Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129528 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 31, 2008, 09:10:32 »
    Dobrze wiedzieć, że będzie arena Janusa. :) W TLD mocno się w nią zagrywałem, najpierw kopie, później na broń, które wybrałeś, pojedynek z kumplem przeciw hordzie ludzi. To chyba był "Exhibition Match" czy coś takiego, zapomniałem nazwy. :)
    Pytanie, kiedy można się spodziewać Alphy, Bety?
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 31, 2008, 09:26:07 »
    Off-topic mode on
    Swoją drogą Arenę Janusa wykorzystałem w swoim modzie :), oto screeny:

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1029.msg17634#msg17634

Więc Credo jak nie możesz się doczekać to zagraj w Chronicles of Zendar.
    Off-topic mode off

Screeny z pojedynku na kopie pierwsza klasa. Ja bym jeszcze dodał więcej widzów na tym podeście do oglądania pojedynku.

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 31, 2008, 14:42:29 »
    [offtop :D] Drogi Kolbo, grałem w Twojego miodnego moda. Naprawdę długo grałem w niego. Nie mogę się doczekać zobaczyć nowych bohaterów i lordów w akcji :).
    I te wszystkie zmiany - aż mi ślinka cieknie :) [/offtop :D]
    Mam nowy pomysł na wyzwanie lorda na pojedynek. Byłby bardzo silny. Można by było wyzwać jednego lorda na dzień. Obniżałyby się stosunki z nim i zakładałoby się, że np. jak się wygra to dostaje się 10k denarów, a jak przegra 20k się oddaje. :)
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 31, 2008, 19:06:37 »
    Daedalusie jeśli dasz rade to wprowadzić to gra będzie o wiele ciekawsza ;)) A co z pomysłem o turnieju?

Wbrew takim nic niewnoszącym wypowiedzią jak twoja Rhobar, kwestia stojącej przed kusznikiem pawęzi jest ważna i mnie interesuje bo to byłby krok w jeszcze większy realizm i odwzorowanie sposobu walki ze średniowiecza.

Offline masia_ss

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 31, 2008, 23:20:40 »
    Można by zrobić jakąś szanse na bunt po zmianie kultury i wtedy np. jakieś miasta będą chciały znów być nordami i trzeba by było wygrać walkę o te miasto i bunt by sie skończył.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2009, 09:42:50 wysłana przez masia_ss »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 02, 2009, 15:18:51 »
    Kilka screenów z nowego joustingu:

Jak się podoba nowa scena? ;P Prawdopodobnie przeniosę większość turniejowych rozgrywek do tego typu scenerii. Myślę też nad nowymi rodzajami potyczek, jak i nowymi zasadami dla turniejów.
    Powiem Wam jeszcze, że teraz to nawet ogląda się takie walki przyjemnie. ;)

Z ciekawszych rzeczy, to zaimplementowałem "Customizable troops", czyli nowe, specjalne jednostki, którym będzie można zmieniać ekwipunek. Jeszcze nie zdecydowałem jednak na jakiej zasadzie gracz będzie miał dostęp do takich żołnierzy.

kwestia stojącej przed kusznikiem pawęzi jest ważna i mnie interesuje bo to byłby krok w jeszcze większy realizm i odwzorowanie sposobu walki ze średniowiecza.

Nie da rady, coś takiego zdecydowanie przekracza moje możliwości.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 02, 2009, 16:22:11 »
    Witam!
    Wygląda super, szczególnie te namioty poza areną, swoją drogą czy walki na kopie nie powinny odbywać się tylko w obrębie tego "płotka" (nie wiem jak to się nazywa), po przeciwnych stronach.

Czy dałbyś redę podzielić turniej na kilka etapów, np:
    1) kwalifikacje - losujemy grupę, wybieramy broń, oraz drużynę, a następnie odbywa się standardowy turniej z Native (pierwsze 3 miejsca przechodzą); po kwalifikacjach mielibyśmy wybór:
    2) zawody oraz walki na pieszo (jak w punkcie 1, tylko, że duele - 1vs1)
    3) zawody w joustingu
    4) zawody strzeleckie (łuki/kusze) - zawodnicy strzelaliby do słomianych tarcz (te które dostępne są na mapach treningowych - trening 1 i 4) i uzyskiwaliby punkty za trafienia.

Z innej beczki: dałoby radę wsadzać pieniądze (np) do skrzyń w zamkach, bo głupio tak tracić kilkadziesiąt tysięcy po przegranej walce.

Pozdrawiam!

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 02, 2009, 16:27:03 »
    Screeny CUDNE ! Gratki ;)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 02, 2009, 17:04:57 »
    Wygląda super, szczególnie te namioty poza areną, swoją drogą czy walki na kopie nie powinny odbywać się tylko w obrębie tego "płotka" (nie wiem jak to się nazywa), po przeciwnych stronach.

Powinny i z przyjemnością bym coś takiego zrobił, ale gra na to nie pozwala. Gracz może jeszcze jakoś by trafił kopią, ale AI nawet na takiej mapie jak obecna potrafi zaciąć się na płotku, nie mówiąc już o rozpędzeniu się wzdłuż przeszkody i trafienie przeciwnika, który znajduje się po drugiej stronie. :P

Czy dałbyś radę podzielić turniej na kilka etapów, np

Będę próbował zrobić coś z turniejami, by wreszcie brało się w nich udział dla przyjemności, a nie tylko dla kasy. Zobaczę na ile pozwolą moje umiejętności. ;) Zawody strzeleckie chyba też dałoby się zrobić, jednak wyniki komputerowych zawodników musiałyby być losowe, bo nie mam pojęcia jak sprawić, by AI strzelało do zwykłych obiektów (a już tym bardziej - celnie). :P

dałoby radę wsadzać pieniądze (np) do skrzyń w zamkach, bo głupio tak tracić kilkadziesiąt tysięcy po przegranej walce.

