Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104687 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #165 dnia: Października 05, 2010, 20:16:48 »
    Hmmm, a czy właśnie nie o to chodzi w tym temacie? "Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie"

A co do "najlepszej frakcji sterowanej przez komputer", to każda byłaby sobie równa, gdyby mieli jednakową sytuację gospodarczo-polityczną. Najgorzej ma Swadia, bo jest pośrodku, w dodatku ciężko Harlausowi usiedzieć na miejscu i co chwile nową wojnę rozpętuje.

EDIT: Spóźniłem się ;)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #166 dnia: Października 05, 2010, 20:22:07 »
    A oto nasze uzasadnienia dlaczego jest naszą ulubioną. A skoro wy sami piszecie o ich skutecznośici to ja i Kormo nie możemy usiedzieć i oświecamy (kontrargumentujemy) ich w tym, iż Nordowie pod względem militarnym (bo to zapewne rzutuje na wasze decyzję) najelpsi!
    Ulubiona to zazwyczaj najlepsza wg. użytkownika...
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #167 dnia: Października 05, 2010, 20:32:07 »
    Najlepsi to może są do obrony zamków, bo już ze zdobywaniem to Sułtanat, czy Veagirowie im za bardzo nie ustępują. Natomiast w polu to w Warbandzie króluje kawaleria i to raczej ta ciężka.

EDIT: Chociaż ogólnie rzecz biorąc, to Nordowie są na pewno jedną z lepszych frakcji.
    « Ostatnia zmiana: Października 05, 2010, 20:37:40 wysłana przez SaddamKrK »

Offline Kormo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #168 dnia: Października 05, 2010, 20:41:21 »
    Jasne, jasne... Zwłaszcza w proporcjach 10 (kawaleria) /100 (ogół). Niestety tak to właśnie się prezentuje dla Swadii. W obronie zamków, a w zdobywaniu już nie?! (smile) Hmm... Wydaje mi się jednak, że wystraczy 3 ludzi z dużymi tarczami (huskarl lub wojownik), a za nimi inni najlepiej z 2h i już idą jak nóż przez margarynę (jest bardziej miękka od masła :D). Pewnie zaraz by ktoś napisał, że ci z przodu też atakują, więc go uprzedzę. Otóż jak wiemy huskarlowie zawsze wyrywają się do walki jako pierwsi (co niestety jest niezbyt korzystne przy gonieniu niedobitków podczas bitwy w polu), więc jak jeden oberwie i się cofnie lub nie daj boże zginie to zastąpi go inny, a pozostali nadal będę atakować z tyłu.

Odp. na EDIT: Jeżeli by brać rzecz ogólnie to Nordowie na pewno byliby najlepsi (no bo parę wad jednak mają :D).

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Października 05, 2010, 21:20:59 »
    Jejus nie spuszczajcie sie tak na Nordow.Dosc ze Huskarla ciezko wytrenowac, potrafi sobie pasc od byle leszcza to jeszcze nie sa rodowitymi Calradanami (czy jakos tak). Jak ktos obczai to Alayen i Deshawvi mowia, ze nordowie to ludy zza morza, ktore okresowo najezdzaja Calradie jak wikingowie Europe. Chanat takze nie jest rdzenna nacja, poniewaz Bahestur mowi to w swojej opowiesci. Vaegrowie to ludzie z gor i czasem chce im sie pojawic. Jedynie Rhodokowie i Swadia (ci zwlaszcza, a na dodatek sa w centrum mapy) sa prawowitymi wladcami Calradii. Ponadto po budownictwie wnioskuje ze tez bardziej rozgarnieci (zwlaszcza do Nordow). Sluchajac waszych opinii zagralem jako wasal nordow. W polu sa slabi, nie wzruszaja mnie ich oszczepy i topory. Fakt - zjawiaja sie na kampanie wojenna kupa, ale po jakims czasie polowa lordow odeszla do Rhoidokow, a krol wiekszosc ziem podbitych sobie nadawal. Wiec stworzylem wlasne panstwo na ich ruinach, a ostatnia twierdza padla pod naporem moich sojusznikow Swadii. :)

