Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47231 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • For the Emperor!!!
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 18, 2011, 11:24:26 »
    Siemano po długiej przerwie!

Sir Leonidas powrócił i jako że nie chciał robić nowego tematu to ten odświeża ;)

Moze zacznę od tego iż dłuuugi okres czasu figurki przestały mnie interesować (nowa szkoła, nowe hobby, mało czasu) aż pewnego zacnego dnia wsparłem się na krześle (no co? mam tylko metr 56! ) i zobaczyłem zakurzone figurki na półce. Aż się łza w oku zakręciła jak się wspominało te zimowe wieczory przy pędzlu. No cóż. Nawracam się i kupuje nowe odzdziały do mojej armii imperial guard.

A co u was słychać drodzy modelarze?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 18, 2011, 14:51:50 »
    Dobrze, że ktoś sobie przypomniał o tym temacie :)
    A co u was słychać drodzy modelarze?

Niestety kiepsko...

Cóż, ja mam ten sam kryzys, co Ty. Ale jednak w moim wypadku, obawiam się, że już nigdy nie wrócę do modelowania i figurek, gdyż mój kryzys trwa już od przeszło 2 lat. Moja figurki cały czas stoją w swej gablotce, tak jak je kilka lat temu zostawiłem. Jeszcze część pochodziła z ostatniego zamówienia, więc stoi całkiem sporo figurek niepomalowanych, bądź z częściowo nałożonym podkładem... mnie też się łezka w oku kręci, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że to było moje najlepsze i największe hobby odkąd skończyłem 9-10 lat :P
    A już nie wspomnę o tym, że wydałem też na to kilka tysięcy złotych... ale pieniądze nie mają znaczenia, jeżeli chodzi o pasje :) Jednak szczególnie w ostatnim roku "zajmowania" się figurkami, gdy już mogłem nieco kasy sobie zarobić, robiłem wiele zamówień... i teraz wszystko leży. Cholernie chciałbym do tego wrócić, ale jakoś nie mam żadnej motywacji, absolutne nic. To może dlatego, że 90% pieniędzy, które mam wydaję na muzykę, a 10% na jedzenie, a że jestem człowiekiem, który w zasadzie żyje tą muzyką, to też ciężko mi zrezygnować z kupienia dobrej, bądź rzadkiej płyty, na rzecz 10-15 farbek. Cały czas mówię sobie, że wrócę do tego, że w końcu wezmę się w garść, ale jednak wiem, że im dłużej to mówię, tym bardziej się od tego oddalam... A w gablotce z figurkami, nie otwieranej od 2 lat jest już warstwa kurzu wielkości podstawek. :(
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #152 dnia: Lipca 01, 2011, 13:56:34 »
    Alkhadias brachu spójrz na to z dobrej strony. Kiedyś muzyka znudzi Ci się jak figurki. Może to początek czegoś nowego.... kto wie? LOTR (jak dobrze pamietam grałeś w Lotra) upada. Samo GW mówi że nie ma sensu kontynuowania i wyda grę hobbit która jak mniemam bedzie jedynie marną parodią lotra. Chodzą też pogłoski że wyjdzie nowa edycja wh40k możeby tak na nowo zacząć? nowy system nowy start, tylko uwierz w swoje siły. Ja osobiście miałem roczny zastój w mojej gwardi imperialnej. Rok szkolny sie skonczył kupiłem  battleforca i nawet po figurkach nie widać że była tak długa przerwa. Odkurz figurki i je sprzedaj ja już Ci to dawno mówiłem (nie wierzysz to cofnij pare postów ;D). Kup nowy system, a może nie tylko bitewniaki? teraz modne są też gry karciane, RPG-i

pozdro
    Sir Leonidas wasz Pan ;dd

Offline Jabol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #153 dnia: Lipca 01, 2011, 15:06:21 »
    Na nową edycje raczej będzie musiał poczekać :D ale za to wychodzą nowe armie lub je odświeżają.
    Mam do pomalowania i złożenia 10 boyzów i 3 kille kany(wh40k space orks) no i Harad :) z 20 figurek pieszych, ale jakoś mi się nie chce, póki mam prąd :D

