Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Alternate Crusades] Sesja  (Przeczytany 41055 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Alternate Crusades] Akt I
    « Odpowiedź #120 dnia: Października 31, 2014, 19:01:03 »
    Jan z Czarnkowa
    Kłaniam się księciu, po czym mówię:
    -Wielki to dla nas zaszczyt, iż możemy gościć u Waszmości, a także spożywać w Twojej obecności, Panie, te strawy.
    Następnie zaś siadam do stołu i rozpoczynam spożywać dania.

Offline Aiolos

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #121 dnia: Listopada 01, 2014, 17:45:49 »
    Messyna: Spotkanie z Księciem

Wszyscy w Messynie
    (click to show/hide)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #122 dnia: Listopada 01, 2014, 18:25:44 »
    Barisan de Moulins
    Rad jestem, iż nie lękasz się powierzyć nam wodzy nad armią panie. Chętnie ze wszystkich sił ci pomogę i przyjmuję propozycję. 45 tysięcy ludzi to bardzo wiele, zwłaszcza, iż jeden chrześcijanin wart dziesięciu saracenów, jeśli ma konia i zbroję, a jego krew błękitna. Do czego dążę? Jak zapewne wiesz szlachetny panie, to rycerstwo nam może przynieść zwycięstwo, bo tylko ono może przeciwstawić się przewadze liczebnej wroga, z jaką się na pewno spotkamy. Biednym piechurom winniśmy rozdać tarcze i włócznie, oraz przeszkolić chociaż z tydzień. Tak, lepiej wyruszyć nieco później, niż prowadzić do walki ludzi nie mających nic wspólnego z wojną. Konnych będzie zapewne niewielu w porównaniu z ogromem całej armii, dlatego piechota musi solidnie nas wspierać. Z tego co zauważyłem, ci, z którymi kilka chwil przedtem ramię w ramię walczyłem to waleczni i wprawni w boju mężowie, zatem - zwracam się do towarzyszy - przekażmy teorię walki tym co należy szlachetni panowie i dajmy im tydzień do doświadczenia praktyki, co o tym sądzicie? Oraz ty, mój książę?

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #123 dnia: Listopada 01, 2014, 18:57:40 »
    //Rozumiem że mam przy sobie tłumacza, który mi wszystko tłumaczy.

Karl

Haha, jeśli chcesz wyszkolić 100 wieśniaków na solidną jednostkę musiałbyś wysłać ją na 2 miesiące do jakiegokolwiek skandynawskiego lasu i kazać jej przetrwać. Cóż, wróciłoby zaledwie 15 ludzi, lecz miałbyś pewność, że są oni dobrymi żołnierzami. Nie macie jednak tyle czasu, hę? Jeśli chcecie szkolić ludzi poza skandynawią musicie zrobić to już na terenie działań. Tam również, jeśli nie stać ich było wcześniej na wyposażenie, zdobędą broń. Nie sądzę, jednak aby jaśnie oświecony książę, chciał postawić mnie w roli dowódcy. W końcu nie mam herbu, jak reszta szlachetków w moim otoczeniu. Mówię, po czym zaczynam pałaszować włoskie jedzenie, mając również nadzieję, iż przyniosą w końcu jakieś trunki o większej mocy.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Listopada 01, 2014, 19:08:25 »
    Barisan de Moulins
    Nie chodzi mi Skandynawie o zrobienie z nich sierżantów, jeno o zaznajomienie chociażby z podstawami walki! Bez tego dowiedzą się jak bić, ale już na górze, u boku aniołów.

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #125 dnia: Listopada 01, 2014, 19:21:36 »
    Karl

Bez praktyki nie licz na cuda. Nie nauczą się naprawdę walczyć dopóki nie stoczą pierwszej bitwy. Masz jednak rację co do tego, że przed tą bitwą trzeba ich potrenować nieco. Lecz nie powinien być to tylko trening walki, lecz również karności i dyscypliny, gdyż bezwiedna tłuszcza niedoświadczona i źle uzbrojona nie pokona nawet kilkunastu żołnierzy tych jak ich nazywacie saracenów. 

Offline Xander

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #126 dnia: Listopada 01, 2014, 19:41:47 »
    Krzysztof Potocki
    Przysłuchuję się dyskusji między szlachcicami, zajadając się jadłem. Po chwili zwracam się do księcia:
    - Wielmożny panie mój okręt i moi ludzi są do twej dyspozycji, sądzę iż na dowódcę armii się nie nadaję, lecz z zaszczytem mogę poprowadzić twą flotę do Ziemi Świętej. Mógłbym też wraz z mymi ludźmi zająć się szkoleniem marynarzy, których jak się domyślam przy tak wielkiej flocie trza będzie mieć sporo. - Mówię to spokojnie i powoli po łacinie, patrząc na Księcia.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #127 dnia: Listopada 01, 2014, 20:07:28 »
    Sorry zapomniałem
    Jusuf ibn Ajjub Al-Kurdi

