Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Crusader Kings (Mroczne Wieki i Crusader Kings 2)  (Przeczytany 88778 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Crusader Kings II
    « Odpowiedź #105 dnia: Listopada 14, 2012, 16:32:59 »
    Chyba przede wszystkim od praw, no i od rozbudowania danego lenna. W ogóle, to fajny jest ten system lenn wewnątrz samej prowincji, choć czasem dziwny, bo jakoś tak ni stąd ni zowąd do mojego państwa włączył się jakiś zamek gdzieś w Beneluksie :P
    A primogeniturę trudniej ustanowić od elekcji, ale jest też imho lepsza, bo choć w elekcji można wybrać przywódcę ze świetnymi statami, to jest to często problematyczne, a czasem niemożliwe i ogólnie sukcesja bywa niepewna. Pierworództwo to rozwiązuje, a pierworodny i tak zwykle "gupi" nie jest.

Piotr246<- według mnie mimo o wiele lepszego modelu gry opartej na postaciach, a nie jakiejś "boskiej ręce"(którą jesteśmy), to system dyplomacji nadal jest za słabo rozwinięty, tak samo intrygi, statystyki postaci itp., to są wszystko świetne feature'y, ale jak już się to widzi w całości, to widać, że jest to chyba specjalnie mniej skomplikowane niż powinno... pewnie ze względu na balans, bugi, itp... na szczęście mody to poprawiają.

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #106 dnia: Listopada 14, 2012, 18:17:01 »
    Co do tej Dyplomacji, zdaję sobie sprawę, że różnorodność opcji jest nadal mała, nie można organizować kongresów, soborów, a negocjowanie pokoju strasznie ucierpiało, nie można określać co się chce, aczkolwiek wypada to bardziej "realistycznie" niż zabierać 3/4 kraju po pierwszej wojnie. Lecz bardzo fajnie rozwiązane są sprawy dynastyczne. System małżeństw i zaręczyn, to jest rozbudowane. np: udało mi się wydać za mąż córkę za 2-go syna króla Węgierskiego, ponieważ nie dziedziczył udało się ustalić, że potomstwo będzie z linii Piastów a nie Arpadów, potem rewolta i przejęcie władzy przez tego syna wsparta przeze mnie i czekam na objęcie tronu. Mnóstwo takich tricków można stosować, jak u Habsburgów prawie ;)
    Ale nie grałem aż tak długo to pewnie jeszcze mi się to nie przejadło, nie spowszedniało. A jakie mody polecasz na początek, co "poprawiają intrygi, statystyki itp"?
    Polecam - http://www.youtube.com/watch?v=EEznaaNTbKQ
    Jedna z najlepszych gier ze Steama, poniżej 10 euro (bez przeceny)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #107 dnia: Listopada 14, 2012, 19:45:51 »
    Co do tej Dyplomacji, zdaję sobie sprawę, że różnorodność opcji jest nadal mała, nie można organizować kongresów, soborów, a negocjowanie pokoju strasznie ucierpiało, nie można określać co się chce, aczkolwiek wypada to bardziej "realistycznie" niż zabierać 3/4 kraju po pierwszej wojnie. Lecz bardzo fajnie rozwiązane są sprawy dynastyczne. System małżeństw i zaręczyn, to jest rozbudowane. np: udało mi się wydać za mąż córkę za 2-go syna króla Węgierskiego, ponieważ nie dziedziczył udało się ustalić, że potomstwo będzie z linii Piastów a nie Arpadów, potem rewolta i przejęcie władzy przez tego syna wsparta przeze mnie i czekam na objęcie tronu. Mnóstwo takich tricków można stosować, jak u Habsburgów prawie ;)
    Ale nie grałem aż tak długo to pewnie jeszcze mi się to nie przejadło, nie spowszedniało. A jakie mody polecasz na początek, co "poprawiają intrygi, statystyki itp"?

