Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129500 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #150 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:34:46 »
    @slimak
    Koncertem życzeń się proszę nie przejmować. Nawet jeśli teraz piszę, że pomysł mi się podoba i spróbuję go wprowadzić, wcale nie oznacza, że zostanie on dodany do moda. Teraz jest czas na pomysły i próbę ich realizacji. Później będę testował wszystko i wywalał to, co według mnie nie będzie pasowało do gry, lub w jakimś stopniu będzie psuło przyjemność z grania. Jestem perfekcjonistą, muszę mieć wszystko na cacy. :P

@tario
    No jasne. Problem tylko w tym JAK sprawić, by AI interpretowało tarczę jako przeciwnika (i strzelało w środek, a nie w "głowę"). :P

Offline slimak78

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #151 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:40:51 »
    Chwała Ci za to. Naprawdę mam nadzieje, że to będzie świetny mod. Byle nie przekombinować.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #152 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:43:51 »
    To może stworzyć nowe manekiny(jako nowe jednostki) , zrobić ich do tej kategori co wrogowie ?
    Nie będzie problemu, że w głowe

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    « Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 03, 2009, 14:42:59 »
    No bardzo fajnie ale na ten turniej to bedzie sie trzeba zgłaszać w mieście jak do tej pory w Native czy będzie jakaś oddzielna ikona na mapie strategicznej? Bo jeśli tak jak w Nativie to w tle powinien byc chociaż kawałek muru miasta a nie same namioty dookoła bo to by oznaczało ze turniej odbywa sie nie w mieście ale na jakimś pustkowiu.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #154 dnia: Stycznia 03, 2009, 17:11:12 »
    Jeszcze jedna pytanie: przy obleganiu jakiegoś zamku, zamek posiada chyba wioskę i dwa poziomy murów. Dałoby się tak zrobić np. w każdym mieście, a zamki niech pozostaną jakie są. Co o tym myślisz Deadalus?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 03, 2009, 18:18:50 »
    Witam!
    Daedalus-ie zastanawiałeś się może nad umiejętnością "Perswazja". W standardowym Native za perswazję odpowiada współczynnik Inteligencja, co wg mnie nie idzie z sobą w parze, bo czy człowiek "inteligenty", to człowiek "zrozumiały"? Wszak (np) Thomasa Edisona wywalono ze szkoły bo nikt go nie rozumiał, a jak się okazało wyrósł na wynalazcę. Często właśnie osoby "wygadane" odrabiają swoją niewiedzę rożnymi (nie zawsze inteligentnymi) tekstami. Dlatego myślę, że na umiejętność Perswazji powinien odpowiadać współczynnik Charyzma. Oczywiście wszystko zależy od Ciebie.
    Pozdrawiam!

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 03, 2009, 18:43:13 »
    Też racja ale jak człowiek jest takim pacanem to źle sformułuje zdanie, poda złe argumenty i już nici z perswazji.

Offline zajac244

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 03, 2009, 19:37:07 »
    Nie mogę się doczekać. Wydaje mi się ze to będzie świetny mod :) możesz powiedzieć mniej więcej kiedy się go spodziewać? A nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale mógł byś tez dodać polowania jak w Age of Machinery :)

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 03, 2009, 19:59:57 »
    Z tymi charakterystycznymi "umiejętnościami" jest tak, że praktycznie z każdej postaci możemy zrobić "terminatora", w nativ miałem Jeremusa który miał 3 umiejętności leczenia na 10 i inżynierie na 8, pozatym walczył też lepiej niż niejeden swadiański rycerz, miał pełną płytówke i świetną lance a był LEKARZEM. Po wprowadzeniu możliwości ograniczonego kreowania postaci postacie miały by "wrodzoną" profesje, można by posunąć sie o krok dalej i przypożądkować juz na pierwszym pozionie jakiś wysoki skill danemu NPC, czyli cos takiego"Alayen juz od małego wolał walczyć toporem 2H" i dać mu na pierwszym lvl walke bronią 2H na 150 i zabujczy cios na 4, albo "Jeremus niecierpiał zabijać dlatego preferował broń obuchową"...itd.

Myślałem tez o profesjach naszego bohatera, jeżeli wybralibyśmy typowego szlachcica, to miałby on jakis bonus do miecza 1H i tarczy, a łuki i broń 2H była by na bardzo niskim poziomie, z wojownikiem i nomadem było by podobnie.

A moze jakieś romanse, Ymra i Bunduk... ;)

Można też zrobić pseudocep - długi kij ze zgrubieniem na końcu. Jak będzie mi się chciało i będę potrafił to spróbuje skombinować model w wingsie.

