Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329027 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorian001

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #495 dnia: Czerwca 12, 2009, 11:20:06 »
    Mógłbyś w każdym mieście zrobić burdel, w którym dziewczyny poprawiały by morale wojska,
    I wprowadzić rekrutacje żołnierzy w miastach, która zależała by np. od rozbudowanych w danym mieście koszar,stajni czy strzelnicy.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #496 dnia: Czerwca 12, 2009, 11:24:44 »
    Nie wiem czy zauważyliście ale zbroja płytowa jest trochę źle zrobiona, np. gdy nasz rycerz schyla się to widać wielką czarną szparę między dwoma częściami zbroi... Przydałoby się to jakoś zmienić...

Obejrzę to, może po prostu wystarczy zmienić nieco UVmapping.

A co do turnieji... z tego co zauważyłem na screenach Daedalusa to nie wiem jak to możliwe aby pokonać rycerza w zbroi płytowej DREWNIANYM mieczem... Co do historii to rycerze w turniejach walczyli normalnymi, żelaznymi mieczami...

No w sumie... Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi.

Przydałoby się zrobić kilka możliwych formacji i pododdziały

Na tę chwilę nie da rady.

Wracając jednak do mapy z lordami, czy będzie ona dostępna w każdej chwili czy może tylko w zamkach/miastach? Bo wydaje mi się, że jest dużym ułatwieniem i dobra opcją byłoby coś takiego, że pokazywałaby naszych lordów i lordów wroga pod warunkiem, że byliby w okręgu naszej wioski/naszego zamku/miasta lub lordów lub.. patroli - wtedy miałby sens wysyłanie patroli na dane tereny.

Mapa będzie od pewnego momentu dostępna przez cały czas. Ilość informacji, których dostarczy mapa, będzie zależna od kilku czynników.

A wracając do patroli, jest tu taka opcja?

Można stworzyć patrol za pomocą jednego z towarzyszy (bohaterów). Niestety nie ma możliwości wprowadzenia ograniczenia wielkości oddziału. Innymi słowy - bohater może mieć ograniczenie do 20 ludzi w oddziale, ale bez problemu możesz dać mu i 200, bo nie istnieje rzeczywiste ograniczenie, które blokowałoby Ci możliwość dania mu jednostek. Można za to dodać skrypt (a właściwie już chyba taki jest), który z czasem redukuje liczebność jednostek, gdy ich liczba przekracza maksymalny rozmiar oddziału.

Choć z drugiej strony... Mam pomysł, jak można by to ominąć i wprowadzić takie rzeczywiste ograniczenie. Obejrzę, czy wykonalny. ;)

A jak wygląda sprawa z teksturami do broni/zbroi? Szczerze mówiąc to jak dla mnie, to odpychająco wyglądają kolorowe rzeczy, zbytnio się świecące i nie pasujące do reszty, po prostu psują klimat tej gry.

Też nie lubię nadmiaru kolorów, dlatego staram się tonować nieco barwy, nakładając warstwę desaturacji i lekkiego przyciemnienia, by nie były zbyt jaskrawe i by gra nie wyglądała jak reklama proszku do prania. Aczkolwiek nie można też z tym przesadzać, bo wtedy robienie np. kilku kolorystycznych wersji pancerza zupełnie traci sens. Jednak o cukierkowość i sterylność bać się raczej nie trzeba. ;)

wiem ze modderzy nie cierpią takich pytań ale mógłbyś ocenić w % tak jak np.zrobił to Alkhadias?

Skoro wiesz, że nie cierpią, to po co je zadajesz? :> A na Twoje pytanie odpowiedziałem już jakiś czas temu:
    Cytat: Daedalus
    Ogólny postęp prac oceniam na bardzo zaawansowany. :P Ile to jest procent? Nie mam pojęcia. Nie mam również pojęcia jak miałbym to niby obliczyć. Zresztą co Wam po tym, jeśli napiszę np. 99%, gdy na ten ostatni jeden procent będziecie musieli czekać np. ponad miesiąc??? Jak mod będzie się zbliżał do etapu, że można będzie wydać wersję do testów, to z pewnością dam wcześniej znać. ;)

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #497 dnia: Czerwca 12, 2009, 12:02:58 »
    Nie jestem historykiem więc mogę sie mylić ale pod płytówki nie zakładano kolczug tylko skórzane kaftany specjalnie do tego celu przeznaczone.

Kaftany zakładano zawsze, kolczugi czasem też.

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #498 dnia: Czerwca 12, 2009, 12:54:03 »
    Jak się pod płytówkę włoży kolczugę to taki jakby mały bonus do obrony ciała, gdyż jak przebije płytówe to musi jeszcze przebić kolczugę. Mam pomysł, ale wątpie w jego wykonanie. Chodzi o dodatkowe miejsce na wszystko pod pancerzem, który byłby obok miejsca na pancerz, ale bez przesady. Można np. Włożyć płytówkę a w miejsce obok włożyć kolczugę i byłby dodatkowy bonus obrony. Włożyć można by było tylko kolczugi i kaftany. Wiem, że raczej niewykonalne ale fajnie by to wyglądało. Pozdro!

