Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129533 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 11, 2009, 21:57:59 »
    A będzie można rekrutować starych lordów? (czyt. z innych królestw)

Na dzień dzisiejszy - nie. I raczej tego nie zmienię.

Można zrobić tak, że dopiero po zdobyciu relacji na poziomie 15++ wieśniacy będą chcieli do nas dołączyć?

Właśnie coś takiego chciałem zrobić. Oczywiście dotyczyło by to tylko wiosek, które nie należą do frakcji, którą wspieramy.

1.Czy bedzie jakikolwiek system zarzadzania lordami?

Już jest. A planuję to rozwinąć i dodać kilka osób - doradców - które pomagałyby w zarządzaniu królestwem. Byłyby to osoby takie w połowie tylko istniejące - podróżowałyby z nami cały czas, ale nie zajmowałyby miejsca w oddziale i nie brały udziału w walkach. Zamiast zwykłych tekstowych menusów mielibyśmy np. seneszala lub marszałka i poprzez rozmowę z nimi zarządzało by się własnym państwem.

2.Czy powstanie może jakis system polecen typu lisciki?

Patrz wyżej.

Zastanawiałem się też nad próbą napisania czegoś takiego, że faktycznie musielibyśmy wysłać posłańca z wiadomością. Wybieralibyśmy jednego żołnierza, a ten odłączałby się od oddziału i podróżował do wskazanego miejsca, czy też lorda, z rozkazami. Gdyby po drodze został napadnięty, to rozkazy oczywiście by nie dotarły. Nie wiem jednak, czy to jest (dla mnie) wykonalne. Na razie się z tym nie bawię.

JAK TO NIE BEDZIE MOZNA NAJMOWAC LORDOW?!?!?!?!

Napisałem tylko, że się zastanawiam nad sensem ich wprowadzenia, a nie, że ich nie będzie. :P Będą, bo za dużo już rzeczy pod nich przygotowałem i głupio byłoby to wszystko usuwać. Planuję jednak zupełnie zmienić sposób, w jaki są najmowani, by trochę urozmaicić rozgrywkę i dodać tym lordom trochę... hmm... głębi. Nie będą to, jak w innych modach, jakieś nieokreślone postacie, które najmuje się masowo. Chcę, żeby gracz się do nich przywiązywał jak do towarzyszy w drużynie.

Jako że niezależnie od epoki ludzie są różni pod względem mentalności to i na pewno w średniowieczu nie żyli tylko rycerze/szlachcice czyści jak łza(Bóg, honor, ojczyzna i itp), były też na pewno jednostki pragnące władzy której przy panującym ustroju nigdy by się nie "dorobiły", biedniejsze rycerstwo które by chciało awansować społecznie lecz król im bogactw nie da, podróżnicy z innych krajów szukający przygód i bogactw.
    Właśnie tacy ludzie logicznie i realnie mogli by stanowić materiał na naszych "lordów" czyli inaczej mówiąc samodzielnych jednostek podległych dysponujących posiadłościami, żadne szlacheckie pochodzenie nie jest potrzebne tylko umiejętności dziś wiemy że błękitna krew to ściema :)

Za lordów będzie się płaciło. Może nie za wszystkich i nie taką samą sumę, ale na pewno nie zrobię czegoś takiego jak w modzie AoM i nie udostępnię lordów za friko. Za bardzo to ułatwia rozgrywkę, gdyż po kilku dniach od rekrutacji zjawia się lord z kilkudziesięcioosobową armią.

Gdybyśmy zostali wierni królowi może warto by było zwiększyć nagrodę jak król nie przyzna nam zamku(wiem że jest napisane jak to zrobić ale samodzielna ingerencje traktuje jako cheat) bo te 900 to  jest opłacalności poniżej zera , szkoda wojska.

Przejrzę te skrypty. Może uda mi się zrobić wysokość nagrody zależną od kilku czynników (np. wielkości garnizonu lub koniunktury lenna).

