Ok, pomyślałem, że warto by było zrobić coś aby wiedzieć pod jakim względem ocenić daną frakcję, gdyż jak wiadomo trzeba to robić nie tylko pod względem militarnym, gdyż o tym można porozmawiać w innym temacie. Przygotowałem poszczególne punkty oceny, przy których będziemy mogli pisać jak dana sobie z nim radzi. Robię to, gdyż "zbiera mi się" jak widzę zupełnie nieuzasadnione komentarze. Pod odnośnikami napiszę przykład jak według mnie spełnia dane kryteria królestwo Nordów. Oto one:
1. Oczywiście najbardziej znane kryterium, czyli jednostki: piechota (jaka? np. średnia), kawaleria (jaka?), strzelcy (jacy?)[ew. łucznicy konni].
- bardzo dobra piechota, brak kawalerii :(, nieźli łucznicy
2. Usadowienie na mapie, oraz teren (wpływa to na szybkość poruszania się i trudność bitew).
- dobre usadowienie (rozciągnięcie miast nad morzem i Wercheg na cyplu), płaski teren co ułatwia szybkie poruszanie się, oraz trochę lasów.
3. Częstotliwość zwoływania kampanii, ilość lordów, która bierze w nich udział oraz utrzymanie zdobyczy w swoich rękach.
- kampanie zwoływane są często, król zawsze przyjeżdża, nie stawiają się na nie tylko ci lordowie, którzy nie zdążą lub bronią jakiegoś zamku. Po zdobyciu twierdzy wysyłane jest do niej ok. 60-70 zbrojnych, którzy utrzymują ją aż do przydziału.
4.Przydzielanie lenn, dezercje lordów.
- Król przydziela lenna sprawiedliwie, zazwyczaj nie ma jakichś faworytów, których co róż to obdarza nowym lennem. Lordowie zazwyczaj nie dezerterują.
Mam nadzieję, że teraz już problem oceny frakcji będzie rozwiązany. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi lub sugestie to proszę pisać.
@DOWN: No tak, o tym pisałeś już wcześniej, ale jak zresztą sam wspomniałeś jest to spowodowane niedoborem "witaminy L" u wrogów. Mi chodzi o to, że lordowie z innych królestw np. pokłócą się z innymi i sobie odchodzą do innego państwa, a u Nordów to zjawisko występuje rzadko.
Pozdrawiam!