Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130543 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #600 dnia: Kwietnia 23, 2013, 22:17:44 »
    W porównaniu do zachodu mamy dużo niższy poziom życia. I przede wszystkim, dużo niższe zasiłki. Z tymi zasiłkami to akurat bardzo dobrze, przynajmniej nie hodujemy sobie aż takiej ilości pasożytów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #601 dnia: Kwietnia 23, 2013, 22:22:58 »
    "Dużo niższy" to nad wyrost. Mamy niższy i nie doprawiajmy do tego żadnych słów żeby tylko pokazać "jak tu jest źle" - dużo niższy to jest na Białorusi czy Ukrainie*. Coraz bardziej ten płacz w internecie mnie wnerwia. Wszędzie są ludzie którym trudno związać koniec z końcem, nawet w tych rajach (Niemcy, UK) o których niektórzy piszą jak tam wszyscy są zamożni.

* niech ktoś mi powie że tu jest jak tam to zatłukę, dość dramatyzowania na jeden dzień

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #602 dnia: Kwietnia 23, 2013, 22:36:25 »
    Na Białorusi faktycznie jest jeszcze gorzej. Ale akurat mam świeże porównanie warunków życia w Polsce i UK.
    W UK żeby nie wiązać końca z końcem trzeba mieć albo ogromne potrzeby, albo być totalnie niezaradnym życiowo. Nawet zarabiając bardzo mało, jak na tutejsze warunki, czyli ok. 800 funtów na miesiąc, można spokojnie wyżyć, czyli opłacić sobie pokój wraz z rachunkami i internetem, zapewnić sobie wyżywienie (lepsze niż mielonka z biedronki), od czasu do czasu jakiś ciuch czy wypad na piwo. A 800 funtów to naprawdę bardzo niska pensja.
    Zarabiając przeciętnie- 1200 funtów, można już spokojnie wyprowadzić się z pokoju do domu (bo mieszkań w blokach akurat tutaj jest bardzo mało, wszyscy mieszkają w domach), i starcza na odłożenie czegoś na czarną godzinę lub jakieś szaleństwa.
    W Polsce za minimalną krajową ciężko wyżyć. Przede wszystkim koszy utrzymania są bardzo wysokie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #603 dnia: Kwietnia 24, 2013, 14:15:19 »
    Bercik, kolejny pan od PO. Co z tego że NFZ nie domaga, ZUS to jedna wielka czarna dziura. Co z tego że można sobie zrobić dziure w dachu jadąc samochode. Co z tego że mamy najdroższe i najbardziej do dupy drogi w europie zachodniej. Co z tego że bandyci są ponad prawem, bezdomnych ścigają za kradzież bułki, a milionowe szwindle są nietykalne? Co z tego grunt że mam internet, umiem czytać, moge zjeść chleb (za 4 zł) i hejtować w internecie. Jestę bogaczę.

Od kiedy to jesteśmy zaliczani do Europy Zachodniej? Bo jak mnie pamięć nie myli, a geografia też, to raczej ciągle jesteśmy na wschodzie, nie na zachodzie.

Jesteśmy w Unii  (tfu) więc ślepo idziemy za Zachodem. Seems legit.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2013, 14:46:05 wysłana przez Gregoriian »
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #604 dnia: Kwietnia 24, 2013, 14:26:07 »
    Bercik, kolejny pan od PO. Co z tego że NFZ nie domaga, ZUS to jedna wielka czarna dziura. Co z tego że można sobie zrobić dziure w dachu jadąc samochode. Co z tego że mamy najdroższe i najbardziej do dupy drogi w europie zachodniej. Co z tego że bandyci są ponad prawem, bezdomnych ścigają za kradzież bułki, a milionowe szwindle są nietykalne? Co z tego grunt że mam internet, umiem czytać, moge zjeść chleb (za 4 zł) i hejtować w internecie. Jestę bogaczę.

Od kiedy to jesteśmy zaliczani do Europy Zachodniej? Bo jak mnie pamięć nie myli, a geografia też, to raczej ciągle jesteśmy na wschodzie, nie na zachodzie.
    Czy to że nie dramatyzuję i nie wyolbrzymiam "polskiej tragedii" to znaczy że jestem za PO? Jak napisałem - ich rząd wcale nie był lepszy od PiS, może nawet gorszy ale państwo to nie tylko rząd. NIE JEST IDEALNIE ale nie ma takiej tragedii jaką malują propagandyści PiS i radia maryja.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #605 dnia: Kwietnia 24, 2013, 14:47:18 »
    No aż tak źle to nie jest, ale nie jest też najlepiej. A już na pewno nie ma co cieszyć michy że sie ma internet.. W afryce też mają.
    (click to show/hide)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #606 dnia: Kwietnia 24, 2013, 18:11:35 »
    Coraz częściej takie debilne wpisy czytam - ludzie pomyślcie zanim napiszecie coś takiego. Ekipy rządzące były jakie były i są jakie są, jest sporo pierdów i przeszkód w prawie itp. ale naprawdę w Polsce jest coraz lepiej. Nie wierzcie w propagandę opozycji która chce nas pokazać jako kraj 3 świata, mieszkańcy krajów 3-go świata chcą mieć takie problemy jakie my mamy. Dziwna moda na dramatyzowanie nadal trwa, jakby było tak strasznie źle tobyś nie napisał tak debilnego posta bo po prostu nie miałbyś z czego. A jednak widać masz internet i jedzenie, do tego nie jesteś analfabetą - pomyśl trochę. Nie jest idealnie ale do tragedii daleko.

