Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Diablo  (Przeczytany 48304 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Diablo
    « Odpowiedź #90 dnia: Maja 15, 2012, 22:35:18 »
    same as gracjan :D

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #91 dnia: Maja 16, 2012, 01:46:19 »
    Tak, dodawane są kody dla przyjaciół, ale do WoW`a i to tylko na miesiąc.

Co do samej gry, cóż... Wydaje mi się, że trzyma mocno klimat poprzednich części. Nadal jest to czysta sieczka z banalną historią walki Dobra ze Złem. Jednak fabularnie wydaje się bardziej rozbudowana. Historia opowiedziana jest ciekawie, możemy się bardziej zagłębić w historię bohaterów, ale też i zwykłych NPC, którzy nam towarzyszą, jak chociażby kowal, czy nasi najemnicy walczący z nami ramię w ramię. W końcu nie są to drewniane kołki, a jacyś tam ludzie ze swoją własną historią.

Graficznie Diablo 3 prezentuje się, powiedziałbym, dobrze i bardzo dobrze. Dobrze, ponieważ grafika ogólnie mogłaby być lepsza, z drugiej strony nie grafika jest tutaj najważniejsza. Świat gry przedstawiony jest ładnie, efekty są ciekawe i również ładnie się prezentują. Nie miałem okazji sprawdzić jak wygląda magia u czarodzieja, ale domyślam się, że też wygląda "magicznie". Co mi się chyba z całej oprawy graficznej najbardziej podobało, to fizyka. Większość przedmiotów znajdujących się w pomieszczeniach (biurka, stoły, krzesła, pomniki, narzędzia tortur) można zniszczyć, a im więcej ich zniszczymy w krótkim czasie, tym więcej nagrody w postaci doświadczenia dostaniemy. Trupy walają się gęsto i reagują na wszelkie wybuchy i fale uderzeniowe, które im serwujemy. Cielska, lub też nawet same kikuty, pociesznie turlają się po posadzce :) To samo jednak tyczy się kawałków desek, nagrobków, elementów wyposażenia, czy też innych, interaktywnych przedmiotów. Co do samych interaktywnych przedmiotów, to tu też mała niespodzianka. Możemy wykorzystać niektóre elementy otoczenia przeciwko naszym wrogom. Kilkanaście ściętych belek ustawionych przy płocie? Nie ma problemu! Podchodzimy, zwalniamy blokady i rozpoczynamy losowanie, tfu, miażdżenie przeciwnika :D Takich elementów jest sporo i czasami warto z tego korzystać, bo za to również jest nagroda w postaci doświadczenia bonusowego.
    Podczas samych ataków, prócz walających się szczątków przeciwników lub elementów otoczenia, możemy też zauważyć poruszające się drzewa (efekt podobny do tego, co w BF3 podczas strzału z czołgu w pobliżu jakiegoś drzewka - fala uderzeniowa porusza drzewka, co nadaje grze więcej "realizmu"), pajęczyny, flagi i wiele innych takich detali. Ogólnie oprawa graficzna cieszy oko, lecz niczym specjalnym nie zaskakuje. Ot, w Diablo to nowość i dobrze się prezentuje.

Dźwięk również zasługuje na pochwałę. Odgłosy broni, jęki wrogów, czy efekty dźwiękowe elementów otoczenia zostały wykonane z wysoką dbałością o szczegóły, i to nie tylko graficzne. Duży plus. Gra oczywiście jest całkowicie spolszczona, raczej nie zauważyłem większych błędów, czasami gdzieś się jakaś literówka trafi, ale to zdarza się nawet najlepszym, więc ogólnie nie ma się do czego przyczepić.
    Muzyka pogrywająca w tle nawet przypadła mi do gustu. Jest klimatyczna, nie zagłusza tego, co dzieje się na ekranie, ale też specjalnie nie wpada w ucho. Po prostu jest i nadaje dobrego klimatu.

