Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Któte królestwo jest najpotężniejsze

Królestwo Nordów
    141 (26%)
    Królestwo Swadi
    171 (31.5%)
    Królestwo Vaegirów
    65 (12%)
    Królestwo Rhodoków
    58 (10.7%)
    Khanat Khergicki
    45 (8.3%)
    Sułtanat Sarranidzki
    63 (11.6%)

Głosów w sumie: 540

Autor Wątek: Najmocniejsza frakcja w grze  (Przeczytany 51907 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    Odp: Najmocniejsza frakcja w grze
    « Odpowiedź #180 dnia: Lutego 03, 2012, 19:35:41 »
    Ale nie miała rozbicia na książętka i mocnej władzy burżujów :)

PROBLEM?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #181 dnia: Lutego 03, 2012, 21:25:12 »
    Też fakt :D
    (click to show/hide)

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #182 dnia: Lutego 03, 2012, 23:15:34 »
    Ale Swadia najbardziej pasuje do Francji ... Skąd myśl , że Rhodocy to jakby Francuzi ? Francja stawiała na jazdę i rycerstwo.Rhodocy to tacy Włosi , którzy mieli głównie piechotę , Książąt (rozbicie Włoch na ileśtam państewek).Udział w rządzeniu bogatych kupców ( kto słuchał króla Gravetha , gdy wspomniało się o Kastorze , ten wie) . 
    Tylko, że Włosi zawsze byli beznadziejni i nie stanowili żadnej siły militarnej.
    Anglia to głównie łucznicy.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Lutego 10, 2012, 00:31:52 »
    Jak dla mnie najlepsi są Veagirzy.

1. Piechota - na początek rekruci są w miarę, bo mają Topory. Piechurzy to złom, za to weterani są świetni. Jedni na koniu, drudzy piechotą, z obuchami, toporami. Piechociarze są całkiem ok, nieźle opancerzeni, szabelka, tarcza - czyli klasyczna jednostka do wali w zwarciu. Strażnicy - wisienka na torcie ;) mocno opancerzeni i dobrze uzbrojeni. Jeden strażnik wyciął ostatnio u mnie z 15 ludzi Sułtanatu :D

2. Łucznicy - podobno najlepsi w grze. Zgadzam się. Szyk 20 strzelców zmniejsza liczebnośc przeciwnika o blisko 30-40% :D w walce wręcz nienaganni, mają topory, radzą sobie nie najgorzej.

3. Kawaleria - jeźdźcy są zabójczy, kiedy kładą lance. W walce inną bronią nie jest źle, chociaż potrafią im dowalic ;/ rycerze ... postrach ... 5 takich może rozbic nawet najmocniejszy szyk Rodhoków. Berdysze, topory ... to co faceci lubią najbardziej :D na sam widok pędzących koni w kolczudze a na nich rycerzy w zbroi i berdyszem w ręce uciekałbym jak najszybciej ;D

Polecam ich gorąco. Dobre położenie, świetne wojsko, można szybko się dorobic (kupujesz w Curaw żelazo po 80 denarów i sprzedajesz np. w Reyvadin po 300 :D ). Minusem jest to, że na początku wasalstwa, kiedy jeszcze mamy słabe wojsko, walka z Nordami jest bezsensu. Sam miałem w drużynie od rekruta do jeźdźca ... 50 moich vs 35 nordów wojowników, weteranów, piechociarzy. Na początku było całkiem ok, bo łucznicy czasami zabijali kogoś tam. Gdy doszło do walki wręcz, ekran po lewo zrobił się czerwony ... moi padali jak muchy. Na Nordów rycerzami :DDD
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline AzahielPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Lutego 15, 2012, 16:00:54 »
    Tylko, że Włosi zawsze byli beznadziejni i nie stanowili żadnej siły militarnej.

Rhodocy... najbardziej przypominają mi piechotę zakonną (krzyżacy) lecz to około 150 lat później od czasów rozgrywki w grze.
    Koledze Reginaldowi może chodziło o Państwo Papieskie?

Co do Swadi to tutaj trudno mi powiedzieć jednoznacznie,  są kusznicy i wyłącznie kusznicy bo łuczników nie ma...
    Następnie kawaleria więc można było by stwierdzić że to Francuzi, ale również na wzgląd uzbrojenia rycerzy swadiańskich (mogę być skarcony) ale powiem że i Polacy by pasowali ;p

Swadia- Anglia

No gdzie Anglia... <facepalm> i odpowiedź cytatem ;)

Dla mnie Swadia to definitywnie Szwaby i tyle. Rhodocy to trochę jak Francuzi (te hełmy). Nordzi to chyba jakieś potomstwo Wikingów, Vaegirowie/Vaegirzy to Ruscy (pasują w 100%), a reszta to wiadomo. Polaków po prostu NIE MA i tyle.

