Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47061 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « dnia: Marca 28, 2010, 22:08:13 »
    Jako że nie chcemy robić spamu w powitaniach i zarazem nie dostać warna lub bana, zakładam ten temat z powodów praktycznych.
    A więc, tutaj możecie pochwalić się swoimi oddziałami, swoimi przeżyciami lub swoimi pomysłami odnośnie rzeczy do makiet ;]

Offline Angrod

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2010, 15:59:47 »
    Aby wątek nie był drętwy to rozpiszę się trochę na temat gier bitewnych i o tym co z nimi jest związane.

Gra bitewna to gra planszowa, do której są potrzebne figurki przedstawiające jednostki gracza na polu bitwy, którym jest makieta . Rozgrywka dzieli się na tury, a one dzielą się na fazy.
    Ilość faz zależna jest od rodzaju gry np. w Lord of the Rings SBG są 3 fazy: Ruchu, strzelecka i walki wręcz. Niestety nie napiszę tutaj wszystkich zasad ani nawet wszystkich podstawowych gdyż po pierwsze: Jest wiele takich gier i mają różne zasady po drugie: nawet gdybym chciał wymienić wszystkie podstawowe zasady jednej wybranej gry zajęłoby mi to ok 5 h a nie mam tyle czasu, więc opiszę to co jest podstawą dla większości gier tego typu.

Faza ruchu polega na przesuwaniu swoich jednostek( oczywiste;p), lecz w takich grach nie ma żadnych pól itp. Więc ustalono aby każda figurka miała określoną długość poruszania sie podaną w centymetrach i w calach(gracze na początku gry wybierają, jednostkę miary którą będą się posługiwali, gdyż nie jest możliwe aby dwaj gracze używali różnych jednostek miary). Za pomocą miary przesuwa się figurki zgodnie z jej statystykami(posiada elementy RPG ale nim nie jest), czy li np. jeśli jakaś figurka ma możliwość poruszania się 12 cm to nie możemy nią poruszyć dalej niż 12 cm od miejsca, którym stoi.

Faza strzelecka jest bardziej skomplikowana gdyż wymaga wielu statystyk figurek i to nie tylko pod twoją kontrolą lecz także przeciwnika. potrzeba tu celności figurki strzelającej,się broni strzeleckiej, którą się posługuje, obrony figurki, która "jest na celowniku" oraz tabelki potrzebnej do rozstrzygnięcia zranienia. Faza ta dzieli się zazwyczaj na dwa etapy: trafianie i zranienie. Do ich rozstrzygnięcia potrzebne są kostki k6( czyli  takie jakie są w normalnych grach planszowych). Za pomocą rzutu kostką i statystyk można się dowiedzieć czy dana figurka trafiła no. jeśli figurka posiada celność 4+ to znaczy, że trafi jeśli wylosujesz 4 lub więcej "oczek" na kostce. Jeśli figurka trafiła to trzeba również przeprowadzić rzut czy w ogóle zranimy figurkę przeciwnika,ale to już coś bardziej skomplikowanego; dla ciekawskich tabela zranień http://www.warhammerdow.yoyo.pl/images/articles/tabela3.JPG pokazuje ile trzeba wyrzucić "oczek" z określoną siłą aby zranić inną jednostkę z określoną obroną, jeżeli to w ogóle możliwe; "N" na w tabelce z linku oznacza, ze to nie możliwe).

Faza walki wręcz jest tak bardzo rozbudowana, że bardzo ją  streszczę aby nie zrobić tu od razu spisu reguł gry ;p. A więc gdy figurki stykają się podstawkami oznacza to, że w turze walki wręcz stoczą bitwę ważna tu jest duża ilość statystyk obu modeli walczących: umiejętność walki bronią do walki wręcz , siła, obrona i znowu tabelka zranień :). A więc najpierw trzeba zobaczyć, która z figurek ma większą liczbę w umiejętności walki bronią. Ta, która ma większą może zadać obrażenia tej drugiej; w przypadku gdy mają tą samą liczbę trzeba wykonać rzut kostką - gracz z większą ilością "oczek" wygrywa. Potem trzeba sprawdzić znowu w tabelce zranień czy możemy zadać jakieś obrażenia i rzucić kostką. Jak powyżej dalej na temat tego etapu nie będę się rozpisywał, gdyż jest dość trudny do wytłumaczenia.

