Nad czym teraz pracujesz? Mamy szansę na jakieś screeny?
Nad kilkoma różnymi rzeczami. Dorabiam modele, których mi brakuje, poprawiam błędy w starych skryptach, męczę się z ekwipunkiem. Co do tego ostatniego, to dopiero dzisiaj się przekonałem, jak idiotyczny jest w tej grze system zarządzania przedmiotami podczas bitwy. Otóż jak wszyscy wiemy można w walce podnieść broń, którą upuści wróg (my upuszczamy swoją). Sęk w tym, że ta nowa broń nie trafia do ekwipunku postaci, tylko jest przechowywana gdzieś indziej (Nobla dla osoby, która wie gdzie - ale o tym za chwilę...). Najstraszniejsze jest to, że w momencie, gdy skorzystamy ze skrzynki z ekwipunkiem, to przedmioty się resetują. Czyli nie ważne gdzie zostawiliśmy swój unikalny dwuręczny miecz, z którym zaczęliśmy walkę, bo nagle drugi jego egzemplarz pojawi nam się magicznie w dłoniach, a broń, którą zwinęliśmy zabitemu wrogowi i targaliśmy za sobą przez pół planszy, nagle w równie magiczny sposób wyparuje... W ten sposób resetuje się również amunicja, co jest wybitnie debilne, bo wystarczy mieć przy sobie jeden kołczan strzał i stać blisko skrzynki, a na całą bitwę mamy zapewnioną nieograniczoną ilość strzał.
Próbowałem dziś z tym coś zrobić i dać możliwość wyrzucania przedmiotów oraz dodać dwa miejsca na przedmioty na wierzchowcu, by mieć np. zapasowe kołczany pod ręką. Wszystko by działało, gdyby nie to przeklęte przechowywanie gdzieś przez grę informacji na temat przedmiotów aktualnie noszonych. Jeśli znajdę gdzie to jest, to wszystko będzie ładnie działać. Szkoda tylko, że nie mam pomysłu gdzie zacząć poszukiwania. ;P Trzeba będzie popytać mądrzejszych...
A screenami mogę rzucić. Nigdy więcej "francisek" dla Nordów!