Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28566 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joker

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 01, 2011, 13:50:00 »
    A zresztą co mi tam.
    Teraz mam 2 ostry za piractwo więc już nie mogę mieć za to ostra/bana bo już dostałem.
    Ok niech Wam będzie :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 01, 2011, 14:04:47 »
    Weźże sam sobie poczytaj o tym "dozwolonym użytku" jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, bo chyba sam nie wiesz, o czym piszesz.

Przeczytałeś kilka artykułów na Wiki odnośnie prawa autorskiego i uważasz się za specjalistę w jego kwestii? Wyraźnie widać, że skaczesz po różnych portalach w poszukiwaniu "ułaskawienia" Twojego złodziejskiego postępowania. Jesteś złodziejem i tego nie zmienisz, choćbyś nie wiem jak długo wmawiał sobie, że tak nie jest i że są w Polsce przepisy, w świetle których jesteś czyściutki. Nie jesteś czyściutki i nigdy już nie będziesz. Jesteś ponadto zerem moralnym, bo nawet nie próbujesz okazać nawet minimum skruchy za to, że okradasz innych z należnych im pieniędzy.

Nie ma w Polsce prawa, które w jasny sposób określałoby jak należy traktować wymianę danych w Internecie. Dlatego też w sprawach o piractwo komputerowe korzysta się ze starych ustaw, uchwalonych w czasach, gdzie Internetu właściwie nie brano pod uwagę. Są to braki w polskim prawie i dopóki nie powstaną ustawy dedykowane Internetowi, to korzysta się z najbliższych odpowiedników, które można interpretować na kilka sposobów.

Polskie prawo pozwala na posiadanie nielegalnie pobranych utworów autorskich? Tak? To wytłumacz mi dlaczego już tyle osób skazano za piractwo i to nie tylko za rozpowszechnianie, ale też i za posiadanie. Dlaczego osoby, którym skontrolowano komputery i które miały na swych dyskach np. ściągnięte z netu filmy lub mp3 zostały skazane przez sądy i musiały płacić niemałe kary? Czyżby sądy wydawały wyroki niezgodne z prawem?

Owszem, niejednej osobie udało się z posiadania nielegalnych utworów wybronić. Nie każdy jednak ma forsę na dobrego prawnika, zaś nie każdy sędzia uzna takie tłumaczenia. Ponadto nikomu jeszcze nie udało się wybronić z posiadania nielegalnych kopii programów, bo tu działa zupełnie inne prawo i, jak już pisałem wcześniej, możesz zapomnieć o wymówkach w stylu "to na własny użytek było", bo sędzia co najwyżej Cię wyśmieje.

Teraz mam 2 ostry za piractwo więc już nie mogę mieć za to ostra/bana bo już dostałem.

Żebyś się nie zdziwił. :)

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 01, 2011, 17:55:54 »

Za recydywę, to nie?

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 01, 2011, 21:16:45 »
    1. "Zyskiwanie korzyści materialnych" = nie-tracenie pieniędzy. Ściągnę grę- zyskałem 100 zł. Mam korzyść materialną
    2. W sklepach kupujemy prawo do używania produktu, a nie płyty jako takie. Śmieszą mnie tacy prawi na 235% ludzie, którzy nie spiracą gry, kiedy zniszczyła im się płyta/ zgubili. Gdybym nie stracił płyty grałbym do końca życia... Więc wykupujemy (z wyjątkami) dożywotnie licencje. Każdy ma prawo do tego, za co zapłacił.