Mortis, JunAsai - na własnych NPC'ów potrzeba przede wszystkim (co już wiele razy powtarzałem w tym wątku) przygotowania linii dialogowych. I to porządnych - odpowiednio rozbudowanych, interesujących i wiarygodnych (podkreślających charakter postaci) - bo byle czego do gry wrzucał nie będę.  ;)

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 11, 2009, 22:26:20 »
    Lini dialogowych w sensie takich, jak sie pojawiaja, gdy zagadamy do tych "towarzyszy" przesiadujacych w tawernach? Innymi slowy cos w rodzaju rozmowy kwalifikacyjnej? :P

Zerknij do tego posta - http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1651.msg19824#msg19824

Lisciki do lordow? Jak najbardziej, ale nie poslancy. Bo w takim razie te rozkazy prawdopodobnie nigdy nie dotra, chyba, ze by sie dalo jakas eskorte na bandytow albo ten poslaniec musialby byc strasznie szybki.

A co do systemu "100 renown - 1 chlop, 200 renown - 2 chlopi itp" to zdecydowanie nie! Od 15 lvl'u - czemu nie, ale nie za renown.

Rekrutacja w wioskach będzie najprawdopodobniej zależeć od samych relacji z daną wioską.

Przyszedl mi ostatnio pomysl, aby mozna bylo samodzielnie postawic miasto, wioske czy zamek, ale to chyba zbyt smialy pomysl. Ale juz na przyklad taka straznice? Kilka rodzai, w zaleznosci od wielkosci (pojemnosc zolnierzy) do fortyfikacji. I nie jakies tanie jak barszcz i "trzask-prask" i jest straznica, tylko niech sie buduje troche czasu. Ale to zapewne tez nie na twoje mozliwosci...? :(

Nie, nie na moje. Ale wickedshot sobie z czymś takim świetnie poradził i dalej rozwija pomysł budowy miasta w swoim modzie. :P Źródło jest ogólnodostępne, więc może...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2009, 22:31:24 wysłana przez Daedalus »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 12, 2009, 21:53:43 »
    Daedlusie  dziwi mnie jedno,  lordowie na mapie świata mają zbroje,  a my jakieś śmieci nawet jak zostaniemy lordem, można by to troszkę zmienić ,że  gdy zostajemy lordem nasz wyglad na mapie świata zmienia się na taki lordowy??

Jasne. I tak planowałem zmienić ikonkę, bo obecna mi się nie podoba. Chciałem albo jeźdźca na czarnym koniu, albo na białym. Mogę zrobić tak, że po zostaniu wasalem lub królem ikonka zmienia się na czarnego jeźdźca w przypadku męskich postaci i na białego w przypadku damskich. Istnieje też możliwość dodania całkiem nowej ikonki (czyt. z inną teksturą, bo animowanych modeli na razie robić nie umiem :P ).

Cóż fajnie
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2009, 08:14:36 wysłana przez tario »

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 13, 2009, 07:58:10 »

Przyszedl mi ostatnio pomysl, aby mozna bylo samodzielnie postawic miasto, wioske czy zamek, ale to chyba zbyt smialy pomysl. Ale juz na przyklad taka straznice? Kilka rodzai, w zaleznosci od wielkosci (pojemnosc zolnierzy) do fortyfikacji. I nie jakies tanie jak barszcz i "trzask-prask" i jest straznica, tylko niech sie buduje troche czasu. Ale to zapewne tez nie na twoje mozliwosci...? :(

Spytaj Dionisii w modzie Dionisia pod wersje 0.960 ona mogła nam postawic zamek i załatwic kilka innych rzeczy ;)

Offline Lucash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 13, 2009, 09:31:13 »
    Czy można zrobic jakas modyfikacje tych wielkich broni mieczy, toporów. Chodzi mi aby przy ataku w zwarciu nie trafiac jednej osoby ale grupe. Jest to irytujace glównie przy oblężeniach gdy sie robi zamach mieczem wiekszym od siebie i tak czy siak tylko jedna osoba zostaje treafiona.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 13, 2009, 16:56:52 »
    Czy można zrobic jakas modyfikacje tych wielkich broni mieczy, toporów. Chodzi mi aby przy ataku w zwarciu nie trafiac jednej osoby ale grupe. Jest to irytujace glównie przy oblężeniach gdy sie robi zamach mieczem wiekszym od siebie i tak czy siak tylko jedna osoba zostaje treafiona.