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    • Służę pomocą w sprawie Wiedźmina :D
    « Odpowiedź #154 dnia: Lipca 29, 2011, 10:00:28 »
    Witam!
    Prawie miesiąc nikt tu nie wchodził ale postanowiłem coś napisać.
    W tamte wakacje byłem w Holandii. Przejeżdżając przez Amsterdam zauważyłem niepozorny sklepik z napisem podajrze "Battle Games" czy jakoś tak. Wstąpiłem i...zatkało mnie. Plansza Morii, Czarne Wrota, tysiące figurek z Władcy i Warhammera... Od hobbita po nazgula i enta. Piękne. Oczywiście ceny były odpowiednio wygórowane więc niestety nic nie kupiłem xD
    A teraz pytanie: Wiecie czy może gdzieś u nas- w Polsce- nie ma takich sklepów? Z chęcią bym wstąpił...
    Czy robisz kupę, czy robisz hip-hop; rób to do końca!
                                                                                        GrubSon

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 03, 2011, 20:08:41 »
    http://www.bard.pl/  - jest to chyba największy sklep internetowy(i nie tylko) dla modelarzy i graczy :D Osobiście polecam ten sklep - nigdy się nie zawiodłem.

Offline Draconnor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 19, 2013, 01:56:21 »
    Co prawda temat jest martwy od prawie dwóch lat ale wyszukiwarki nadal go widzą dzięki czemu przypadkiem trafiłem na ten temat.

jak już trafiłem to z racji spędzenia dziesiątek czy może nawet setek godzin nad M&B postanowiłem przejrzeć co tu pisaliście i zastanowiło mnie pewne dość naciągane stwierdzenie, że bitewniaki to wydatek rzędu co najmniej setek złotych. Zasadniczo parząc po LOTRze czy Battlu to może i by na to wychodziło (ba w przypadku Battla można mówić i o tysiacach) ale są na rynku systemy pozwalające spokojnie pograć poniżej 200zł... czy nawet w granicach 50zł - gdzie wciąż mówimy o skali 28-32mm i konwencji fantasy.
    Poniżej 200 będzie zdaje się Umbra Turris a poniżej setki czy przy odrobinie chęci poniżej 50 można już pograć w Wojnację. Z kosztów pośrednich poniżej LOTRa a powyżej Umbry będzie już naprawdę sporo od Norsgardu przez Warmachinę do nowego Godslayera  czy dość specyficznego modelowo Heldorado.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 28, 2014, 21:44:59 »
    To ja chciałem w gniewie podnieść upadający sztandar i zakrzyczeć, że mój przedmówca miał rację. W Warhammera można grać wydając pieniądze za które człowiek nie był by wstanie grać w inne gry bo tyle by ich było. Uwielbiam Johna Blanche, Iana Millera, Karla Kopinskiego - ale nie muszę wcale wydawać takich pieniędzy, są kapitalne gry za 30 zł, np strategie na heksach. Dajcie żyć, nie za taką kasę.
    Wiwat Draconnor!
    To było pisane wieki temu, kurz pokrywa ten temat lecz ile tu bije mądrości!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 28, 2014, 21:58:15 »
    No widzisz, a ja nawet nie wiedziałem, że taki temat jest.
    Niestety w swoim życiu(szkoda gadać...) nie dane było mi bywać w towarzystwie ludzi od bitewniaków, rpgów itp. i choć uważam zabawę figurkami za coś albo raczej dziecinnego, albo jak z innej epoki, to same figurki chętnie bym porobił... :D Takie figurki można robić, żeby sprzedawać, czy tylko liczą się jakieś na licencji, jak to jest?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 28, 2014, 22:10:03 »
    To zależy. Bo widzisz, teoretycznie liczą się licencjonowane, ale ja (jako osoba działająca, a właściwie powinienem użyć czasu przeszłego, bo od roku nic już nie robię) jako osoba zajmująca się LotRem miałem taki przypadek, że wykonałem naprawdę fajną figurkę Gandalfa, na bazie kilku elementów z plastiku, które mi zostały,  i greenstuffa  i sprzedałem ją za 50 złotych na Allegro. Zresztą możesz kupić jakieś i pomalować, i zażyczyć sobie trochę więcej na Allegro niż zapłaciłeś za figurki :P Natomiast co do dziecinnej zabawy... nie nazwałbym tak tego. To jest kupa siedzenia nad jednym modelem, powolne malowanie... No a potem bitwy na własnoręcznie wykonanej makiecie. Nawet nie wiesz jaka to frajda :D Zresztą, podręczniki do bitewniaków nie są krótsze od tych do RPGów, więc to to taka "dziecinna zabawa" nie jest.
    Jak już ktoś ruszył temat, to mogę odsprzedać to co mi z mojej kolekcji zostało, czyli własnoręcznie wykonane dwa drzewka i trochę farb akrylowych z Games Workshop, ale używane, więc nie są pełne.