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 01, 2011, 22:45:15 »
    1. "Zyskiwanie korzyści materialnych" = nie-tracenie pieniędzy. Ściągnę grę- zyskałem 100 zł. Mam korzyść materialną
    Hahahah! Lepszego tekstu nie czytałem od zeszłego roku xD
    Stary mocno mnie rozbawiłeś :)

Powiedz to babce od WOS'u w szkole :)

Pozdro

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 01, 2011, 23:08:02 »
    Panu już podziękujemy. :)

Offline mikid95

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 01, 2011, 23:27:57 »
    Osobiście nie wiem czy piracę :) Znaczy tak: kupuję grę, podoba mi się itp. ale okropnie mnie denerwuje, kiedy  zabezpieczenia pseudo-antypirackie (gdyby działały normalnie toby piratów nie było, a tak tylko uczciwi na tym tracą) uniemożliwiają mi grę, no to co, nie oddam gry, jeśli mi się podoba, bo wolę normalnie ściągnąć cracka. Znaczy wolałbym gdybym tak robił ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:42:45 »
    Teoretycznie... i tak piracisz. :/ Tak już jest skonstruowane to prawo, że nawet gdy do oryginalnej gry wrzucisz cracka to i tak w jego świetle łamiesz licencję na jakiej "zakupiłeś" grę. Żeby było śmieszniej, to nawet wgrywając spolszczenie(!) fanowskie - nieoficjalne - ingerujące w jakieś pliki gry i tak łamiesz tę licencję. Trochę to śmierdzi patologią, ale na szczęście jeszcze żaden wydawca za to drugie nikogo nie ścigał. Czekamy na ruch Bobby'ego z Activision ^^?

Sam też miałem podobną sytuację, gdy pobrany ze Steam'a DIRT nie chciał się uruchomić, ponieważ pokazywało jakiś błąd z "plikiem inicjującym" - powtórne pobranie gry nie pomogło. Wtedy pobrałem cracka i co się okazało? Gra odpaliła bez problemów...

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:51:56 »
    Tak na marginesie, to zawsze mnie niezmiernie bawi, jak osobnicy uczęszczający do gimnazjum czy liceum i będący na garnuszku tatusia i mamusi się wypowiadają autorytarnym tonem, że to i to to zło i że oni są uczciwi, bo gry zawsze kupują. Gówno prawda, chłopcy. Ciężka praca waszych rodziców pozwala wam jeść, mieć gdzie spać i co na siebie włożyć. I wasza wielka uczciwość jest dlatego, że jest dogodna i dostajecie pod nos wszystko, czego potrzebujecie. Jak już zaczniecie sami siebie utrzymywać to przyjdzie taki moment szoku ile gry komputerowe ( filmy albo cd z muzyką) faktycznie kosztują, co innego można za to kupić i dlaczego ci w Stanach mają to samo za resztę, jaka im została po coli. I może nabędziecie wtedy trochę bardziej realnego spojrzenia.

Tymczasem dream on. :)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 02, 2011, 10:19:35 »
    To może jest to jeden z powodów dlaczego ludzie wybrzydzają PlayStation 3? Tam się nie piraci, bo jest to kompletnie nieopłacalne. Do Blue-Raya jeśli się orientuję dobrze trzeba mieć dysk specjalny i płytę specjalną. To by kosztowało dużo więcej niż gra ze sklepu, więc nikt nawet o tym nie myśli. Proste i logiczne.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:04:19 »
    Make My Day ma dużo racji. Wprowadzenie takiego samego systemu jak na PS3 prawdopodobnie zniszczyłoby piractwo, albo przynajmniej zneutralizowało tych słabiej obeznanych w piraceniu ludzi tym bardziej, że skoro wyjdzie im drożej niż gra na PS3 to na pewno na PC będzie to gorsze, bo gry są tańsze. Co do Ozwana się nie zgodzę, bo chodzę w weekendy na tartak i zarabiam sobie po 20-30 zł po przyjacielsku, więc nie wmawiaj ludziom, że każdy kupuje gry za pieniądze, które pochodzą od pracy twoich rodziców. Aktualnie sam zebrałem nie małą sumkę 670 zł na telewizor bez pomocy finansowej rodziców.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:50:03 »
    Tak na marginesie, to zawsze mnie niezmiernie bawi, jak osobnicy uczęszczający do gimnazjum czy liceum i będący na garnuszku tatusia i mamusi się wypowiadają autorytarnym tonem, że to i to to zło i że oni są uczciwi, bo gry zawsze kupują. Gówno prawda, chłopcy. Ciężka praca waszych rodziców pozwala wam jeść, mieć gdzie spać i co na siebie włożyć. I wasza wielka uczciwość jest dlatego, że jest dogodna i dostajecie pod nos wszystko, czego potrzebujecie. Jak już zaczniecie sami siebie utrzymywać to przyjdzie taki moment szoku ile gry komputerowe ( filmy albo cd z muzyką) faktycznie kosztują, co innego można za to kupić i dlaczego ci w Stanach mają to samo za resztę, jaka im została po coli. I może nabędziecie wtedy trochę bardziej realnego spojrzenia.

