Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131167 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #690 dnia: Sierpnia 10, 2014, 22:47:22 »
    No cóż, świadomość możliwości jakie daje medycyna wywiera wpływ na decyzję o adopcji. Ludzie wolą próbować wszystkimi metodami mieć swoje dziecko(co jest naturalne) zanim w pewnym sensie 'poddadzą' się i zajmą adopcją. Zresztą jest też taka kwestia, że państwo powinno wspierać tworzenie większej ilości nośników polskich genów(że tak powiem w twoim stylu :P) i przez fundowanie in vitro robi to. Najpiękniej byłoby mieć wiedzę, czy pieniądze przeznaczone na in vitro, z którego i tak mały procent to dzieci, mogłyby niebezpośrednio lepiej wpłynąć na dzietność przez jakieś ulgi na mieszkanie itp... Powinny być takie badania, w końcu to kwestia dotycząca przetrwania tak właściwie.. Najlepsi w tym są Chińczycy, u nich nie ma żadnych problemów z etyką, do tego jest kasa i za niedługo pewnie będą dzieciom poprawiać geny w kierunku zwiększenia inteligencji...

btw niestety zdarzyło mi się obejrzeć małą debatę na tvp.info godzinę temu('bez retuszu'), była trochę o tym o czym co wcześniej dyskutowaliśmy(Kościół w Polsce i w ogóle) i, na wszystkich bogów i Boga Jedynego, jaki shitstorm! Ci ludzie nie dość, że podchodzą do tematu od dupy strony, to ciągle wchodzą sobie w słowo, wyśmiewają się, przekrzykują, prowadzący miał dość i ja też

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #691 dnia: Sierpnia 10, 2014, 23:29:06 »
    Jest jeszcze inna strona adopcji, o której rzadko się niestety wspomina. Ogromna liczba dzieci z domów dziecka nie jest sierotami- ma rodziców. Raport NIK-u z 2012 ujawnił, że zaledwie 3% dzieci nie ma rodziców. W 80% przypadków dziecko ma oboje rodziców, w 17% jednego. Więc jakie dzieci trafiają do domów dziecka? Niestety, patologiczne. Takie, których mamusie chlały i jarały całą ciążę. Obarczone FAS-em. Trzeba naprawdę dużego zaparcia, jeszcze większej wiedzy i sporych nakładów finansowych żeby się odpowiednio zająć takim dzieckiem To nie jest dla każdego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #692 dnia: Sierpnia 10, 2014, 23:40:13 »
    Ja proponuję refundację sztucznych członków dla osób transseksualnych, o tym się nie mówi, a to poważny problem.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

« Odpowiedź #693 dnia: Sierpnia 11, 2014, 00:07:05 »
    No ty proponujesz powrót do monarchii, więc mnie twoja propozycja nie dziwi :)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #694 dnia: Sierpnia 11, 2014, 00:13:58 »
    Refundacja podpasek dla monarchy też by się przydała. Monarchia to absurd. Kretynizm. Fakt, że aby zmusić Karola Szalonego do kąpieli, dworzanie musieli smarować się sadzą i straszyć monarchę udając diabły, dobitnie to podkreśla...;P

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #695 dnia: Sierpnia 11, 2014, 08:16:27 »
    A ja odbiegną trochę od waszych rozważań na dość wysokim szczeblu do spraw bardziej przyziemnych, lokalnych. Zbliżają się powoli wybory samorządowe, w większości gmin (z wyjątkiem gmin największych) obowiązywały będą okręgi jednomandatowe czyli wydawałoby się, demokracja w najczystszej postaci. Teoretycznie raj dla społeczników i osób które faktycznie chcą działać dla społeczności lokalnej a do tej pory żaden lokalny komitet wyborczy czy partia nie odpowiadały im. Co o takim rozwiązaniu sadzicie? Nie powinno być tak na każdym szczeblu wyborów? A może ktoś sam chce kandydować?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #696 dnia: Sierpnia 11, 2014, 10:48:10 »
    Na szczeblu lokalnym to ma sens. Na szczeblu państwowym, prowadzi to do systemu dwupartyjnego który ma swoje plusy i minusy. Ludzie głosują na partie i liderów, raczej nie będą nagle masowo głosowali na jakiegoś pana Zenka z regionu, bo na wiejskich potańcówkach bryluje.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #697 dnia: Sierpnia 11, 2014, 11:35:17 »
    Weźmy za przykład Wielką Brytanię gdzie taki system obowiązuje kandydaci chodzą od domu do domu i zachęcają wyborców do swoich kandydatur. Czyż nie uważasz, że tak powinna wyglądać demokracja?