* ale tak - zagrożenia nie ma bo nieroby przyjezdne nie dostaną zasiłków.

Pytanie zasadnicze to czy pracujesz by zarobic na wlasne zycie jesli tak to czy znalazles prace samemu czy moze ktos Ci pomogl?
    W ktorym regionie kraju mieszkasz ze masz tak dobrze?Zachod?Wroclaw,Poznan?

W pracy u mnojego ojca po przejeciu zakladu z rak obcokrajowca do rak Polaczka doprowadzono do takiej sytuacj ize zniszczono zwiazki zawodowe.Gosc ktory wykupil zaklad na praktycznie wszedzie wtyki.Od Starostwa po sady rejonowe.
    Kiedy pracownicy zalozyli mu spraweto ich zwyczajnie wywalil.
    Zlikwidowanop wszystkie dodatki jakie mieli wczesniej.Obnizono pensje mimo ze pracy ile bylo tyle jest.
    W mojej miejscowosci dosc malej bo to jakies 1k ludzi co trzecia nie ma pracy.Nie ma dzieci praktycznie.Dwojka na rok to jest wszystko.

Cos z Polski.
    Klasy Politycznej nie ma.To co mamy w sejmie to jest cyrk a nie sejm.
    Stoczni nie ma
    Koleje leza i kwicza.
    LOT dogorywa.
    Dlug publiczy rosnie.
    Okazuje sie ze zalozenia budzetu panstwa byly na wyrost i trzeba zmieniac.
    Drogi ...Jak ktos troche kojarzy temat to czytal jak sie w Poslce drogi buduje.W mojej okolicy drogi wygladaja jak by jakies dzialania wojenne prowadzono.Dziura przy dziurze.
    Inflacja rosnie a zarobki nie w wyniku czego konsumcja rowniez nie rosnie lub spada(w tym roku spada) i kolo sie zamyka.
    Karetki nie wyjezdzaja do chorych.Lekarze odsylaja dzieci do domow ktore potrzebuja natychmiastowej pomocy.Bylo o tym glosno ,dwoje dzieci zmarlo.Przynajmniej dwoje bo o tym rozdmuchano temat.A o ilu nie wiemy?
    Polski sejm w bardzo duzej mierze uzalezniony od instytucji poza naszego kraju.UE.Cholera jak za zaborow....

Co ty porownujesz Polske do krajow trzeciego swita.Polska nie lezy w Afryce tylko w Europie.Mamy dostep do wiekszosci co trzeba by stworzyc silna gospodarke aby ludzie nie musieli uciekac za granice by na zycie zarobic.Jak tak dobrze jest to dlaczego 2 mln ludzi jest poza polska a nadal w Polsce mamy ponad 13 % bezrobocia(2 mln ludzi) i te liczby rosna.
    Gdzie ty ta poprawe widzisz?Faktycznie na zachodzie jest pieknie.Bywam tam.Ale jedz do centrum albo na wschod.Rozwalenie jaj na fotelu i wypisanie takich glupot jest latwe ale zastanowienie sie nad ogolem juz troche trudniejsze.Szczegolnie jak ktos ma gruby portfel.