Ozwan, weź się zastanów co piszesz, zrób 6 pompek i wróć... Powiedz mi, jakim prawem możesz mnie osądzać? Chodzę do gimnazjum, mam 14 lat i mam same oryginalne gry. Na dodatek, brzydzę się piractwem. I teraz najważniejsze zdanie: Na wszystkie gry zarobiłem samodzielnie. Więc, z łaski swojej, nie uogólniaj...

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 02, 2011, 11:53:40 »
    Ozwan przecież wyraźnie zaznaczył o jakich ludzi mu chodzi... Czytajcie ze zrozumieniem...

« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 12:15:55 wysłana przez Wezyk »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 02, 2011, 12:13:51 »

Dwa Piwa dla Ozwana Proszę! To co on napisał jest prawdą o tym co tu piszecie. A jeżeli te słowa godzą w waszą uczciwość to niestety ale musicie jakoś z tym żyć...

Wezyk uczęszczam do gimnazjum no i co ? Żyje na koszt utrzymania rodziców no i co ? Ważne, że wszystkie przedmioty, które umilają i ułatwiają nam życie kupuję ja (zarabiam), a nie moi rodzicie, bo wiem, że na takie pierdoły to oni nie harowali. Pamiętaj, że ty też kiedyś byłeś na utrzymaniu rodziców i uczęszczałeś do szkół gimnazjalnych/ponad gimnazjalnych. Poza tym osuńcie to liceum, bo sporo ludzi już wtedy się wyprowadza od rodziców już w 2/3 klasie do chłopaka/dziewczyny. Podkreślam, że gdyby było napisane niektórzy osobnicy, bądź większość osobników to wtedy nie brzmiało, by to tak "ogólnie".
    SirSalvadin, albo możemy napisać na forum że to nie prawda co do niektórych rzeczy.

Jestem ciekaw kto Ci takich głupot naopowiadał że sporo ludzi się wyprowadza w wieku licealnym. Radzę troszkę dowiedzieć się na ten temat zanim będziesz wypowiadał takie brednie.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 14:10:57 wysłana przez SirSalvadin »

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 02, 2011, 13:42:02 »
    Wezyk uczęszczam do gimnazjum no i co ? Żyje na koszt utrzymania rodziców no i co ? Ważne, że wszystkie przedmioty, które umilają i ułatwiają nam życie kupuję ja (zarabiam), a nie moi rodzicie, bo wiem, że na takie pierdoły to oni nie harowali. Pamiętaj, że ty też kiedyś byłeś na utrzymaniu rodziców i uczęszczałeś do szkół gimnazjalnych/ponad gimnazjalnych. Poza tym osuńcie to liceum, bo sporo ludzi już wtedy się wyprowadza od rodziców już w 2/3 klasie do chłopaka/dziewczyny. Podkreślam, że gdyby było napisane niektórzy osobnicy, bądź większość osobników to wtedy nie brzmiało, by to tak "ogólnie".
    SirSalvadin, albo możemy napisać na forum że to nie prawda co do niektórych rzeczy.