Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28390 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 09, 2010, 20:49:39 »
    Muzyka (głównie na nią wydaje pieniądze... i nie jest to majątek, bo płyta kosztuje od 30 do może 70zł, a to da się zarobić w niecały tydzień.)

A wcale bo nieprawda. Płytę można na zagranicznych serwisach (w stylu Legalsounds) kupić legalnie w cenie 9 centów za piosenkę (lub za ponaddziesięciominutową bodajże 19). Jest to tyle, co nic...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 09, 2010, 21:11:54 »
    Tak, ale mam wrażenie, że mówisz o płaceniu i ściągnięciu. A jednak nie jest to samo uczucie, co kupienie normalnej, materialnej płytki ;> W każdym razie masz rację, bo to też jest jakiś sposób.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 09, 2010, 21:33:57 »
    Tak, ale mam wrażenie, że mówisz o płaceniu i ściągnięciu. A jednak nie jest to samo uczucie, co kupienie normalnej, materialnej płytki ;> W każdym razie masz rację, bo to też jest jakiś sposób.
    Tak, to jest coś! Ja do dziś cenię kolekcję winyli moich rodziców. Box, płyta to jest coś, a teraz Steam i inne gówna - ja lubię poczuć mą własność trzymając ja w rękach. Ale raz widziałem u bliskiego kuzyna pirackiego Half-life 1 z boxem! i nadrukiem na płycie!! Ten pirat pochodził chyba z Białorusi, ale laik dałby się nabrać oglądając pudełko. Dopiero płyta zdradzała iż gra nie jest oryginalna - nadruk na płycie pochodził z Turoka 1! Ale mimo to jestem pod wrażeniem ruskich piratów, którzy robią nadruki i pudełka...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 10, 2010, 10:32:27 »
    Rzeczywiście, materialny świat nadal wymiata, gdyż nadal lubię postawić coś na półce i się tym chwalić, ale płyty muzyczne są zdecydowanie za drogie - 70 złotych za godzinę muzyki?... Dlatego wolę kupić legalnie, za to bez bajerów i sto razy taniej.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 10, 2010, 14:15:14 »
    ja lubię poczuć mą własność trzymając ja w rękach
    Ja dokładnie tak samo. Dlatego nie przepadam za grami, które mam tylko na Steam'ie. Niestety, za jakieś 20 lat gier w pudełkach w ogóle nie będzie się sprzedawać. Ze Steama korzystam i cenię jego plusy, ale sentyment do pudełek chyba mi pozostanie.

Co do tych ruskich piratów - i tak każdy będzie wiedział, że to nie jest oryginał, więc nie wiem po co im te pudełka i nadruki na płytkach.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:46:13 wysłana przez MikiBar »

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 10, 2010, 23:07:58 »
    Ja kupiłem MW2 ze steama, kupiłem, ściągnąłem i odinstalowałem steama, kazano mi płacić TRZY RAZY za grę...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 11, 2010, 09:57:36 »
    Ja kupiłem MW2 ze steama, kupiłem, ściągnąłem i odinstalowałem steama, kazano mi płacić TRZY RAZY za grę...
    Yhy... Na pewno...

Ja dokładnie tak samo. Dlatego nie przepadam za grami, które mam tylko na Steam'ie. Niestety, za jakieś 20 lat gier w pudełkach w ogóle nie będzie się sprzedawać.
    Nawet nie 20 lat... Na zachodzie już widać znaczący wpływ sprzedaży poprzez dystrybucję elektroniczną, więc jeśli tam upadnie temat pudełek, to do Polski prędzej czy później dotrze tak samo.

p.s. Nie wiem czy tylko ja zauważam paradoks tego tematu... To jest temat do dyskusji, ale może się w nim wypowiadać tylko jedna strona, a jak wiadomo dyskusja wymaga dwóch różnych poglądów reprezentowanych przez dwie - lub więcej, strony. xD Taki spostrzeżenie...

Offline Shilefin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 11, 2010, 11:38:54 »
    Również jak większość ludzi tutaj uważam piractwo za kradzież oraz brak szanowania pracy autora tejże gry.Lecz chcąc czy nie chcąc muszę się przyznać, że sam kiedyś ściągnąłem pirata M&B, lecz na szczęście ta zaraza piractwa zeskoczyła ze mnie gdy tylko zauważyłem jak dobre oraz wciągające M&B Jest.Dlatego też nie zwlekając długo pudełko wraz z płytą prędko znalazło się w moich rękach,i dumnie spoczywa na półce.
    W Warbandzie na multiplayerze można mnie znaleźć pod nickiem Drayon.

'Quidquid latine dictum sit, altum videtur.'
    'Cokolwiek nie powiesz po łacinie, brzmi mądrze.'