Co do Sułtanatu moim zdaniem nie wiadomo...
    Gdyż jak dla nich bym zrobił wspaniałą lekką kawalerię a nie ciężką...

Co do Nordów zamiast Wikingów bardziej bym śmiał stwierdzić że Frankowie... ale tu znowu mi się daty nie zgadzają więc niech będą wikingowie...

I teraz co do Gry...
    No to już "wspaniałość" danego królestwa zalezy od terenu na którym toczy się bitwa..
    Normalnie grając Swadianami (staram się mieć tylko i wyłącznie kawalerię oraz poniżej 100 jednostek nie schodzić) gromię wszystkich... ale tylko na terenie Swadi. Wkraczając przykładowo na terytorium Rhodoków nie jest tak kolorowo... Ostatnio uczestnicząc w pewnej bitwie był bardo górzysty teren Rhodokowie ustawili sie na szczycie jakieś górki aby mogli prowadzić ostrzał i się okazało że tarcze moich jeźdźców oraz tempo przemieszczania się nie pomogło gdyż nim zdążyli wejść na tę górkę to 2/4  oddziału zostało ogłuszonych lub zabitych więc nie mozna powiedzieć że dana frakcja jest najsłabsza bo to błąd!
    Khanat tak samo trudno pokonać na ich terenie gdyż to jest lekka jazda która dosyć łatwo j się zatrzymuje i łatwo uciekać jej. natomiast na pięknej pustej przestrzeni nawet szybkość im nie pomaga bo chcąc nie chcąc nawracają się i zazwyczaj w tym momencie ciężka kawaleria nadgania ich...
    Więc jeszcze raz się powtórzę że nie ma jednoznacznie lepszej frakcji oraz gorszej... gdzieś w grze widziałem widomość jak ktoś mówił (swoimi slowami to wyrażę) że każde królestwo jest przystosowane pod swój teren... i to 100% prawda.

Offline adrianno1000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Lutego 15, 2012, 18:28:04 »
    zależy gdzie,swadia na normalnych polach,nordzi to tak na hama do zamku i wibić wszystkih jak najszypciej(potęga walki nordyckiej:0),wejgirzy(czy jak się pisze)chmm dobrzi do obrony zamków kture się atakuje machinami oblężniczymi,khergidzi prawie tak samo jak swadia tylko dystansowo,sułtan sarraicki bolączka jeśli chodzi o ruwnowage siły jednostek czyli innymi słowy zrużnicowana armia = we are the chempions i rothocy obrona przed drabinami(że tak to nazwe).Z gury przepraszam za ortografie głównie dlatego bo nie wiem kiedy na serio coś z ortografią jest czy nie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #186 dnia: Lutego 15, 2012, 19:55:34 »
    Masz obok wyślij przycisk sprawdź ortografie, czytałem Twoje wypociny bez okularów... teraz musze iść do okulisty...
    (click to show/hide)

Offline komario

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Lutego 15, 2012, 20:38:36 »
    Mimo, że zawsze byłem za Vaegirami(już od podstawki) to z bólem muszę przyznać, że Nordowie są najlepsi. Dlaczego? otóż w zdobywaniu, obronie zamków są niezwyciężeni, tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości. Drugą rzeczą jest to, że nawet na otwartym polu(szczególnie jeżeli mamy znaczną ilość huskarli) dają radę. Nawet rycerze swadii(kontrolowani przez komputer) wymiękają

