Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Diablo  (Przeczytany 48303 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Diablo
    « Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:33:10 »
    Zobaczę jak wyjdzie, ale jeśli udałoby mi się znaleźć chwilkę to wejdę.
    Si vis pacem para bellum.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #61 dnia: Września 20, 2011, 23:27:03 »
    Odświeżymy trochę temat. Blizzard udostępnił wymagania dla beta-wersji

http://diablo.phx.pl/news/diablo-3--wymagania-sprzetowe-wersji-beta-diablo-3/

oraz coś , na co diabełki czekali

http://diablo.phx.pl/news/diablo-3--oficjalny-klient-beta-diablo-3-do-pobrania/

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #62 dnia: Września 27, 2011, 19:50:02 »
    A dla tych, którym nie udało się dostać na testy mam małą nagrodę pocieszenia.
    Otóż wyszła seria map, która przedstawia wszystkie akty od 1-4 na Warcraft'a III. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to podrzucam linki:
    Akt I "Nowe Tristram"
    http://www.hiveworkshop.com/forums/maps-564/diablo-iii-new-tristram-v-1-04c-164343/?prev=search%3DDiablo%2520III%26r%3D20%26d%3Dlist%26page%3D2
    Akt II "Pogranicza"
    http://www.hiveworkshop.com/forums/maps-564/diablo-iii-borderlands-v1-07c-160046/?prev=search%3DDiablo%2520III%2520borderlands%26r%3D20%26d%3Dlist%26page%3D2
    Akt III "Sale Agonii"
    http://www.hiveworkshop.com/forums/maps-564/diablo-iii-halls-agony-v-1-01c-185567/?prev=search%3DDiablo%2520III%26d%3Dlist%26r%3D20
    Akt IV "Ostatnia twierdza"
    http://www.hiveworkshop.com/forums/maps-564/diablo-iii-bastions-keep-v-1-01c-192356/?prev=search%3DDiablo%2520III%26d%3Dlist%26r%3D20
    Zdjęcia dostępne są na poszczególnych stronach. Miłej gry!
    PS. Na stronie można znaleźć wiele innych map, które być może także wam się spodobają.
    Si vis pacem para bellum.

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #63 dnia: Września 27, 2011, 23:17:05 »
    Spóźniłem się o jeden dzień z wysłaniem podania o beta-testy. Szkoda.

Niemniej z tego co czytam/oglądam - wszyscy są zszokowani najnowszym Diablo. Szczególnie malkontenci, do których sam się zaliczałem, mówiących o cukierkowej grafice, braku klimatu, et cetera.

Niepokoi mnie kilka rzeczy, które póki co zobaczyłem:

1. Drzewka umiejętności, a raczej ich brak. Gracz dostaje wszystkie możliwe skill i może w każdej chwili dowolnie wybierać. Dlaczego? Czyż nie lepszym rozwiązaniem było to zastosowane w WoWie, gdzie gracz tworzył sobie postać i gdy ewentualnie stwierdził, że nie odpowiada mu taka konfiguracja, mógł zapłacić kasę zależnie od poziomu i wybrać dowolne inne skille?

2. Najnowsza "cecha" Wizarda - otóż teraz obrażenia od magii są zależne od ... obrażeń od broni O_o Nie bardzo rozumiem. O ile dobrze mi się wydaję, broń dla wizardów będzie słaba i jej głównym zadaniem będzie "podskillowanie" postaci, żeby była lepsza. A teraz wychodzi na to, że trzeba będzie robić z wizarda kolejnego barba i szukać jak najmocniejszej broni, żeby w ogóle ruszyć przeciwnika.

3. Poziom trudności. Tutaj jest dużo uwag od beta-testerów - gra jest banalna. Zero myślenia, nawalanka, i do tego prościutka nawalanka. Zero wyzwań, skomplikowanych bosów, na których trzeba jakieś taktyki. Po prostu ostra naparzanka. Tak, to niby Diablo, ale bez przesady.

4. Cena. Tak, cena. W pre-orderze gra kosztuje ... 199 zł. Czemu tak dużo? Czym TA gra zasłużyła sobie na taką cenę? I jeśli normalna wersja kosztuje 199 zł, to ile wyniesie kolekcjonerska? 300 zł?