Grywalność. No, tu będzie trzeba ponarzekać. Blizzard robił testy, stress testy i cholera wie, co jeszcze przed premierą. Stawali na głowie, żeby wszystko grało. I co? Dzień premiery i serwery padły. Non-stop problemy z zalogowaniem, a jak już ktoś się zalogował, to była (i wciąż jest, bo pingi są bardzo wysokie, na poziomie średnio 300ms) spora szansa, że nas wyrzuci już w trakcie gry. Tak, nawet grając samemu wymagane jest STAŁE połączenie z Internetem. Jakie to potrafi być denerwujące, wiedzą ci, którzy grali w drugiego Assassin`s Creed`a. Trybu co-op nie miałem okazji sprawdziuć dłużej, bo z w/w względów wyrzuciło mnie podczas rozgrywki z kolegą... Miejmy jednak nadzieję, że maksymalnie do końca tygodnia sytuacja ta ulegnie poprawie. Inaczej będzie wojna z Blizzem, a tego nikt by chyba nie chciał.

Jedziemy dalej, dosłownie i w przenośni. Jak grafika i muzyka zasługują na ogromne plusy, tak z kilkoma elementami w kwestii grywalności mam mieszane uczucia. Gra miała być kwintesencją Diablo, czyli czymś, co byłoby lepsze nawet od D2 + LoD. Przy awansie na wyższy poziom statystyki do atrybutów rozdawane są automatycznie. Zapomnij, że zrobisz sobie maga, który ma tyle samo pkt wrzuconych w Siłę, co w Inteligencję. Gra sama rozdaje punkty, a ty ewentualne braki możesz nadrobić itemami. Przecież nie o to chodzi...
    Kolejna sprawa - liczba skilli. Na początku myślałem, że lista się rozwinie, ale po kilku poziomach zrozumiałem, że to nie pierwsza część wiekszego drzewka, a CAŁE drzewko. Kilka skilli na skos, dosłownie. Dla ataków pod LPM (Lewym Przyciskiem Myszy) 3 skille, pod prawym to samo, do tego klawisze od 1-4. Wow, ile możliwości. Żeby jeszcze można było wybierać, który skill chcemy. Pewnie, akurat! Przy awansie na odpowiedni poziom skill sam zostanie aktywowany. Do nas należy jedynie wybór, czy chcemy używać tego skilla, czy któregoś z dwóch(!) pozostałych. Bardzo się zawiodłem na tym fragmencie :(
    Brak zwojów do identyfikacji też trochę boli. Kiedyś trzeba było specjalnie po takie zwoje udawać się do miasta, ewentualnie nosić zapas ze sobą, teraz nawet bard umie czarować i bez problemu poradzi sobie z magiczną identyfikacją przedmiotów...
    Odniosłem wrażenie, że gram w grę, która jutro ma być wydana na konsole i już teraz została pod to przygotowana... Bardzo, ale to BARDZO duże uproszczenia.
    Sama walka też jakoś nie wymaga od nas większego wkładu myślowego. Ot wystarczy klikać, i tak jest BARDZO mała szansa, że grupa 20(!) potworków nam zabierze więcej niż połowę życia... Niby to tylko poziom "Normal", ale jeszcze kilka lat temu ten Normal znalazłby się pod nazwą "Very, very easy". Niby poziom Hardcore ma być trudniejszy. Oby był, ale przecież to nie na tym polega zwiększanie "skomplikowania" gry, żeby dać przesadnie mocnych przeciwników i "męcz się tępy graczu, niech gra stanowi wyzwanie jakiego chciałeś". Wątpię, że akurat o takie skomplikowanie chodziło większości graczom.
    Naprawdę uważam, że twórcy gier mają nas, graczy, za prawdziwych idiotów, serwując nam co roku coraz bardziej ograniczone i uproszczone gry.

Niemniej jednak, Diablo to Diablo. Nigdy nie chodziło o to, aby zrobić z tej gry prawdziwego RPG`a. Ot, zwykła sieczka z dużą ilością krwi i przeciwników, z których ona wypływa. I tak też jest. Wrogów biega na nas cała masa, krew leje się strumieniami, odcięte członki walają się po całej mapie/pomieszczeniach, do tego dobra, przyjemna dla oka grafika, świetny dźwięk i dobra, nastrojowa muzyka. Wszystko, czego potrzeba, aby trochę poszaleć.

