia: Października 08, 2009, 15:36:36 »
    Moja sugestia jest taka, żeby już wydać moda :D

Już od kilku miesięcy mam ochotę sobie szpilnąć w m&b i zawsze sobie mówię, że dopiero jak wyjdzie res.
    No już czekam i czekam i normalnie nooo, nie mogę już normalnie się doczekać xD

pękłem i napisałem ;p
    Ludzie, dajcie sobie na luz. To jest mod Daedalusa - jeśli on będzie chciał, to go w ogóle nie wyda. Powinniśmy być wdzięczni, jeśli go w ogóle udostępni innym za free, bo gdy spojrzeć na niektóre pseudododatki od CDProjekt, to mod za darmo wcale nie jest oczywistą oczywistością. Wy w ogóle wiecie, ile jest z tym roboty? A w "dorosłym" życiu czasu wolnego nie ma zbyt dużo - praca, zakupy, spotkania ze znajomymi, odpoczynek.... Szanuję go za to, co robi - sam bym się na pewno nie porwał na taki projekt.
    Sorki za offtop z mojej strony.

Zdunio -> właśnie o tym pisałem, mamy kilka możliwości na pozyskanie nowych, wartościowych żołnierzy i to bez cheatowania. To chyba dobrze, że komputerowy przeciwnik zmusza nas do kombinowania i ruszenia tyłka. Już nie mówiąc o tym, że byłoby to bliższe rzeczywistości.
    Jest jeszcze inna metoda na utrzymanie zamku w kryzysowej sytuacji - do zdobycia fortecy należy się odpowiednio przygotować, nie tylko militarnie. Można wcześniej wyrobić sobie dobre stosunki z jakimś lordem (z frakcji wrogiej w stosunku do właściciela zamku, który zamierzamy podbić) i poprosić go, żeby podążał za nami. Warto też zawczasu wykonać kilka zadań dla wsi leżących wokół obiektu, który sobie upatrzyliśmy - gdy nasze oddziały wykrwawią się podczas oblężenia, to będziemy mieli pod ręką kilka przyjaznych osad i większe będzie prawdopodobieństwo, że część ich mieszkańców będzie się chciała przyłączyć do naszej drużyny.
    « Ostatnia zmiana: Października 08, 2009, 15:51:45 wysłana przez krzyysiek »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1269 dnia: Października 08, 2009, 19:14:16 »

Można wcześniej wyrobić sobie dobre stosunki z jakimś lordem (z frakcji wrogiej w stosunku do właściciela zamku, który zamierzamy podbić) i poprosić go, żeby podążał za nami.

Możesz nam napisać jak to zrobić? W MB gram od roku (prawie) i jakoś nigdzie nie widziałem opcji zezwalającej na podgląd relacji panującymi między poszczególnymi lordami.

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1270 dnia: Października 08, 2009, 20:37:01 »
    Zapytałeś się jak sprawdzić relacje z danym lordem ? Gadasz z nim i najeżdżasz myszką na jego zdjęcie i tyle.

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1271 dnia: Października 08, 2009, 21:01:49 »
    Zapytałeś się jak sprawdzić relacje z danym lordem ? Gadasz z nim i najeżdżasz myszką na jego zdjęcie i tyle.

Relacje pomiędzy Lordami. Chodzi o to by zabrać ze sobą Lorda i jego armię aby pokonać drugiego Lorda, którego my (gracz) i npc nie lubi.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1272 dnia: Października 08, 2009, 22:13:09 »
    Sęk w tym, że takie rozwiązanie będzie możliwe do wykonania bez zmieniania tego co jest do tej pory tylko wtedy jeśli ów lord, którego mamy zabrać na wyprawę musiałby być w stanie wojny, gdyż teraz nie wiemy jakie są relacje np. między Królem Haralusem a Lordem Haringhtonem.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1273 dnia: Października 09, 2009, 09:28:30 »
    nie wiemy jakie są relacje np. między Królem Haralusem a Lordem Haringhtonem.

Dokładnie o to mi chodziło.

Mam pytanie: czy dałoby się opublikować listę NPCów, którzy się przedostali i będą w grze?

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1274 dnia: Października 09, 2009, 11:42:51 »

Można wcześniej wyrobić sobie dobre stosunki z jakimś lordem (z frakcji wrogiej w stosunku do właściciela zamku, który zamierzamy podbić) i poprosić go, żeby podążał za nami.

Możesz nam napisać jak to zrobić? W MB gram od roku (prawie) i jakoś nigdzie nie widziałem opcji zezwalającej na podgląd relacji panującymi między poszczególnymi lordami.

Pisałem na szybko i przez to nieprecyzyjnie - chodziło mi o lorda naszej frakcji, którego zagadujemy i mówimy mu, że mamy pewien plan. Jeśli relacje naszego bohatera z nim są odpowiednio wysokie, to nie musimy być marszałkiem, żeby zgodził się za nami podążać. Nigdzie nie pisałem o antagonizmach między lordami - warunkiem koniecznym jest wrogość frakcji, do których należą.
    Sztuczka jest szczególnie przydatna, jeśli całą dotychczasową ekipę zostawiliśmy w zamku, a sami zaczęliśmy rekrutację chłopów - w celu uniknięcia konieczności walki taką słabą ekipą, prosimy lorda by za nami jechał (on będzie pełnił rolę "ochroniarza" przed wrogimi lordami), a dzięki umiejętności trening (naszych NPC) chłopi szybko przekształcą się w bardziej wartościowe jednostki.
    Można też zrobić inaczej - jak najszybciej wpakować chłopów do zdobytego zamku (biorąc z niego dotychczasową drużynę w celu ochrony zamku) i zaraz przed północą dokonać wymiany ekip (trening i awansowanie chłopów), po czym ponownie skoszarować nowych żołnierzy w zamku i czynność powtórzyć kolejnej nocy.
    Gra naprawdę oferuje kilka możliwości w zakresie ochrony nowo pozyskanych posiadłości - jak jednak widzę z niektórych powyższych postów, niektórym nie chce się w ogóle myśleć (nie mówię tu o Tobie, Castlebreaker).