Za to podoba mi się pomysł legalizacji wymiany towarów za prawdziwą gotówkę. Może być to ciekawa odskocznia i możliwość zarobienia kilkunastu dolarów przez samą przyjemność. Choć pewnie Chińczycy tak zdumpingują ceny, że nie będzie się opłacało, zwłaszcza, że Blizzard każe płacić za wystawienie towaru i później pewien procent, jeśli chcemy przelać pieniądze na konto. Niemniej może to tylko moja fanaberia i tak naprawdę będzie to opłacalne :)

Co do szoku przedstawionego w drugim akapicie - na potęgę zachwalany jest klimat, malowniczość Diablo i jego "miodność". Barwy i światło tworzą podobno świetny klimat, czego nie da się zobaczyć na filmikach. I to szczególnie mnie zaciekawiło.

A jak Wasze opinie o becie? Śledzicie jakieś teksty? Opisy? Filmiki?

Pozdrawiam :)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #64 dnia: Września 29, 2011, 17:57:22 »
    Zero myślenia? ŁATAFAK? Poziom trudności z pewnością skoczy a niemożność wrócenia się do towna podczas gdy się jest w komnacie z bossem sprawia pewne problemy, które w d2 były błahostką. Cena jest taka, gdyż DII to gra wiecznie żywa i epicka, nadzieje są w kontynuacji ogromne i to w końcu Blizz. Wymiana itemów na kasę to ciekawy pomysł. W kilka miechów może się kasa wydana na d3 zwrócić :).
    Mi tam klimat się podoba. Razem z grafiką robią coś kompletnie nowego - nie to co było wałkowane 1000 razy czyli ciemność, mrok i zło ogarnęło światem. Teraz jest cicho i ponurawo. Dźwięki podnoszenia itemów, wypuszczania strzał wrócą z d2 oraz złoto będzie bardziej przydatne.
    W poprzednim miechu CDA opisywało wrażenia z bety i były bardzo pozytywne.
    Wierzę w Blizza - jak wydadzą to nie będzie mnie chyba dla nikogo przez kilka miesięcy lub lat :).

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Września 29, 2011, 19:10:22 »
    Zero myślenia? ŁATAFAK? Poziom trudności z pewnością skoczy a niemożność wrócenia się do towna podczas gdy się jest w komnacie z bossem sprawia pewne problemy, które w d2 były błahostką.

Nie chodzi o brak szybkiej możliwości wrócenia do miasta - po prawdzie w walce na komendzie "/players 8" nie można było uciekać od bossa, bo życie im się szybko regenerowało i mijało się to z celem.

Chodzi o poziom potworków, szybko ich rozwalania - może to tylko beta, ale oglądając gameplaya widzę, że testerzy idą na przód, nawalają z dowolnych skilli (jeden tester podkreślił, że wybiera ładnie wyglądające skille, bo ich moc i tak nie ma znaczenie ze względu na słabe potworki) i pokonują hordy z wielką łatwością. Ba! Nawet nie trzeba wizardem czy witch doctorem uciekać specjalnie, bo potworki są zbyt słabe.

Jak mówiłem - może to tylko beta, która ma pokazać ogólny zarys gry, poziom jest niższy, żeby ludzie się specjalnie nie męczyli, a może nie ... Nie wiem :)

Mi tam klimat się podoba. Razem z grafiką robią coś kompletnie nowego - nie to co było wałkowane 1000 razy czyli ciemność, mrok i zło ogarnęło światem. Teraz jest cicho i ponurawo. Dźwięki podnoszenia itemów, wypuszczania strzał wrócą z d2 oraz złoto będzie bardziej przydatne.

Obawiałem się tego klimatu, ale jak na razie wszystko wygląda bardzo ładnie. Więc tutaj spory minus odszedł w niepamięć :)

W poprzednim miechu CDA opisywało wrażenia z bety i były bardzo pozytywne.

Konkretniej - w tym miechu :) Czytałem ten artykuł i faktycznie autorzy niezwykle się zachwycają. Dlatego nie skreślam tej gry, tylko wymieniam rzeczy, które mnie niepokoją :)

Cena jest taka, gdyż DII to gra wiecznie żywa i epicka, nadzieje są w kontynuacji ogromne i to w końcu Blizz. Wymiana itemów na kasę to ciekawy pomysł. W kilka miechów może się kasa wydana na d3 zwrócić :).

