Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129532 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 30, 2008, 12:40:38 »
    Formacji nie będzie, gdyż są strasznie zabugowane. Jak ktoś poprawi skrypty na tyle, że będą działały sprawnie, to z pewnością je uwzględnię.

Shield basha też nie udało mi się poprawić na tyle, by AI mądrze z niego korzystało i by wszyscy nie uderzali w jednej chwili, więc prawdopodobnie będzie on dostępny tylko dla gracza, jako jedna z umiejętności specjalnych - dostępnych albo na wyższych poziomach, albo w nagrodę po wykonaniu określonego questa.

Zastanawiałem się też nad wprowadzeniem czegoś takiego: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1739.0

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 30, 2008, 12:50:01 »
    Czy dało by się zrobić coś takiego jak na załączonym obrazku, chodzi mi o podparcie pawęzi i stzrzelanie z za zasłony, pomocnika można sobie darować ale motyw zasłony interesujący nieprawdaż ?

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 30, 2008, 15:48:05 »
    Daedalusie jeśli dasz rade to wprowadzić to gra będzie o wiele ciekawsza ;)) A co z pomysłem o turnieju?

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 30, 2008, 17:24:32 »
    Witam, chciałbym zasugerować kilka ciekawych pomysłów, które przyszły mi do głowy, gdy dzisiaj siedziałem w robocie i myślałem o Twoim modzie:

1) Mniejsze wymagania na wasala u kogoś
    2) Możliwość Nazwania swoich lordów i kumpli z party
    3) Wioski dają więcej rekrutów
    4) Zamki dają więcej kasy - po co komukolwiek zamek skoro daje grosze a robi kłopoty? (obrona)
    5) Zmienić teksture noży do rzucania - prawdziwy nóż do rzucania nie ma trzonka z innego materiału niż ostrze- kosmetyka
    6) Zbalansowanie Rhodoków i Khergitów - nie wiem czy było wspomniane wcześniej
    7) Dodatkowe budynki do miast i zamków! Wioska ma chyba 5 a miasto 2;] Można by dodać np.teatr (zwiększałby zadowolenie) albo urząd podatkowy (zwiększa dochód z podatków np. o 10%). Pomysłów jest wiele, polecam przyjrzeć się budynkom z Medieval 2 TW.
    8) Możliwość nazwania jednostek. Zawsze marzyłem aby zamiast Swadian Sergant mieć wpisane Panowie z Mieczykami ;]

Pozdrawiam, mam nadzieję że moje sugestie się przydadzą
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 19:10:59 wysłana przez Felix »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:02:52 »
    A co z pomysłem o turnieju?

Właśnie zaimplementowałem Arenę Janusa i przyglądam się skryptom. Jeśli dam radę, to pojedynki z lordami będą miały charakter joustingu, czyli runda konna, aż do strącenia przeciwnika, potem runda piesza.

1) Mniejsze wymagania na wasala u kogoś
    2) Możliwość Nazwania swoich lordów i kumpli z party
    3) Wioski dają więcej rekrutów
    4) Zamki dają więcej kasy - po co komukolwiek zamek skoro daje grosze a robi kłopoty? (obrona)
    5) Zmienić teksture noży do rzucania - prawdziwy nóż do rzucania nie ma trzonka z innego materiału niż ostrze- kosmetyka
    6) Zbalansowanie Rhodoków i Khergitów - nie wiem czy było wspomniane wcześniej
    7) Dodatkowe budynki do miast i zamków! Wioska ma chyba 5 a miasto 2;] Można by dodać np.teatr (zwiększałby zadowolenie) albo urząd podatkowy (zwiększa dochód z podatków np. o 10). Pomysłów jest wiele, polecam przyjrzeć się budynkom z Medieval 2 TW.
    8) Możliwość nazwania jednostek. Zawsze marzyłem aby zamiast Swadian Sergant mieć wpisane Panowie z Mieczykami ;]