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 12, 2009, 12:58:40 »
    Jak się pod płytówkę włoży kolczugę to taki jakby mały bonus do obrony ciała, gdyż jak przebije płytówe to musi jeszcze przebić kolczugę. Mam pomysł, ale wątpie w jego wykonanie. Chodzi o dodatkowe miejsce na wszystko pod pancerzem, który byłby obok miejsca na pancerz, ale bez przesady. Można np. Włożyć płytówkę a w miejsce obok włożyć kolczugę i byłby dodatkowy bonus obrony. Włożyć można by było tylko kolczugi i kaftany. Wiem, że raczej niewykonalne ale fajnie by to wyglądało. Pozdro!
    Z tego co mi wiadomo to jest zhardkodowane i takie rzeczy raczej odpadają...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #500 dnia: Czerwca 12, 2009, 13:04:45 »
    Ja jeszcze zadam pytanie: da się jakoś wyodrębnić ubiór żeński (suknie itp), tak by płeć męska nie mogłaby ich włożyć? Wiem, że to "pierdółka", ale zawsze jakiś "smaczek".

Pozdrawiam!

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #501 dnia: Czerwca 12, 2009, 13:20:56 »
     Właśnie! Wkurza mnie, jak daję się pobawić bratu kompem i walczę potem z 20 ludźmi z 100 w sukience! (i jak jeszcze mi cycki odstają, to jest już masakra)

Offline Patriko97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #502 dnia: Czerwca 12, 2009, 13:45:49 »
    Mi też się to nie podoba, chociaż moge przyznać, że jak zrobie sobie postać to jej do twarzy w niebieskiej sukience :D
    Z tego co mi wiadomo to jest zhardkodowane i takie rzeczy raczej odpadają...

Tak jak myślałem.

Offline KonQbenT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Czerwca 12, 2009, 16:54:39 »
    Z tymi sukniami śmiesznie to wygląda :D . Mój bohater 52 lvl, renomy od cholery i 3/4 mapy w kolorze czerwonym mojej rebelii okazuje się byc transwestytą :D . Przydałoby się to poprawic.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #504 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:27:45 »
    To ja mam taki pomysl do @UP wypowiedzi.
    Mogla by byc taka machina obleznicza ktora ma "niszczyła" bramy miast/zamkow ?
    Chodzi mi ze albo by rozwalala góre i linki by sie przerwaly i dzwi by opadly, albo takie ze poprostu bvyla by w dzwiach wielka dziura :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #505 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:32:40 »
    A powiedzcie mi po co niby mam to poprawiać? Są w grze jakieś męskie jednostki, które ubierają się w sukienki? Ja nie widziałem. Więc to tylko zależy od gracza. Jeżeli ktoś ubiera swoją męską postać w damskie ciuszki, to już jego sprawa i jego gust.

Co do machin oblężniczy - było już o tym nie raz. Owszem, jest to wykonalne i owszem, mogę się tego podjąć. Jednak wtedy moda zobaczycie najwcześniej po wakacjach.

Offline Patriko97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #506 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:33:42 »
    (...) Chodzi mi ze albo by rozwalala góre i linki by sie przerwaly i dzwi by opadly (...)
    Jakby drzwi opadły to nic by to nie dało poza straconym głazem ;) Co do pomysłu też by się przydał. Bo wchodzenie do góry wymaga czasu, gdyż nasza postać chodzi po drabinie niczym żółw.

EDIT: Ups! Nie zobaczyłem posta Daedala.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #507 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:41:00 »
    Według mnie zbędna modyfikacja. Zauważcie ,że skoro gracze mogliby używać katapult to robiłby to również komputer a przy obronie nie byłoby tak różowo jeśli zauważysz lecący w twoją stronę głaz. Takim optymalnym wyjściem byłoby zmniejszenie oczekiwania na budowę wieży oblężniczej (choćby i 24h bez żadnego skila w inżynierii ,a ze skilami czas by szedł odrobinę w dół.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Patriko97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #508 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:54:54 »
    Przeprowadziłem testy i kiedy ma się skill enginer na maximum (czyli 10) to budowa wieży oblężniczej trwa 30 godz. Jak masz enginer na 0 to budowa trwa 60 godz. Jeśli chodzi o drabiny to na maksimum buduje się 2 godz. a przy zerowym enginer buduje się 9 godz. I realniej by było jakby tak zostało.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #509 dnia: Czerwca 12, 2009, 18:56:33 »
    Nave731 - NIE! To by było zupełnie nierealne, jakby jakiś kmieć mógł w dobę zbudować wieżę...

Daedalus - lepiej poczekać dłużej, a dostać świetny produkt, niż śpieszyć się i wydać dobry.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.