Fakt, D II to gra kultowa, ale jeśli Blizzard będzie windował ceny do takich poziomów, to niedługo doczekamy się cen rodem z konsolówek. Mam nadzieję, że to tylko jednorazowy wybryk ze względu na taką, a nie inną grę :) I cały czas czekam na pre-order edycji kolekcjonerskiej - bo najprawdopodobniej takową, mimo lamentów, zamówię :)

A wymiana przedmiotów na kasę owszem - mogą się zwrócić wydane pieniądze, a w dalszej perspektywie biedni studenci dorobią do obiadu :) I trzeba to wykorzystać od samego początku, bo później zrobią się ceny jak w WoWie - na początku 3000 golda za pre-paida (ok 80 zł), a teraz 3000 golda chodzi po 10 zł :)

Wierzę w Blizza - jak wydadzą to nie będzie mnie chyba dla nikogo przez kilka miesięcy lub lat :).

Pewnie nie aż tak bardzo, jak Ty, ale też mam nadzieję spędzić kilka ciekawych miesięcy przy tej grze :)

EDIT:

Lamentowania ciąg dalszy.

Właśnie sobie przypomniało, co jeszcze wbiło się do mojej głowy z beta testów pod pojęciem "strasznie niski poziom" - szybko odnawialna mana. Bez specjalnych przedmiotów, wizard mógł korzystać ze swoich czarów praktycznie bez przerwy, mana odnawiała się w irytująco szybkim tempie. Gdzie tutaj przeszkoda? Gdzie uciekanie na wyższe piętra, bo zabrakło mana potionów? Gdzie kolekcjonowanie przedmiotów dających wysysanie many et cetera?

A tak na marginesie.

Odpaliłem sobie dzisiaj Diablo II. Wspaniałe czasy. Po kilku godzinach gry ręka mnie boli od klikania myszką (odzwyczaiłem się, w dobie casualowych action-rpg :P), ale warto było :)
    « Ostatnia zmiana: Września 30, 2011, 01:52:42 wysłana przez Yoda »

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #66 dnia: Września 30, 2011, 19:27:27 »
    To ja też odpalę sobie D2 i troszkę poklikom :D.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #67 dnia: Marca 15, 2012, 14:24:31 »
    Muszę odkopać, że względu na świętą datę :>.

http://us.battle.net/d3/en/blog/4612389/Test-3_16_2012

Szykujcie portfele! 15 maja nadchodzi!

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Marca 15, 2012, 15:45:06 »
    Dzień przed moimi imieninami i prezentacją pracy licencjackiej.

Poniekąd sucks, ale niech im będzie :)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 20, 2012, 15:13:39 »
    Uwaga uwaga! W ten weekend open beta Diablo 3!!
    http://diablo.phx.pl/news/diablo-3--weekend-z-otwarta-beta/

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 21, 2012, 14:34:44 »
    Open Beta trwa. Jak wrażenia? :)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 21, 2012, 15:38:43 »
    Przeszedłem już. Mega pozytywne. W planach mam przejść jeszcze kilka razy, by poznać choć trochę wszystkie postacie. Jeśli chodzi o drobne niedoróbki to możliwość atakowania w mieście (pamiętam te krzyki gdy w DII próbowałem użyć w mieście jakiegoś skilla). Żałuję też, że nie widziałem, by przedmioty były do indentyfikowania. Nieźle się obłowiłem smiterem w dwójce sprzedając unid torche, które okazywały się być mega crapem ]:->. Mam też pytanie. W trójce da się mieć soxy w itemach?

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 22, 2012, 03:33:08 »
    Jestem właśnie świeżo po przejściu (trzecim) bety - tym razem padło na Witch Doctora. I jestem bardzo zawiedziony.

Zawiedziony chyba każdym szczegółem - od grafiki, przez muzykę, po lokacje i postaci.

(od razu dodam, że bardzo dużo swego czasu grałem w Diablo 2, na single, open, close, wszystkim co się chyba tylko da, ale to było sporo lat temu. Choć niedawno odpaliłem D2 i grało mi się fajnie)

1. Na pierwszy ogień pójdzie grafika. Nie wiem dlaczego, ale gra wydaje mi się mocno nie zoptymalizowana. Grafika nie jest przesadnie piękna, mimo to przy np niszczeniu muru ostro mi zacina. I to na low detalach. Dziwne jest to dla mnie tym bardziej, że taki Skyrim z grafiką kilkakrotnie piękniejszą i bardziej szczegółową, chodzi mi na low detalach bardzo dobrze. Nie wiem, co panowie z Blizzarda w tę grę władowali, ale chodzić nie chodzi za ładnie. No i grafika też jest jaka jest. 2006, może 2007 rok to taki akurat dla niej. Ale spójrzmy na kalendarz - mamy rok 2012! Żeby nie było, że głupie dziecko narzeka na grafikę, a przecież grafika to nie wszystko, przejdźmy dalej ...