1) Raczej nie widzę sensu. I tak przecież jest łatwo zostać wasalem. No a król byle kogo do siebie na służbę nie przyjmuje i nie nadaje mu ziemi.
    2) i 8) w samej grze jest to raczej niewykonalne. Będzie to jednak można zrobić korzystając z plików tłumaczenia.
    3) obecnie jest dobrze, bo przy wysokich relacjach z wioską dostajemy sporą i wyszkoloną już ekipę.
    4) pomyślę nad zmianą dochodów dla miast i zamków
    5) jak znajdę czas...
    6) Rhodokom dodam nową gałąź piechoty i przerobię dotychczasowe jednoski, więc powinni po tych zmianach być zabójczy dla konnicy. Khergici zostaną trochę "przyziemieni", a to za sprawą zmian koni - patrz mod "Improved Native".
    7) no nad tym też myślałem. Zobaczę, czy wykonalne dla mnie. ;)

Również pozdrawiam i dzięki za sugestie.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 19:07:31 wysłana przez Daedalus »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:28:21 »
    I kilka innych pomysłów:

1) Recruits wszystkich ras mogliby mieć dodatkowo jedną wspólną gałąź rozwoju - vide militia w modzie Lords and Realms
    2) Z tymi zamkami mówiłem serio ;] o ile miasta dają nieco kasiorki to posiadanie zamku jest po prostu NIERENTOWNE. Przynosi może 150 tygodniowo a utrzymanie jakiejś sensownej załogi to conajmniej 300 (np. 100 Rhodok Crossbowman). Wiem, że sie powtarzam, chce tylko podkreslić wagę problemu. Nawet kosztem obniżenia dochodu z miast.
    3) Pełny system feudalny - wasal mojego wasala....nie wiem czy realne (chcę zaznaczyć, że choć uważam się za weterana M&B nie mam zielonego pojęcia o robieniu modów)
    4) Mnóstwo Nacji - Pomysł wydaje mi się być ciekawy. Z pięciu zrobić piętnaście. Nie musiałby by się jakoś super różnić. Były by np. 3 Swadiańskie, 3 Nordowe itp gdyby brakło pomysłów lub - niedaj Boże- miałyby być wymyślane na siłę
    5) Taka ciekawostka: można by wprowadzić smaczki typu NPC ARAGORN, który ma ciemne długie włosy, łuk i półtoraka ;] lub też inny Luk Skajłolker. Miecz zwany wyrwidupką w ukrytej skrzyni itp. Można by tez zrobić NPC Longinus Podbipięta vide ten z Ogniem i Mieczem ale nie wiem czy planuje się dodać do gry smaczki kompletnie nie mające nic wspólnego z tematem (nie wiem czy masz zamiar trzymać się klimatu czy być bardziej luźny)
    6) Kusze w Native są po pierwsze zbyt słabe, po drugie za szybkie. I kto to widział, żeby naciągać je ręką?
    7) Każda frakcja może mieć Hero- Lorda na 100lv
    8) Dodatkowe stanowiska nadawane przez Króla za co byłaby kasa. np Dyplomata (poselstwa do innych krajów) lub dywersant (znowu nawiązanie do Medievala2)
    9) Możliwość załapania expa dla postaci o wysokim levelu. Właśnie wbijam czterdziesty. Zostało mi tylko 200.000k do wbicia :/ Przydałoby się dodać coś mocnego na czym można by expić np wyżej wspomniany bohater.
    10) Przeczytałem cały wątek ale nie pamiętam czy było wspomniane - Broń Palna. Być może i armaty (ciekawe jak sobie poradzą Twórcy Ogniem i Mieczem).
    11) Zapełnienie pustych terenów tzn poupychanie wiosek/zamków/miast w puste pola których jest trochę, szczególnie w wschodniej swadii wschodnich Rhodoków i całej ziemi Khergickiej, odblokowanie południowej części mapy jak w Radiant Cross
    12) Łatwiejsze zjednywanie sobie mieszkańców wiosek- komu się chce biegać z krowami ręka do góry!
    13) W ramach podziękowań za olbrzymi nakład pracy, który włożyłem w Twojego Moda <joke> możesz nazwać jedno miasto Felix ;]
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 19:30:31 wysłana przez Felix »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:40:10 »
    Wydaję mi się ,że troszkę przesadzasz felix do
    6 punktu małe kusze to ok można ręką,  duża to już nie, w jaką wersje grasz?
    Są i tak wolne, łuk ma 100 a kusza 43 a najwolniejsza ma 37, więc czego chcesz,  dotego się ruszyć niemorzesz, Z łukiem to biegasz , naciągasz, strzelasz. Kuszą stoisz ,naciągasz, puszczasz trwa to dłużej,  mi taki system odpowiada, zależy od gracza.