Pod koniec tury usuwa się z pola bitwy jednostki które zostały zabite.

To by było na tyle z zasad, jeśli będzie dużo chętnych mogę później się jeszcze rozpisać.

Teraz nadszedł czas na ogólną opinię :)

Gry bitewne sprawiają wiele radości gdyż jest to połączenie paru dziedzin rozrywki. Charakterystyczną cechą figurek do gier bitewnych jest to, że nowiutkie nie są pomalowane i żeby ładnie wyglądały trzeba je pomalować( albo oddać do kogoś kto ci je ładnie pomaluje lecz odradzam bo większą frajdę sprawia gdy sam je pomalujesz ;)). Wielu artystów może się potem popisywać jak to ładnie malują figurki, więc gra ta spełnia funkcje artystyczne. Jak każda gra pozwala również na rozgrywkę. Ostatnie czego się też dopatrzyłem po rozmowie z Alkhadiasem ;) to kolekcjonerstwo ; w końcu aby w to zagrać kupuje się figurki aby umocnić swoją armię, więc jeśli kogoś wciągnie to kupuje więcej, i więcej( aż kasa mu się skończy ;p).

Jest to niestety drogie hobby bo modele kosztują i to nie mało 24 plastikowe figurki kosztują ok. 80 zł w zależności jaka gra. Metalowe figurki są jeszcze droższe, gdyż są pakowane w tzw blisterach gdzie znajduje się maksymalnie 4 figurki( nie licząc dodatkowych modeli np. konie albo co) i kosztują od 45 zł w górę. Drugim problemem jest miejsce do grania. Można co prawda graćna podłodze, ale nie zrobi to takiego efektu jak granie na makiecie z ozdobami i różnymi przeszkodami, ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami oraz z miejscem gdzie to przechować( no chyba, że idzie się grać do klubów bitewnych , które mają zwykle na wyposażenia parę stołów do bitew).

Ogólnie bardzo polecam ten typ rozgrywki wszystkim z tego forum. Wciąga to jak ruchome piaski( ale sobie skojarzyłem)- powoli ale jak wciągnie to już nie wyjdziesz;p.
    Jeśli chodzi o sklepy, w których można nabyć modele to jest ich cała masa - zaczynając od znanej sieci sklepów" Bard" poprzez sklepy klubowe kończąc na Empiku :).

Jeśli kogoś zainteresowałem i chciałby dowiedzieć się czegoś więcej to na PM proszę wysyłać pytanka albo od razu numery GG.

« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 18:36:51 wysłana przez Angrod »
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2010, 17:03:48 »
    Oj tak, gry bitewne to moje najlepsze i najlepiej wspominane hobby. Niestety, jak już pisałem wcześniej, od prawie 2 lat mam taki zastój, że aż się łezka w oku kręci gdy patrze na swoje modele. :(
    Listę moich modeli już umieszczałem w innym temacie ale jak ktoś będzie ciekaw, zawsze mogę wkleić i tutaj. Co do samej gry to jest ona bardzo ciekawa i dosyć trudna. Z pewnością przewyższa wszystkie komputerowe strategie i inne komputerowe programy.

Co do jednego się jakoś nie mogę zgodzić. Otóż nie jest to gra planszowa, bo żadnej planszy tu nie potrzeba, a ruch modeli nie jest ograniczony żadnymi polami. Można je przesuwać dowolnie, o dowolną odległość (oczywiście nie przekraczając maksymalnej wartości ruchu modelu, co na mojej centymetrowej skali wynosi zazwyczaj 12, 14, 24). Gra planszowa w tych klimatach istnieje swoją drogą ;]

Nadal szukam jakiejś motywacji do powrotu, do Lotra, ale nie dość, że nikt w pobliżu się tym nie interesuje, to jeszcze potrzebowałbym na powrót kilkaset złotych, aby dokończyć malowanie modeli i zbudować sobie sensowną makietę modułową.

