Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328984 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1140 dnia: Września 02, 2009, 08:15:54 »
    Ja też oglądałem :P

A tak serio to z tego co pamiętam to Daedalus coś [chyba] wspominał, że mają to być najemnicy lub mają występować jako bandyci. A może Daedalus ma jakąś niespodziankę dla nas? :)

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1141 dnia: Września 02, 2009, 20:44:53 »
    Dołączam się do pytania kolegi z poprzedniej strony. Daedalusie, czy dużo jeszcze zostało ci do zrobienia? Nie mogę się już doczekać na tego moda, bo wygląda na najlepszego, którego dotychczas widziałem. Sądzę, że wiele ludzi chciałoby się dowiedzieć, ale boją się cię zapytać ;D
    To jak? :DD

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1142 dnia: Września 02, 2009, 20:57:52 »
    Odpuście sobie pytania typu kiedy będzie albo ile do zrobienia. Jak Sam kiedyś mówił to dokładnie nie wie, bo sytuacja przy tworzeniu moda jest dybamiczna, coś pojawi się nowego, coś zmieni itd. Naprawdę, uwierzcie, że tak będzie milej dla wszystkich. Jak skończy jakąś partię materiału to coś wrzuci i poinformuje. Nie ma co całego procesu przyśpieszać. Ja też czekam, ale cierpliwość to podstawa, a jak ktoś nie ma tej cechy wyćwiczonej to proponuję zacząć ją ćwiczyć. Ostatnio Daedalus utworzył nowy temat "Screen of the day" gdzie co jakis czas będzie wrzucał efekty swoich prac. Więc takie skomlenie nie ma ogólnego sensu istnienia.

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1143 dnia: Września 02, 2009, 21:09:13 »
    Kiedy będzie? - ano będzie kiedy będzie, bo największą zaletą jak i wadą tego moda jest charakter jego twórcy, ekstremalnego perfekcjonisty... Ku przestrodze polecam przypomnieć sobie co było jak Cartman na Wii czekał ;)

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1144 dnia: Września 02, 2009, 22:41:09 »
    Nasze szczęście dopiero jesień sie zaczyna.. haha xD

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1145 dnia: Września 02, 2009, 22:55:16 »
    Czy byłoby możliwe stworzyć korbacze i cepy bojowe?  Mogłyby mieć premię przeciwko tarczą i zwiększone obrażenia przy trafieniu podczas szarży, za to nie można by było nimi parować.

Albo broni miotanej Bolas, potężnej ale powolnej w użyciu i w małej ilości.  http://en.wikipedia.org/wiki/Bolas

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1146 dnia: Września 02, 2009, 23:03:41 »
    Od razu mogę ci powiedziec, że to nie realne. Też się pytałem o broń zwaną "flail". Nie pozwala na to silnik gry, jego fizyka itd. Nawet gdyby, to obliczenia strasznie by muliły grę. Coś w ten deseń brzmiała by odpowiedź Daedalusa.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1147 dnia: Września 02, 2009, 23:11:17 »
    Od razu mogę ci powiedziec, że to nie realne. Też się pytałem o broń zwaną "flail". Nie pozwala na to silnik gry, jego fizyka itd. Nawet gdyby, to obliczenia strasznie by muliły grę. Coś w ten deseń brzmiała by odpowiedź Daedalusa.

Dokładnie - prosze sobie wyobrazić jak sie nagle włącza 100 ragdoli...chociaż...

Panowie? A gdyby zrobić tak zmieniający się w locie model? Nie byłby on oparty na fizyce ale na takim schemacie: idziemy z flailem - model przedstawia kule na sztywnym łańcuchu. Przy użyciu by sie ten model podmieniał na taki z podwiniętym łańcuchem itp. Nie umie aby to walić w moda bo roboty za dużo a sensu brak: ale ciekaw jestem czy to możliwe.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1148 dnia: Września 03, 2009, 15:00:42 »
    Ale można by było dorobić więcej obuchów. buzdygany czy wekiery,

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1149 dnia: Września 03, 2009, 17:32:26 »
    A może berła ?

