Ściągnąłem sobie ostatnio moda z ciekawości. Zagrać nie miałem okazji, więc na temat grywalności wypowiadał się nie będę. Mam jednak pytania do twórcy. A właściwie dwie ważne kwestie, co do których chciałbym otrzymać wyjaśnienia:
1. W modzie znajduje się trochę zrobionych przez mnie tekstur oraz nativowskie modele, którym zmieniałem uvmapping. Nieważne jak są stare i jak kiepskiej jakości, nadal jest to moja praca i chciałbym wiedzieć jakim cudem znalazła się w modzie bez moje wiedzy.
2. W plikach moda zauważyłem też modele i tekstury z innych modów (m.in. Prophesy of Pendor i Sword of Damocles), dzieła konkretnych osób (np. Talak, Faradon, Runico, różni ludzie robiący sztandary), czy nawet przedmioty modderów tworzących dla TES4:Oblivion (cała paczka elfich broni Adonnay'a). Nie ma najmniejszej wzmianki o tym, że prace tych osób zostały w modzie wykorzystane. Pozwolenia zapewne były załatwiane w ten sam sposób co ze mną. Niektórych pozwoleń co prawda załatwiać nie trzeba było, bo autorzy z góry pozwalali na wykorzystanie ich prac, ale to nie zmienia faktu, że nie ma nigdzie żadnej informacji o tym, że są to ich prace. A być nie tyle powinna, co wręcz musi, inaczej podpada to pod zwykłe przywłaszczenie sobie cudzych prac i rozpowszechniania ich publicznie, jako swoich własnych.
Sprawy muzyki i wykorzystania w modzie utworów z obu części gry "Wiedźmin" już nawet nie będę poruszał, bo normalnie ręce opadają... Prosiłbym jednak, Venris, o wyjaśnienie powyższych kwestii. Jeśli w forumowym profilu napisałeś prawdę, to mając 21 lat powinieneś już dobrze zadawać sobie sprawę z tego, że cudzą pracę należy szanować i że takie zwykłe dodawanie sobie do moda rzeczy, które się chce, bez uzyskania pozwolenia, bez nawet małej wzmianki o tym, że jest to czyjaś inna praca, to niebywałe świństwo. Wygląda to bowiem tak, jakbyś próbował zbierać laury za prace, z którymi nie masz nic wspólnego, a na takie coś pozwolić nie mogę, ani jako admin Tawerny, ani jako zwykły modder. Nie jesteśmy ani w Rosji, ani w Chinach i takie rzeczy tu po prostu nie przejdą.
Tematu na forum TW chyba ten mod nie ma, bo podejrzewam, że już dawno ludzie by Cię tam za takie coś zjedli żywcem.