Do skrzyni - nie za bardzo. Mogę jednak spróbować dodać postać skarbnika, który w naszym zamku przejąłby pieczę nad gotówką. Gdzieś chyba nawet był dostępny gotowy skrypt banku, więc może z niego coś wykorzystam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2009, 17:06:49 wysłana przez Daedalus »

Offline Syliusz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 02, 2009, 17:38:13 »
    A kiedy mod się pojawi???

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 02, 2009, 17:43:50 »
    Jak będzie gotowy. :P

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 02, 2009, 18:13:52 »
    A czy udało by cie się dodać dźwięk rogu podczas bitwy?

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 02, 2009, 18:17:47 »
    No rzeczywiście turnieje łucznicze były by fajne, oczywiście jeśli dałoby się zrobić coś takiego. Kasę można by odstawiać do skarbnika np. tylko wtedy gdy będzie się miał swoje miasto lub zamek. Już w jakimś temacie było poruszane, że mod AoM tak naprawdę nie wnosi tak dużo jeśli chodzi o własne królestwo, ponieważ można było tylko werbować swoich lordów i rozdzielać im posiadłości. Więc wynika z tego jedno pytanie : dało by się na przykład wydawać rozkazy poszczególnym lordom? Np. was dwóch niech idzie oblegać ten zamek, was trzech niech oblega to miasto. Nie wiem czy jest to możliwe, więc teraz się pytam :P A i może jeszcze zrobić coś aby można było wypowiadać wojny tak, że na ekranie pojawia się komunikat - to królestwo i to królestwo wypowiedziały sobie wojnę. I przydałoby się, aby można było ustalić nazwę swoje królestwa oraz jaki ma kolor np. chanat ma fioletowy, Swadia ma pomarańczowy itd.
    PS: A co z ścieżką dźwiękową? Będą jakieś inne niż w podstawce?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 02, 2009, 18:22:13 »
    Aby dodać dźwięk rogu, najpierw należałoby dodać róg. I tu kieruję propozycję (o ile to jest możliwe, w co wątpię) Dodania do moda jednostek doboszy, które poprawiałyby morale podczas podroży po mapie świata, a także zwiększało skill Tactics o 1 podczas bitwy. Może pomysł ze zwiększeniem skilla nie jest zbyt trafiony, ale dobosz pasowałby do bitew. No, może w tym okresie jeszcze nie tak bardzo, ale jednak. No i chorążowie powinni mieć jakiś tam róg, aby sobie trąbić dla bajeru.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 02, 2009, 18:40:39 »
    Mogę dodać taki róg jak przedmiot dla gracza i przypisać jeden klawisz, na którym można by sobie było potrąbić. :P Nad doboszami się zastanowię.

dało by się na przykład wydawać rozkazy poszczególnym lordom?

Tak. Można to robić już teraz, przy rozmowie z lordem. Mogę też spróbować i przygotować "zdalne" wydawanie rozkazów przez menu podobne do tego, jakie przygotowałem dla lenn.

A i może jeszcze zrobić coś aby można było wypowiadać wojny

Się zobaczy. ;)

I przydałoby się, aby można było ustalić nazwę swoje królestwa oraz jaki ma kolor

Z nazwą będzie problem, bo w grze. Jedyne rozwiązanie, jakie przychodzi mi na myśl, to przygotować menu, które przypisywałoby królestwu aktualne imię gracza. Działało by to tak - gracz chwilowo zmieniłby imię swojej postaci na taką nazwę królestwa, jaką chce mieć. Następnie włączałby to menu, wybierał opcję zmiany nazwy królestwa, po czym mógłby już sobie na powrót nazwać swojego bohatera starym imieniem (lub nowym :P ). Nazwa królestwa pozostała by taka, jak w momencie aktywowania opcji zmiany nazwy królestwa (nie zmieniłaby się sama wraz ze zmianą imienia postaci gracza). Podejrzewam, że to by zadziałało. Takie rozwiązanie Wam odpowiada?

Z kolorem jest inna sprawa. Tutaj ja musiałbym wybrać kilka kolorów i przygotować menu, w którym by się je wybierało. Nie będzie możliwości dowolnego ustalenia koloru, a jedynie wyboru z kilku (nastu?) już przygotowanych.

PS: A co z ścieżką dźwiękową? Będą jakieś inne niż w podstawce?

Znajdźcie jakieś fajne utwory dostępne na otwartych prawach, a z chęcią je dodam. :P

Zaś bardziej serio - rozejrzę się trochę, poszukam w niektórych grach abandonware, może coś ciekawego znajdę. Aczkolwiek nowa muzyka to nie jest dla mnie priorytet.

Edit: Właśnie dodałem takie menusy ze zmianą nazwy oraz koloru królestwa do gry i wszystko działa. Efekty uboczne, jakie od razu zauważyłem:
    - przy zmianie nazwy królestwa - w zakładce "Zadania" gdzieniegdzie widnieje stara nazwa królestwa. Nie da się tego niestety zmienić, bo te informacje zapisywane są w save'ie. Tego się w sumie spodziewałem.
    - przy zmianie koloru - kolor królestwa się zmienia, lecz kolor oddziału gracza pozostaje taki, jak dawniej. Jednak dojdę do tego, jak go zmienić, więc nie ma obawy. :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2009, 19:20:30 wysłana przez Daedalus »