Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328828 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UNCUREABLE MANIACK
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #420 dnia: Czerwca 06, 2009, 11:03:26 »
    KonqbenT, ja też jestem zapalczywym Swadianinem i boję się rzędu włóczni, pik i glewi wycelowanych w moją gromadę rycerzy. Dlaczego? Jeśli uważasz, że Rhodocy nic poważniejszego jeździe zrobić nie mogą, to twój poziom trudności gry oscyluje w ok. 30-50%. Zagraj sobie chociażby na 80% (możliwość wyjścia bez save'u), to zobaczysz, co dobrze ustawionych 20 sierżantów potrafi zrobić z mozolnie szkolonymi rycerzami. Dlatego swojej piechocie (nordyccy huskarle i weterani, oraz rhodoccy i swadiańscy sierżanci) zaatakować dziadów od frontu, a kawalerii każe jechać za mną i uderzam w szeregi wroga od tyłu (w momencie, kiedy moja piechota jest ok. 20m od celu). Wtedy mamy o wiele niższe straty, chociaż i tak mogą być dotkliwe.
     Proponowałbym podwyżenie terenów Rhodockich, aby byli trochę trudniejsi do pokonania, bo byle taktyk może ich zgnieść przy dobrym podejściu na równinach. Niech zachowają swoje usposobienie "obronne", żeby trudniej było zająć ich tereny.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #421 dnia: Czerwca 06, 2009, 11:07:15 »
    No wspominając już o ich sile w trakcie obrony warowni...

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #422 dnia: Czerwca 06, 2009, 11:20:54 »
    No wspominając już o ich sile w trakcie obrony warowni...
    No a jak... Taki rhodocki strzelec zabije z kuszy w pojedynkę powiedzmy dwóch ludzi, a trzeciego zasieka mieczem. To trochę głupie jak dla mnie. Żaden inny strzelak, łucznik, kusznik czy rzucacz (rzutnik???) nie ma takich walorów obronnych, jak rhodocki sharpshooter. Kolczuga+wielka tarcza. Bardzo rzadko udaje mi się zabić takiego w polu w czasie szarży jednym uderzeniem. Nie wiem, czy tak mi się wydaje, czy tak jest, ale ich "broń się nie ima".

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #423 dnia: Czerwca 06, 2009, 11:36:36 »
    Jedną z pierwszych zmian były zmiany w jednostkach. Np. swadiański rycerz gdy straci swego konia, to tak, jakby odciąć mu rękę (wreszcie będzie sens szkolenia swadiańskiej piechoty), khergiccy łucznicy już nie mają takich szybkich koni (choć i tak swadianie będą mieli biedę ich dogonić), rhodocy są bardziej zabójczy w posługiwaniu się włóczniami, co powinno nieco ostudzić tych, którzy zamierzają szarżować konno wprost na nich (a dodatkowa gałąź pikinierów dodatkowo powinna świetnie sprawdzać się przeciw konnicy), zaś ich kusznicy nie mają już pawęży. W sumie praktycznie żadna dedykowana jednostka strzelająca nie posiada już potężnego uzbrojenia ni tarcz, bo to traciło sens przy oblężeniach, gdy jeden strzelec mógł wstrzymywać opór atakujących dłużej, niż np. sierżant, który tarczy nie miał.

Może kiedyś dokładnie rozpiszę wszystkie zmiany, ale możecie sobie też zerknąć do opisu moda Native Improved (Cremo), na krótym się w dużej mierze wzorowałem, a będziecie mieć ogólny obraz zmian - http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,46535.0.html

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #424 dnia: Czerwca 06, 2009, 12:03:35 »
    A ja dodałbym coś dla piechoty, chodzi mi o to żeby było łatwiej "ściągnąć" jeźdźca.
    Bo mamy sytuacje w której kawaleria jedzie na piechotę, trzeba ich zatrzymać, później ubić miliardem uderzeń w konia, tym bardziej jeżeli jest pancerny. Oczywiście można podskoczyć, uderzyć i go zabić 1 uderzeniem wykorzystując jego własną szybkość.
    Ale gdyby tak dać taką możliwość bez skoku? Wiem, że czasami się udaje, ale jak dla mnie za rzadko.
    Mam na myśli oczywiście długą broń, 2h miecz, topór (włócznia to wiadomo) a nie zwykłe miecze z zasięgiem 80.

Poza tym, kiedy mniej więcej wyjdzie ten mod?

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #425 dnia: Czerwca 06, 2009, 13:21:20 »
    A ja dodałbym coś dla piechoty, chodzi mi o to żeby było łatwiej "ściągnąć" jeźdźca.
    Bo mamy sytuacje w której kawaleria jedzie na piechotę, trzeba ich zatrzymać, później ubić miliardem uderzeń w konia, tym bardziej jeżeli jest pancerny. Oczywiście można podskoczyć, uderzyć i go zabić 1 uderzeniem wykorzystując jego własną szybkość.
    Ale gdyby tak dać taką możliwość bez skoku? Wiem, że czasami się udaje, ale jak dla mnie za rzadko.
    Mam na myśli oczywiście długą broń, 2h miecz, topór (włócznia to wiadomo) a nie zwykłe miecze z zasięgiem 80.