Offline huth

« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 28, 2014, 23:19:46 »
    Eh, ten mój post to taki wylew żalu podświadomy chyba, bo jakby się dało sprawdzić jakąś alternatywną linię własnego życia, to bym się założył, że gdybym miał w szkole kumpli chodzących do Barda, to całkiem możliwe, że bym robił te figurki, bo mam do takiej dłubaniny dryg :P
    Ale jeszcze nic nie stracone, nie? Różne dziwne hobby ludzie mają...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 28, 2014, 23:28:25 »
    Zawsze możesz wygrać w lotka wielką kumulację, albo odziedziczyć kilka milionów po nieznanym ci wcześniej wujku-milionerze z Ameryki, to będziesz miał kupę kasy i czasu na hobby :P A tak na poważnie: wiesz, ja nie miałem (początkowo) kolegów w klasie zajmujących się modelarstwem - byłem pierwszy. Potem udało mi się zachęcić do tego jeszcze 4 osoby. W każdym razie, bitewniaki to drogie hobby, bo licencjonowane figurki kosztują kupę kasy. Pamiętam jeszcze czasy, gdzie za 30 złotych można było kupić metalowego bohatera pokroju Boromira Kapitana Białej Wieży do sklejenia i pomalowania, a teraz to pewnie poniżej 50 złotych nic nie kupisz (zgaduję, od roku w tym nie siedzę).

Offline huth

« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 28, 2014, 23:39:51 »
    W totka nie gram, a potomkowie tej bardziej ogarniętej części rodziny już dawno są Niemcami i nic o nich nie wiadomo :P
    Spory czas temu zajmowałem się modelarstwem w stylu klejenie plastikowych modeli i malowanie, ale to minęło, bo w sumie to nudna sprawa, no i się skończyło, zawirowania były... A zrobić samemu coś od zera jest znacznie fajniejsze.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 28, 2014, 23:48:35 »
    Jak chcesz robić własne modele od zera, to bitewniaki sobie odpuść, no chyba, że będziesz grał z ludźmi, którzy przymkną oko na "nielicencjonowane" modele jeśli z góry ustalicie ich staty. A jeśli nie chcesz toczyć bitew, to zamiast bitewniaków zwykłe modelarstwo.
    BTW: jeśli chodzi o rodzinę, to u mnie było dokładnie na odwrót, bo moja przyszła na ziemie polskie w czasie rozbicia dzielnicowego z Rzeszy i się spolonizowała :P

Offline huth

« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 28, 2014, 23:55:08 »
    Jak chcesz robić własne modele od zera, to bitewniaki sobie odpuść, no chyba, że będziesz grał z ludźmi, którzy przymkną oko na "nielicencjonowane" modele jeśli z góry ustalicie ich staty. A jeśli nie chcesz toczyć bitew, to zamiast bitewniaków zwykłe modelarstwo.
    BTW: jeśli chodzi o rodzinę, to u mnie było dokładnie na odwrót, bo moja przyszła na ziemie polskie w czasie rozbicia dzielnicowego z Rzeszy i się spolonizowała :P
    No to na samym początku się pytałem o te licencje całe... :D
    Generalnie śmieszy mnie to, że musi być jak w licencji, a nie jakieś trochę inne, no cóż, biznes jest biznes, jakby ludzie zaczęli swoje robić, to jak piractwo :P