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1150 dnia: Września 03, 2009, 19:00:20 »
    Odpuście sobie pytania typu kiedy będzie albo ile do zrobienia. Jak Sam kiedyś mówił to dokładnie nie wie, bo sytuacja przy tworzeniu moda jest dybamiczna, coś pojawi się nowego, coś zmieni itd. Naprawdę, uwierzcie, że tak będzie milej dla wszystkich. Jak skończy jakąś partię materiału to coś wrzuci i poinformuje. Nie ma co całego procesu przyśpieszać. Ja też czekam, ale cierpliwość to podstawa, a jak ktoś nie ma tej cechy wyćwiczonej to proponuję zacząć ją ćwiczyć. Ostatnio Daedalus utworzył nowy temat "Screen of the day" gdzie co jakis czas będzie wrzucał efekty swoich prac. Więc takie skomlenie nie ma ogólnego sensu istnienia.
    Wiem, że to kiedy wyjdzie to nawet sam Deadalus nie wie. Dlatego pytałem co zrobił i co oprucz tego co było wypisane na stronie informacyjnej zamierza jeszcze zrobić, co nowego zaplanował.

bo największą zaletą jak i wadą tego moda jest charakter jego twórcy, ekstremalnego perfekcjonisty
    W to nie wątpię. Same screeny pokazuje, ze itemy, które zrobił są właściwie perfekcujne :P A co do czekania, to do wakacji moge spokojnie poczeka, bo szkola to i tak czasu na kompa mniej. Mam nadzieje, ze do tej pory wyjdzie.

Ku przestrodze polecam przypomnieć sobie co było jak Cartman na Wii czekał ;)
    Możnaby się dowiedzieć co się stało?? NIe jestem zbyt długo na tym forum. Czy koleś tak natrętnie pytał, ze bana dostał, czy jak??

Czy możnaby dodać coś podobnego jak w SoD jest, że jak juz się rozwiniemy, zdobędziemy całą lub większość Calradii, albo po jakimś czasie to atakuje nas armia wrogich lordów, albo np kilku lordów naszych sie sprzeciwia i urzadza nam bunt i musimy z nimi wygrać, coś żeby gra się nie nudziła jak już się zdobędzie całą calradie.
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 19:03:50 wysłana przez Xax »

Offline Zdunio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1151 dnia: Września 03, 2009, 19:10:16 »
    Haha, to jest z south park.
    Cartman zamroził się bo nie chcaił 3 tygodni czekać na nintendo wii. i był jakimś magicznym dzieckiem ;d.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1152 dnia: Września 04, 2009, 15:34:17 »
    No dobra zmiękłem. Zaczynam obawiać się że część rozwiązań pójdzie w zupełnie innym kierunku niż miałem nadzieję i gdy (jeśli?) wreszcie wyjdzie jakaś alfa to będzie już za późno odkręcać pewne rzeczy w drugą stronę. Tak więc poniżej serwuję wam kolejny wykład z cyklu „gdybym umiał modować to bym zrobił tak...”.

1.   Morale
    Bardzo fajna rzecz, nie powiem. Jednocześnie to trochę zmarnowany potencjał, bo mogłaby przypominać nam bardziej o tym że dowodzimy ludźmi, a nie skryptami. To co można jej zarzucić to to, że nie bierze pod uwagę zmęczenia, presji psychicznej ludzi narażających życie za cudzą sprawę, ani tego że mało kto wytrzyma ryzykując życie kilka razy dziennie, czy chociażby tego, że ludzie potrzebują czasem trochę... rozrywki. A można to odwzorować nie robiąc z gry sims4 ani nic w tym stylu. Moja propozycje to:

-dodać dwa nowe modyfikatory do morale. Nazwijmy je roboczo „zmęczenie” i” rozrywka”