Poza tym, kiedy mniej więcej wyjdzie ten mod?
    Nie rozumiem? Przecież każda frakcja będzie miała żołnierzy najlepszych w jakiejś dziedzinie. Jeśli chcesz mieć kogoś skutecznego przeciwko kawalerii, to bierz Rhodoków. I tak piechota innych frakcji też posiada czasami włócznie, więc nie widz problemu.
     Daedal, zmieniłeś już ludność spacerującą po lokacjach na bardziej pasującą do klimatu?

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #426 dnia: Czerwca 06, 2009, 13:26:04 »

Nie wiem o co ci chodzi, teraz jest dobrze, mając włócznie czy lance bez problemu zabijam jeźdźca, a jak byś chciał małym mieczykiem zabijać jeźdźca jednym ciosem to wybacz ale takie rzeczy to tylko w erze.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #427 dnia: Czerwca 06, 2009, 14:28:39 »

Nie wiem o co ci chodzi, teraz jest dobrze, mając włócznie czy lance bez problemu zabijam jeźdźca, a jak byś chciał małym mieczykiem zabijać jeźdźca jednym ciosem to wybacz ale takie rzeczy to tylko w erze.

Właśnie nie małym i nie koniecznie jednym ciosem, miałem na myśli 2h.
    Chodzi mi o sytuacje podczas której 6 - 7 full ulepszonej piechoty zabija swadiańskiego zbrojnego kilka sek...
    No, ale dobra..
    Więc kiedy to ma wyjść?

Offline Vec

• Użytkownik
    « Odpowiedź #428 dnia: Czerwca 06, 2009, 14:46:29 »
    Witam.
    Zdaję sobie sprawę, że mnie zaraz wszyscy zjecie, zdaję sobie sprawę ile pracy włożył autor w ten mod i chwała mu za to, ale mimo to perfidnie wjadę offtopem, bo mod zapowiada się znakomicie. :)
    Nie widzę jakiejkolwiek przewidywanej daty premiery, więc chciałbym się dowiedzieć ile "mniej-więcej" potrwa jeszcze dopieszczanie moda? Miesiąc/dwa/trzy/pół roku/rok? Wiem, że nie da się określić dokładnej daty, ale również prosiłbym o pominięcie odpowiedzi "wyjdzie jak zrobię".

podrawiam.

OMG było już setki razy(a może i tysiące) , puki mod nie będzie ukończony to daty premiery nie będzie. Zobacz co Daedalus zrobił i sam sobie oszacuj bo ja powiem ci tyle, mogę czekać i chiński rok, ważne by nie było bugów.
    Z tym czekaniem nie mogę się z Tobą nie zgodzić. :) Wybacz, może było to i tysiące razy, ale najzwyczajniej nie mam czasu czytać kilkudziesięciu stron. Troszkę o modowaniu wiem, wiem jak wku**iają pytania kiedy wyjdzie, dlatego uprzejmie ostrzegłem, że wjadę offtopem.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2009, 19:03:40 wysłana przez Vec »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #429 dnia: Czerwca 06, 2009, 15:50:55 »
    OMG było już setki razy(a może i tysiące) , puki mod nie będzie ukończony to daty premiery nie będzie. Zobacz co Daedalus zrobił i sam sobie oszacuj bo ja powiem ci tyle, mogę czekać i chiński rok, ważne by nie było bugów.

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Czerwca 06, 2009, 17:59:03 »
    Trzeba zaznaczyć, że

1. Moder by powiedział jakby był skończony mod lub jego beta, alfa.
    2. Moderzy nienawidzą poganiania i pytań kiedy będzie skończony mod.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #431 dnia: Czerwca 06, 2009, 18:28:08 »
     Wpadłem na pewien pomysł, Daedal. Wcześniej pisałem o tym, żeby terytorium Rhodoków było górzyste, aby gracz wiedział, z kim zadziera atakując ich. Może dodałbyś im do drzewka rozwoju górali prezentowanych wcześniej? Byłoby to bardzo fajne urozmaicenie.
     Dobrze by było posiadać w party od samego początku gry towarzysza, który opowiadałby nam o Calradii w czasie przejazdu przez nią. Dałoby się tak zrobić?

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Czerwca 06, 2009, 18:42:18 »
    To mógłby być jakiś stary dziadek nie biorący udziału w walce i leczący nas po bitwie. To by było też wyjaśnieni dlaczego mamy god moda.Przynajmniej po części :}.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #433 dnia: Czerwca 06, 2009, 18:49:29 »
    A po drugie we dwóch zawsze raźniej się podróżuje :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline KonQbenT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #434 dnia: Czerwca 06, 2009, 20:30:37 »
    jestem za tym aby był bohater - "góral" ale nie jednostki górali w frakcji Rodhoków. Dobre były by wolne jednostki góralskie na terenach górzystych Rodhoków. Nie wypada tak mieszać w modzie ....ale to tylko moje zdanie ....