http://us.battle.net/en/forum/topic/20742864181"It’s been a long time coming, but today we’re releasing 1.14a for Diablo II.
This update focuses on system glitches introduced by modern operating systems. In related news, you can finally retire those old Mac PowerPCs. Included with the update is a shiny new installer for OSX.
We’ve also begun working to improve our cheat-detection and hack-prevention capabilities. There’s still work to be done, but we’re making improvements every day.
There is still a large Diablo II community around the world, and we thank you for continuing to play and slay with us. This journey starts by making Diablo II run on modern platforms, but it does not end there. See you in Sanctuary, adventurers."
Rzadko zdarza się, by jakikolwiek news ze świata gier wywołał u mnie takie emocje. W pięknych słowach dowiedzieliśmy się, że 10 marca tego roku twórcy tej świetnej serii zrobili coś, czego nikt się nie spodziewał. Wypuścili nowy patch do Diablo 2, gry która dla wielu umarła już 4-5 lat temu. Gry która ma obecnie 16 lat. News ten jest chyba jedyną rzeczą w tym roku, z której naprawdę się cieszę, chociaż jednocześnie staram się zachować chłodny osąd. Co może stać za takim posunięciem? Czyżby Diablo 3 nie spełniło swej roli, jako następca świetnej dwójki?
Osobiście jest to jedyna gra, której poświęciłem tak wiele czasu, jednocześnie przez nią w zasadzie do tej pory rzadko zwracam uwagę na inne tytuły. Całą serię zawsze uwielbiałem, a w Diablo 2 na battle.net grałem w zasadzie bez przerwy przez prawie 11 lat. Ta gra to w zasadzie wszystkie moje najlepsze komputerowe lata, niestety w 2012 roku gra oficjalnie straciła wsparcie systemu Warden, mającego na celu ochronę przed programami do botowania lub cheatowania. To było ostatnim gwoździem w trumnie tej gry, ponieważ już w 2011 roku, gdy gra otrzymała swój ostatni wtedy update i tak była pełna botów, a liczba graczy niestety ciągle malała do niebotycznie niskiego poziomu. Po utracie Wardena, gra została ostatecznie pożarta przez boty i w zasadzie niegrywalna na Battle.net, który swoją droga również stracił wtedy swój oficjalny support, ponieważ Blizzard wszystkie swoje siły skierował ku nowej odsłonie platformy- Battle.net 2.0
Od 2001 roku, do 2012 roku widziałem różne wzloty i upadki tej gry, zawsze czerpałem niesamowitą radość z gry i do tej pory wielokrotnie z utęsknieniem patrzyłem na zakurzone pudełko. Nigdy nie podejrzewałbym, że ta gra jeszcze raz przykuje oczy swoich twórców. Ale czego możemy oczekiwać? Blizzard wyraźnie dał do zrozumienia, że ten patch jest dopiero początkiem- drugim początkiem. Czyżby to oznaczało, że Diablo 2 zostanie załadowane na Battle.net 2.0 i uwolniona od plagi botów? Ciężko jest mi uwierzyć w to, że ta gra może raz jeszcze ożyć i ponownie zyskać odpowiednią populację na serwerach, ale jakby nie było biję pokłon dla Blizzarda i trzymam kciuki!