Edit
    Sam sobie zaprzeczasz
    Nie strzela się  jak z uzi  bo sam miałem 400 kusze da rade naciągnąć ręką ale taką mini mini a te początkowe są średnie .
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 19:50:56 wysłana przez tario »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:44:56 »
    Wiesz, nie znam ŻADNEGO przypadku naciągnięcia kuszy ręką.
    Nielicząc Zbyszka z Bogdańca ;] Nawiasem mówiąc jak się ma crossbow ponad 300 to strzela się z kuszy jak z UZI.

Offline Zygfryd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 30, 2008, 20:20:27 »
    No ja bym się najbardziej cieszył gdyby w modzie znalazło się dużo nowych questów, bo chyba już wszystkim przejadły się dotychczasowe, a to na pewno by uatrakcyjniło rozgrywkę.
    Live is simple when you playing in M&B :D

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 30, 2008, 20:44:23 »
    Daedalusie, czy zmieniasz mapę i położenie frakcji?
    Wg. mnie przydałaby się lepsza heraldyka i więcej questów, ekwipunku i w ogóle wszystkiego. Kolejne pytanie, czy mod będzie dostępny w wersji angielskiej? W końcu to język międzynarodowy i każdy powinien go znać. Po prostu byłyby 2 wersję - [TWOJA WYMYŚLONA NAZWA] PL i ENG. Lub po prostu RES PL i RES ENG. Gdyby ktoś się pytał o nazwę, napisałbyś "RES is Enchanted Edition of Polish Language , in polish Rozszerzona Edycja Spolszczenia." Czy coś w tym stylu. Z angielskiego dobry jestem, ale to podstawówka :D.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 30, 2008, 21:25:11 »
    Mapy na razie nie ruszam, ale nie wykluczam tego.

Heraldyka będzie nieco zmieniona i każdy lord będzie miał przypisany konkretny banner, by nie było losowości (o ile pozwolą na to moje skromne umiejętności pisania skryptów :P ).

Questy to mnóstwo roboty - pisania skryptów i dialogów. Pewnie będzie kilka nowych, ale na zbyt wiele bym nie liczył.

Mod miał być początkowo tylko dla Polaków, ale skoro i tak wszystko wpierw muszę pisać po angielsku, to pewnie i angielska wersja się ukaże. Będzie nieco uboższa niż polska (nie zamierzam poświęcać zbyt dużo czasu na odpowiednie przetłumaczenie wszystkiego - zwłaszcza jeśli chodzi o dialogi nowych NPC - na język ang.), ale najprawdopodobniej będzie.

5) Taka ciekawostka: można by wprowadzić smaczki typu NPC ARAGORN, który ma ciemne długie włosy, łuk i półtoraka ;] lub też inny Luk Skajłolker. Miecz zwany wyrwidupką w ukrytej skrzyni itp. Można by tez zrobić NPC Longinus Podbipięta vide ten z Ogniem i Mieczem ale nie wiem czy planuje się dodać do gry smaczki kompletnie nie mające nic wspólnego z tematem (nie wiem czy masz zamiar trzymać się klimatu czy być bardziej luźny)

Będę się starał trzymać klimatu, jak już na początku wspomniałem. Drobne smaczki pewnie będą, ale na Aragornów i innych takich nie liczcie. Już i tak mocnym ciosem dla klimatu będą niektórzy lordowie-użytkownicy forum, nie potrzeba więcej.

