Moim zdaniem Diablo 2 nie dorasta do pięt jedynce pod względem klimatu. Muzyka, mroczne okultystyczne klimaty, nieumarli, opętani, mitologia odczytywana z tomów w podziemiach opactwa to był klimat. Raz nawet zrobiłem zdjęcie koledze który kiedyś grał u mnie w jedynkę bo po prostu musiałem uwiecznić to strach na jego twarzy.
A dwójka? Wiem, wiem online jest świetny ale sama gra to już nie to samo. Zamiast satanistycznych klimatów i demonów z piekła mamy pigmejów i wielkie żaby w dżungli albo kotki i żuczki na pustyni. Dla mnie, zeeeeeeeeero klimatu tylko wszystko fajnie, szybko i kolorowo. Jeszcze pierwsza kraina jako tako nawiązywała do dwójki ale później, szkoda gadać moim zdaniem.
No i jeszcze nie mogę zapomnieć od Diablo czyli głownym bosie w dwójce. Śmiać mi się chciało kiedy widziałem jak ten biegał wokół mnie na czterech łapach. Co to miało być? :) Graficznie też pozostawiał dużo do życzenia. Taki czerwoniutki i trochę kreskówkowy podczas gdy w jedynce wygląda moim zdaniem o wiele bardziej klimatycznie.
Fakt, są fajne i klimatyczne elementy które moim zdaniem dobrze zrobiono a są nimi:
- forteca na przedsionku piekła - ładna lokacja
- pierwsza kraina po wyjściu z wyżej wymienionej fortecy też jest dosyć klimatyczna i mroczna.
- piekło ale tylko oprawa czyli lawa płomienie i te płonące szkieleciki próbujące się z niej wygrzebać:) reszta to tylko platformy po których poruszają się potwory nic więcej a tu przecież mogli się bardziej postarać i jakoś urozmaicić krainę.
Każdemu kto nie grał w jedynkę polecam tą grę bo to naprawdę perełka z klimatem, fabułą i świetną muzyką.