Jest już taka broń w item_kinds.txt(widziałem w którymś modzie a wcześniej w Dionisi), dwumetrowy kij z wielkim kamorem na końcy, taki przedłużony maul, tylko drzewcowy
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2009, 21:32:16 wysłana przez Messer »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 03, 2009, 20:03:47 »
    Tak mniej wiecej jaki jest przewidywany czas ukonczenia moda ? Bo szczerze mowiac nie moge sie doczekac :D

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 03, 2009, 21:18:56 »
    Może dodać by umiejętność "podatność na dezercję". Wyglądało by to tak:
    Jeśli zrekrutujemy jakich jeńców to zawsze WSZYSCY uciekają.
    Jednak jeśli mamy już 1pkt w tej umiejętności to zostaje nam 5% jeńców tzn. tylko kiedy mamy 20 jeńców to ktoś z nich u nas zostaje
    na stałe. Przy każdym punkcie zwiększało by się to o 5%. Przy 10pkt zostawało by nam 50% jeńców. Co o tym uważacie?
    Skill ten przydawał by się praktycznie tylko na wyższych levelach.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 03, 2009, 21:31:37 »
    Może dodać by umiejętność "podatność na dezercję". Wyglądało by to tak:
    Jeśli zrekrutujemy jakich jeńców to zawsze WSZYSCY uciekają.
    Jednak jeśli mamy już 1pkt w tej umiejętności to zostaje nam 5% jeńców tzn. tylko kiedy mamy 20 jeńców to ktoś z nich u nas zostaje
    na stałe. Przy każdym punkcie zwiększało by się to o 5%. Przy 10pkt zostawało by nam 50% jeńców. Co o tym uważacie?
    Skill ten przydawał by się praktycznie tylko na wyższych levelach.

A jak byśmy mieli 13  jeńców to ilu by dezerterowało? 0,75 jeńca?, szkoda czasu na takie modyfikacje, jeńcy i tak przydają się tylko w bitwach, ale potem uciekają (zawsze), w modzie TEATRC można sporo zarobić na jeńcach i dlatego wyposażyłem swoich npc w młoty;D

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 03, 2009, 23:53:39 »
    jeńcy i tak przydają się tylko w bitwach
    Cooo?!
    Przepraszam za off topa

