Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaką frakcją grasz?

Swadia
    Rhodoks
    Vaegirs
    Khergits
    Nords
    Rebelia

Autor Wątek: Jaką frakcją grasz?  (Przeczytany 84580 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Jaką frakcją grasz?
    « dnia: Września 18, 2007, 20:26:25 »
    Postanowiłem zrobić ankietę ponieważ temat "vaegirs vs swadians" przeszedł do histori... więc.
    Komu służycie..?

Ja dołączyłem do swadi ponieważ przypadło mi ich położenie i pierwsi zaoferowali mi pracę :D Poza tym nie ma to
    jak siekać barbarzyńców w imię Boga :P

Edit. 100 post :D
    « Ostatnia zmiana: Września 18, 2007, 20:29:20 wysłana przez Gedus »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Odp: Jaką frakcją grasz?
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2007, 20:31:58 »
    Teraz gram Swadianami ale przymierzam się do grania Rhodokami bo ciężka piechota Nordów raczej mnie nie rajcuje a Rhodokowie mają fajną lekką jazdę...

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2007, 20:17:52 »
    Nie widzialem nigdzie specyfikacji kazdej frakcji wiec moze napisze moje odczucia.

Najslabsza frakcja wydaja mi sie wlasnie Rhodokanie - wlasciwie za kazdym razem dostaja w dupe nawet majac przewage liczebna, moze wina jest tragiczna piechota, jazdy tez za dobrej nie maja.

Najpotezniejsza armie maja chyba Nordowie, mimo braku jazdy ich ciezka piechota rozbija w puch kazdego (poza mna oczywiscie;))
    Druga mocna frakcja sa Swadianie jednak oni sa porownywalni z Vaegirami, co bylo znane z wczesniejszych wersji, jednak wydaja mi sie troche mocniejsi (szczegolnie jazda i kusznicy nie maja sobie rownych)

Khergici sa raczej slabsza frakcja, ich armia za to sklada sie prawie wylacznie z lekkiej jazdy, czyli dokladnie tak jak tatarzy - ciezej opancerzona piechota i jazda jest dla nich przeszkoda nie do przejscia.

Ogolnie zalezy co kto lubi, ja zawsze wolalem grac piechota wiec nastepna moja postac na pewno bedzie nalezec do nordow (teraz gram z przyzwyczajenia vaegirami). Ci, co lubia jazde wybiora pewnie swadian lub vaegirow, lub w hardcore`owych przypadkach Khergitow. Rhodokanie imo nie sa warci zadnej uwagi.

PS: Wkurza mnie ostatnio jedna rzecz - mam 29 lvl, moja kompania liczy 53 zoldakow a praktycznie wszystkie wrogie oddzialy ode mnie uciekaja na mapie, nawet te majace 90-100 ludzi.... byc moze dlatego ze mam na prawde mocny sklad ale wg mnie to jest przegiecie... na szczescie poruszam sie o wiele szybciej od nich wiec po krotkim poscigu kazdego dopadne.
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2007, 20:19:47 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2007, 16:47:53 »
    Nordowie rzeczywiście najsilniejsi i w dodatku najagresywniejsi. Pamiętam sytuację kiedy zaatakowali należący do mnie zamek (Sungetche Castle) i nie odstąpili od niego przez prawie dwa tygodnie (!!!) - do kolejnych ich band dołączali kolejni, także po pokonaniu kompani króla o liczebności 200, za kilka dni pojawiła się ta sama grupa dwukrotnie większa (!!!!). Na szczęście miałem setki a raczej tysiące akompaniujących ludzi (Vuldrat, Naldera,Turya, Król Yaroglek i Doru) ,więc walka nie sprawiała większych problemów.

Swadianie są też dosyć silni, chociaż już mniej agresywni. Inna sytuacja - 3 albo 4 wasali + Harlaus podjeżdżali pod Khudan i w pewnym miejscu zatrzymali się ,stali pół dnia (pewnie bug) i dopiero wtedy ruszyli. A w tym czasie przybyli nowi wasale Vaegirscy do Khudan i Swadianie mieli przechlapane.

Rhodokanie według mnie są trochę słabi, mało agresywni, mają większość armii jako włóczników i parę kuszników, jazda też nie najlepsza. Nie biłem się z tą frakcją bo jestem Vaegirem, ale raz bilismy się ze Swadianami - cała ich armia została rozgromiona po kilku minutach i sam musiałem dokończyć bitw.

Khergici rzeczywiście dosyć słabsi ale nieco wkurzają ich konni łucznicy siepiący do mnie ze wszystkich stron.

Ja teraz gram Vaegirami, podobnie jak Jason z przyzwyczajenia. Przymierzam się też grać Nordami bo mają swoje siedziby na północy i wrogowie raczej tam nie docierają, więc można spokojnie założyć sobie wioskę.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 30, 2007, 13:15:10 »
    Ja teraz gram Vaegirami, podobnie jak Jason z przyzwyczajenia. Przymierzam się też grać Nordami bo mają swoje siedziby na północy i wrogowie raczej tam nie docierają, więc można spokojnie założyć sobie wioskę.