Offline SirPytong

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Marca 14, 2012, 19:49:56 »
    Według mnie najlepiej robić różne połączenia np:
    -Kusznicy Rhodoków to potężna jednostka ją można połączyć z Nordami ( jeśli ktoś woli piechotę od kawalerii )
    -Jeśli chcesz mieć samą kawalerie to polecam połączenie Swadii ich rycerze oraz mamemlucy Sułtanatu i Vaegirscy rycerze, albo nawet elitarni łucznicy konni Khergitów
    -Łucznicy to najlepiej strzelcy Veageriów i mistrzowie łuku sułtanatu Sarranidzkiego
    Można jeszcze robić jescze większe połączenia , ale każdy ma swoje zdanie każda frakcja jest dobra tylko trzeba dobrze z niej korzystać.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #189 dnia: Marca 16, 2012, 23:26:55 »
    Najmocniejszych nie ma - jak to odpowiedziało wiele poprzedników, ale moim zdaniem od najlepszego to wygląda tak:
    1. Vaegirzy
    2. Swadia
    3. Nordowie
    4. Rhodocy
    5. Khanat
    6. Sułtanat
    Vaegirzy - moim zdaniem dość dobrzy, będąc już pro i w ogóle w grze, sprawiali dość sporo problemów, więcej niż wszystkie inne frakcje.
    Swadia - różnie, w polu problemu nie ma, słabizna, jedynie gonitwa jest męcząca
    Nordowie - jeśli gra nimi komputer to nie tacy pro jak to wszyscy wypisują. Prawda jest taka, że mając na początku gry armie słabszą 2 razy od nich (wyszkolenie świetne też nie było) przejąłem zamek bez większych problemów, ponieważ jest tam max 5 huskarli, których samemu można wyciąć. Reszta to pestka
    Rhodocy - są oni niby ciężsi na polu bitwy, ale słabizna w oblężeniach sprawiła, że uznałem ją za 4 z najlepszych. W oblężeniach da się ich pokonać mając przewagę nawet -5. Na polu bitwy, a zwłaszcza w lasach, czyli ich terenach, są już znacznie trudniejsi. Z łuku (czy kuszy) nie ma szans ich zdjąć, no trudno, pieszo - to już porażka. Jeśli rzuci się na nas 6 takich, a my nie będziemy mieli wsparcia, to bitwę można uznać za przegraną. Konno to już inna sprawa, my możemy grać taktycznie, jednak nasze wojska tak nie zagrają, więc przegrać łatwiej.
    Khergici - nie są stosunkowo trudni, mają łuczników konnych i ogólnie samą kawalerię, ale jedyne co dodaje "trudności" to to, że trzeba latać za nimi godzinę by ich złapać. Wkurzający - trudni nie.
    Sarranidzi - najgorsza frakcja w grze. Sam sułtan nie umie dowodzić państwem, więc jest bardzo niestabilne. Ale co do wojska - jest słabe, niezorganizowane, wystarczy 10 rycerzy i koniec, cały oddział już dead. Gorszej frakcji nie można było wymyślić.

Tyle mam do powiedzenia, jedyne co mogę zachęcić czy doradzić - NIGDY NIE GRAJ SARRANIDAMI W SINGLE!
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Marca 17, 2012, 21:07:56 »
    @Up 
    nigdy nie czytałem większych bzdur o Arabach ... Jesteś pewien, że 10 Swadińskich rycerzy rozłoży oddział Arabów ? Przykro mi, ale nie. Mameluk jest nawet lepszy od Swadińskiego Rycerza, bo jest bardziej wszechstronny. Ma 1h + tarcza, lanca i buława. To jest świetna jednostka. Mistrzowie łuku - wydaje mi się, że nawet lepsi od Veagirskich ... 30 takich w szyku na polu bitwy i piechota bez tarcz bądź nieopancerzone konie padają. Strażnicy są w sumie tak pół na pól. Niby najlepsi z piechoty u Arabów, ale tak naprawdę są tacy sobie. 

Zmieniam swój wybór na Sułtanat :DD
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #191 dnia: Marca 18, 2012, 09:51:39 »
    WEDŁUG MNIE Khergici to kalectwa. W armii mam paru huskarli i sierżantów, reszta to głównie rycerze swadiańscy, i zamek ze 150 obrońcami pada ze stratą góra 3-4 ludzi (wojska mam ok. 70 ). Ale... Na moim save Khergici mają ponad połowę mapki pod kontrolą (całe terytorium Vaegirów). Sam nie wiem dlaczego.
     Za najlepszą frakcję wybiorę Swadię. Bo walka w polu nawet z dużą przewagą bitewną wroga nie jest problemem (szczególnie z Khergitami. Nie mam z nimi żadnych problemów). Wszystkie frakcje jednak są w miarę równe. Ale skoro trzeba było wybrać to wybieram :].

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #192 dnia: Marca 20, 2012, 18:29:38 »
    Vaegirzy - moim zdaniem dość dobrzy, będąc już pro i w ogóle w grze, sprawiali dość sporo problemów, więcej niż wszystkie inne frakcje.

Akurat mając 120 rycerzy ze swadii pobiłem i ośmieszyłem 200-osobowe wojsko Vaegirów (niemal same elitarne jednostki - 50 rycerzy . 50 strzelców , 40 strażników , 30 jeźdźców ) , więc problemu nie sprawiają (prosty teren - szarża - 7 padło przez strzelców na 101 % trudności)

PROBLEM?

Offline Akame

• Użytkownik
    • Nie wylewaj waćpan wina...
    « Odpowiedź #193 dnia: Marca 20, 2012, 21:16:43 »
    Wedlug mnie Swadia oprocz kawalerii nie oferuje nic interesujacego, a zreszta ich kawaleria jest przereklamowana. Nie ma najlepszej frakcji, kazda ma swoje plusy i minusy ale dla mnie Vaegirowie ponad wszystko :D

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #194 dnia: Marca 21, 2012, 17:19:40 »
    Swadia to głównie i tylko rycerstwo , czyli typowe państwo feudalne stawiające na pospolite ruszenie tej warstwy społecznej [piechota i kusznicy u Swadii nie za bardzo dają rade (oprócz oblężeń)]. Ja używam ze Swadii tylko jazdy , zamek to masa sierżantów Rhodockich i trochę strzelców :)

PROBLEM?