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 04, 2009, 01:31:06 »
    Mam kilka propozycji:
    1. Przy otrzymaniu zamku, lord powinien dostać co najmniej 20 reputacji. W końcu oczywistą sprawą jest, że kto posiadał ziemie ten miał szacunek i wysoką reputacje.
    2. Bohater powinien wpływać na reputacje swoich lordów. Jeśli ma z kimś dobry kontakt automatycznie wskaźnik reputacji ląduje wyżej. Ktoś kto trzyma się z królem jest raczej rozpoznawalny.
    3.  Wywalił bym wszystkie questy typu przynieś nam bydło itp. Po prostu to jest żenada. Zastąpić je można prawdziwą fabułą, nie wiem czy akurat to dla Ciebie jest ważne przy robieniu modyfikacji. Całym jednak sercem i duchem mogę Ciebie wspierać w robieniu questów. Zamiast motywu przybycia z dalekiej krainy powiązał bym naszego bohatera z jedną z wiosek. Tam otrzymał by pierwsze misje od swojego wuja, misje były by naprawdę łatwe, pokazujące na jakim poziomie rozwoju obecnie znajduje się postać. Oczywiście nie chodzi tutaj o jakieś działania militarne ( to później!) Po pewnym czasie ( czyli po wykonaniu kilku prostych zadań) gracz dostaje zadanie w którym musi wraz z 4 swoimi pobratymcami  zdobyć jakieś wyposażenie oraz awansować na dane poziomy. Po wyszkoleniu  naszych pobratymców, którzy z resztą będą takimi samymi bohaterami jak Borha czy inny bohater nam znany. Wrócimy do wioski pogadamy z osobą z rodziny  która zleciła nam zadanie. Dowiemy się, że wioska ma poważne problemy ze spłaceniem zaległych podatków. Żeby zdobyć pieniądze nasz bohater musi udać się do miasta X i wziąć udział w turnieju. Żeby jednak wziąć udział w turnieju trzeba posiadać konia i zbroję. I tutaj pojawia się kolejny quest. Cały myk w tym, że dialogi były by bardziej rozbudowane. Wioska to nie ktoś obcy kogo pierwszy raz spotykamy. To np. nasza rodzina, albo po prostu rodzina znajomego. Tak więc wszystko co robimy ma sens. Wszystko musi być ze sobą powiązane. I np kiedy będziemy walczyli na arenie, nasi znajomi będą czekali na nas za płotem (tak żeby ich było widać..). W sumie możemy również wysłać jednego z naszych pobratymców do walki za nas. Można to zrobić na zasadzie, nielegalnego przebrania się w zbroje naszego bohatera. 50% że wykryją to i nasz bohater będzie musiał znaleźć sobie inny turniej. Niby to głupie, ale klimatyczne. Przed takim wyczynem NPC zapytał by się gracza." Stanę do walki w tym turnieju, lecz jeśli wykryją  nas zostaniemy zdyskwalifikowani" I gracz w ten sposób świadomy tego co robi podejmuje decyzje:D Kiedy będziemy wyruszali na turniej zabierzemy ze sobą osobę z rodziny, która nami przewodzi. Która jest bardzo pod jarana na ten turniej( od tego w końcu zależy życie mieszkańców wioski). Tak żeby to nie były przypadkowe questy. To tylko początek pierwsze 2-3 godziny gry. Co wy na to? Można również dodać kilka innych opcji zdobycia pieniędzy. Zdaje sobie sprawę, że mount blade to głownie swoboda działania, ale te questy nie wymagały by żadnego przywiązania gracza z czym kolwiek. Jeśli ukończy główny wątek pozostaje mu stara dobra gra jak normalny mount, jednak kiedy chce może zagrać w dodaną fabułę.
    4. Karczma...nie ma nic bardziej denerwującego jak wchodzi się do karczmy a tam NIC. Można zamontować mod w którym można grać w karty(http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,52408.0.html). Nie wiem czy o nim słyszałeś. Po za tym, zamiast bezsensownych dialogów można by dodać jakieś urozmaicenia. Bitki na pieniądze? Tu też kolejna masa pomysłów.
    5.  Nie wiem, czy powinnem , ale proponuje dogadać się z ekipą WFAS o zapożyczenie do Twojego modu dialogów: http://img182.imageshack.us/img182/2369/58797055vc6.jpg. Wyglądają o wiele, wiele lepiej. Jeśli chcesz pogadam z nimi za Ciebie, robię dla nich sceny ( a raczej powinienem:D) więc może...
    6.  Zamiast kładek( też idiotyzm:D) zamontował bym wieże oblężnicze. Nawet nie chodzi o nie wiadomo co, ale drabina  obudowana drewnem z obsuwająca się klapą. Wtedy nie ma możliwości, że kładka od wieży będzie się zanurzała w teksturach. A wszystko wyglądało by znacznie lepiej. Nie wiem czy mnie rozumiesz, jeśli nie- to narysuje to dla Ciebie;D
    7. Ekhm................................... ................... No zrób ten multiplayer;D

Teraz czas na pytania:
    a) Czy lordowie, którzy wypowiadają swoje rozkazy również będą wydobywać z siebie głosy?
    Na razie nie mam więcej pytań ;)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2009, 01:59:35 wysłana przez Oktawian »

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 04, 2009, 04:35:25 »
    Daedalus jak byś zrobił 50% pomysłów Oktawiana to mamy nieoficjalna poprawkę 1.050. Twórcy powinni chyba zatrudnić wiecej ludzi bo dopiero czytając takie pomysły widać jak bardzo M&B jest „betą”.

Bohater, NPC, typowy średniowieczny"Inżynier-wynlazca", jego najlepszą umiejętnością była by Inżynieria ale chirurgia, leczenie ran i pierwsza pomoc były by mu obce(mówił by że maszyny nigdy go niezraniły itp). Cherlawy dlatego nie lubił by ciężkich pancerzy i broni która wymagała by sily ponad 8 i czy dalo by się zrobić "skrypt" niezadowolenia gdy ów NPC dostal by od nas płytówke czy jakiś ciężki topór zamiast watowanego ubrania i jakiegoś miecza 1H? Nielubił by tez medycyny więc gdybyśmy pakowali mu punkty w nauki medyczne on okazywał by swoje niezadowolenie i chciałby odejść(można by zablokować te umiejętnośći na poziomie 0). Jest możliwość zrobienia czegoś podobnego?
    Parafrazując –pisarze do piór, naukowcy do nauki a żołnierze na wojnę. Przekombinowałeś, zostaw tego „bohatera” lepiej w obozie. Inżynierowie nie byli przeznaczeni do walki, przy twoich uwarunkowaniach powinien szybko zginąć. My tu mamy „symulator” rycerza.
    Z tymi charakterystycznymi "umiejętnościami" jest tak, że praktycznie z każdej postaci możemy zrobić "terminatora"....
    Nie ma co sztucznie komplikować życia, jeżeli mieli by być jacyś NPC o „tak” preferowanym ekwipunku to po prostu nie powinni mieć możliwości przypisania im „niewłaściwego” uzbrojenia.
    FORTUNATA  SILESIA