Offline Hasarel

• Użytkownik
    • "Jestem tym, kim być muszę."
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 11, 2010, 11:54:57 »
    Ja podobnie do kolegi wyżej niestety we mnie jeszcze mała część tego siedzi zazwyczaj jeśli gra jest dość stara to nie szukam na necie tylko download ale moja kolekcja oryginalnych gier jest imponująca zaczęta 8 lat temu(miałem 6 lat i bardzo stary komp) np. od dziecinnych gier typu "Tajemnicza wyspa", "Krasnale 2" po takie hity jak "Heroes of Might and Magic 4" oraz "Gothic 2" czy "Worms Forts Oblężenie" kończąc po dzisiejsze hiciory takie jak "Władca Pierścieni:Bitwa o Śródziemie", "Władca Pierścieni:Powrót Króla"

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 11, 2010, 12:08:33 »
    Również jak większość ludzi tutaj uważam piractwo za kradzież oraz brak szanowania pracy autora tejże gry.Lecz chcąc czy nie chcąc muszę się przyznać, że sam kiedyś ściągnąłem pirata M&B

Ja podobnie do kolegi wyżej niestety we mnie jeszcze mała część tego siedzi

Nie wiem czy tylko ja zauważam paradoks tego tematu... To jest temat do dyskusji, ale może się w nim wypowiadać tylko jedna strona, a jak wiadomo dyskusja wymaga dwóch różnych poglądów reprezentowanych przez dwie - lub więcej, strony. xD Taki spostrzeżenie...

Każdy może się wypowiedzieć.

Cytat: Alkhadias: Wypowiedź na SB.
    Jeśli użyje odpowiednich słów wypowiadając się pozytywnie na temat piractwa, to nie dostanie bana. Oby tylko nie piracił i nie nawoływał do tego.*
    *Jeśli troszkę przekręciłem słowa to przepraszam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2010, 13:54:45 wysłana przez MikiBar »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 11, 2010, 17:51:46 »
    Nie chce mi się czyt wszystkich komentarzy;p
    Wypowiem się co ja sadze o piractwie.
    Wiec tak.Wielkie firmy jak Microsoft,EA itp nie ponoszą jakiś ogromnych nie do ścierpienia strat finansowych.Tak przynajmniej mi się wydaje i tak słyszałem. Ceny np gier są i to bardzo zawyżone.Jak ja mam dać za dodatek do gry ważący 15 MB 80pln+20pln przesyłki to trochę przesada.Znacznie piractwo by spadło gdyby ceny produktów opadły przynajmniej o 1/3.Przykładem jest gra OiM.Tyle kasy wołają za tekstury i nowa muzykę.Bez formacji,ciekawych q i od groma bugów.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:09:11 »
    Nie chce mi się czyt wszystkich komentarzy;p
    Wypowiem się co ja sadze o piractwie.
    Wiec tak.Wielkie firmy jak Microsoft,EA itp nie ponoszą jakiś ogromnych nie do ścierpienia strat finansowych.Tak przynajmniej mi się wydaje i tak słyszałem. Ceny np gier są i to bardzo zawyżone.Jak ja mam dać za dodatek do gry ważący 15 MB 80pln+20pln przesyłki to trochę przesada.Znacznie piractwo by spadło gdyby ceny produktów opadły przynajmniej o 1/3.Przykładem jest gra OiM.Tyle kasy wołają za tekstury i nowa muzykę.Bez formacji,ciekawych q i od groma bugów.
    I co z tego że ceny są zawyżone?! Oni mają prawo żądać za grę i po 1000zł! To jest ich prawo i mogą się egzekwować jak chcą. Gra to nie jest artykuł pierwszej potrzeby - jeśli jej nie masz nie umrzesz z głodu lub z odwodnienia. Nie podobają Ci się ceny? To nie kupuj!   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 11, 2010, 18:51:14 »
    Taa.To co napisałem to jest według mnie powód piractwa.Ja nie propaguje piractwa żeby nie było.

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 11, 2010, 19:08:44 »
    Zgodzę się po części z Skrzetuskim (Dobrze odmieniam?) i po części z Grievousem. Jedną z przyczyn piractwa jest wysoka cena przedewszystkim gier i muzyki , nikt nie ma ochoty wydać swoje ciężko zarobione pieniądze na np OiM, lecz Grievous tutaj też ma rację , twórcy gier mogą ustalać sobie dowolne ceny , nie jest to towar pierwszej potrzeby (ba , zwykły człowiek przeżyje bez takich pierdół) i nie potrzebujemy go aż tak bardzo. To że ktoś (jakiś biedak) ukradnie ze sklepu/bazaru chleb czy coś innego zrozumie , ale tego że przeciętnie zamożny-człowiek ściągnie nielegalnie grę która nie jest mu potrzebna tego wogóle nie mogę pojąć.Wysokie ceny to nie jedyna przyczyna piractwa , są też pomniejsze , takie jak chęć przetestowania gry , a wersja demo nie zawsze istnieje a jak istnieje to nie zaspokaja potrzeby przetestowania.Malutkim powodem jest też lenistwo , no bo po co iść długą drogę do sklepu z grami/bawić się z allegro skoro ściągnięcie gry to kwestia chwili , a przez ten czas można robić coś innego.
    Uff , ale się rozpisałem , ciekawe czy ktoś przeczyta moje bzdety :P
    Pozdrawiam.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 11, 2010, 19:15:20 »
    Jedną z przyczyn piractwa jest wysoka cena przede wszystkim gier i muzyki
    Ja to tak widzę:

Piraci kradną gry ---> Twórcy podwyższają cenę, aby coś zarobić ---> Piraci kradną gry --->...
    Twórcy mają mniejsze zyski przez piratów, którzy im obcinają dochody, więc podwyższają cenę.
    Ja bym bardziej powiedział, że skutkiem piractwa jest podwyższanie cen.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2010, 19:28:07 wysłana przez MikiBar »