Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co nowego w M&B 3  (Przeczytany 30037 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Co nowego w M&B 3
    « Odpowiedź #105 dnia: Marca 07, 2011, 19:48:18 »
    Jakbym miał lepszego kompa to bym grafikę lepszą też chciał ale że mam słabego laptopa to ta mi pasi co jest.  

Kilka razy już padła tutaj teza że grafika mogłaby być lepsza bez zbytniego zwiększania wymagań. Przykład - dość popularny* mod do TES:III Morrowind - Better Bodies, dodaje nowe modele postaci(w połączeniu z innym siostrzanym modem także modele ubrań) o teksturach w o wiele większej rozdzielczości(jakość modelu też wzrosła) i przy identycznej liczbie postaci różnica w obciążeniu komputera są minimalne, wręcz żadne. Dlaczego piszę o poprawianiu TYLKO postaci? Gra ma rpg-ową otoczkę, i oglądanie naszego herosa w lepszej jakości daje więcej niż 1000 razy lepszy wygląd otoczenia tudzież efektów specjalnych**. Tutaj to 'więcej' jest spotęgowane przez fakt że na polu bitwy nie jesteśmy w pojedynkę tylko z armią.

*W swoim czasie, obecnie jest kilka dość trudno dostępnych modów które go przewyższają, miałem okazję zobaczyć tylko scrn-shoty(owych modów, BB używałem i twierdzę że jest świetne) i niedziałające linki do downloadu więc głowy nie dam za wiarygodność tej informacji.
    **W moim odczuciu, mam nadzieję, że nie jestem jedyną osobą odbierającą to w ten sposób.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #106 dnia: Marca 07, 2011, 23:22:10 »
    Jest jeden plus grafiki M&B (ogólnie)
    Nie ma aż takich dużych wymagań sprzętowych i każdemu "powinna" działać, czy to na starych i nawet na "słabych" laptopach.

Co nie zmienia faktu, że zacina się prawie na wszystkim przy większej liczbie jednostek (zwłaszcza konnych) i nie mówię tu o 200 vs 200, ale już o 50 vs 50. Na mult tego nie widać, ale na singlu przy zwarciu się dwóch formacji tnie jak cholera. Jednostka w Total Warach ma podobną liczbę animacji, pojedyńczy ludzik wcale nie różni się bardzo od tego warbandowego, a tam mamy bitwy 500 vs 500.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #107 dnia: Marca 07, 2011, 23:49:50 »
    Zamiast tak pisać i powtarzać jedno za drugim dla postów, trzeba napisać do talewords i to przedstawić
    (click to show/hide)

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #108 dnia: Marca 08, 2011, 00:15:49 »
    Taleworlds znane jest z wielkiego szacunku dla polskiej sceny M&B, poza tym, pewnie nic odkrywczego tu nie napisaliśmy, a ja miałbym wątpliwości co do tego, czy jakakolwiek kontynuacja będzie.

Offline Radh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Marca 08, 2011, 00:30:20 »
    A to mnie Hrabio utwierdziles teraz ze to sie nadaje do absurdow M&B,brak wzmianki o kontynuacji.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Marca 08, 2011, 07:22:37 »
    Ja bym zobaczył chętnie jeszcze bardziej rozbudowany system walki, nie tylko 4 kierunki ataku, ale kilkanaście, może nawet ich nieograniczona ilość, do tego system uników, kontrataków, kontrolę siły ataku, ciosy celowane w punkt (szczególne pchnięcia). Ale do tego potrzeba maksymalnej optymalizacji, szczególnie w trybie multi.

Też o tym marzę :D Coś na kształt kreślenia myszką ruchów miecza, albo coś takiego. Do tego łatwiejsza możliwość kopnięcia/uderzenia z bara, wyciąganie puginału z cholewy i zdradzieckie pchnięcie :) To byłoby dobre.