No tak, przejmowanie tronu dzięki umiejętnemu planowaniu zaślubin to bardzo fajna sprawa, tak samo udało mi się to na Węgrzech, teraz już do końca nie wiem jak, w każdym razie fajna sprawa(mimo, że później również w wyniku innych praw sukcesyjnych tron straciłem... i wtedy użycie siły stało się konieczne). Z tego co widziałem, to są gracze, którzy za cel stawiają sobie zdobywać nowe tytuły tylko na drodze odpowiedniej polityki dynastycznej, wtedy gra rzeczywiście chyba jest znacznie ciekawsza i absorbująca, bo trzeba się nagłówkować trochę.
    Nie podoba mi się w tej grze, że nie mogę grać poganami. A taki miałem właśnie plan, żeby grać jakimiś Jaćwingami czy Żmudzinami :P No i btw samych Prus, to przez całą kampanię HRE w ogóle mi nie zagroziło, wprawdzie ja nie mieszałem się do tego, że oni zdobyli Pomorze i Prusy, ale potem powoli to zdobywałem i nie miałem specjalnych problemów...
    Co do modów, to nie interesowałem się szczególnie, bo najpierw sprawdziłem czy jest tak jak w innych grach paradoxu, czyli czy mody zwalniają grę, no i tak samo jest tu, a mi na podstawce gra nie chodzi za dobrze, więc u mnie to się mija z celem...

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #108 dnia: Listopada 15, 2012, 15:24:25 »
    To może ktoś inny może polecić jakieś fajne mody?

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #109 dnia: Listopada 15, 2012, 15:48:39 »
    Osobiście mogę polecić  The Prince and the Thane i CK2Plus lecz ponieważ dopiero co wyszła nowa wersja, żaden z tych modów nie jest jeszcze z nią kompatybilne. No, teoretycznie, jak jest w praktyce nie wiem.
    Przy okazji, zmiany w nowej wersji:
    (click to show/hide)

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #110 dnia: Listopada 15, 2012, 20:32:15 »
    Obecnie trwają 2 promocje, pierwsza minus 75% i druga -25% dzięki kodowi: GMG25-UAAHK-6AI9S. Promocje można łączyć!
    http://www.greenmangaming.com/search/?q=crusader+kings

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #111 dnia: Listopada 16, 2012, 15:11:24 »
    Kod nie działa, pisze, że się wyczerpał/zużył.
    Po za tym czy w ten sposób można kupić za darmo? :D (100-75%-25%=0) czy to -25% będzie obniżką "25% z 25-ciu % które zostanie po obniżce 75%"?
    Jeśli to pierwsze to niech ktoś zarzuci aktualny kod albo mi wyśle na priva ]:->

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #112 dnia: Listopada 16, 2012, 15:40:35 »
    Cóż, kod już nie działa, z tego co pamiętam to był do 12 UTC/GTM ;p
    I nie, niestety tak to nie działało, to 25% obniżało już zmniejszoną cenę. Niestety tak dobrze nie ma ;)

Nowy kod, teraz jednak obniża cenę o 20%

GMG20-1FYLZ-EDG8R

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    « Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 22, 2012, 15:58:00 »
    W jakim języku są te DLC ? Gre mam po polsku bo orginałka ze sklepu ;) Szkoda by mi było teraz płacić na DLC ponad 20zł i mieć po angielsku ; d A na Steamie jest dziwnie podane (sam Crusader Kings II ma podane tylko  Angielski, Francuski, Niemiecki, Hiszpański ), czemu dziwnie ? bo mam po Polsku a nie jest to podane ;p (chyba, że gdybym miał Crusader Kings II kupione ze Steam to miałbym tylko własnie ang, fran, de, esp )
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 23, 2012, 07:29:12 »
    Ja mam CKII ze Steam, na promocji -50% dorwałem, i mam po polsku normalnie. Gra bardzo dobra i zaawansowana. Jednak nie da się Polski doprowadzić do porządku :) Próbowałem 5 razy, i co jakieś reformy umacniające Polskę to od razu koalicje przeciwko mnie i wielkie bunty.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 23, 2012, 14:46:31 »
    Ja mam CKII ze Steam, na promocji -50% dorwałem, i mam po polsku normalnie. Gra bardzo dobra i zaawansowana. Jednak nie da się Polski doprowadzić do porządku :) Próbowałem 5 razy, i co jakieś reformy umacniające Polskę to od razu koalicje przeciwko mnie i wielkie bunty.

A ja znowu się pochwalę, że kupiłem CKII na gry-online za 30 zł przed polską premierą, a DLC kupowałem jedynie na wyprzedażach -75% :> Nie mówiąc już o tym, że w tygodniu, gra byłą przeceniona o 75%, a nie 50% jak teraz :)
    I tak, da się. Pamiętam jak kiedyś zdobyłem wschód, (litwa, dwa królestwa ruskie) i jakoś mi się udawało :> Acz było to dawno, w sumie nawet nie wiem, czy to nie było jeszcze przed systemem frakcji...
    Szczerze powiedziawszy ten system w vanilli jest... dziwny. Gdy ostatnim razem grałem to praktycznie od razu miałem bunty, gdy zginęła moja postać znowu bunty et cetera, et cetera...

Chyba.. Mam kiepską pamięć i już od dawna nie grałem bez modów ;) Przy okazji, polecam CK2Plus, Patrum Scuta, Flavorful Titular Titles i Better Looking Characters (potrzebne wszystkie DLC z portretami). Temat CK2Plus i sekcja kompatybilne mody tutaj uprzedzam, że trzeba być zalogowanym i mieć zarejestrowaną grę na koncie.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 23, 2012, 21:54:04 »

A wiadomo jak z DLC ? :)  To co mowisz daje mi nadzieje ze DLC moze byc rowniez w Polskiej wersji :D Mimo iz na steamie nie jest to podane. (Teraz na DLC sa promocje ;p i mimo iz jestem zly na to ze wszystko platne to skusilbym sie na niektore ;p )

Edit:
    Jakie znacie sposoby na zwalczanie Frakcji :> (mam na myśli te ugrupowania które pojawiły się w jakimś patchu) ?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2012, 23:47:03 wysłana przez dzigi »

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 24, 2012, 07:40:11 »
    DLC też są po polskiemu. A na frakcje są 2 sposoby:
    1. Poczekać na bunt i zwalczyć ich ogniem i mieczem
    2. Mistrz Szpiegów+zabójstwo
    Ja innych nie znam.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 24, 2012, 13:39:33 »
    DLC też są po polskiemu. A na frakcje są 2 sposoby:
    1. Poczekać na bunt i zwalczyć ich ogniem i mieczem
    2. Mistrz Szpiegów+zabójstwo
    Ja innych nie znam.
    Rozumiem, że myśląc o zabójstwie likwidujesz lidera :> ? czy pretendenta ; P ? Bo członków nie ma sensu ;d

Wracajac do DLC: jakie polecacie ? Aktualnie mysle nad Lagacy of Rome, paczki wojsk Bizantyjskich i Ruskich oraz tym projektowaniu wlasnego wladcy ; )

Offline Piotr246

• Użytkownik
    • Kto pyta nie błądzi
    « Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 29, 2012, 16:47:04 »
    Cholerne DLC wszystkie łącznie droższe od samej gry.(Steam) Połowa powinna być zawarta w grze.

Ale jak już brać to jedyne 2 konkretne DLC, Sword of Islam (jak ktoś chce grać arabami) i Legacy of Rome. Na 75% jako tako ta cena może być.
    A reszta to jakieś drobniutkie kosmetyczne poprawki i usprawnienia, a płaci się krocie. Marnowanie pieniędzy. Za równowartość DLC nawet na 75% można by polecić sporo gier na długie godziny.