-zmęczenie odpowiadałoby kondycji psychicznej naszych wojaków. Poziom modyfikatora byłby sprawdzany po bitwie i co porę dnia i zależałby od ilości bitew jakie drużyna rozegrała w ciągu ostatniego dnia (czyli jeżeli mamy poranek – ile było bitew od ostatniego poranka). 0bitew - +5, 1bitwa – 0, 2bitwy- -5, 3bitwy – -15, 4bitwy – -35 etc. Przystopowałoby tą debilną prawidłowość że można utrzymać dużo większą drużynę niż to wynika ze statystyk tłukąc wszystko po drodze i rozgrywając każdą możliwą bitwę (ciągłe bonusy do morale za recent events). Dla gracza oznaczałoby to w zasadzie tyle, że lepiej nie rozgrywać bitew non stop jeżeli nie ma się wiernego wojska, bo ludzie się mogą wkurzyć.

-rozrywka – jak nazwa wskazuje. Jeżeli nie jesteśmy genialnym, charyzmatycznym przywódcą (duże dowodzenia) możemy inaczej zaskarbić sobie wierność naszych ludzi. Rozrywka miałaby na starcie 0 i spadała o 1 co 24h. Wzrost tego modyfikatora można by zapewnić sobie poprzez odpoczynek w mieście (+2 za porę dnia, jeżeli rozdamy dodatkowo swoim ludziom po 5 denarów na głowę na „drobne wydatki” = +5 za tą jedną porę dnia; za 10 denarów wkupimy się w łaski za +10). „W polu” można rozrywkę zwiększyć przez rozdanie wina czy piwa swoim wojakom –  kolejne + 5 do rozrywki za garniec/beczkę (wiązałoby się to z przymusowym odpoczynkiem przez 1 porę dnia, tak jak ma to miejsce gdy przyglądamy się cenom towarów w mieście – libacja swoje trwa :D)

-wprowadzenie na mapę mobilnych drużyn Camp Followers (to może być trudne), tak jak to miało miejsce w średniowieczu – wędrownych handlarzy, grajków, bradów etc. Lezącym za armiami i oferujących im swoje usługi. Taka drużyna składałaby się właśnie z Camp Followers z niewielką ochroną. Myk z nimi polegałby na tym, że nie leciałyby za mniejszymi od siebie drużynami, tylko za większymi i zamiast atakować – proponowałyby swoje usługi. Odpoczynek w ich towarzystwie kosztowałby nieco, ale znów – wzrastał by przy tym poziom rozrywki naszych wojaków. Drużyny CF uciekałyby przed bandytami, ale łazibyłby za Lordami i innymi „praworządnymi” drużynami. Atak na CF obniżałby honor naszego alter ego.  Nie wiem tylko, na ile możliwe jest zrobienie czegoś takiego...

-(opcjonalnie, sam nie jestem na 100% do tego przekonany) – dodanie skilla drużynowego „sztuka” czy jak go tam nazwać. Skill ten pokrywałby umiejętność opowiadania ciekawych historii przy ognisku, grania na lutni, śpiewu etc. Drużyna posiadająca osobę z takim skillem zyskiwałaby punkt rozrywki za poziom tego skilla podczas odpoczynku (za porę dnia?). Naprawdę nie jestem do tego ostatniego jakoś super przekonany, ale były głosy żeby wprowadzić jednostki bonusujące morale i to jest jedyny w miarę rozsądny sposób rozwiązania czegoś takiego.

I jedna pomniejsza sprawa – bardzo lubię leśny przesmyk przez góry pomiędzy Suno a Praven. To jedno z najciekawszych „mapowych” miejsc w grze- stada bandytów praktycznie uniemożliwiających (przy włączonej opcji „ataków grupowych”) przejście słabszej drużynie. Jeżeli nie mamy twardej ekipy jedynym wyjściem jest droga okrężna – wokół gór. Myślę że wprowadzenie większej ilości takich „niebezpiecznych okolic” zdecydowanie urozmaiciłby tak mapę jak i całą grę. Fajnie jest musieć planować trasę bezpiecznymi traktami albo ponosić ryzyko leśnych czy górskich skrótów. Teraz niestety mamy wspomniany przesmyk no i Sea Raiders nad morzem – ale tam teren jest płaski i uciec łatwo. Myślę że zorganizowanie podobnych „bandyckich zagłębi” np. w przesmyku przez góry pomiędzy ziemiami Khergit i Vaegirs, albo przy niektórych mostach uczyniłoby podróżowanie przez mapę o wiele ciekawszym.