Dla rozkręcenia dyskusji może pokażcie swoje modele, armie oraz napiszcie jak rozpoczęliście swoją przygodę z lotrem, lub innym systemem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2010, 17:08:45 »
    Z pewnością przewyższa wszystkie komputerowe strategie i inne komputerowe programy.
    Ja tak offtopowo napiszę. :] Szachów nic nie przebije...

Sam kiedyś myślałem, żeby jakoś się za to wziąć, ale... Jakoś nie wyszło. :] Mam (miałem :p) gdzieś chyba 6x orka, czy goblina i do tego Argiego z LoTR'a i to wszystko, nic więcej, bo mnie nie wciągnęło, a na dodatek cholernie drogie to hobby...

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2010, 17:14:54 »
    Otóż jest to gra planszowa w końcu makieta to też plansza nie mam racji? a co do pól to w poprzednim poście napisałem, że nie ma pól(trzeba czytać dokładnie:)).

Edit: Pójdźmy na kompromis; jest to odmiana gry planszowej nie wymagająca planszy jakoś tak było na wikipedii ;p
    « Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 18:09:54 wysłana przez Angrod »
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2010, 18:06:09 »
    No tak, wiem, ale makieta nie jest potrzebna do samej gry, gdyż można grać nawet na podłodze, więc nie jest to gra planszowa, a bitewna.

Gry planszowa w świecie lotr, to choćby to
    http://www.hobbit.net.pl/images/planszowe/fantasy/lord_rings_boardgame.jpg

lub LOTR Combat Hex
    http://www.iconusa2.com/online/Images/LOTR/Tradeable-Minis/lort_tmg_deluxe_starter_lg.jpg

Gry planszowe jak sama nazwa wskazuje wymagają planszy. Gra bitewna nie jest grą planszową, gdyż się takową nie posługuje. Makiety nie są dla gracza żadną planszą, a jedynie scenografią i odwzorowaniem terenu.
    Dlatego też nie można powiedzieć ze Lotr sbg jest grą planszową, tak samo jak nie powiemy, że warcaby są grą bitewną, bo to są dwa różne gatunki ;]

EDIT: "Pójdźmy na kompromis; jest to odmiana gry planszowej nie wymagająca planszy jakoś tak było na wikipedii ;p"- A warcaby to gra komputerowa niewymagająca komputera. "Wikipedia prawdę Ci powie". :P

« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 18:59:22 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 29, 2010, 19:48:06 »
    Z pewnością przewyższa wszystkie komputerowe strategie i inne komputerowe programy.
    Ja tak offtopowo napiszę. :] Szachów nic nie przebije...

Sam kiedyś myślałem, żeby jakoś się za to wziąć, ale... Jakoś nie wyszło. :] Mam (miałem :p) gdzieś chyba 6x orka, czy goblina i do tego Argiego z LoTR'a i to wszystko, nic więcej, bo mnie nie wciągnęło, a na dodatek cholernie drogie to hobby...

Ja również offtopowo, będąc w liceum byłem bardzo ciekawy tego typu gier, odkąd zagrałem w grę komputerową "Space Hulk". Ostatecznie zrezygnowałem, może z powodu zachowania kolegów, którzy ciągle tylko mówili w wolnych chwilach rzeczy typu "i weź zabarażuj tę lifte droppe spidste", lub podobne. W tym czasie, nie można było o niczym innym z nimi porozmawiać. Swoją rolę odegrały również wysokie ceny figurek, zestawów do wykończenia, typu akrylki itd.
    « Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 19:50:25 wysłana przez Kasztanian Wdzydze »
    MORMO rządzi

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 29, 2010, 20:07:55 »
    Jeśli tak bardzo chciałeś zagrać to nie można się zniechęcać tego typu rzeczami. Moi koledzy też się z tego naśmiewają mówią jakie to bezsensowne a tak naprawdę nie wiedzą co tracą grając tylko na komputerze.

PS: Jest gra planszowa Space Hulk stworzona w chyba 2009r. ponoć świetna ale to tak na marginesie :)

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 29, 2010, 20:30:53 »
    Jeśli tak bardzo chciałeś zagrać to nie można się zniechęcać tego typu rzeczami. Moi koledzy też się z tego naśmiewają mówią jakie to bezsensowne a tak naprawdę nie wiedzą co tracą grając tylko na komputerze.

