Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Któte królestwo jest najpotężniejsze

Królestwo Nordów
    141 (26%)
    Królestwo Swadi
    171 (31.5%)
    Królestwo Vaegirów
    65 (12%)
    Królestwo Rhodoków
    58 (10.7%)
    Khanat Khergicki
    45 (8.3%)
    Sułtanat Sarranidzki
    63 (11.6%)

Głosów w sumie: 540

Autor Wątek: Najmocniejsza frakcja w grze  (Przeczytany 51796 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline major

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najmocniejsza frakcja w grze
    « Odpowiedź #30 dnia: Maja 05, 2011, 22:43:49 »
    Ja podobnie jak Vodka lubuje się w kergitach, bo na nich po prostu nie ma mocnych. Kilka razy próbowałem ''się przebranżowić'' tj. zmienić żołnierzy np. na swadie albo na vegirów, żeby urozmaicić sobie grę. Ale po pewnym czasie i tak wracałem do lansjerów i łuczników konnych. Jednak uważam że choć jednolite wojsko wygląda najzacniej to warto wplatać do oddziału pewne ''domieszki''.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #31 dnia: Maja 11, 2011, 07:48:23 »
    We własnej bitwie robiłem testy wykluczające potęgę piechoty Rhodockiej.Na mapie Oaza,dowodzę 80 kolesiami z tego 30 kuszników.Jedzie na nas grupa 60 kawalerzystów Swadii.Oczywiście ustawiam ich w szyku - 2-szereg a za nimi kuszników.Na końcu komunikat :
    Przegrywasz bitwę!Twoje oddziały pokonały 23 ludzi tracąc 80 ludzi w walce.Z twojej ręki zginęło 0 przeciwników :D

Wniosek:Najlepsza jest Swadia i Nordowie :D

PROBLEM?

Offline LeJu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Maja 11, 2011, 15:19:30 »
    Najmocniejsi według mnie są mamelucy od sarranidów i cały sułtanat. Dobrze uzbrojeni i wystarczy na otwartym terenie zrobić wjazd takimi we wrogi szyk i nagły spam wiadomości o zabitych wrogach ;D . Na początek jednak zawsze brałem khergitów ponieważ już harcownicy jeździli na koniach a koń daje jednak przewagę i szybciej się porusza po mapie świata.

Offline pantax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Maja 11, 2011, 17:35:29 »
    We własnej bitwie robiłem testy wykluczające potęgę piechoty Rhodockiej.Na mapie Oaza,dowodzę 80 kolesiami z tego 30 kuszników.Jedzie na nas grupa 60 kawalerzystów Swadii.Oczywiście ustawiam ich w szyku - 2-szereg a za nimi kuszników.Na końcu komunikat :
    Przegrywasz bitwę!Twoje oddziały pokonały 23 ludzi tracąc 80 ludzi w walce.Z twojej ręki zginęło 0 przeciwników :D

Wniosek:Najlepsza jest Swadia i Nordowie :D
    Tyle że na własnej bitwie nie ma strzelców którzy są dobrzy oraz jest mało sierżantów a swadiański zbrojny jest dobty mimo ,że może jeszcze awansować na rycerza.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #34 dnia: Maja 11, 2011, 18:16:00 »
    W sumie masz rację.Tylko co by się stało gdy 40 sierżantów i 20 strzelców zostałoby zaatakowanych przez 40 rycerzy?

PROBLEM?

Offline pantax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Maja 11, 2011, 20:44:56 »
    Mogło być różnie. Myślę że zależało by od terenu, ale i tak stawiam na rhodoków

Offline major

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Maja 12, 2011, 00:25:57 »
    Dużą role gra również taktyka, to jak ustawi się ludzi. Wg. moich obserwacji 2 rzędy z piechoty i stzelców nie zawsze zdają egzamin zwłaszcza  przeciwko ciężkiej konnicy. Strzelcy są o wiele bardziej efektywni gdy są w rozproszeniu (jest tam taka opcja nie pamiętam jak się ona dokładnie nazywa) można jaszcze pokombinować i zostawić przy strzelcach kilku z piechoty jako ich straż przyboczna ale na już raczej bajer bo zajmuje dużo czasu.

Innym patentem który śmiało mógłbym polecić jest "mięso armatnie" czyli wysłanie niewielkiej grupy (najlepiej konnych z uwagi na to by nasze mięsko zbyt szybko nie zostało zjedzone) na przód a samemu przypuścić atak wtedy gdy wcześniej wspomniane mięsko skusi nieprzyjaciela do rozdarcia szyku (zwykle to dwu poziomowa  linia) i uderzenia nań. Dobrze jest spróbować zaatakować z boku, bo czasem uda nam się wdrożyć element zaskoczenia (co rzadko się udaje bo boty mają oczy do o koła głowy)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #37 dnia: Maja 12, 2011, 15:10:12 »
    Też.Rhodoccy sierżanci przez nowe uzbrojenie nie są pikinierami czy włócznikami - młoty lucerneńskie to broń drzewcowa za krótka na jazdę  a glewii nie używają.Na płaskim jak talerz terenie 40 rycerzy Swadii pobiłoby 50 sierżantów i 10 strzelców ...