Pomimo tego, że gra mnie drażni swoją prostotą (przyzwyczajenie może?) to bardzo mi się podoba. Nawet bardziej, niż się spodziewałem.

Zalety:
    - ładna, ciesząca oko grafika
    - świetny dźwięk i muzyka
    - całkiem ciekawie poprowadzona fabuła
    - side-questy (zadania poboczne) jako nowość w serii
    - klimatyczne, choć proste do bólu cut-scenki
    - świetna lokalizacja
    - podczas kreacji bohatera możliwość wyboru płci

Minusy:
    - problemy z logowaniem (oby naprawili to jak najszybciej, bo mnie już teraz moja własna krew zalewa)
    - sporo uproszczeń dotyczących prowadzenia rozgrywki (brak rozdawania atrybutów...)
    - mała liczba skilli (grunt, że chociaż ładnie i ciekawie wyglądają)
    - uproszczenia, uproszczenia, uproszczenia
    - grafika mogłaby być trochę lepsza (lepszej jakości tekstury)

Moja osobista i pseudo-obiektywna ocena Diablo 3: 8+/10
    « Ostatnia zmiana: Maja 16, 2012, 01:52:29 wysłana przez woyo-sensei »

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #92 dnia: Maja 16, 2012, 14:35:07 »
    Woyo zrobił mini recenzję, to kolej na mnie - czyli szarego użytkownika bez specjalnego kompa, ale wielkiego fana uniwersum.
    Będę się trochę odwoływał do posta Woyo.

Gra trzyma klimat poprzedniej części. Jeżeli ktoś nie grał, powinien się odnaleźć, ale znajomość dwójki czy jedynki byłaby miła :). Zwłaszcza, że występują ci sami bohaterowie, z identycznym dubbingiem, więc można poczuć ten sam klimat co parę ładnych lat temu.

Grafika w DIII jest bardzo dobra. Ludzie bredzący o zbytniej cukierkowatości widzieli chyba tylko screeny z 2 lat, gdzie faktycznie kontrast był troszeczkę zbyt wysoki. Teraz tony są niższe, lecz paleta barw nadal jest zaskakująco spora, co bardzo dobrze wpływa na ocenę. Do tego wymagania nie są wysokie. Mój komp ma około 2,5 roku a ciągnie prawie na max przy stałych 50-60 klatkach na sekundę. Wielkie brawa dla Blizzarda za optymalizację.
    Silnik fizyczny to kolejny plus do grafiki. Jak Woyo wspomniał - da się niszczyć masę rzeczy - kolumny, nagrobki, posągi, stoliki i wiele, wiele więcej. Kości ze szkieletów po fali uderzeniowej latają we wszystkie strony, odcięte kończyny również. Ciężki dwuręczny miecz czy wekiera sieka na drobne kawałki różnorakie monstra, co daje niesamowitą frajdę. Do tego, wiele elementów otoczenia można użyć przeciwko wrogim hordom - pnie drzew, regały z książkami, lampy - to wszystko potrafi nieźle zmiażdżyć wrogów :). To będzie grafika, która przetrwa lata i będzie starzeć się w blasku :).
    Świat gry jest 2,5D czyli otoczenie jest wykonane w 3D, lecz nie możemy manewrować kamerą, co jak dla mnie jest dobre i utrzymuje klimacik diabła :).

Dźwięk jest fantastyczny. Gdy coś ma brzmieć ohydnie - tak brzmi. Gdy przerażająco - tak brzmi. Muzyki wiele nie ma, ale  to nie szkodzi, gdyż niemal zawsze mam coś w tle włączonego, a cisza i odgłosy otoczenia (kruki lub rzeź mojego barbarzyńcy) również dodają klimatu. Postaci fajnie reagują na bossów ("Spójrz jaki potwór na nas czeka!") czy zwykłych potworów ("Idź do piekła, Ty psie!"). Szacuneczek ponownie dla Blizza.

