Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Któte królestwo jest najpotężniejsze

Królestwo Nordów
    141 (26%)
    Królestwo Swadi
    171 (31.5%)
    Królestwo Vaegirów
    65 (12%)
    Królestwo Rhodoków
    58 (10.7%)
    Khanat Khergicki
    45 (8.3%)
    Sułtanat Sarranidzki
    63 (11.6%)

Głosów w sumie: 540

Autor Wątek: Najmocniejsza frakcja w grze  (Przeczytany 51909 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "Szatanista"
    Odp: Najmocniejsza frakcja w grze
    « Odpowiedź #105 dnia: Lipca 07, 2011, 17:14:52 »
    Wejgirowie rules , ale sądze że khergici rządzą w otwartym polu ...

Ja sam rozwaliłem ich 86 mając z 1/5 życia.Owszem miałem towarzyszy w drużynie,ale leczyli się po udanym odparciu oblężenia (z tego samego powodu miałem 1/5 życia)
    gdy chciałem jechać z Khudan do Reyvadin zostałem zaczepiony przez Nojona Dundusha.Wystarczył łuk tarcza na plecach i stosowanie ich taktyki przeciwko nim,czyli to ja jeździłem naokoło nich^^.Byli na tyle głupi by podążać za mną w dość ciasnej grupie,zamiast rozproszyć się i próbować mnie zaatakować z kilku stron,jak się kończyły strzały to wracałem do skrzynki i uzupełniałem.Dodam że jeździłem na sarranidzkim koniu bojowym,więc nie mogłem sobie po prostu uciec tak jak ci "pro" na rumakach trzeba było sporo manewrować,ale udało się.Więc raczej nie rządzą,ale są uciążliwi zwłaszcza dla swadiańskich rycerzy.Wystarczy jednak,że skończą się im strzały,albo wpadną na drzewo/kamień/granicę mapy i zostaje z nich miazga,jedynie lansjerzy trzymają jako taki (choć i tak niski) poziom.

Najmocniejszą frakcją w grze są raczej swadianie,ze względu na potężne rycerstwo,u mnie o dziwo radzą sobie świetnie,przejęli prawie całych nordów bez mojej pomocy (nie byłem wasalem,ani najemnikiem) nawet pomagałem nordom uwalniając ich lordów,te dwa ostatnie zamki to uratowałem im ja bo się politowałem :) no i
    zamierzam potem założyć własne królestwo,a Nordowie zawsze mogą mi trochę pomóc(ogólnie nie niszczę frakcji,ponieważ nie chcę by Calradia stała się potężnym swadiańskim imperium w którym będą prawie wszyscy lordowie,bo walka z nimi byłaby wtedy strasznie ciężka,i tak już teraz zajmują sporą część mapy).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2011, 20:11:42 wysłana przez wasil1603 »
    The only god i believe is myself.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #106 dnia: Lipca 07, 2011, 17:21:30 »
    No, swadianie są silni, rozwaleni zostali dopiero jako 3 :P

A khergici rządzą w polu, pewnie mają dobrą pszenice ^^.
    Lansjerzy zostali KOMPLETNIE spierniczeni z tymi koniami, teraz ni szybcy ni opancerzeni...
    (click to show/hide)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #107 dnia: Lipca 07, 2011, 22:24:46 »
    Ja testów nie musiałem robić.Swadia została ogromnie podpakowana względem podstawki.Rycerz ma 28 level czyli jak huskarl.

Należy wziąć pod uwagę to, że taki Swadiański rycerz walczy w polu na koniu. Czyli część ciosów przyjmuje na siebie jego koń. A to oznacza, że ma większe szanse na przeżycie, nie wspominając o sile natarcia w trakcie szarży, manewrowości i prędkości. Same plusy. Jedyną wadą Swadii jest to, że jest otoczona z każdej strony przez swoich sąsiadów, a to z kolei powoduje, że Swadia musi walczyć na kilka frontów, co doprowadza do wyczerpania Swadiańskich armii do wyczerpania. Na szczęście w Florisie Swadia została znacznie ograniczona i nie jest już wcale taka silna :)
    Pozdrawiam.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #108 dnia: Lipca 07, 2011, 22:54:50 »
    Swadia najmocniejsza? Bez przesady. Owszem, łatwo rozbija Chanat, różnie radzi sobie z Rhodokami, ale jeszcze nigdy nie widziałem Swadii podbijającej cokolwiek u Nordów. Wszystkie spostrzeżenia dotyczą rozgrywki 1 na 1, zaś ja nie brałem w takowej udziału (byłem wtedy np najemnikiem bądź lordem u Vaegirów czy Sarranidów). Osobiście uważam, że to Nordowie zostali mocno dopakowani (w podstawce bywało różnie, zaś tutaj Nordowie zwykle pokonują swoich sąsiadów).