Poza tym.
    Wkur**a mnie w tym chorym spoleczenstwie jedna rzecz.Jesli ktos krytykuje ta zielona wyspe to musi byc koniecznie z PiSu.Kurw** mdlosci mam juz od tego jak takie pieprzenie widze w internecie albo w mediach.
    Jak nosze czerwona koszulke to nie znaczy ze jestem czerwony albo ze jestem pedziem.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #607 dnia: Kwietnia 24, 2013, 20:56:34 »
    Cos z Polski.
    Klasy Politycznej nie ma.To co mamy w sejmie to jest cyrk a nie sejm.
    Stoczni nie ma
    Koleje leza i kwicza.
    LOT dogorywa.
    Dlug publiczy rosnie.
    Okazuje sie ze zalozenia budzetu panstwa byly na wyrost i trzeba zmieniac.
    Drogi ...Jak ktos troche kojarzy temat to czytal jak sie w Poslce drogi buduje.W mojej okolicy drogi wygladaja jak by jakies dzialania wojenne prowadzono.Dziura przy dziurze.
    Inflacja rosnie a zarobki nie w wyniku czego konsumcja rowniez nie rosnie lub spada(w tym roku spada) i kolo sie zamyka.
    Karetki nie wyjezdzaja do chorych.Lekarze odsylaja dzieci do domow ktore potrzebuja natychmiastowej pomocy.Bylo o tym glosno ,dwoje dzieci zmarlo.Przynajmniej dwoje bo o tym rozdmuchano temat.A o ilu nie wiemy?
    Polski sejm w bardzo duzej mierze uzalezniony od instytucji poza naszego kraju.UE.Cholera jak za zaborow....

Bełkot. Piszesz jakby inne kraje nie miały wielu z tych problemów.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:22:27 »
    Jesli to co piszesz jest na poważnie to odpowiem Ci9 ze tak.Maja inne kraje taki problem.Kraje typu Wietnam,Rumunia,Mongolia i im podobne.Nawet przyznam Ci racje.Tam jest gorzej;]Ale na wszystko przyjdzie czas.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #609 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:30:04 »
    Jesli to co piszesz jest na poważnie to odpowiem Ci9 ze tak.Maja inne kraje taki problem.Kraje typu Wietnam,Rumunia,Mongolia i im podobne.Nawet przyznam Ci racje.Tam jest gorzej;]Ale na wszystko przyjdzie czas.
    Mało wiesz a dużo piszesz. Lanie wody, zero konkretów. Nie będę się wcinał w tą dyskusję bo i tak nie zmienię twojego myślenia. Najlepiej jest płakać i użalać sie jak tu jest źle. Nie jest idealnie ale polacy maja super dar wyolbrzymiania.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #610 dnia: Kwietnia 25, 2013, 00:48:39 »
    Czy ktoś tu się użala? Nie użalam się. I tak jak jakieś 2,5 miliona Polaków stwierdziłam, że życie ma się jedno. I nie warto go tracić na szarpanie się i kombinowanie, jak tu przeżyć do pierwszego.
    I zupełnie rozumiem Sahajdacznego, że nie ma ochoty udawać, że deszcz pada, jak mu w twarz własne państwo pluje. Polska ma aspiracje zachodnie, ale niestety, nie wyrwaliśmy się jeszcze z mentalności sowieckiej. Wiesz jaka zdziwiona byłam, że są kraje w którym urzędnik chce petentowi pomóc, a nie dosrać mu? I że policjant prędzej zwróci uwagę i pomoże kierowcy niż wlepi mu mandat. Siedząc cały czas w Polsce człowiek przestaje zauważać te codzienne absurdy. Dopiero wyjeżdżając zdałam sobie sprawę, że to jeszcze niestety jest dziki kraj.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #611 dnia: Kwietnia 25, 2013, 10:35:19 »
    2,5 miliona? Generalnie to sie liczy, że w samych Stanach jest 10 milionów Polaków, w Niemczech ok 2 itp itd, więc nie takie 2,5 :D
    (click to show/hide)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Kwietnia 25, 2013, 16:06:48 »
    2,5 miliona? Generalnie to sie liczy, że w samych Stanach jest 10 milionów Polaków, w Niemczech ok 2 itp itd, więc nie takie 2,5 :D

2,5 miliona od 2003r

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #613 dnia: Kwietnia 25, 2013, 20:13:02 »
    2,5 miliona od 2003r

Niektórzy wyjechali i wrócili - choć do tej pory nie wiedzą po co i żałują. ;)

Generalnie trudno zauważyć różnice osobom, które nie mieszkały za granicą. Trudno dostrzec wiele drobiazgów, które naprawdę zupełnie zmieniają to jak różni się życie w Polsce i na tzw. "zachodzie", a różni się bardzo... Możecie wypisywać o tym całe rozprawki, a do osoby, która sama tego nie widziała i tak nic nie dotrze. :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #614 dnia: Kwietnia 25, 2013, 20:39:37 »
    Sorki, ale nie przekonacie mnie, że wielkie paniusie (nie mówię tu wcale o naszej koleżance, bo ona nic takiego nie pisała) mówiące: "no, wysyłajcie dzieci do szkoły jak mają 5 lat, bo u nas w UK to bla bla", "to wcale nie odbierze im dzieciństwa bla bla, bo moje dziecko w Anglii bla bla"...
    No pardom, ale jak ktoś kto przeżył ostatnie 5 lat w innym państwie, z inną mentalnością, edukacją i socjalem może wiedzieć co będzie lepsze w POLSCE, nie "U NIEJ W UK"...