Grywalność. Co prawda 2mln kopii się sprzedało już, ale serwery nie udźwignęły tylu osób na raz. Często zdarza się, że serwery są zapchane i nie można wbić. Co prawda Zamieć już to naprawia, lecz mimo wszystko mogło to wypaść lepiej i praktycznie było do przewidzenia. Ping mi się waha w okolicach 100-150 ms. Nie czuję zbytniego opóźnienia. Szkoda, że nie da się na singlu grać bez neta. No cóż - nie można mieć wszystkiego.

Interfejs przeszedł radykalne zmiany. Pół życia przegrałem w Diablo 2 i się przyzwyczaiłem do prostoty i czystości wszystkich elementów eq. Tutaj gra przeszła metamorfozę i poszła w kierunku gatunku MMO. Ciężko mi było się na początku połapać, ale już daję radę.
    Skille również są przypisane pod LPM i PPM oraz klawisze 1,2,3,4 + potka pod Q (reszty nie pamiętam - nie mam jeszcze ukończonej gry)

Z Woyem rozmawialiśmy na temat umagiczniania zwykłych rzeczy. Z pewnością jest to dostępne, ale na późniejszych etapach gry. Za pomocą kamieni szlachetnych będziemy mogli dodać nowe bonusy do zbroi czy oręża.

Kowalstwo to ciekawa rzecz, lecz pochłania spore ilości kasy. Sam wykuwam sobie eq i jestem zadowolony z tego powodu.
    Jewelcraftingu jeszcze nie zbadałem - dopiszę jak wbiję odpowiedni lvl.

Dodam jeszcze jedno do tego co pisał Woyo - bodajże możliwe jest zresetowanie statystyk i rozdanie ich wedle własnej woli. Gadałem z kilkoma osobami i mówiły, że to chyba jest do zrobienia. Przejdę grę i dam znać.

Ogólnie rzecz biorąc Blizzard mnie nie zawiódł. Moja końcowa ocena to 9+/10.

Plusy:

+ Dobra, długo starzejąca się grafika
    + Bardzo dobry dźwięk
    + Większy nacisk na fabułę
    + Dobra optymalizacja
    + Crafting jest ciekawie rozbudowany
    + Świetna rzeź
    + Gra na długie lata
    + Bardzo dobry dubbing

Minusy:

- Ciężko się przyzwyczaić do nowego interfejsu (Ci, którzy nie grali w poprzednie części, mogą nie zwracać na ten punkt uwagi)
    - Problemy z serwerami w czasie premiery
    - Cena (200 zł normalna wersja i prawie 400 EK)
    - Ciut za mało skilli i dróg rozwoju

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Joachim1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #93 dnia: Maja 16, 2012, 16:33:05 »
    ma ktoś może klucz do wersji trial?
    jestem zainteresowany kupnem, i chcę to cudo zobaczyć na własne oczy :p, a na betę nie zdążyłem, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś takowy mi udostępnił pod maila: iphonegs252@vp.pl

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #94 dnia: Maja 16, 2012, 19:10:34 »
    Niestety, już rozdałem oba :|.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Joachim1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Maja 16, 2012, 21:52:10 »
    dzięki,że ktoś w ogóle odpisał, jakby ktoś miał i by sie pdozielił to byłoby super, bo chce kupić, ale nie wiem czy komp udźwignie, a poza tym chciałbym trochę "zasmakować" diablo 3 :P

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Maja 16, 2012, 22:14:28 »
    Ja od poniedziałku czekam na przesyłkę POCZTOWĄ... można się zastrzelić normalnie :/

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #97 dnia: Maja 16, 2012, 22:24:40 »
    Jestem mniej więcej w połowie drugiego aktu. Jak ktoś chce, to mam rzadki item dla szamana i fajną kuszę dla łowcy. Mogę oddać :).

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Maja 16, 2012, 23:05:24 »
    Item dla szamana powiadasz? Aaaagh, jutro ta gra ma przyjsc bo oszaleje, wszyscy już grają :/
    Choć kolega dziś do mnie dzwonił, że był w centrum (Warszawy), przeszukał pięc sklepów (zaczynając od empika) i nie ma. Chyba się nie spodziewali takiego szału.