- Panowie jak zapewne wszyscy wiecie w odległości 4 dni w każdą stronę od miasta nie ma źródła wody. Sułtan nie pozwoli sobie na długie oblężenie. Myślę ze nasza obrona nie potrwa dłużej niż 2 tygodnie, jednak będą to bardzo intensywne dni. Kapitanowie, znacie to miasto i ufam wam, że rozstawicie swoje wojska tam , gdzie istnieje szansa upadku muru. Codziennie równo w południe proszę o ustny raport z walk, sam będę dowodził z barbakanu.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #128 dnia: Listopada 01, 2014, 20:09:14 »
    Jan z Czarnkowa
    -Wielki to dla mnie zaszczyt, słyszeć taką propozycję z ust samego księcia. Pozwól, Panie, że coś powiem - zwracam się do księcia i współbiesiadników - pozostawię tym dwóm mężom dyskusję na temat piechoty, choć, moim zdaniem, poza zdobywaniem twierdz, do niczego się nie nadadzą w polu. Wszelako, ja mam dużą eksperiencję w dowodzeniu kawalerią, od dziecięcia walczę, a od śmiercie mojego ojca wespół z bratem przewodzę lubuskiemu rycerstwu i do niejednego zwycięstwa ich poprowadziłem. Z tego powodu, jeśli jest taka możliwość, mógłbym dowodzić którąś z chorągwi rycerskich.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Listopada 01, 2014, 20:15:51 »
    Barisan de Moulins
    Waleczny Janie, rola jaką odegra piechota jest z całą pewnością dużo mniejsza niż rycerstwo. Jednakoż, zważ iż konnych możemy mieć zbyt mało by sami bez wsparcia mogli wygrać tę wojnę. Ilu będzie rycerzy, bo na więcej niż 5 tysięcy bym nie liczył. Ogromna to siła, ale gdy będziemy musieli się zmierzyć z dziesiątkami tysięcy kawalerii saracenów, warto mieć kogoś kto utrzyma pozycję i skupi na sobie uderzenie części ich jazdy. Sam jestem niezgorszym jeźdźcem i również mam doświadczenie w dowodzeniu konnymi, więc - i tu do księcia - również przydam się najbardziej mając pod sobą chorągiew rycerstwa, jednakoż - znów do Jana - musimy się liczyć z tym, że wróg będzie od nas nawet i 10 razy liczniejszy. Spójrz, nawet Karol Młot jak gromił niewiernych wykorzystał do tego wielu pieszych.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 20:48:36 wysłana przez Gamling »

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #130 dnia: Listopada 01, 2014, 20:41:33 »
    Karl

No to drogi księciu niech rycerzyki kłócą się o kawalerię, mnie osobiście zamiast powierzać władzy nad piechotą bardziej zależy na utworzeniu dla mnie specjalnej jednostki taktycznej, która miałaby bardzie wyspecjalizowane zadania. Coś takiego funkcjonowało kiedyś w wojsku szwedzkim i wiem mniej więcej o co chodzi w organizacji takiego oddziału. Mógłbym się, więc tym zająć.

Offline Aiolos

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #131 dnia: Listopada 01, 2014, 21:17:28 »
    Messyna: Spotkanie z Księciem

Wszyscy w Messynie
    (click to show/hide)

Jusuf ibn Ajjub Al-Kurdi
    (click to show/hide)

Offline Xander

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #132 dnia: Listopada 01, 2014, 21:20:20 »
    Krzysztof Potocki
    Odwracam się w stronę rozmawiających i mówię po polsku:
    - Miło słyszeć że aż w tak odległe krańce świata inni rodacy zawędrowali. Zwę się Krzysztof Potocki z Gdańska. Miło poznać kwiat lubuskiego rycerstwa. - Zwracam,się do rycerza mówiącego o roli kawalerii.
    Następnie w stronę aksięcia po łacinie:
    - Dziękuję Panie za powierzenie tak ważnej roli jak eskortą floty. - Mówię z dumą i powagą w głosie. - Kiedy wypływamy do ziemi świętej? - Pytam się Księcia z lekkim uśmiechem.

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #133 dnia: Listopada 01, 2014, 21:33:08 »
    Karl

Dziękuję mości księciu. Ta rola mi odpowiada. Zastrzegam sobie, jednak prawo do zachowania wszystkich drobniejszych łupów jakie wpadną mojemu oddziałowi w ręce dla mnie i moich ludzi, a w przypadku trafienia na większe skarby połowy całego łupu. Jednocześnie proszę o zezwolenie i stworzenie warunków dla mnie abym mógł nauczyć się jazdy konnej, gdyż jako prosty człowiek umiejętności tej nie posiadam a może być ona bardzo przydatna.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Listopada 01, 2014, 21:49:18 »
    Barisan de Moulins
    Stanie się jak nakazujesz panie... Zatem poprowadzę pieszych na swym wiernym rumaku do boju. Mam nadzieję, iż wśród tych 2000 ludzi znajduje się ktoś potrafiący jeździć konno, gdyż potrzebuję przybocznych, a swoich straciłem w dzisiejszym incydencie... Przy okazji, skoro Karl chce się wyuczyć jeździectwa, chętnie go przeszkolę, mój ojciec był wielkim jeźdźcem i przekazał mi całą swą wiedzę o tej zacnej sztuce. Pod mym okiem w tydzień wyuczy się jeździć kłusa, a walczył zapewne będzie i tak pieszo, jak większość ludzi północy, więc winno to wystarczyć.