Bardzo łatwo można takiego kandydata rozliczyć, można sprawdzić jak działał i jak wywiązywał się ze swoich obietnic. Powoduje to rywalizację nie tylko miedzy partiami ale między konkretnymi ludźmi. Nie głosujesz na numerek na liście, którego nie jesteś w stanie potem rozliczyć.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #698 dnia: Sierpnia 11, 2014, 12:00:08 »
    Drogi Luco, jeżeli już demokracja ma funkcjonować, to taka o której mówisz i która występuje w wyborach samorządowych jest najlepsza.
    W innym wypadku dochodzi do "ochlokracji" - ludzie często nie głosują na kogoś, tylko na coś - czyli partię. Kandydują nie posłowie, tylko partie.  A powinny mieć one bardziej "umowny" status, moim zdaniem.
    Myślę, że nawet mógłby występować podczas elekcji obowiązek wybrania swojego kandydata z imienia i nazwiska, nie zaś poprzez zakreślenie. Może ludzie by więcej myśleli?

Demokracja to absurd Lygrysie, bo w demokracji możliwy jest wybór Hitlera na kanclerza. :P To w czasach demokracji tak racjonalnej i przemyślanej upadła Europa. :p

Offline huth

« Odpowiedź #699 dnia: Sierpnia 11, 2014, 17:10:57 »
    Najpierw jeszcze do Jana, bo mi się przypomniało.
    We wcześniejszej dyskusji pisałeś coś w stylu, że niby 'człowiek głupi, ale odpowiem'.
    Otóż ja nie chcę, żeby takie dyskutowanie skłaniało cię do podobnych deprecjonujących i asekuranckich twierdzeń. W internecie(i w sumie w życiu) często jest tak, że w dyskusjach ludzie chcą pokazać kto jest mądrzejszy, lepszy i w ogóle, bo zawsze omawiany problem dotyka jakoś osobiście, więc emocje są itd. Przynajmniej na tym forum i w tym dziale staram się sam na spokojnie i z szacunkiem dyskutować, żeby każdy mógł wyrazić swoje zdanie konfrontując je z innymi poglądami, ruszyć mózgownicą i wyciągnąć coś z tych(w necie łatwiej, bo szybko z google można się czegoś dowiedzieć), wydawałoby się, śmiesznych dyskusji na forum o grach. Myślę, że dla ludzi młodych to jest całkiem istotne bez społecznej presji o czymś pogadać. Nieważne jest wygrywanie(zresztą w internecie nie da się wygrać), ale szczere i normalne wyrażanie się.

Co do tych wyborów, to na obecną chwilę myślę, że to dobry pomysł, ale ciekawe jakie będą wyniki :P

a btw, Janie, słyszałeś? :P : https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2014, 17:23:05 wysłana przez HUtH »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #700 dnia: Sierpnia 11, 2014, 17:31:08 »
    Prawo Godwina to kuamsto lewackiej propagandy/innych masonów. Boją się przyznać, że są faszystami. ;_; Więc jak ktoś ich tak nazwie, płaczo i wymyślają prawa Godwinów. ;\ Poza tym nikogo nie zwyzywałem od nazioli. Podałem przykład historyczny.