Hmm wlasnie poznalem uroki grania Nordami... i musze powiedziec - no nudno jest:/ Dostalem wioske na zadupiu, nikt tam nawet nie chce zagladac, czyli nici z dzielnej obrony wiesniakow. Miasta nordow sa imo troche za daleko rozstrzelone, za to przynajmniej jest porzadne wojsko. Nordowie za to jako jedyni prowadza wojne tylko z Vaegirami i Swadianami, wiec mozna sie zlitowac nad lichymi sojusznikami i pomoc im conieco na froncie.

Podsumowujac - JA CHCE JAKIEGOS MODA! ile mozna grac w native... wg mnie juz dawno powinni sie zastanowic nad zmiana mapy. Teraz przynajmniej jest wiecej frakcji...

Offline Emil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 30, 2007, 17:29:07 »
    Heh, ja gram Swadianami i muszę przyznac, że położenie w Caldarii mają ciut zdupczone. Wszystkie ich 3 miasta są położone niedośc że w centrum mapy to jeszcze przy granicach z Nordami, Khergitami i Vageirami. Podczas mojej gry, zanim otrzymałem od nich propozycję wasalstwa złupili im ze 3 wioski, a komunikaty o porażkach ich Lordów były niemal co dzień.
    Jednak wybrałem tą nację po prostu z przyzwyczajenia i uważam że ich kusznicy są nadal niezawodni :)

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2007, 19:07:02 »
    Sprzymierzyłem się Nordami. Oczywiście z ciekawości, bo są nowi. Ale nie preferuje tego wyboru.
    Osobiście wybrałbym bym Swadian's, lecz jak to kolega wyżej powiedział ( napisał ) mają strasznie trudne położenie.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2007, 08:49:33 »
    Właśnie zauważyłem ,że Nordowie gdy są ostrzeliwani przez Vaegirskich łuczników to giną w biegu i zanim dojdą to wybiją im 3/4 wojowników. Ja mam dobrą taktykę: nakazuję im skryć się pod górką i czekać na wroga - gdy wrogowie będą już niedaleko to wyskakujemy z ukrycia i zabijamy teraz szybko łuczników zanim zdążą wypuścić strzały. Ta taktyka jednak nie sprawdza się jednak gdy do akcji wchodzi Vaegirska jazda :/ Szkoda że AI wroga jest tak mądre bo można by wykorzystać taktykę z czekaniem aż łucznicy wybiją nacierającą na nas jazdę ;).

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 14, 2007, 09:09:41 »
    Właśnie zauważyłem ,że Nordowie gdy są ostrzeliwani przez Vaegirskich łuczników to giną w biegu i zanim dojdą to wybiją im 3/4 wojowników. Ja mam dobrą taktykę: nakazuję im skryć się pod górką i czekać na wroga - gdy wrogowie będą już niedaleko to wyskakujemy z ukrycia i zabijamy teraz szybko łuczników zanim zdążą wypuścić strzały. Ta taktyka jednak nie sprawdza się jednak gdy do akcji wchodzi Vaegirska jazda :/ Szkoda że AI wroga jest tak mądre bo można by wykorzystać taktykę z czekaniem aż łucznicy wybiją nacierającą na nas jazdę ;).

heh raz grałem nordami i zaatakowałem swadianow ja miałem coś około 40 nordow a swadianie może 30 ludzi.. swadianie stanęli na górce i strzelali swoimi crossbowmenami wygralem ale cudem przeżyło paru ludzi :D

Offline Drayon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 01, 2007, 22:20:02 »
    Połowe mojego wojska stanowią same Hired Blade-y Caravan Guard-y Etc etc. ale mam z 3 żołnierzy  Rhodoks więc zagłosowałem na Rhodoks
    podpis...

Offline Zedpi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 12, 2007, 18:36:23 »
    Ja zagrałem Khergitami. Przyłączyłem się do nich z uwagi na ich konnych łuczników, dają rade ale koniec końców słabo jak cholera.
    Teraz gram nordami i wykorzystuje taktykę opisaną przez Kolbę. Zdaje egzamin.

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 12, 2007, 19:03:39 »
    Przyznam się bez bicia, że dawno w native'a nie grałem, jednak grając Vaegirami wyjątkowo ciężko grało mi się przeciw khergickim lansjerom. Więc... stworzyłem po jakimś czasie nową postać i przyłączyłem się do Khergitów właśnie.
    Wspomniani lansjerzy to bardzo dobra broń pierwszego ataku. Co do konnych łuczników - niestety zbyt skuteczni nie są (a bugfixów nie ściagałem, które miałyby zwiększać ich skuteczność)

Offline Agarwaen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 20, 2007, 00:09:06 »
    Teraz gram Khergitami, wcześniej nordami. Z nordami było za łatwo, ciężkozbrojne bydlaki roznosiły wszysko w pył. Khergici mają spora śmiertelność jak wróg nad nimi przeważa liczebnością, ale więcej radochy z gry nimi mam.

Offline Zedpi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 20, 2007, 11:51:18 »
    Co do łuczników... Trafiają z pełnego galopu. Ale nie zawsze. Lansjerzy jak nie wezmą szabli w rękę to faktycznie niszczą

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2007, 13:01:19 »
    Ja z przyzwyczajenia gram khergitami. W wresji 0.808 stawałem zawsze po stronie Vaegirów, ale uzbrojenie miałem khergickie i nigdy nie zabijałem khergitów, tylko brałem ich do niewoli i rekrutowałem. Teraz przynajmniej nie muszę już udawać.