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 29, 2011, 00:57:43 »
    Ja z chęcią zobaczyłbym jakieś losowe eventy np. "Wielka armia nordów, która przypłynęła z Nordlandu wylądowała w okolicach Tihr", wielbłądy, działające katapulty i trebusze więcej obiektów na mapie - przydrożne karczmy, faktorie handlowe, kopalnie i przede wszyskim podróże morskie. Warto też byłoby dodać jakąś nację, która miałaby swoje tereny daleko za morzem np. Chiny albo kolejną nację europejską np. Węgry - słyszałem, że mieli znakomitą ciężką jazdę i konnych łuczników co daje duże pole do popisu dla strategów ;]

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 29, 2011, 08:30:28 »
    Ja MB3 widzę jako konwersję Floris Mod Packa :D Wiele możliwości,wspaniała grafika,mnóstwo itemów i ogrom jednostek...This is it!

PROBLEM?

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 29, 2011, 09:42:44 »
    Dobra u mnie jest troche wymagań-
    +Co do dam , możliwość wyjścia za mąż oraz możliwość posiadania potomstwa ! :D (fajnie gdyby później można było nim grać :D)
    +Wreszcie koniec gry (np: podbicie całej mapy i zjednoczenie all lordów)
    +rozwinąć ekonomię
    +rozwinąć dyplomację
    +Rozbudować system walki
    +dużo nowych itemów
    +lepsza grafa
    +system rang ? (coś jak w PoP-ie że z chłopa do króla , tzn różne tytuły)
    +gwardia generalska przy dowódcy podczas bitew
    +Śmierć bohatera (potomstwo przejmuje władzę)
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline adam1.1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 29, 2011, 10:35:55 »
    Ja MB3 widzę jako konwersję Floris Mod Packa :D Wiele możliwości,wspaniała grafika,mnóstwo itemów i ogrom jednostek...This is it!

Dokładnie!Ja też chętnie bym zobaczył nowego M&B jako jeszcze bardziej rozbudowaną wersje florisa

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 29, 2011, 11:15:15 »
    Zastanawia mnie czy tylko dla mnie post, gdzie w jednym zdaniu są "lepsza grafika" i "więcej jednostek w bitwie", jest totalnym debilizmem?

Nie zawsze zmiany "na siłę" wychodzą grom na dobre.
    Przykładem może być gra Disciples III (dopiero zmiana mechaniki w dodatku "resurrection" ich zrehabilitowała), lub HOMM IV (w piątce na szczęście wrócili do rozwiązań z trójki).

Dla mnie grafika jest zupełnie wystarczająca i chciał bym, żeby była zachowana.
    Jeśli uda się usprawnić silnik (tylko silnik, a nie grafikę), to może da się zrobić tak, żeby całe armie walczyły ze sobą (chętnie bym zobaczył oblężenie 1300 vs 700 obrońców)

Problem pojawi się co wtedy zrobić ze skillem taktyka, bo co wtedy będzie dawać przewaga? Może generał będzie mógł z lotu ptaka obejrzeć pole bitwy z domyślnie ustawionymi armiami i przesunąć swoją o odległość zależną od skilla taktyka...

Dodatkowo usprawnione powinno być budowanie relacji z NPC i lokacjami - więcej opcji dialogowych.

Więcej kilkupoziomowych questów - jak z samouczka.

Transport wodny - np. Tihr <-> Wercheg

Formacje - ustawienie piechoty/łuczników w dwuszeregu bez konieczności dzielenia na różne grupy. Podgrupy: możliwość ustawienia kilku grup jednej jednostce (Archers1 i Archers2 oraz wyboru ich razem poprzez grupię Archers).