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Października 05, 2010, 21:35:29 »
    Tak, tak, świetnie Ukashq... Kolejna przejrzysta wypowiedź. Nie sądzę, aby rodowód narodów wnosił coś do dyskusji. Sądząc po twoich postach to "spuszczasz się" na Swadię tylko z powodu jakichś wydumanych plusów, a nie konkretów. Nordowie najeżdżają okresowo Calradię, jednak jak można zauważyć założyli na niej co najmniej sporą kolonię i na tym nie poprzestają. Budownictwo? Jak napisałeś Swadia jest murowana bo jest jak uważasz "rdzeniem Calradii", a Nordowie przybyli na nią niedawno, więc wątpię by miali czas na budowanie murowanych twierdz. Wolą się skupiać na treningach i wojaczce :D Co do ostatnich zdań to musiałeś mieć bardzo pechową grę, bo coś takiego nigdy się jeszcze w historii Calradii nie zdarzyło.

PS: Powiedz mi jeszcze czy mieszkasz za granicą i masz jakąś dziwną klawiaturę, czy jesteś tak leniwy, że nie chce ci się pisać polskich znaków? Jeśli to drugie to radzę przeczytać regulamin bo możesz wpaść w "pole ostów".

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Października 05, 2010, 22:34:04 »
    Nie, no...
    Skoro już pod uwagę bierzemy nasze "widzimisie" o tym, iż jeżeli któraś frakcja jest rdzenną tych ziem to jest lepsza?
    Kuskarla ciężko wytrenować- pozstawię bez komentrza...( jednak nie mogę wytrzymać!) Jeżeli nigdy nie miałeś chociaż 10 huskarli to nic nie wiesz! Na początku fakt, jest nieco ciężko lecz potem, gdy masz już małą "gwardyjkę" huskarli rozbijasz wszystko i wszystkich! I nie zauważasz jak sami Ci przybywają ja tak zebrałem, jak narazie, 98 :)
    Khergicki współplemieniec może z łuku zadać 3 pkt. obrażeń husakrlowi, a jeżeli był wystawiony i oberwał to się nie dziw... Wytrzyma znacznie więcej niżinna piechota i jazda (strzelcy...)

BTW. Patrząc w staty Rhodockiego strzelca i Nordyckiego huskrla, zauważyłem... Otóż mój ukochany, wspani... ekhm... huskarl ma wyższy "skill" w kusznictwie niż strzelec mianowicie 130-110

www.pustamiska.pl

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #172 dnia: Października 13, 2010, 09:18:22 »
    Wszyscy się rozpływają nad Nordami i Swadią a nikt nie pamięta o Królestwie Vaegirów!!! Osobiście kocham grać łucznikami;]. W późniejszym etapie gry gdy uzbiera się z 80 przynajmniej regularnych jednostek łuczniczych to walka z piechotą staje się czystą formalnością;]. A jeśli w tych 80 znajdzie się trochę mistrzów łuku to i Huskarl nie podejdzie;]. A nawet jeśli któryś ostatkiem sił dotrze do moich strzelców to zawsze na tyłach trzymam niewielką grupkę piechoty na wypadek walki w zwarciu;d. Problem stanowi jednak kawaleria... Choć jeśli zdążę zająć dogodną pozycję na jakimś wzniesieniu i z ciężką kawalerią sobie poradzę;].

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Października 13, 2010, 11:58:11 »
    Ja uwielbiam łuki, ale w zupełności wystarczą mi weterani od Nordów, no ale razem z moją pomocą łucznicza to nie problem :)
    Vaegirowie mają to do siebie, że maja każdą formację i dobra, ale ich bojarowie sa bojaźliwi ;p

www.pustamiska.pl

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Października 13, 2010, 12:07:37 »
    No łuczników mają fajnych. Od kiedy gram łuczniczką to doceniam wsparcie strzelców, którzy dość że mocno to i często oddają strzały w kierunku wroga w przeciwieństwie do kuszników. W dodatku zawsze jest ich kupa :) tzn w zamkach obsada jak i w czasie kampanii wojennej zbierają sią licznie.

Słabościa tej rasy jest to co zdawać się mogło zaletą czyli wielofunkcyjność. Wiadomo, że jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego i tak jest w przypadku Vaegirów. Rycerze dostają po dupie od mameluków i swadiańskich, strzelcy lepsi od nordyckich, ale tacy sobie odnośnie kuszników, a piechota lichutka zwłaszcza w odniesieniu do nordów.

