Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Crusader Kings (Mroczne Wieki i Crusader Kings 2)  (Przeczytany 88664 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Crusader Kings II
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 13, 2012, 20:30:34 »
    Właśnie zabieram się za lekturę recenzji i ściąganie dema i prosiłbym o wstępne porównanie tej serii do Total War, którą osobiście bardzo lubię, serię Europa Universalis też cenię, ale jej małe spektrum dyplomatyczne mnie zniechęciło po dłuższym czasie.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 13, 2012, 20:45:19 »
    Cóż, ja grałem tylko w MTW, STW i MIITW, więc dość słabo ;) Z czego najbardziej zagłębiłem się w MIITW. Z EU to tylko najzacniejsze EUII i FTG [świetny re-make, którego kupiłem dla modyfikacji]. Co do CK2: moich oględzin dema wynika, że gra będzie zacna. Dużo możliwości, dużo intryg, dużo wszystkiego. Wygląda na to, że "symulacje bitew" mają jakiś zamysł taktyczny, zalążek - innowacja w serii EU [do której formalnie CK należy]. Nie spodziewajmy się nigdy bitew pokroju Total War w grach typu CK, EU itp. Taka gra zabierałaby tak wielki ogrom czasu, że szok :P Sam poziom trudnści prezentowany w TW i EU jest ogromnie różny - nie potrafię porównać, jak fajnie mi się grało w EU a jak w TW :P EU to finezja. Małe spektrum dyplomatyczne w EU? [jak coś to grałem tylko w EU II i FTG] Ja dzięki budowaniu świetnych stosunków z sojusznikiem mojego wroga uzyskałem efekt, gdzie tamten zrywa sojusz z moim wrogiem i podobnie jak ja się z nim bije. Potem wypowiedziałem wojnę mojemu "pomocnikowi"... i mamy intrygę ;) [wszystko działo się w Indiach :P] Wystarczy trochę posiedzieć i pomyśleć nad możliwościami. Gwarancje niepodległości i ostrzeżenia to świetna rzecz. Dodać, że CK2 skupia się na intrygach i dynastii. Cóż, czytałem, że CK2 ma być następcą EUII, a więc wspaniale - długo czasu na to czekałem :) Proszę jeszcze kogoś kto grał w nowsze Total Wary i EU o wypowiedzenie się, aby sytuacja była jaśniejsza.
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Tot

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 13, 2012, 20:55:51 »
    wstępne porównanie tej serii do Total War

W jednym i drugim masz mape. Na tym sie podobienstwa koncza.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 13, 2012, 21:25:28 »
    Dzięki za pomoc Zowi. Już jestem po przeczytaniu obszernych opinii i z niecierpliwością czekam na pobranie dema. Zapowiada się wspaniale.

www.pustamiska.pl

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 13, 2012, 21:47:14 »
    premiera polska jutro w walentynki.
    Gra przecież w chwili obecnej nie wychodzi w Polsce.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 13, 2012, 22:05:21 »
    Ja natomiast uważam, że żadna gra od Paradoxu nie nadaje się do kupna z dniem premiery. ;p Co prawda obecnie na gry nie mam czasu i dobrze mi z tym, lecz osobiście szkoda byłoby mi pieniędzy na kupowanie czegoś od tego wydawcy po cenie premierowej. Nie dość, że ich gry ze względu na swą specyfikę są pełne - mniejszych i większych - bugów, to dodatkowo liczba DLC, dodatków i pierdyliona innych add-on'ów, które w sposób zdecydowany wpływają na grę sprawiają, że warto poczekać kilka(naście) miesięcy i kupić wersję kompletną i pozbawioną błędów. Sam zrobiłem ten błąd przy EUIII - kupiłem ją niedługo po premierze co było wielkim błędem. Dopiero wersja, którą mam na steamie z wszystkimi dodatkami (prócz zmian tekstur pionków oddziałów na mapie kampanii) czynią tę grę grywalną i pełną - dzięki masie opcji jakie wniosły dodatki. Podejrzewam, że z Crusader Kings II będzie identycznie, bo raczej mało prawdopodobne by wydawca zmienił swój plan w stosunku do tego spin-off'a serii Europa Universalis.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 14, 2012, 10:45:25 »
    Cenga jednak wyda grę, niestety dopiero w kwietniu.
    http://www.cenega.pl/pc/strategiczne/crusader-kings-ii-mroczne-wieki/1628

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 14, 2012, 12:10:11 »
    Do diaska! Tak mi się gra spodobała! Mogliby chociaż podać czy na początku, czy pod koniec miesiąca wydadzą. Nie wiem czy nie kupić sobie angielskiej wersji...

www.pustamiska.pl

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 14, 2012, 16:01:34 »
    Przepłacisz, zapłacisz 200 zł - po premierze polskiej poczekaj moment i kupisz grę za ewentualne 80 zł.

@Down:

Łot da... Szykuję kaskę.

Bolało mnie w demku to - brak zapisu. Co prawda to i tak dużo co można oczekiwać po demku, znaleźli sposób na zapisywanie gry?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2012, 20:14:33 wysłana przez Bloomy »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 14, 2012, 16:25:39 »
    Przepłacisz, zapłacisz 200 zł - po premierze polskiej poczekaj moment i kupisz grę za ewentualne 80 zł.

Zwłaszcza tutaj ;d http://sklep.gry-online.pl/KartaProduktu.aspx?id=4100&k=crusader-kings-ii

edit: Sam obadałem to demo i... nie jest źle. ;) Co prawda nawyki z EUIII niemal uniemożliwiają szybkie połapanie się we wszystkich opcjach (w końcu zupełnie inaczej to wygląda...) jednak jest fajniej niż przypuszczałem podczas pobierania dema.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2012, 17:18:04 wysłana przez proud »

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 14, 2012, 21:27:58 »
    prócz zmian tekstur pionków oddziałów na mapie kampanii
    :O
    Pierwsze słyszę o czymś takim... skąd załatwić sobie takie urozmaicenie? :D Dodaje je któryś oficjalny dodatek, czy to jakiś mod użytkowników? Wybaczcie że tak nagle odbiegłem od tematu CK ; )
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 14, 2012, 22:47:43 »
    Też jestem zbytnio przyzwyczajony do EU. Po śmierci króla z najpotężniejszego na świecie królestwa zostało mi Chełmno... Czuję, że długo posiedzę zanim rozpracuję system dziedziczenia.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 16, 2012, 08:49:58 »
    Nie pisałem, że Crusader Kings 2 nie jest opłacalnym zakupem w dniu premiery. ^^ Gra ukazała się dwa dni temu, a już pojawiły się DLC do kupienia za 2€ na steamie...

http://store.steampowered.com/app/203773/?snr=1_4_4__103 -> grywalni Mongołowie
    http://store.steampowered.com/app/203772/?snr=1_4_4__103 -> heraldyka historyczna

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 17, 2012, 12:47:56 »
    Wyżej wymienione DLC były dodawane przy zakupie pre-ordera.

Crusader Kings 2, Król Artur 2, Victoria 2 i Magna Mundi ukażą się w Polsce:
    http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,11167014,Crusader_Kings_2__Krol_Artur_2__Victoria_2_i_Magna.html