A co do twojej pierwszej wypowiedzi - chciałem tylko podkreślić, że się na tym nie znam. ;p

Offline huth

« Odpowiedź #701 dnia: Sierpnia 11, 2014, 17:42:55 »
    Prawo Godwina to kuamsto lewackiej propagandy/innych masonów. Boją się przyznać, że są faszystami. ;_; Więc jak ktoś ich tak nazwie, płaczo i wymyślają prawa Godwinów. ;\ Poza tym nikogo nie zwyzywałem od nazioli. Podałem przykład historyczny.
    Masz specyficzne poczucie humoru, bo te trzy pierwsze zdania w ogóle nie są dla mnie śmieszne, ani potrzebne tutaj... Na szczęście skończyłeś merytorycznie :P
    A co do twojej pierwszej wypowiedzi - chciałem tylko podkreślić, że się na tym nie znam. ;p
    I o to chodzi, żeby choć minimalnie przez takie rozmowy trochę temat zbadać

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #702 dnia: Sierpnia 11, 2014, 18:00:21 »
    Dziękuję za łaskawość, Panie HUtH, gdyż lękłem się, iż nic z mej wypowiedzi nie przypadnie ci do gustu.
    Sire HUtH, ja podałem źródło, z którego moglibyście również temat badać - nie mieliście czasu jednak, mej skromnej osobie też nie widzi się badanie dzieł rewolucjonistów. Uniżony ja wracam do słuchania p. Demarczyk i pozdrawiam was!

Offline huth

« Odpowiedź #703 dnia: Sierpnia 11, 2014, 18:06:49 »
    A skąd wiesz, że ktoś nie badał... każdy dla siebie, gdzieś tam za kilometrami światłowodów albo tylko ulicą dalej(bo kto wie?) może sobie coś poczytał dla siebie.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #704 dnia: Sierpnia 11, 2014, 18:21:43 »

Demokracja to absurd Lygrysie, bo w demokracji możliwy jest wybór Hitlera na kanclerza. :P To w czasach demokracji tak racjonalnej i przemyślanej upadła Europa. :p

Z tego co wiem Hitler jak JKM, szedł w górę bo był spoza układu który obwiniał o sytuację w Niemczech. Kryzys szalał na całym świecie i bynajmniej nie zaczął się w Niemczech... No ale w końcu udało mu się jako pierwszemu od lat zyskać poparcie innych partii i sformować te 50%+ stąd prezydent mianował go na kanclerza. Zrobił to, bo wreszcie ktoś zebrał stabilną większość (A to akurat sztuka w parlamencie gdzie duży procent mandatów mieli komuniści i naziści...)
     Wreszcie, Hitlerowi pomogło to, że krytykował system. W takim wypadku, opłacalnym się wydawało aby dać Hitlerowi władzę i niech się skompromituję. Ludzie oczekują tego, że sytuacja się poprawi, Hitler to wykorzystywał to niech teraz męczy się z obietnicami i biedą w państwie.
      I wszystko tu mogłoby się udać, gdyby nie to, że Ci ludzie nawet gdy doszedł Hitler do władzy nie zorientowali się jeszcze kim tak naprawdę on jest. A jeśli wiedzieli to bardzo głupio robili, nie broniąc komunistów. Licząc, że jeden wróg wykończy drugiego pozwolili Hitlerowi zniszczyć partie komunistyczną i dobrać się później do pełni władzy.

Więc tutaj bym bardziej obstawiał, że to nie wina demokracji ale przebiegłość NSDAP i otępienie innych partii dało taki rezultat.

Co do JOWu. To ma plusy i minusy. Wielkim plusem jest to, że nie ma posłów którzy uzyskali mniej niż 5000 głosów, jakich znaleźć można na ulicy Wiejskiej. Jest stabilniej w polityce, premier może łatwo dyscyplinować posłów bo zazwyczaj wszyscy są oni w jego partii. Na pewno jednak sen o sejmie bezpartyjnym się tu nie sprawdza. Raczej partię nie mogą pchać byle kogo, choć mogą z tym kombinować jak SLD gdy chciało zdobyć mandat w Rzeszowskim bodajże, namówiło osobę popularną do kandydowania i niezłożenia ślubowania czyli automatycznie kandydat kolejny z listy wszedł.  Minusem dla mnie jest to, że dwupartyjny system wymaga szerokich skrzydeł partii. Dlatego, zapewne (albo dlatego, że wtedy nie weszliby do sejmu) KNP jest bodajże przeciwne temu systemowi.