Ja osobiście nie lubię tej nacji, gdyż zawsze nie lubiłem słowiańskich i rusińskich wojsk, klimatów i itp.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Października 13, 2010, 15:17:23 »
    Moim zdaniem to, że nie mają Vaegirowie wśród swoich jednostek przepakowanych egzemplarzy to tylko plus. Gra swadią i nordami staję się zwyczajnie nudna gdy już zdobędziemy większą ilość rycerzy/huskarli. Wolę gdy każda bitwa jest wyzwaniem zamiast stać bezczynnie patrzeć jak kawaleria już w pierwszej szarży wycina 1/3 wrogich jednostek. A tak... Muszę zadbać o to, żeby spowolnić wroga i mieć czas na rozstawienie strzelców, pilnować żeby przed walką w zwarciu cofnąć łuki a wysunąć piechotę i kombinować żeby kawaleria się nie dobrała do moich szeregów.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Października 14, 2010, 09:54:04 »
    Moim zdaniem Królestwo Nordów jest najlepsze, nie tylko pod względem ich Huskarli ale twórców, że dodali taką frakcję, najbardziej mi się to spodobało bo bardzo przypominają Skandynawskich wikingów tych z realnego średniowiecza. :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Października 14, 2010, 15:40:59 »
    A co sądzisz o samych Huskarlach? Czy tez uważasz ich za najlepszą jednostkę czy poprosu pasuję Ci klimat skandynawski.

www.pustamiska.pl

Offline Aeglos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Października 15, 2010, 15:22:33 »
    SWADIA oczywiście. Oddział rycerzy i szarża na wroga. Można się jeszcze pokusi o khergickich konnych elitarnych łuczników.

Offline Kormo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Października 15, 2010, 16:37:28 »
    Ok, pomyślałem, że warto by było zrobić coś aby wiedzieć pod jakim względem ocenić daną frakcję, gdyż jak wiadomo trzeba to robić nie tylko pod względem militarnym, gdyż o tym można porozmawiać w innym temacie. Przygotowałem poszczególne punkty oceny, przy których będziemy mogli pisać jak dana sobie z nim radzi. Robię to, gdyż "zbiera mi się" jak widzę zupełnie nieuzasadnione komentarze. Pod odnośnikami napiszę przykład jak według mnie spełnia dane kryteria królestwo Nordów. Oto one:
    1. Oczywiście najbardziej znane kryterium, czyli jednostki: piechota (jaka? np. średnia), kawaleria (jaka?), strzelcy (jacy?)[ew. łucznicy konni].
    -  bardzo dobra piechota, brak kawalerii :(, nieźli łucznicy
    2. Usadowienie na mapie, oraz teren (wpływa to na szybkość poruszania się i trudność bitew).
    - dobre usadowienie (rozciągnięcie miast nad morzem i Wercheg na cyplu), płaski teren co ułatwia szybkie poruszanie się, oraz trochę lasów.
    3. Częstotliwość zwoływania kampanii, ilość lordów, która bierze w nich udział oraz utrzymanie zdobyczy w swoich rękach.
    - kampanie zwoływane są często, król zawsze przyjeżdża, nie stawiają się na nie tylko ci lordowie, którzy nie zdążą lub bronią jakiegoś zamku. Po zdobyciu twierdzy wysyłane jest do niej ok. 60-70 zbrojnych, którzy utrzymują ją aż do przydziału.
    4.Przydzielanie lenn, dezercje lordów.
    - Król przydziela lenna sprawiedliwie, zazwyczaj nie ma jakichś faworytów, których co róż to obdarza nowym lennem. Lordowie zazwyczaj nie dezerterują.

Mam nadzieję, że teraz już problem oceny frakcji będzie rozwiązany. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi lub sugestie to proszę pisać.

@DOWN: No tak, o tym pisałeś już wcześniej, ale jak zresztą sam wspomniałeś jest to spowodowane niedoborem "witaminy L" u wrogów. Mi chodzi o to, że lordowie z innych królestw np. pokłócą się z innymi i sobie odchodzą do innego państwa, a u Nordów to zjawisko występuje rzadko.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2010, 18:10:45 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny: