Weźże sam sobie poczytaj o tym "dozwolonym użytku" jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, bo chyba sam nie wiesz, o czym piszesz.
Przeczytałeś kilka artykułów na Wiki odnośnie prawa autorskiego i uważasz się za specjalistę w jego kwestii? Wyraźnie widać, że skaczesz po różnych portalach w poszukiwaniu "ułaskawienia" Twojego złodziejskiego postępowania. Jesteś złodziejem i tego nie zmienisz, choćbyś nie wiem jak długo wmawiał sobie, że tak nie jest i że są w Polsce przepisy, w świetle których jesteś czyściutki. Nie jesteś czyściutki i nigdy już nie będziesz. Jesteś ponadto zerem moralnym, bo nawet nie próbujesz okazać nawet minimum skruchy za to, że okradasz innych z należnych im pieniędzy.
Nie ma w Polsce prawa, które w jasny sposób określałoby jak należy traktować wymianę danych w Internecie. Dlatego też w sprawach o piractwo komputerowe korzysta się ze starych ustaw, uchwalonych w czasach, gdzie Internetu właściwie nie brano pod uwagę. Są to braki w polskim prawie i dopóki nie powstaną ustawy dedykowane Internetowi, to korzysta się z najbliższych odpowiedników, które można interpretować na kilka sposobów.
Polskie prawo pozwala na posiadanie nielegalnie pobranych utworów autorskich? Tak? To wytłumacz mi dlaczego już tyle osób skazano za piractwo i to nie tylko za rozpowszechnianie, ale też i za posiadanie. Dlaczego osoby, którym skontrolowano komputery i które miały na swych dyskach np. ściągnięte z netu filmy lub mp3 zostały skazane przez sądy i musiały płacić niemałe kary? Czyżby sądy wydawały wyroki niezgodne z prawem?
Owszem, niejednej osobie udało się z posiadania nielegalnych utworów wybronić. Nie każdy jednak ma forsę na dobrego prawnika, zaś nie każdy sędzia uzna takie tłumaczenia. Ponadto nikomu jeszcze nie udało się wybronić z posiadania nielegalnych kopii programów, bo tu działa zupełnie inne prawo i, jak już pisałem wcześniej, możesz zapomnieć o wymówkach w stylu "to na własny użytek było", bo sędzia co najwyżej Cię wyśmieje.
Teraz mam 2 ostry za piractwo więc już nie mogę mieć za to ostra/bana bo już dostałem.
Żebyś się nie zdziwił. :)