2. Muzyka! Nieco odpicowana muzyka z dwójki, klimacik jaki taki jest, ale ... ta gra była tworzona 10 lat! Oczekiwałem znacznie lepszej muzyki, bardziej zróżnicowanej (muzyka w Katedrze i w kryptach taka sama? No way!). Dodatkowo irytujący jest fakt, że biegamy sobie w krypcie z danym kawałkiem i przy ataku kawałek pozostaje niezmieniony. Wiem, mało osób w ogóle na to zwraca uwagę, ale ja lubię budowanie napięcia przez każdy szczegół, a jestem dość wrażliwy na punkcie muzyki, stąd moje "ale" do tego temat.

3. Trzecia rzecz to lokacje. Miały być zróżnicowane, miały być piękne, miały być (niektóre) randomowe, miały być trudne. Miały. MIAŁY. Ale nie są. Chodząc po nich, mam wrażenie, że się duszę. Są one, w porównaniu do wielu produkcji w tym również D2, strasznie wąskie i mało rozległe. Różnicowanie polega na zamianie może jednego korytarzyka (z lewej na prawą ...) albo zamianę 10 zwykłych potworów na bossa z trzema sługami. Łał! Aleście zróżnicowali, panowie z Blizza. Byłem zszokowany, kiedy wszedłem Barbarzyńcą (Barbarzynką? :P) do krypty, w której wcześniej Wizardem zaatakowało mnie 10 umarlaków, i zamiast nich znalazłem bossa! Miały być też randomowe questy - póki co Wizardem i Witch Doctorem trafiłem w kryptach na cmentarzu na questa z jakimiś prochami umarłych, a Barbarzynką na ten dziwny niebieski słoik z eventem "Przeżyj atak hordy umarlaków". No i rozstawienie krypt na cmentarzu było trzy razy różne - ŁAŁ!! Miasto też jest zrobione "na odwal się". Nie przypomina żadnego ze starych, świetnie zrobionych miast z D2. Nawet w D1 Tristram było lepiej zrobione. Nie jest dobrze, zaprawdę powiadam Wam, NIE JEST DOBRZE.

4. Poziom trudności. Śmiesznie niski. Żadną z postaci nie zginąłem ani razu, ba! Wizardem ani Witch Doctorem nie musiałem specjalnie uciekać, bo mana regenerowała się w zastraszająco szybkim tempie (ależ mnie ogarnął śmiech, jak znalazłem rękawiczki "Szybsze odzyskiwanie many" ...) i praktycznie ucieczka nie była potrzebna. Eksterminacja potworów jest przyjemna, nie powiem, uwielbiam mordować w wielkich ilościach, ale bez przesady! To się w końcu znudzi, a to tylko beta. Była kiedyś taka gra na PS2, w której grało się jakimś samurajem i mordowało wrogie armie (!). Też super sieczka, wbić się między 200 chłopa i zniszczyć wszystkich paroma kombosami. Przegrałem tak całą jedną noc. I nigdy więcej do gry nie powróciłem.

5. Postaci. Fajne, zróżnicowane, ciekawe. Ale wtórne. Logiczne, nihil novi, w sumie to i dobrze, bo ludzie się szybko przyzwyczają, ale w sumie nie o tym miałem pisać. Gdzie jest drzewko umiejętności?! Od początku krytykowałem pomysł "z każdym poziomem samo rozdziela Ci punkty i dostajesz wszystkie umiejętności". Oczywiście, przeszła przeze mnie fala krytyki pt. "Blizzard wydaje dobre gry, to mocno zdynamizuje rozgrywkę, nie trzeba się zatrzymywać, ble ble ble". No way! Drzewko umiejętności, to styl gry. Od tego, jakie sobie umiejętności dobierzesz, zależy Twój styl. Gdzie bowamka? Gdzie light sorca? Gdzie summonecro? Blizzard tłumaczył decyzję "Laicy nie popełnią błędów przy doborze umiejętności" ... Bullshit. Tak trudno zamontować u jakiegoś kupca guzik "Kasuj wszystkie umiejętności za 238102380 golda"? Tak jest w WoWie i sprawdza się świetnie. Jak chcą ludzie zmienić styl, płacą kasę i zmieniają. Ale nadal mają styl, konkretny. A nie wszystkie umiejętności naraz.

