Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 130301 razy)

Opis tematu:

Offline Szakal

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • xyloreth
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 08, 2009, 17:41:57 »
    Mam ciekawy pomysł: Król mógłby nam dawać więcej kasy np 4000 w chwili gdy zdobywamy zamek a on nam go nie chce przyznać. Bp tyranie za 900 to pomyłka jakaś ;/

Otwierasz menus.txt w Modules/Native i szukasz tej linijki:

menu_requested_castle_granted_to_another 4096 You_receive_a_message_from_your_monarch,_{s3}.^^_'I_was_most_pleased_to_hear_of_your_valiant_efforts_in_the_capture_of_{s2}._Your_victory_has_gladdened_all_our_hearts._You_also_requested_me_to_give_you_ownership_of_the_castle,_but_that_is_a_favour_which_I_fear_I_cannot_grant,_as_you_already_hold_significant_estates_in_my_realm._Instead_I_have_sent_you_{reg6}_denars_to_cover_the_expenses_of_your_campaign,_but_{s2}_I_give_to_{s5}.'_ none 7 2031 1 1441151880758558722 522 3 1224979098644774912 144115188075856122 10 2322 2 3 1224979098644774912 2330 2 2 144115188075856361 521 3 1224979098644774913 144115188075856361 7 2322 2 5 1224979098644774913 2133 2 72057594037927942 900 2
    To znajdziesz na samym końcu:

"2133 2 72057594037927942 900 2"

Zmieniasz "900" na "4000" i zapisujesz. Od tej pory król zwróci Ci 4000 denarów. Możesz zmienić sobie na 1000, 10000 czy 100000000. Zadziała.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 08, 2009, 17:48:23 »
    Rety, to jest genialne ;]

Offline Danielos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 08, 2009, 18:07:26 »
    Oczekuję z utęsknieniem tego moda .
    Lecz mam nadzieję że jak robicie zatrudnianie lordów, to nie zapomnieliście o opcjii :wykupu"

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 08, 2009, 19:44:10 »
    Dlaczego w modzie lordowie mają być płatni? Przecież jak my zostajemy czyimś lordem nie dostajemy kasy :/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 08, 2009, 20:16:39 »
    Dostajesz lenno. Chyba że sam usilnie się starasz o przyjęcie do frakcji i służenie królowi - wówczas nagrodą jest sama służba.

W momencie gdy jakiś wieśniak (czyt. Gracz), który zdobył troszkę kasy, by opłacić własnych najemników, napadnie na czyjeś lenno, zdobędzie je i ogłosi się królem nowego państwa, to jak myślisz - szlachcice będą na niego przychylnie patrzeć i z chęcią ruszą, by mu służyć?

Nowych lordów (jeśli w ogóle się pojawią , bo obecnie zastanawiam się nad sensem ich wprowadzenia), będzie można nająć tylko kilku, za grubą kasę i na specjalnych warunkach. Zastanawiam się też nad sporymi ograniczeniami dostępu gracza do rekrutacji nowych jednostek na początku gry, gdyż obecnie jest za łatwo (i bez sensu. Grupa wieśniaków chętnie opuszczająca swój dom i wyruszająca - nieraz na pewną śmierć -  za jakimś ubogim nieznajomym, przybyszem nie wiadomo skąd? WTF?). Nie będzie sielanki.

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 08, 2009, 20:17:27 »
    (...)
    A po co, skoro coś takiego banalnie jest napisać? To raptem dwie linijki kodu.
    W sumie można eksportować tą wartość z zaimplementowanego Battle Morale i po prostu wyrzucić ją z innymi statami bitwy.

Offline Amdir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 09, 2009, 17:30:46 »
    Nowych lordów (jeśli w ogóle się pojawią , bo obecnie zastanawiam się nad sensem ich wprowadzenia), będzie można nająć tylko kilku, za grubą kasę i na specjalnych warunkach.

Powiem szczerze, że z nie małym zainteresowaniem przeczytałem cały ten wątek, ciesząc się na nowy, naprane ciekawie się zapowiadający mod, a tu po powyższej wypowiedzi mina mi zrzedła. Dla mnie najistotniejszym brakiem "podstawki" jest właśnie brak możliwości stworzenia własnego królestwa a do tego posiadanie wasali w postaci lordów jest IMHO nieodzowne. Planowane wprowadzenie możliwości rekrutacji lordów w RES byłą dla mnie istotnym elementem (jeśli nie kluczowym). Ewentulana możliwość usunięcia tej modyfikacji mocno mnie zasmuciła i "oburzyła", niemniej po przeczytaniu twojej argumentacji Daedalus stwierdzam, że w pewnym utrudnieniu werbowania lordów coś jest. :-]

