Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129534 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Syliusz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 02, 2009, 20:05:04 »
    Hmm... a może byś zrobił znowu listę co już zrobiłeś a co chcesz zrobić lub się zastanawiasz.

Właśnie jestem w trakcie uaktualniania danych i robienia nowych screenów, więc jeszcze dzisiaj edytuję pierwszy post.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2009, 20:09:17 wysłana przez Daedalus »

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 02, 2009, 20:20:19 »
    Daedalus wspaniale zapowiadający się mod.
    Proszę uważaj jednak z tym koncertem życzeń – jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.
    Z tego co już zrobiłeś (tłumaczenie) i z tego co piszesz o zarysie modyfikacji widać, że starasz się wszystko utrzymać w realiach średniowiecza. Nie zachowując dokładnie rzeczywistego wyglądu ówczesnego uzbrojenia, odzieży czy architektury dokonujemy samodestrukcji tego co nas przyciąga w tym okresie.
    Ujmując problem w skrócie to jak widzę w M&B twory o I wojnie światowej czy klimaty star wars, fallout to „ręce opadają”.

Nawet jeżeli wprowadzisz połowę swoich planowanych poprawek z pierwszego postu to stworzysz świetny dodatek.

Co do wprowadzenia możliwości uderzania tarczą to już byłby stopień wyżej niż to czego mi osobiście brakuje czyli możliwości wyprowadzania jakichś ciosów zza bloku tarczą. Aktualnie atakując zawsze musimy się odsłonić.

Na okoliczność Nowego Roku życzę zrealizowania wszystkich planów i sukcesów w nowym 2009r.

PS.
    Oczywiście nie jest to odniesienie do mojej osoby ale, może jedno miasto nazwiesz Silesia ;-)
    FORTUNATA  SILESIA

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 02, 2009, 20:32:15 »
    Sceny z turnieju świetne, publiki niema zbyt dużo bo podobno w 13 wieku turnieje były tylko dla "wybranych", niema też przegrody która w późnym średniowieczu dzieliła jeźdźców, ale rycerze niemają tarcz, dlaczego?

Komputerowy przeciwnik nie ma tarczy, by nachylał kopię (bo inaczej zasłania się tarczą). Gracz - by było sprawiedliwie. :P

Proponował bym tez żeby za zajęcie pierwszego miejsca w turnieju który odbędzie się w "najważniejszym" mieście danej frakcji(stolicy) czyli np. w Praven nagrodą była jakaś wyjątkowa zbroja która była by tylko jedna w swoim rodzaju, lub jakaś wyjątkowa broń(myślałem też o wiosce  i kobiecie na własność ;) ale...). Turniej taki odbywał by sie tylko raz do roku i gromadzili by sie tam wszyscy lordowie z frakcji z którymi nieprowadzimy wojny.

Moje kolejne pytanie brzmi: czy dało by się dodać broń składającą się z drzewca, łańcucha i kulki z kolcami czyli kiścienia lub cepa bojowego? Taka broń obok kosy bojowej była najpopularniejszą bronia plebejską w średniowieczu.

Sam marzę o cepie bojowy w M&B, no ale to pozostanie w strefie marzeń. Gdyby się dało coś takiego zrobić, to dawno już by to zrobiono, wierz mi.

No i ekwipunek oddziału, losowość tego czynnika jest czasami tak denerwująca że przynajmniej mi odechciewa sie grać, równeż losowość przeciwników i walka podzielona na tury[czyli w przypadku ogłuszenia bohatera zaczyna się walka od początku ale z zupełnie kim innym(jeest niby tych trzech jeźdźców ale mają zupełnie inną broń i zbroje)]

Losowość będzie, ale trochę inna. Zamierzam dodać nowe modele broni i pancerzy dla danych jednostek, ale będą miały podobne współczynniki. Więc będzie to w dużej mierze losowość kosmetyczna. Choć nie tylko.

Mongol Delta dysponuje nowymi ciekawymi dzwiękami, proponuje sprawdzić i ocenić czy mogą sie przydać.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2009, 20:45:51 wysłana przez Daedalus »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 02, 2009, 22:15:21 »
    Co do tych zaleznosci kogo towarzysz, ktorego zarys mamy Ci dac, lubi a kogo nie i tym podobnych to wystarczy dac opis tego czy dac gotowy przepis jak w tym linku co podales ? Bo to chyba jednak przekroczy moje skromne umiejetnosci :) No i nie mam zielonego pojecia co te numerki oznaczaja tj. jakie sytuacje...

P.S Mam nadzieje ze cos z tego mojego belkotu zrozumiesz :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 02, 2009, 22:30:37 »
    Nie trzeba się przejmować numerkami, tylko ułożyć dialogi, wypowiedzi. Moja w tym głowa, by to potem wrzucić do gry. Jeśli po prostu przygotujesz odpowiednie dialogi w pliku tekstowym, to ja już to sobie posegreguję. Grunt, by pisząc pamiętać o wszystkich kwestiach i by były one odpowiednio rozbudowane. Mam dość wysokie wymagania i np. teksty typu "cześć, jestem xxx. chcesz mnie nająć?" jako powitanie, czy "nie lubię tego xxx, wkurza mnie" od razu odpadają. Macie bowiem jednego bohatera do zrobienia, możecie się przyłożyć do roboty i pokazać, na co Was stać. ;P

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 02, 2009, 23:06:59 »
    A ja wymyśliłem 10 min temu jak połączyć dźwięk rogu i rozkazy tylko oczywiście nie wiem czy to możliwe. A więc tak:
    Na komendę "szarża" nasz bohater wyciągał by róg i "zaryczał" by jeden długi raz
    Na komendę "stać" zaryczał by jeden krótki raz
    Na komendę "za mną" bohater zaryczał by 2 krótkie razy itd.
    Nie wiem jak to by wyszło w grze, więc chciałbym poznać także wasze opinie.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 02, 2009, 23:17:22 »
    Można by wtedy zagrać jakąś melodyjke ;), tak swoją droga dobry pomysł, ale  nasz bohater mógłby również mówić(krzyczeć) Charge, Falback, follow, Archers..itp i  te salwy, Archers-->Fire at My command!(wtedy padała by salwa łuczników, to był najskuteczniejszy sposób by powstrzymać szarże wroga aż do momentu kiedy wymyślono karabim maszynowy.