Ustawianie rozkazów Wasalom/Patrolom - defensive (cel: miasto/zamek (dla patrolu), ziemie wasala (dla wasali), zadanie: przejmowanie wrogich jednostek), offensive (cel: globalny, zadanie: wypad na teren wroga i pladrowanie) balanced (cel: globalny, zadanie: patrolowanie granic i atakowanie wrogów/wiosek na granicy)

EQ - jest wystarczające, ale mogła by być możliwość zamawiania za pieniądze (lub obniżać koszt robocizny własnymi materiałami) konkretnej broni/pancerza u kowala lub zmiany przedrostka (opcja ironworks?).
    Np. Przynieść do kowala Chipped Bastard Sword i ulepszyć go (za odpowienią opłatą) na Heavy lub powiedzmy Balanced, albo zlecić wykonanie nowych 5 Byrnie (za samą kasę).

Jednostki - nie widzę zbytnio potrzeby rozbudowywania tych z Native.

Enterprises - dodawanie kilku opcji: kupuj materiały poniżej, sprzedawaj towary powyżej, kupuj materiały w X, sprzedawaj towary w Y (wysyłanie automatycznych karawan)

Ja osobiście jestem w stanie zapłacić za rozbudowanego Warbanda 2 - nawet jakby by miało to oznaczać po prostu dokupienie rozbudowanego patcha.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2011, 11:23:21 wysłana przez raga »
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 29, 2011, 16:22:27 »
    Ja dodam coś od siebie ( może się to już było ale co tam ;)

- Więcej państw

- Większa skala bitew

- Budowa własnego zamku lub dostosowanie starego do swoich potrzeb

- Machiny oblężnicze, np. Trebusz, wieża oblężnicza, taran, katapulta, balista podczas oblężeń

- potomstwo, w razie śmierci głównego bohatera przejmujemy kontrolę nad swym potomkiem

- możliwość np. założenia własnej kuźni i produkcja broni/zbroi stworzonych przez siebie

- wprowadzenie kapitanów którzy mogą dowodzić oddziałem bez lorda ( kapitan jest wybierany automatycznie z najlepszych jednostek w oddziale ), można w ten sposób wysłać posiłki do swojego zamku nawet jeśli jesteśmy na drugim końcu mapy ( kapitanem może zostać również towarzysz )

- zwiększenie znaczenia morza, możliwość podróżowania statkiem, wyspy małe i duże itd.   

"Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Na żadnej imprezie nie ma brzydkich kobiet, jest tylko za mało alkoholu."
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 29, 2011, 18:11:39 »
    Chwila... Słucham? Nie wyszło jeszcze M&B 2 a już omawiacie trzecią część? :D

W każdym razie, jest mało rzeczy, które chciałbym zobaczyć w nast. M&B, a nie pojawiły się już w wszelakich modach.
    Ale są takie podstawy jak:
    - Umiejscowienie akcji w Europie. (nie koniecznie z prawdziwymi państwami, ale byłoby miło.)
    - Formacje. (koniecznie)
    - AI. (Bo to coś, co jest w WB w ogóle obok AI nie stało)
    - Dyplomacja. (jak wyżej)
    - Więcej questów. (innych niż "przynieś, zanieś, pozamiataj")
    - Rozbudowane oblężenia. (artyleria, bramy, tarany etc.)
    - Bitwy morskie. (i wszystko co ich dotyczy włącznie z handlem morskim i rzecznym)
    - Większe możliwości interakcji pomiędzy graczem a NPC oraz NPC a NPC.

To byłoby z tych absolutnie najważniejszych rzeczy, ponieważ grafika, dodatkowe przedmioty itd. schodzą na drugi lub trzeci plan.

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 29, 2011, 21:05:40 »
    Chwila... Słucham? Nie wyszło jeszcze M&B 2 a już omawiacie trzecią część? :D

Domniemana dwójka to chyba Warband, który jest tylko rozszerzoną jedynką moim zdaniem. 
    "Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Na żadnej imprezie nie ma brzydkich kobiet, jest tylko za mało alkoholu."
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 29, 2011, 23:18:28 »
    Może trochę nei do tematu ale czy wiadomo wogóle coś o M&B 3? Zwiastun? Trailer? Zapowiedź? Pogłoski chociaż?
    MJ