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #109 dnia: Lipca 07, 2011, 23:44:36 »
    To Rhodokowie są podpakowani względem podstawki.. W niej byli ŻAŁOŚNI.
    (click to show/hide)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Lipca 08, 2011, 09:09:26 »
    Swadia najmocniejsza? Bez przesady. Owszem, łatwo rozbija Chanat, różnie radzi sobie z Rhodokami, ale jeszcze nigdy nie widziałem Swadii podbijającej cokolwiek u Nordów. Wszystkie spostrzeżenia dotyczą rozgrywki 1 na 1, zaś ja nie brałem w takowej udziału (byłem wtedy np najemnikiem bądź lordem u Vaegirów czy Sarranidów). Osobiście uważam, że to Nordowie zostali mocno dopakowani (w podstawce bywało różnie, zaś tutaj Nordowie zwykle pokonują swoich sąsiadów).

no wiesz matigeo. Ja generalnie wzorowałam się na podbojach królestw bez udziału gracza w Native. Pamioetam w tedy zdrowo tępiłam oddziały dezerterów i zbójów, a królestwa pozostawiałam samym sobie. Gdy ja budowałam faktorie i uzbrajałam swoją małą armię (NPC) to Swadia spuszczała łomot wszystkim, po za Rhoodokami. To jedyna nacja, która mogła w native stawić czoła Swadiańskiej kawalerii.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #111 dnia: Lipca 08, 2011, 09:58:52 »
    Stawić czoło to nie znaczy wyrżnąć ich w pień.Rhodockie armie są złożone w 1/3 z sierżantów - a oni są normalną piechotą.Owszem posiadają glewie ale i tak nie używają ich.Zresztą pamiętam jak moja armia (35 rycerzy) rozbiła 104 osobowy oddział Rhodoków (20 sierżantów).Straciłem może z 7-8 chłopa :D

PROBLEM?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #112 dnia: Lipca 08, 2011, 12:00:55 »
    Stawić czoło to nie znaczy wyrżnąć ich w pień.Rhodockie armie są złożone w 1/3 z sierżantów - a oni są normalną piechotą.Owszem posiadają glewie ale i tak nie używają ich.Zresztą pamiętam jak moja armia (35 rycerzy) rozbiła 104 osobowy oddział Rhodoków (20 sierżantów).Straciłem może z 7-8 chłopa :D
    Armia złożona z dowolnej top-tier kawalerii może zniszczyć dowolną armie wroga, ponieważ AI ma bardzo mało elity jak również w ogóle nie dowodzi.
    Taktyka powtarzanej szarży zniszczy każdą wrogą armię. Chyba, że ma dużo jednostek dystansowych, wtedy można po prostu wyżynać po pojedynczej szarży.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Lipca 08, 2011, 13:49:16 »
    Dlatego napisałam, że nie ingerowałam w konflikty królestw. Osobiście zajmowałam sie swoimi sprawami jak zakładanie faktorii. Swadiańska Kawaleria kopała dupska innym frakcjom jako samodzielne AI. Nie wiem jak inaczej mam to wytłumaczyć :D

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #114 dnia: Lipca 08, 2011, 15:54:38 »
    Ja również nie ingerowałem. Swadia jest jednym z najsilniejszych państw, ale przegrywa w starciu z samymi Nordami (i tak, jeśli nic nie straci, to jest to sukces).

edit
    @wasil To prawda, co sesja,. to inne ai...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2011, 17:10:10 wysłana przez matigeo »

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • "Szatanista"
    « Odpowiedź #115 dnia: Lipca 08, 2011, 16:48:23 »
    No cóż co save to inne AI?W każdym razie u mnie mają dużo szczęścia,żeby nie ja to Nordów by już nie było (dziwne w zwykłym m&b nie warband to ja jako marszałek musiałem ich rozwalać,a tu dla odmiany starałem się ich uratować :P).To rzeczywiście nic dziwnego że kilkanaście top-tier jednostek wyżyna AI,gdyż np. podczas oblężenia Khudan (pomagałem Vaegirom odeprzeć khergitów),mimo iż wróg miał z 10 huskarli,to jednak wysyłał ich pojedynczo,przez co bez problemu ich wystrzelałem,a wroga odparli głównie moi towarzysze z niewielką pomocą vaegirskich jednostek (ich łucznicy przydali się jak nosiciele kołczanów dla mnie,jak kończyły mi się strzały,to strzelałem do jednego z nich,brałem jego kołczan i znowu byłem gotowy ;P)
    The only god i believe is myself.

Offline Kalif Saladyn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Lipca 16, 2011, 13:59:55 »
    Witam przyjaciele,
    Popatrzcie na to z tej strony, ze kazda frakcja lezy na unikalnym terenie. Litwini swoj teren maja w gorach, Niemcy na zalesionych rowninach, a kaminie na lodowych pustyniach oslaniaja nordyckie flanki. Rosjan otacza masa rzek, Mongolowie walcza na rozleglych stepach, dajac miejsce szybkiej kawalerii, a Araby walcza na pustyniach.
    Kazda frakcja jest najlepsza u siebie i na tym polega piekno tej gry.

Pozdrawiam

Offline Kalif Saladyn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Lipca 16, 2011, 14:01:06 »
    Witam przyjaciele,
    Popatrzcie na to z tej strony, ze kazda frakcja lezy na unikalnym terenie. Litwini swoj teren maja w gorach, Niemcy na zalesionych rowninach, a kaminie na lodowych pustyniach oslaniaja nordyckie flanki. Rosjan otacza masa rzek, Mongolowie walcza na rozleglych stepach, dajac miejsce szybkiej kawalerii, a Araby walcza na pustyniach.
    Kazda frakcja jest najlepsza u siebie i na tym polega piekno tej gry.

Pozdrawiam

Offline Koza123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Lipca 17, 2011, 22:59:30 »
    Królestwo Rhodoków rządzi. Piechota świetnie walczy wręcz, a kusznicy masakrują wroga w zabójczym tempie.

Offline Pandrodox

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Lipca 19, 2011, 00:53:57 »
    Jak dla mnie to Vaegirowie są najmocniejsi.Mają świetnych strzelców oraz ciężką piechotę+dobre miejsce strategiczne na mapie.Zawsze podbiją pare zamków Khergitów i Nordów.