Osobiście możliwość rekrutacji uzależniłbym od sławy naszego bohatera. Myślę że gdy postać osiągnie sławę powyżej 1000 to już nie jest zwykłym wieśniakiem z kasą tylko liczącym się kolesiem i do takiego z chęcią mogą przyłączyć się inni. Pomysł z płaceniem "grubej kasy" lordom wydaje mi się w takim przypadku chybiony bo analogicznie do naszej postaci dostają od ciebie lenno. Skoro jak wcześniej pisałeś Lordowie sa nowi (nie rekrutujesz istniejących) to mogą oni być taki samymi dorobkiewiczami jak ty. :-)
    Tak samo liczbę możliwych do zwerbowania Lordów tez uzależniłbym od sławy (i oczywiście od ilości własnych lenn bo nikt się nie przyłączy do postaci "za piękne oczy")
    Innym sposobem rekrutowania lordów jest rozwinięcie pomysłu robienia kapitanów z własnych towarzyszy i właśnie z nich rekrutować lordów. Z tego powodu przydałaby się większa liczba tych NPC'tów "przybocznych" ale jak czytałem planujesz wprowadzić kilku forumowiczów do gry wiec jest "jak znalazł" :-)

A teraz i innej beczki, (miałem to napisać już wcześniej). IMHO przydała by się możliwość większej rozbudowy włości (elementów wiosek, zamków) by zwiększyć np. dochód z nich. Do zwiększenia koniunktury we wioskach przydałoby się np. powiększenie pól, spichlerze, kuźnia, zagroda dla bydła (w tym przydatku mogłaby się zwiększać liczba bydła we wiosce). W zamku przędzalny sie pac treningowy dzikie któremu (po woli) wzrastało by doświadczenie niestacjonującej załogi bo obecnie to robią to co nasi politycy - biorą kasę i bija piane. By zwiększyć dochód z zamku można by wprowadzi możliwość budowy posterunku mytnika. Pewnie w miastach tez by się coś przydało ale ze takowego jeszcze nie posiadam wiec nie wiem. :-)

Pozdro
    "Wycięcie wroga w pień to droga strategii i nie ma potrzeby, aby ją długo i mądrze rozważać."
    - Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów, Księga Wiatru

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 09, 2009, 19:57:04 »
    Nowych lordów (jeśli w ogóle się pojawią , bo obecnie zastanawiam się nad sensem ich wprowadzenia), będzie można nająć tylko kilku, za grubą kasę i na specjalnych warunkach.

A będzie można rekrutować starych lordów? (czyt. z innych królestw)

Zastanawiam się też nad sporymi ograniczeniami dostępu gracza do rekrutacji nowych jednostek na początku gry, gdyż obecnie jest za łatwo (i bez sensu. Grupa wieśniaków chętnie opuszczająca swój dom i wyruszająca - nieraz na pewną śmierć -  za jakimś ubogim nieznajomym, przybyszem nie wiadomo skąd? WTF?). Nie będzie sielanki.

Można zrobić tak, że dopiero po zdobyciu relacji na poziomie 15++ wieśniacy będą chcieli do nas dołączyć?. Ilość tych wieśniaków powinna zależeć od naszej reputacji.

Offline Lucash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 09, 2009, 20:07:57 »
    Witam wszystkich,
    Uważnie obserwuję ten wątek i mam kilka pytań/sugestii:

1.Czy bedzie jakikolwiek system zarzadzania lordami tj. ( np. w Armed Rebalance mozna było rozkazac aby lord podażał za nami, patrolował jakis teran, stacjonował w zamku, lub wyruszył na rajd, tyle że aby móc wydac mu polecenie trzaba było go spotkac)
    2.Czy powstanie może jakis system polecen typu lisciki? (dokładnie taki jak dostajemy od króla gdzy mu służymy)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 20:22:30 wysłana przez Lucash »

Offline Pioter17

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 09, 2009, 22:06:08 »
    Witam.
    Losy modu obserwuje już ładne kilka tygodni i zasmuciła mnie wieść o prawdopodobnych ograniczeniach zarządzania "lordami".

W momencie gdy jakiś wieśniak (czyt. Gracz), który zdobył troszkę kasy, by opłacić własnych najemników, napadnie na czyjeś lenno, zdobędzie je i ogłosi się królem nowego państwa, to jak myślisz - szlachcice będą na niego przychylnie patrzeć i z chęcią ruszą, by mu służyć?