Cdn.
    No to czekam na krytykę. Konstruktywną!
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 16:14:59 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1153 dnia: Września 04, 2009, 16:57:51 »
    -rozrywka – jak nazwa wskazuje. Jeżeli nie jesteśmy genialnym, charyzmatycznym przywódcą (duże dowodzenia) możemy inaczej zaskarbić sobie wierność naszych ludzi. Rozrywka miałaby na starcie 0 i spadała o 1 co 24h. Wzrost tego modyfikatora można by zapewnić sobie poprzez odpoczynek w mieście (+2 za porę dnia, jeżeli rozdamy dodatkowo swoim ludziom po 5 denarów na głowę na „drobne wydatki” = +5 za tą jedną porę dnia; za 10 denarów wkupimy się w łaski za +10). „W polu” można rozrywkę zwiększyć przez rozdanie wina czy piwa swoim wojakom –  kolejne + 5 do rozrywki za garniec/beczkę (wiązałoby się to z przymusowym odpoczynkiem przez 1 porę dnia, tak jak ma to miejsce gdy przyglądamy się cenom towarów w mieście – libacja swoje trwa :D)

-(opcjonalnie, sam nie jestem na 100% do tego przekonany) – dodanie skilla drużynowego „sztuka” czy jak go tam nazwać. Skill ten pokrywałby umiejętność opowiadania ciekawych historii przy ognisku, grania na lutni, śpiewu etc. Drużyna posiadająca osobę z takim skillem zyskiwałaby punkt rozrywki za poziom tego skilla podczas odpoczynku (za porę dnia?). Naprawdę nie jestem do tego ostatniego jakoś super przekonany, ale były głosy żeby wprowadzić jednostki bonusujące morale i to jest jedyny w miarę rozsądny sposób rozwiązania czegoś takiego.

Jak dla mnie bezsens, jeżeli już to byłbym za zrezygnowaniem z limitu wojska ( mamy tyle na ile nas stać).
    Co do drugiego skilla  to brzmi to tak jak żywcem wzięte z jakiegoś badziewiastego RPGa. Taki wojak to w czterech literach miał jakieś śpiewy i historie byle by miał co zeżreć, wypić i żeby mu płacili jak należy.  Chyba za dużo grasz w WoW'a albo w inne Lineage, wojak w tamtych czasach miał na rozkaz walczyć, jeść, spać, spędzać wolny czas tak jak sobie życzył jego pan, a nawet umierać na jego rozkaz (to ostatnie oczywiście w przenośni).

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 17:01:29 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #1154 dnia: Września 04, 2009, 17:32:45 »
    Umierać?

Świetny pomysł! Dodać komendę "dezerterzy dostają strzał w plecy", przez to podczas walki morale naszego oddziału nigdy by nie spadały. Zwiększałby się jednak poziom śmiertelności przyjaznych jednostek (delikatnie) a w razie przegranej bitwy morale spadałyby podwójnie. To taktyka stosowana przez przynajmniej dwie znane nam armie, które zmieniły oblicze świata oraz Imperium z Gwiezdnych Wojen.

EDIT:
    Dodanie nowej komendy mogłoby być problematyczne, ale możliwość wybrania takiej opcji tuż przed walką (obok atakuj ze swoimi oddziałami, każ swoim oddziałom atakować bez siebie) była by interesująca i wprowadzała by urozmaicenie w kreacji naszego bohatera jako dowódcy. Byłoby to coś głębszego niż bawienie się w troskliwego wujka, który kupuje szamę i napitek.
    « Ostatnia zmiana: Września 04, 2009, 17:36:23 wysłana przez Havik »