Broni palnej też nie planuję wprowadzać. W każdym razie nie masowo.

Na razie cieszę się z udanej implementacji Areny Janusa (trzeba było sporo pozmieniać, by wszystko działało cacy) i już obmyślam zrobienie turniei z prawdziwego zdarzenia.

Offline Biker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 30, 2008, 22:30:28 »
    To i ja dorzucę swoje 0,02 zł ;).
    1) więcej taktyki w czasie bitwy - zmienione zachowanie wojsk w obecnej wersji (i w większosci modów) wystarczy wcisnąć F3 i poczekać na koniec bitwy, potyczka kończy się a ja ma  wojsko "niedraśnięte" (gram na poziomie trudności 130-140%). Czy jest opcja aby dało radę rozstawić wojsko zanim zacznie się bitwa? Lub aby w czasie bitwy zdążyć z tym nim wróg ruszy do ataku? Zachowanie wojsk uzaleznić od umiejętności Taktyka - na poziomie 0 dostępne tylko standardowe rozkazy, 1 - jakaś formacja, 2- kolejna formacja itp. 
    2) Rany (jak w TLD). Co z tego, że bohater dostaje w głowę glewią/toporem/bełtem jak po bitwie w ciągu max 2 dni jest 100% zdrowy....
    3) zużycie przedmiotów. W rzeczywistości super wypasiona "lordy" zbroja po kilku uderzeniach nadziakiem przestaje być taka ładna,podobnie ostry miecz po kilku uderzeniach w okutą tarczę :)
    4) jak ktoś już proponował dezerterzy nie 50 rycerzy tylko np.: 20 rycerzy, 10 lekkich konnych, 10 piechurów i 10 łuczników. Coś takiego było w którymś modzie (Caladria at war?)
    5) całość akcji przenieść do historycznej  średniowiecznej Europy (bez wikingów, wndian, samurajów itp) ;)

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 30, 2008, 23:13:15 »
    To chyba ma być Calradia  a nie Europa to ma być tylko usprawnie nie (dość duże) a nie nowy mod  może mapę zostawić taką jaka jest?

Offline Lord Nikczemnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 31, 2008, 00:15:24 »
    Oto kilka moich skromnych pomysłów.
    1) Dobrze by było gdybyś coś zrobił z jedna z bolączek M&B gdy zwykły river pirat(looter) blokuje cios jedną ręką w kótrej ma zwykłą pałkę, cios zadany najlepszym toporem z konia, albo gdy blokuje jednoręcznym toporkiem cios zadany lanca z konia. Można by zrobić ze np od 50% bonusa od szybkości ciosu lanca nie idzie sparować.
    2) Gdy lordowie oblegają jakiś zamek fajnie by było gdyby zamiast pamperków na koniach były dookoła twierdzy namioty.
    3) Dodać tak z dwie ładne zbroje płytowe.
    4) Możliwość prowadzenia wojny podjazdowej. Zaatakujemy dany oddział wybieramy opcję "Podjazd" włącza się bitwa w której występuje tylko tylnia straż, a my mamy np 1 min zeby posiekać przeciwników i uciec zanim przybędą posiłki.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 31, 2008, 02:35:03 »
    Garść screenów z joustingu. Przygotowałem parę nowych tekstur, aby turniej był jeszcze bardziej klimatyczny. W planach jest edycja sceny. Tekstury koni przygotowałem w oparciu o jedną teksturę autorstwa osoby o ksywie Couched z forum Taleworlds.

edit: Wywaliłem tarcze z rundy konnej. Teraz komputerowy przeciwnik szarżuje z kopią tak, jak powinien, czyli nachylając ją, zamiast nią wymachiwać.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2008, 03:00:23 wysłana przez Daedalus »