Przeważnie żeby się wybić i wykoksać postać na początku dołączamy się do jakiegoś królestwa no i w imię miłościwie panującego rekrutujemy ludzi no i w tym niema nic nienormalnego.
    Zdobywanie zamków , miast dopiero się zaczyna gdy mamy w miare liczne i dobrze wyszkolone wojsko co za tym idzie mamy w swoim ręku realne narzędzie władzy.
    Jako że niezależnie od epoki ludzie są różni pod względem mentalności to i na pewno w średniowieczu nie żyli tylko rycerze/szlachcice czyści jak łza(Bóg, honor, ojczyzna i itp), były też na pewno jednostki pragnące władzy której przy panującym ustroju nigdy by się nie "dorobiły", biedniejsze rycerstwo które by chciało awansować społecznie lecz król im bogactw nie da, podróżnicy z innych krajów szukający przygód i bogactw.
    Właśnie tacy ludzie logicznie i realnie mogli by stanowić materiał na naszych "lordów" czyli inaczej mówiąc samodzielnych jednostek podległych dysponujących posiadłościami, żadne szlacheckie pochodzenie nie jest potrzebne tylko umiejętności dziś wiemy że błękitna krew to ściema :)

Gdybyśmy zostali wierni królowi może warto by było zwiększyć nagrodę jak król nie przyzna nam zamku(wiem że jest napisane jak to zrobić ale samodzielna ingerencje traktuje jako cheat) bo te 900 to  jest opłacalności poniżej zera , szkoda wojska.

Nowych lordów (jeśli w ogóle się pojawią , bo obecnie zastanawiam się nad sensem ich wprowadzenia), będzie można nająć tylko kilku, za grubą kasę i na specjalnych warunkach. Zastanawiam się też nad sporymi ograniczeniami dostępu gracza do rekrutacji nowych jednostek na początku gry, gdyż obecnie jest za łatwo (i bez sensu. Grupa wieśniaków chętnie opuszczająca swój dom i wyruszająca - nieraz na pewną śmierć -  za jakimś ubogim nieznajomym, przybyszem nie wiadomo skąd? WTF?). Nie będzie sielanki.

Tak jak pisałem jak bym żył w tamtych czasach to było by mi obojętnie czy mój "lord" jest z rodu jakichś niebiesko krwistych, z wieśniaków czy też może z biednego rycerstwa byle spełniał swoją role.
    Myślę że takich chętnych kandydatów nie było by ciężko znaleźć w rzeczywistości bo jak ktoś daje posiadłości  za free i oczekuje tylko wierności i pomocy militarnej w zamian za dostanie życie to nie jest wysoka cena.

Proszę pomyśl nad tym Daedalusie, nie twórz "zamkniętego" systemu lordów bo jedno co najpiękniejsze w tej grze to swoboda.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    « Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 11, 2009, 16:36:45 »
    http://www.nieczar.civ.pl/helmy.htm  mam nadzieje ze przyda sie do tworzenia modeli nowych hełmów

Dzięki, fajny spis. Dodałem do zakładek. :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2009, 16:47:36 wysłana przez Daedalus »

Offline lordyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 11, 2009, 18:04:07 »
    trochę zaniepokoiłem się wzmianką o upadku werbowania lordów
    werbowania z jednej strony ułatwia rozgrywkę a z drugiej uatrakcyjnia ją , robi przyjemniejszą - czujemy się  już nie tylko jakimiś rycerzami rebeliantami , ale faktycznymi suzerenami- możemy rozdawać lenna- to jest coś :)- dlatego uważam , że powinni być

inna sprawa  to oczywiście ich werbowanie- czy werbowanie za grubą kasę jest dobre?
    a może uzależnić werbowanie lordów i ich ilość od reputacji: np 200 reputacji- można werbować 1 lorda, 400 - 2 itp- byłoby to nawet trochę zgodne z historią- często pod skrzydłami suzerena chowali się panowie , którzy z czasem dorabiali się swoich fortun , zrobiłoby się to nawet logiczne- jesteś bardziej sławny = więcej ludzi chce być przy tobie
    oczywiście to tylko moja sugestia

podobna sprawa z werbowaniem wieśniaków- uzależnić to także od reputacji:
    100- daje 1 wieśniaka
    200- 2
    itp- oczywiście wartości do ustalenia przez twórce- tu przykładowe
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2009, 18:06:01 wysłana przez lordyp »

Offline Majornik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 11, 2009, 18:25:07 »
    Fajne byłoby robienie takiej feudalnej zależności Ty- suzeren , Twoi wasale, którzy mają swoich wasali xD To byłoby coś:P

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 11, 2009, 19:29:24 »
    Witam, witam i o zdrowie pytam. Wszyscy zdrowi? To do rzeczy :)

Przeczytalem, zrozumialem i sie usieszylem, czym? Ano tym powstajacym modem. Ale ostatnia wypowiedz autora naprawde sprowadzila mnie z chmur na ziemie i to dosc brutalnie.

JAK TO NIE BEDZIE MOZNA NAJMOWAC LORDOW?!?!?!?!