Offline gracjan96xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Maja 16, 2012, 23:17:14 »
    Ja się zastanawiam nad kupnem ,  ale nie jestem pewny czy na pewno warto , dlatego przydał by mi się ten kod . Ewentualnie może ktoś napisać czy warto wydać tyle pieniędzy .   W dwójkę grało się okej .
    No to tak , nie wiem za bardzo co tu napisać więc może lepiej nic tu nie napisze

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #100 dnia: Maja 17, 2012, 06:15:53 »
    Zdecydowanie warto wydać 200 zł na Diablo 3 :D.

@Mortis
    Zachować Ci?

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Maja 17, 2012, 09:35:15 »
    Jeśli to taki niezwykły przedmiot to byłoby fajnie, choć zanim nadgonie lvl to pare godzin minie.

A powiedzcie jak się sprawa ma z coopem. Łatwiej przechodzic w pojedynke, czy w druzynie? Potwory wtedy są silniejsze? Nie ma lagów?

Offline Joachim1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Maja 17, 2012, 10:06:51 »
    Mortis
    Jak dostaniesz diablo 3 to mógłbyś mi dać jeden guest pass, będę bardzo wdzięczny, chcisłbym po prosty przetestować diablo 3, a niestety żaden kumpel nie kupił :/, jakbyś był taki miły i zdecydował się na podarowanie to wyślij na maila: iphonegs252@vp.pl

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Maja 17, 2012, 11:10:59 »
    Zobaczymy co tam moje pudełko będzie zawierać, choć już trochę za długo czekam. Zastanawiam się czy to nie jest czasem jakiś fake z tym sklepem, brak opłat za wysyłke, Diablo 3 za 160 złotych, gdzie wszędzie indziej jest po 170 / 180... no nic, we'll see.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #104 dnia: Maja 17, 2012, 11:21:36 »
    Jeśli to taki niezwykły przedmiot to byłoby fajnie, choć zanim nadgonie lvl to pare godzin minie.

A powiedzcie jak się sprawa ma z coopem. Łatwiej przechodzic w pojedynke, czy w druzynie? Potwory wtedy są silniejsze? Nie ma lagów?

Poziom nabija się dosyć szybko, w godzinkę do 10 poziomu dobijesz bez problemu.
    A z co-op`em jest fajna sprawa. Kiedy ktoś dołącza się do ciebie (lub ty do kogoś) twoja postać mówi, że otrzymałeś towarzysza do pomocy i siły Piekła rosną w siłę :) Faktycznie, jest trochę trudniej, ale prawdziwa jazda zaczyna się przy czterech graczach :) To dobrze, że zwiększa się poziom trudności, bo szczerze mówiąc, to gra na Normalu wydaje się bezczelnie prosta... Moim mnichem-michem przez cały pierwszy akt nie użyłem ANI RAZU miksturki, za to już na początku II aktu poszły mi dwie :P Co prawda później znowu było łatwo i znowu rósł zapas miksturek, jednak na bossie kilka też poszło. Czyli raz jest trudniej, raz za łatwo. W co-op jak masz zgraną ekipę, to jest ciekawiej, nie znaczy, że łatwiej :)

Czy lepiej przechodzić w pojedynkę, czy nie, to szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Dołączałem do znajomych na etapie, który dawno miałem już za sobą, więc nie wiem, czy progress idzie też dla mnie, czy tylko pomagam koledze, a później sam też będę musiał to przejść. Spytam znajomych, jak oni to widzieli.

Co do lagów, to różnie z tym bywa. Co prawda Blizz znacznie poprawił wydajnośćserwerów i teraz raczej nie ma większych problemów z zalogowaniem się do gry, nawet w godzinach szczytu, samych lagów (nawet na poziomie 300ms) zbytnio nie uświadczysz. Ot, niektóre informacje mogą do ciebie dochodzić z opóźnieniem, ale gra z kolegą wydaje się "hostowana". To znaczy takie wrażenie jest, no bo jak przy pingu rzędu 500ms widzisz na bierząco co porabia twój towarzysz? Coś w tym musi być. Ogólnie nie jest źle, ale czasami zdarza się, że osobę, która dołączyła do gry ze znajomymi wyrzuca z serwera. Jednak, jak już wspomniałem, Blizz poprawił stabilność serwerów, więc może i ten aspekt gry już uległ zmianie.