Na starcie wyjaśnię że jestem laikiem. Bardzo spodobała mi się ta gra, lecz równie bardzo szybko znudziła, a kiedy przypadkiem znalazłem ten temat postanowiłem go sobie śledzić.
Zauważyłem że wypowiadają się non-stop wkoło te same osoby więc może wprowadzę trochę świeżości. Nie grałem jeszcze w żadnego innego moda.
Ściągnąłem mapę z linka, który podał Daedalus. Były tam dwa pliki *.txt, a spodziewałem się jakiś graficznych, ale kij z tym. Po włączeniu nowej mapki zauważyłem że zmieniają się w sumie szczegóły terenu, jest dodanych sporo drzewek, kilka jeziorek no i zmienionych parę wzniesień. Ogólnie ta sama koncepcja mapy co default, tylko bardziej szczegółowa.
U mnie miasto Tulga znajdowało się na jeziorku ( tak, na nim. Wyglądało jakby miało być na brzegu, jednak było tak jakby za bardzo na brzegu ) i nie mogłem do niej dojść.
Zamek Tilbaut i wieś Jamiche leżna NA górach i nie mogę do nich się dostać. Zamek Jamiche podobnie ale nie jestem pewien w 100% bo wygląda jakby można było dojść, jednak jakoś nie mogę.
Moim zdaniem, ukształtowanie terenu jest generowane trochę zbyt „górzyście”. Próbowałem walczyć wielokrotnie na jednej górze, schodząc z niej w dół o trochę po każdej walce. Bezpośrednio w górach jest naprawdę stromo. Jednak w default też jest stromo no i takie walki się raczej rzadziej zdarzają. Z kolei na równinach nie jest tak płasko jak mogło by się wydawać patrząc na mapę świata.
Screeny:
RÓWNINA GÓRY

W temacie gdzie ktoś udostępnia tą mapę którą zapodał Daedalus w linku, koleś pokazał screeny gdzie ma użyte inne tekstury mapy. Wyglądają całkiem fajnie ( może trochę za ciemne, ale można by inne znaleźć, ewentualnie rozjaśnić ) i wg mnie dużo bardziej by urozmaiciły mapkę w połączeniu z tym w linku.
Przykłady [obrazki]:
1:
http://i538.photobucket.com/albums/ff350/buzbybadman/mb2.png2:
http://www.painbringer.com/gallery/M&B/M&B-HD-world_screenshoot01.jpg* * *
Wracając jeszcze do tej dyskusji na temat quick-jumpów.
Moim zdaniem łażenie w te i we w te po tych wszystkich wsiach może i jest w jakimś stopniu klimatyczne i realistyczne, ale to jest zły tok myślenia. Powtarzanie w kółko tej samej czynności, która jest zwykłe chodzenie jest po prostu nudne i męczące. Może jeszcze tak zmienić czas chodzenia na mapie, żeby od Tulgi do Tihr dochodziło się np. w 2 tygodnie ? No co, przecież to będzie jeszcze bardziej klimatyczne i realistyczne. Gdyby w tej grze chodzenie i szukanie wieśniaków było głównym wątkiem to rozumiem, ale tak nie jest. Ja od gry oczekuję wspaniałych walk, zdobywania zamków, budowania oddziału, rozwijania postaci a nie biegania po wsiach. Opcja toggle też jest bezsensu. Jeżeli ktoś będzie chciał wyruszyć na wieś to po prostu nie naciśnie tego quick-jump buttona :/
* * *
EDIT:Przypomniało mi się jeszcze coś. Daedalus robi tego moda dopiero kilka miechów. Dla przykładu przytoczę takiego kolesia, który robił mapę do Age of Wonders: Magia Cienia przez 5 lat i podobnnie jak Sławek, robił to samemu i sam musiał ją testować. Poprostu mapę, żadnych modyfikacji gry ;)
(dla ciekawych: Marlene's Lachen. Mapa dluższa od całej kampanii ;D )