PROBLEM?

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #38 dnia: Maja 12, 2011, 15:14:00 »
    ... a w górach przy takim bilansie sił zostaliby rozmłóceni. Ukształtowanie terenu jest niezwykle ważne. Zależy kto jaką taktykę woli. Zwolennik masowych szarż jazdy będzie grał Sarranidami i Swadianami, a z kolei miłośnik kampienia będzie preferował Nordów i Rhodoków. Nie próbujcie nawracać na swoją frakcję, każdy gra jak lubi. Ja lubię grać Swadianami. Najczęściej mam przy sobie tylko kawalerię, a piechotę zostawiam w zamkach.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #39 dnia: Maja 12, 2011, 15:17:49 »
    W zamkach mam Nordów i jakieś tam jednostki jako uwolnionych więźniów.Do walki biorę 100 Swadianów i 40 Rhodockich sierżantów (wersja dla jajec) albo 130 rycerzy.Gram Nordami :D

PROBLEM?

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #40 dnia: Maja 13, 2011, 15:16:36 »
     Dla mnie najmocniejsi są Sarranidzi, przepakowana frakcja. Nie daj Boże Emir będzie miał w oddziale mameluków, totalna masakra. Ich strzelcy tez są na poziomie tych Nordyckich/Vaegirskich. Piechota wypada może słabiej i w oblężeniach im idzie średnio, ale za to na otwartym terenie młucą jak trzeba. Najlepsze wyjście to strzelcy. Rhodoccy mogliby rozgnieść Sarranidzką piechotę i strzelców, gdyby przed ich linią stała linia piechoty.
     Sądzę, że tą przepakowaną frakcją są Sarranidzi, ale sam najbardziej lubię Nordów i Rhodoków. Nordów za ich potęgę piechoty i łuczników, a także za podobieństwo do wikingów, których wręcz ubóstiwam. A Rhodoków? Właśnie nimi gram i szkolę dość duży oddział strzelców. Zobaczę co z tego wyjdzie. Oczywiście po awansowaniu na wyższe szczeble Sarranidzi i Rhodokowie będą mogli mnie pocałować w nos.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2011, 21:21:37 wysłana przez Tymbark »

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #41 dnia: Maja 13, 2011, 16:21:02 »
    Sarranidzi nie są przepakowani.Mameluk zdolnościom bojowym ustępuje rycerzowi ze Swadii i Huskarlowi...To ma być balans.Swadia najlepsza jazda  a Sarranidzi zrównoważenie wszystkiego...

PROBLEM?

Offline major

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Maja 13, 2011, 19:09:03 »
    Bójcie się boga ludzie, bluźnicie przeciwko najwyższemu. Przecież najlepsiejsza i bezkonkurencyjna jest khergicka kawaleria. Forum by się zacięło gdybym wymienił choć połowę z jej zalet. Jedyne co ewentualnie można by przeciwstawić tej potędze to nordowie ale i tych rozbijają w pył.
    Nie, no teraz serio; po niezliczonych bitwach i potyczkach, oblężeniach i szturmach z ręką na sercu wobec boga i ludu największy hołd oddaje khergitom. To najbitniejsze, najżywotniejsze i najbardziej wytrwałe wojsko. Prawda że lansjer z rodockim sierżantem, czy huskarlem twarzą w twarz miałby niemały problem ale nie po to wojownik ów ma konia i łuk żeby bić się jak berserker.
    Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie ale wystarczy popatrzeć na to jak walczą inni lordowie tj podczas jakiejś bitwy przyjrzeć się który z nich szybciej wytraci jednostki. Oczywiście jest jeszcze stopień wyszkolenia żołdaków, ale i tu statystyki skłaniają się raczej ku khergitom.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #43 dnia: Maja 14, 2011, 08:54:45 »
    Pomagałem Khergitom w walce z Vaegirskim bojarem.Jak można przy przewadze 144 na 67 stracić 27 jednostek i 13 zranić - mówię o stratach Khergitów...

PROBLEM?

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #44 dnia: Maja 14, 2011, 11:08:41 »
    Koledzy jak wiać znów każdy pisze która frakcja jest najsilniejsza, według swojego gustu. Ponieważ nacje są zbalansowane, a gusta różne dyskusje nigdy nie ucichną...

Bójcie się boga ludzie, bluźnicie przeciwko najwyższemu. Przecież najlepsiejsza i bezkonkurencyjna jest khergicka kawaleria. Forum by się zacięło gdybym wymienił choć połowę z jej zalet.
    No to wymień proszę. Ja tam tylko widzę zalety Khergickich Łuczników Konnych jak walczą z piechotą, chociaż gdybyś dał Rhodockich Strzelców to będzie wyrównanie. W walce z ciężką konnicą mogą walić headshoty, ale kiedyś zginą... Daj chociażby na szybkiej bitwie Swadię/Sułtanat kontra Khergitów, po 40 konnicy. Ci pierwsi jak stracą 10, to wtedy można mówić o szczęściu. Sułtanat się gorzej sprawuje ale i tak wygra.