6. Wtórność. To najmniejsza wada, bo w sumie cóż nowego człowiek może wymyślić? Pierwszy akt zbudowany podobnie do pierwszego z D2, z małą różnicą - tutaj głównie opieramy się na śmierci. I takim oto cudem mamy połączenie aktu pierwszego i drugiego z D2. Mamy znane wszystkim zombiaki, szkielety - logiczne, to jest chyba wszędzie. Są też fajowe jeżyki z kolcami na plecach. Ale skoczki? Kompletnie mi nie pasują do tego aktu ;o Mogły zostać tam, gdzie były. Tomb Guardiany też mi się kojarzą z drugim aktem, piaskowymi grobowcami, w ten deseń. Spory plus dla nowego, wybuchającego potworka - fajne combosy można z nim robić ^^ No i do wtórności mogę dodać kolejną przeprawę przez katedrę, kolejny teleporter na trzecim poziomie, kolejne 4 poziomy, kolejny boss na końcu. Kolejny. Kolejne. Kolejno odlicz!

7. Gdzie mój hazard? >_< Ten gópi kowal to nie to samo ...

Dobra, przejdźmy teraz do rzeczy pozytywnych. Tych jest trochę i wymyślone na siłę:

1. Ma to swój klimat Diabełka, no temu nie zaprzeczę. Rąbanie sprawia sporo frajdy, klimat nie jest bajkowy jak się wszystkim wydawało, to jest w miarę na miejscu.

2. Brak biegania do miasta co chwilę z towarem (choć i to miało swój klimat).

3. Wreszcie nie trzeba identyfikować każdego pojedynczego przedmiotu (choć i to również miało swój klimat. I chyba jestem zwolennikiem starej metody)

4. Wspólna skrzynka i gópi kowal dla każdej postaci.

5. Podziękowania dla Blizzarda za Open Betę Diablo 3 (coś w stylu demka, jakby nie patrzeć). Dzięki nim zaoszczędzę 200 zł na pilniejsze potrzeby :)

A teraz hejting mode on i dyskutujmy, co tam Yoda złego napisał. Póki co większość moich obaw sprzed open bety (czytaj: poprzednie posty) się potwierdziła.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2012, 03:38:56 wysłana przez Yoda »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 22, 2012, 08:38:53 »
    Nie jest dobrze, zaprawdę powiadam Wam, NIE JEST DOBRZE.

Iniemamocni mi sie przypomnieli.

Diablo 3, spokojnie to tylko beta, ja tego nie kupuje, bo diablo 2 jest najlepsze i tak raczej pozostanie :D. Chociaż gra ma ponad 14 lat, to i tak w Empiku w Puławach 2 lata temu jak kupiłem go kosztował 60 zł, tak teraz kosztuje, 60 zł. Gra ciągle na topie mimo wieku. A to to pewnie po pół roku będzie kosztować 7 dyszek
    (click to show/hide)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 22, 2012, 09:12:52 »
    Hejtin mod on: :D

1. Nie wiem co Ty masz za  czajniczek, ale mi na max wszystkim + AA nie schodzi poniżej 50-60 fpsów :P. Komp ma 2,5 roku :P.
    2. W d2 prawie w ogóle nie było muzyki (jak była to zazwyczaj ją wyciszałem), czy to krypty, czy to katakumby - i mi to pasowało. Odpalałem sobie foobara i można grać.
    3. Tu racja. Idę wąskim korytarzykiem, który dzieli się na wyłącznie rozwidlenia. Liczę na to, że będzie lepiej w innych aktach.
    4. Jakbyś poczytał trochę o becie to wiedziałbyś, że ten niski poziom trudności jest udostępniony wyłącznie w trakcie bety i będzie trudniej po 15 maja.
    5. True - też wolałbym określony styl gry, by każdy był inny i się czymś wyróżniał (baba w boo :D)
    6. Hazard - jak kto woli. I tak rzadko używałem :D. Jedynie podczas nadmiaru kasy na mułach, do kupowania amuletów i ringów.

pozytywy:

Zastanawiam się czy brak identyfikacji jest pozytywem - powody opisałem w poprzednim poście.