Była już o tym mowa, przeczytaj kilka stron wstecz. Na twoim miejscu zapomniał bym o tym że pojawi się to w modzie.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 13, 2009, 19:19:59 »
    Widzę że macie chęć ścinać trzy głowy naraz jak Podbipięta w Ogniem i mieczem :P

Wydaje mi się że to ranienie kilku wrogów na raz to trochę taki bajer w filmach żeby efekty były:P
    W rzeczywistości nawet ogromny miecz dwuręczny po pierwsze wytraci energię na zbroi, jeśli przebije to niema opcji żeby jeszcze wyszedł i zranił drugiego (cios z zamachu , w grze chyba jako cięcie nazwany)
    Nawet jeśli byli by bez zbroi to na pierwszym celu musiało by być "omsknięcie " płyciutkie żeby zraniło drugiego (mowa o ciosie w korpus).
    Jedynym bardziej prawdopodobnym jest to ścinanie głów ale że tak się ustawią to szansa malutka.

Do tego jeszcze dochodzą problemy techniczne takie jak obliczenie obrażeń i fizyka.

Offline Jan Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 13, 2009, 20:18:34 »
    2 pytania

1.Czy masz zamiar dodać nowe animacje,chodzi mi tu o walkę
    2.Czy zrobisz może coś takiego jak : grupy,czyli po prostu np podział na lekką kawalerie i ciężką i do każdej osobno by się wydawało rozkaz albo czy gracz by miał możliwość tworzenia takich grup??

1. Już dodałem.
    2. Nie da rady. Z takimi rzeczami to do twórców gry. ;)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2009, 20:32:14 wysłana przez Daedalus »

Offline Danielos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 15, 2009, 08:04:17 »
    Mam jedno tylko pytanko.
    Na kiedy planujecie skończenie moda?

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 15, 2009, 08:23:06 »
    Bardzo drażniące pytanie ;] Uprzedzę jegomościa admina i powiem to co on by powiedział : będzie kiedy będzie :-)

A tak na serio to sam jestem ciekaw bo chciałbym wiedzieć kiedy się go spodziewać, czy w tym półroczu czy następnym itd. Ale z tego co mi wiadomo conajmniej 50% jest gotowe (patrząc na wątek) więc za kilka tygodni prawdopodobnie go zobaczysz <= To jest takie moje wróżenie, nie mówie że tak będzie.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #235 dnia: Stycznia 15, 2009, 13:52:22 »
    Im więcej pomysłów wykorzysta tym dłużej mu zejdzie  , niektóre  z nich są naprawdę dobre

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Stycznia 15, 2009, 14:25:14 »
    Świetne prezentacje. Właśnie coś takiego planowałem na SoD V5. Pozwolisz, że podkradę pare pomysłów? ;)

Jasne. ;) Ciągle rozwijam te prezentacje (no chwilowo nie, bo teraz zajmuję się jednostkami i dopiero, gdy z nimi skończę, to wracam do pisania skryptów), więc kod co jakiś czas się zmienia (zwłaszcza, że jak zaczynałem je tworzyć, to nie miałem o tym zielonego pojęcia, toteż są trochę zaśmiecone niepotrzebnymi wartościami), ale jakbyś chciał przejrzeć źródło którejś, to wal na PW.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2009, 14:32:19 wysłana przez Daedalus »

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #237 dnia: Stycznia 15, 2009, 18:13:49 »
    ostatnio kukam na to forum jeno z powodu twego moda Sir Daedalusie i jak najbardziej slusznie sadzac po panskiej kreatywnosci :] jakos bede musial dzielic czas pomiedzy custom settlements,prophesy of pendor i twojego moda,mowi sie trudno,baba poczeka ;D

Offline Arturius Rex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #238 dnia: Stycznia 15, 2009, 22:06:28 »
    This mod looks incredible!  I only found out about it by accident.  I don't speak Polish so I used google translator.  The entire Mount and Blade community needs to hear about RES MOD!  Daedalus, any chance you could post about this in English over at the main TaleWorlds forum?  The world should know about this amazing project you are working on!

Good luck

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #239 dnia: Stycznia 15, 2009, 22:21:19 »
    Uuuuughh... thanks, Arturius Rex, but... I think you greatly overrate this humble project. I just plan to add few new things to Native, expand some already existing. It's not much, really.
    Though, I was planing to start a thread in english. I should post a new topic on Taleworlds forum as soon, as I'll get some new screenshots (probably in few days).

Nie no, ten tłumacz google musi strasznie nawalać. Ciekawe co mu tam nawypisywał... :D