Ach...od razu lepiej :)

W interesie swoim i wielu osob prosze o umieszczenia w tym modzie tej funkcji. Dlaczego? Ja osobiscie gdy tylko dostalem w lapki M&B to juz sobie wyobrazalem, jak bede rzadzic wlasnym krolestwem...a tu dupa, zawiodlem sie...nawet bardzo. Byc jakims nedznym buntownikiem... Przeciez nie da sie samemu zarzadzac jakims wiekszym panstwem, miasto + 2 zamki, no dobra, ale 3 miasta + 10 zamkow? Nie wliczajac wiosek. Nie da sie byc wszedzie naraz, nie mowiac juz o kosztach utrzymania takiego garnizonu.

Nie rob tego, zastanow sie, raz, dwa razy...walnij w cos glowa, moze przejdzie :)

Przykladowy bohater poboczny (pozniej dopisze ekwipunek, cechy i wyglad, narazie tylko historia)

Viktus byl synem drobnego kupca i prostej wiesniaczki. Od malenkosci nie zdradzal oznak inteligencji, totez ojciec zrezygnowal z prob uczenia go sztuki handlowej, zamiast tego wyslal go do dosyc taniej szkoly miecza. Ojcu zaczelo sie powodzic w interesach, co roku ich majatek sie powiekszal. On zas siedzial w szkole miecza, gdzie nie wyroznial sie niczym szczegolnym. Spedzil w niej trzy lata, nauczyl sie calkiem niezle machac roznym zelastwem, jednak wyrzucono go, za zabicie instruktora na cwiczeniach. Viktus nie rozumial tego, przeciez nauczyciel kazal mu walczyc z nim tak, jak z najwiekszym wrogiem. Wrocil do ojca, a ten zaczal go wykorzystywac, nasylajac na dloznikow i ochraniac karawany. Jego rodzina podjela decyzje o przeniesieniu sie na farme, by tam bezposrednio zarzadzac interesem. Jednak podczas przeprowadzki, oddzial bandytow napadl ich, zabil eskorte, ciezko ranil Viktusa, a jego matke uprowadzil, wraz z cenniejszymi rzeczami. Ojciec wrocil do miasta i tam sprzedal wszystko, a za uzyskane pieniadze oraz niewielki rodzinny majatek zwerbowal mala armie najemnikow, ktora poprowadzil za bandytami, by odzyskac zone. Viktus nie mogl mu towarzyszyc, byl ciezko ranny. Zbieranina najemnikow, ktora nieudolnie dowodzil ojciec, wpadla w zasadzke i zostala wycieta w pien przez tych samych bandytow, zdardzajacych niezwykla dyscypline, umiejetnosci i uzbrojenie. Viktus dowiedzial sie o tym od jednego z najemnikow, ktory zdolal uciec. Gdy dotarl do miasta, z ktorego wyruszyli (a bylo to Sargoth) Viktus byl juz niemal zdrowy. W przyplywie szalu i rozpaczy zabil ocalalego najemnika, jednak nim to sie stalo, dowiedzial sie, ze czlowiek ktory dowodzil bandytami jest mezczyzna w srednim wieku, dosc wysokim, czarnowlosym, z gesta broda i bez lewej reki. Postanowil odszukac tego czlowieka i zemscic sie.

Rozumiem, ze bywalcy forumowi maja pierwszenstwo, ale gdybys znalazl troche czasu i checi to...ekhm, no wiesz ;)

Offline JunAsai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 11, 2009, 20:53:25 »
    Hey. Śledzę temat od dawna i niektóre rzeczy co tutaj ludzie proponują bardzo mnie bawią. Ale nie o tym chciałem mówić.

Ja w sumie zarejestrowałem się tylko i wyłącznie dla tego, że dojrzałem pewną niedorzeczność, którą "napiętnował", że tak powiem, mój poprzednik. W/w osoba ma rację. Nie wiem czy swoim towarzyszom, którym można dawać armie itp. będzie mogła dostawać lenna ale jeśli nie... To nie widzę tutaj przyszłości dla naszego królestwa. Jak dla mnie Lord powinien być. Może nie tyle ile u innych władców. Niektórzy mają nawet po 15/20. Nam wystarczy max 7. I w sumie nie do walki a do spraw administracyjnych w królestwie. Niech będą drodzy. Będzie powód do nawiedzania wiosek przeciwników, atakowania karawan.

A i może wyjdzie, że to naiwne ale czy dałoby radę wcisnąć do gry postać, którą opisałbym po uzyskaniu odpowiedzi pozytywnej? I tak mniej więcej "krótka" historyjka ile miałaby zawierać? Dać też linie dialogowe?

Liczę na rychłą odpowiedź, komentarz do tego postu. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam, Jun.