PS: Jest gra planszowa Space Hulk stworzona w chyba 2009r. ponoć świetna ale to tak na marginesie :)

To było z 15 lat temu, wtedy nie miałem za dużo pieniędzy, żeby zgromadzić jakąś fajną pulę figurek. A teraz? Nie wiem, czy znalazłbym dzisiaj czas na jeszcze jedno podejście.
    MORMO rządzi

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 29, 2010, 20:55:32 »
    Na wcześniejszą prośbę Alkhadiasa wstawiam linki do zdjęć niektórych z moich figurek:

(click to show/hide)

W miarę postępów w robieniu zdjęć będę dodawał je tutaj
    « Ostatnia zmiana: Marca 29, 2010, 21:56:30 wysłana przez Angrod »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 29, 2010, 22:53:37 »
    To może i ja się pochwalę:-)

Nie wiem czy któryś z was słyszał o systemie Konfrontacja. Posiadam dość liczną armię Imperium Gryfa z tego właśnie świata. Niestety zatrzymałem się gdzieś na 3 edycji i nie za bardzo wiem co się z tą grą teraz dzieje...
    Najważniejsze że z kumplem mamy świetną zabawę grając czasem wieczorami. Rozrywka jest świetna a jeszcze dodatkowo wielką frajdę sprawia mi malowanie moich puszek zakutych w stal od dołu do góry;-)
    Będzie chwila to porobię im zdjęcia coby się pochwalić...

No i oczywiście nie mogę pominąć Warhammer'a. Od Bretoni zaczęła się moja przygoda z figurkowym światem... Do dziś na półce mam oddział konnych i łuczników...

Niestety nigdy nie mogłem do tego jakoś przekonać mojej dziewczyny, za każdym razem jak widzi moją kolekcję to mówi że dzieciuch jestem...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2010, 16:47:00 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2010, 23:02:35 »
     W końcu się ktoś inny odważył niż ja czy Alkhadias.

Znam konfrontację, ale nigdy nie grałem. Ponoć fajne jednak pozostanę wierny LotR'owi :).
     Warhammera to ja jednak wolę w wersji 40k chociaż i tak ma za dużo reguł ( niektóre powciskane na siłę)

A co do dziewczyny to jest normalna reakcja ludzi którzy nie wiedzą co to jest prawdziwa rozrywka i gra ;)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 29, 2010, 23:16:24 »
    Konfrontację polecam ale taką jak była ze dwa lata temu... Teraz coś chyba przekombinowali i widzę że nowe figurki wydają...
    Naprawdę bardzo prosty i przyjazny system, małe armie, i porządne metalowe żołnierzyki... Nie ma to jak "szlachetny" materiał;-)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2010, 16:48:12 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SIEG

• Użytkownik
    • RAHOWA
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 30, 2010, 07:27:26 »
    Moja przygoda z bitewniakami to WARZONE.
     Swietnie wspominam i wciaz jeszcze mam poupychane w kartonach figurki.
     Warzone rozgrywa sie w unwersum Kronik Mutantów, moim zdaniem całkiem zgrabnie skonstruowane i przepięknie zilustrowane przez Paula Bonnera.
     Posiadam armię, nienajgorszą myślę Mishimy oraz równie mocną armię Bauhausu.
     Oficjalnie Warzone umarło, nie ma i raczej już nie będzie, ale jest mocna grupa fanów która nie przyjmuje tego do wiadomości, wciąż gra, robi figurki, poświęca swój wolny czas ku chwale...
     Podziwiam i zazdroszcze, gdyż brak czasu skutecznie nie daje mi szans na zagranie choćby niewielkiego scenariusza, a szkoda.
    Ktokolwiek bierze miecz, ginie od miecza, a ktokolwiek nie bierze miecza, albo z rąk go wypuszcza... ginie na krzyżu!

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 15, 2010, 11:49:57 »
    Widze że jest temat z bitewniakami na tym forum ;D
    Chciałbym zacząć grać w gry bitewne ale niewiem od czego zacząć. Możecie mi powiedzieć w jakich sklepach moge kupic startery?
    I jeszcze jedno pytanie. Którą grę kolekcjonować żeby była jak najtańsza i popularna tzn. żebym mógł znaleźć w mieście ludzi grających w tę grę?