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 03, 2009, 00:19:05 »
    Sądzę że ten róg by pasował tylko do komendy 'Charge', a reszta normalnie słownie ;) Kompromis .

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 03, 2009, 00:29:17 »
    LOL, przecież już w pierwszym poście napisałem, że rozkazy dźwiękowe są zrobione, brakowało mi wtedy tylko próbek głosu. Później wspomniałem, że już je znalazłem i że skrypty działają (znaczy - bohater wrzeszczy "Charge!!!", gdy wydamy komendę ataku etc.). Mam też kilka różnych głosów do tego.

Uaktualniłem pierwszy post, łącznie ze screenshotami.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 03, 2009, 08:39:38 »
    Bohater, NPC, typowy średniowieczny"Inżynier-wynlazca", jego najlepszą umiejętnością była by Inżynieria ale chirurgia, leczenie ran i pierwsza pomoc były by mu obce(mówił by że maszyny nigdy go niezraniły itp). Cherlawy dlatego nie lubił by ciężkich pancerzy i broni która wymagała by sily ponad 8 i czy dalo by się zrobić "skrypt" niezadowolenia gdy ów NPC dostal by od nas płytówke czy jakiś ciężki topór zamiast watowanego ubrania i jakiegoś miecza 1H? Nielubił by tez medycyny więc gdybyśmy pakowali mu punkty w nauki medyczne on okazywał by swoje niezadowolenie i chciałby odejść(można by zablokować te umiejętnośći na poziomie 0). Jest możliwość zrobienia czegoś podobnego?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 03, 2009, 10:17:26 »
    czy dalo by się zrobić "skrypt" niezadowolenia gdy ów NPC dostal by od nas płytówke czy jakiś ciężki topór zamiast watowanego ubrania i jakiegoś miecza 1H? Nielubił by tez medycyny więc gdybyśmy pakowali mu punkty w nauki medyczne on okazywał by swoje niezadowolenie i chciałby odejść(można by zablokować te umiejętnośći na poziomie 0). Jest możliwość zrobienia czegoś podobnego?

Nawet niezły pomysł z tym ekwipunkiem, podoba mi się. Dodałby głębi istniejącym NPC. Będzie z tym sporo roboty, bo musiałbym zrobić skrypt sprawdzający po kolei u każdego NPC posiadany ekwipunek. Myślę jednak, że dałoby radę i dodałbym go do czasowych triggerów (znaczy - raz lub kilka na dzień gra by uruchamiała skrypt sprawdzania ekwipunku). Gdybym dodatkowo uporządkował nieco strukturę pliku z przedmiotami i pogrupował je odpowiednio, to ułatwiłoby to sprawę. Z początku byłoby masę zmieniania i główkowania, ale po odwaleniu brudnej roboty dodawanie takich ograniczeń dla kolejnych NPC byłoby banalnie proste.

Z umiejętnościami jeszcze się nie bawiłem, więc nie wiem, czy to jest wykonalne. Pewnie tak, bo skoro można im było zablokować "leadership" i "prisoner management", to musi się dać to zrobić. Przyjrzę się temu.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 03, 2009, 10:25:07 »
    To oczywiście nie jest pewnie możliwe do wykonania, więc to tylko moje czcze gadanie....Gdyby tak była możliwość buntu wśród naszych wojaków, powiedzmy gdyby zabrakło jedzenia, albo morale spadło by drastycznie to trzeba byłoby prowadzić bitwe z częścią swojego wojska, stanęły by naprzeciwko siebie buntownicy i resztki, które oddanie by nam wiernie służyły....tego by mi brakowało w tej grze, ale to pewnie raczej sfera fantazji

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 03, 2009, 12:28:19 »
    No jeśli komendy słowne już są to może naprawdę dodać głos rogu tylko po komendzie "szarża"? Nasz bohater krzyczał by szarża, a potem wyciągał by róg i zadął by w niego. Tak lepiej ;P ?

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:02:38 »
    Buu, uczepiłeś się tego rogu ;-) Imo to całkiem zbędne.

Deadalus - Jak już ktoś wyżej napisał: Uważaj z tym koncertem życzeń. Decyduj mądrze co chcesz wprowadzić.

Co do cepa. Myślałem nad tym, jakby to musiało wyglądać. W grze mamy zachowaną fizykę (jako tako), więc czy gdyby zrobić jeden model 3d kija i drugi model 3d cepa właściwego (tej końcówki) i połączyć je ogniwem (luźno, żeby modele się nie stykały) to czy w grze ten drugi model byłby swobodny?

Można też zrobić pseudocep - długi kij ze zgrubieniem na końcu. Jak będzie mi się chciało i będę potrafił to spróbuje skombinować model w wingsie.

Pozdrawiam!

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:30:29 »
    Mam pomysł na turniej łuczniczy/kusznicy.
    Zrobić by nasi przeciwnicy na turnieju łuczniczym byli w naszym party,dać im tylko  kusze/łuki, zablokować przejście do celu.
    By strzelali do celu można (niewiem czy to możliwe)zrobić  by te cele były interpretowane przez towarzyszy jak na normalnej bitwie , jako przeciwnika, wtedy by na pewno trafili.